Šta je novo?

Windows 8

Ako promeniš pola kompjutera, trebalo bi da možeš opet uraditi isto. Eventualno ćeš morati odraditi aktivaciju ponovo. Windows 8 se dosta dobro snalazi sa drajverima i ostalim... Reset na fabrička podešavanja briše sve - čak i user foldere. Mada, i da uradiš reinstall - trebalo bi da možeš posle aktivacije osmice aktiviraš i WMC sa ključem koji si dobio.

Zlo i naopako. Ako se to stvarno dogodi ljudi ce preci na platformu gde postoje napredne (desktop) aplikacije. Ne vidim svrhu koriscenja Windowsa bez desktop aplikacija, vec sada je moguce koristiti Android u te svrhe kada mu prikljucis monitor.

Pa WinRT sam po sebi ne sprecava programere da naprave desktop-like interfejs. A ako Windows platforma ne propadne u ovoj tranziciji, videcemo mi sve te napredne aplikacije napisane za WinRT.

Postoji tu jos jedna prednost. Ako uspeju u tranziciji, otvorice vrata ARM-u u desktop.

Poslednja izmena:
Par sati koristim Windows 8 na laptopu koji ima touch... Ovo i nije loše. ModernUI ima smisla kada se koristi prstima. I naučio sam gesture, pa se lako barata prozorima. I izuzetno je ugodno chatovati, pretraživati internet, itd. Ali opet, kada se vratim u "normalan" laptop-mod, za ozbiljniji rad, poželim normalan interfejs namenjen računarima. Tu je Microsoft pogrešio po mom mišljenju (kao da sam nešto novo rekao). Nadam se da će to bolje rešiti u Windows Blue, pa da i desktop i laptop korisnici budu zadovoljni, jer ModernUI kao ModernUI nema nekog smisla na desktopu.

Blue = 8ica + par aplikacija + update-ovi + novi kernel + dodatna (ali opet nedovoljna) custom-izacija.
Nista vise, samo malo ozbiljniji SP

Ako neko "naleti" na Blue x64 nek javne. do sada sam našao samo 32bitne verzije.

Kazes da vec ima procurela verzija blue-a 32bit?? :D

Hoće li Blue biti free upgrade za 8cu ili se još ne zna

Mislim da jos niko ovo pouzdano ne zna. Mene zanima takodje.

Imam jedan problem, ne mogu da personalizujem start screen, account picture I lock screen preko PC settings-a u metroUI zato sto je kao sve zakljucano. Pa bih vas molio da mi objasnite kako je moguce to uraditi, a evo I slike kao neki dokaz... Inace Win8 je 64-bit retail verzija, ali je aktivirana narodnim putem.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    109.2 KB · Pregleda: 181
Trebalo bi da personalizacija ne radi ako nisi aktivirao windows..mozda ti narodni lek nije dobar.

Potvrdjujem da personalizacija nije moguca ako Win8 nije aktiviran.

Ma da...na mdl forumu ima resenja za win8 koje developeri redovno azuriraju.

Imam jedan problem, ne mogu da personalizujem start screen, account picture I lock screen preko PC settings-a u metroUI zato sto je kao sve zakljucano. Pa bih vas molio da mi objasnite kako je moguce to uraditi, a evo I slike kao neki dokaz... Inace Win8 je 64-bit retail verzija, ali je aktivirana narodnim putem.
Kucaj na google "Personalization Enabler windows 8" naci ces lako lekic za to!

Zamolio bih nekoga ko je uspeo bez bunarenja po registry bazi da mi pomogne oko promene
sistemskog ( segoie ) fonta u , recimo tahoma 10 . Hvala.

Da ne ulazimo u pricu o lepoti fonta, stvar navike.

Koliko je meni poznato, ne postoji opcija u GUI za menjanje vrste fonta. Samo regedit, nazalost.

Da li ima neko slucajno ASUS TV/FM 7134 (philips chip) i Dscaler na Win 8, i da li radi ta kombinacija..

Da li ima neko slucajno ASUS TV/FM 7134 (philips chip) i Dscaler na Win 8, i da li radi ta kombinacija..

Dscaler ima svoj drajver za Philips-ove čipove, tako da su velike šanse da radi. Ja sam se igrao sa Terratec Cinergy 400 i Kworld PVR-7143SE na Win 8 Pro, obe sa Philips čipom i obe su radile bez problema. Jedino ti treba audio kabel kojim ćeš povezati audio out sa kartice na Line in zvučne, jer Dscalerov drajver ne podržava zvuk preko PCI magistrale.

Hvala ti, ova nova ploca nema ulaz za audio kablic koji imam uz karticu, ne znam sad tacno kako se zove taj ulaz, ali znam da nemam gde da ga utaknem :) U svakom slucaju, imam zvuk samo iz PCI magistrale preko Analognog moda u Dscaleru (Dshow), ako ga imam u Win 7 trebalo bi i u 8?

Win 8 se lepo pokazao po pitanju prepoznavanja hardvera, prepoznao je obe gore navedene TV kartice, iako je Cinergy stara jedno 10 godina. Vrlo verovatno će instalirati i za tvoj Asus generički drajver za sa713x, pa ako uspe, imaćeš mogućnost korišćenja Direct Show moda u Dscaleru.

Hvala ti, ova nova ploca nema ulaz za audio kablic koji imam uz karticu, ne znam sad tacno kako se zove taj ulaz, ali znam da nemam gde da ga utaknem :) U svakom slucaju, imam zvuk samo iz PCI magistrale preko Analognog moda u Dscaleru (Dshow), ako ga imam u Win 7 trebalo bi i u 8?
svaka zvucna kartica bilo integrisana ili ne ima line in. prilicno mi je neverovatno da poverujem u tvoju tvrdnju. koju plocu imas?

U potpisu je ploca. Zvucna ima line in naravno, ali svi su ulazi popunjeni zbog 5.1 zvucnika, a TV kartica ima samo ovaj kablic.

Pa trazio sam po njoj jedno pola sata kad sam je uzeo, i nisam nasao taj slot da ubodem :)

Mrzim sam sebe sto sam uopste instalirao ovaj sistem na laptop (Win 8 enterprise x64 kao i office 13 uz njega)!!...obzirom da koristim samo legalan softver i da nemam vise kljuceva za Win7 i office 10 prinudjen sam da se nadalje patim sa ovim i da se molim bogu da ce nekim od narednih apdejtova da se sete i vrate start meni i uklone ovaj glupi metro koji je bez touch screena patnja samo tako (iskreno i touch da imam ne bih ga koristio)!! Posebno mi je mrak pao na oci kad sam krenuo da instaliram skype, pa me forisra na app store pa onda kad sam video skype za win 8 koji se pritom i baguje kad se linkuje hotmail nalog sa klasicnim skajp nalaogom umalo se nisam samoupcao u glavu!!...sreca pa su ostavili mogucnost da instaliram skype za win 7; da ne pominjem onaj deo kad moras nalog da vezes za usera i za sam win itd!! :(

Da ne pricam sto su izbacili aero, zamenili font (cini mi se da je borab isto negodovao gore negde), pojedini programi ne rade i "unazadili" jos sto stvari :(
Jedino sto je pohvalno u svemu je sto je sav hardver pronadjen prilikom instalacije, ali obzirom koja je godina i koja je velicina instalacionog diska ne bi ni valjalo da nije tako!!

Pa trazio sam po njoj jedno pola sata kad sam je uzeo, i nisam nasao taj slot da ubodem :)
ponestaje mi ideja, ali zar ne mozes u bocke za line in od front audia da ubodes taj kablic? msm apsurdno je da ne mozes da slusas audio cd (isti kabl je u pitanju, na isto mesto se bode). nemojte pogresno da me razumete, ja ni nemam opticki drajv u kompu, zivimo u takvom vremenu, ali bzv je totalno da proizvodjaci ploca iskljuce jedan takav bitan konektor.

Nazad
Vrh Dno