Šta je novo?

Windows 8

Samo daš toj aplikaciji da se pokreće sa admin pravom i tih problema neće biti :)

Po meni to što windows ne dozvoljava programima bez admin prava da rovare po sistemskoj particiji je dobra stvar.

To te nece spasiti od virusa tako da dzabe sav trud. Preferiram take ownership nego li da svaku aplikaciju pokrecem kao admin.

UAC jeste pokusaj na temu su/sudo ali je kao i vecina MSovih pokusaja, fejl. Linux je drugaciji, tamo mozes da namestis svakakve skripte da te ne smara sistem za admin sifru svaki put.

Kome ne treba - neka ga isključi

U tome je kvaka. Bez cackanja po regeditu ne mozes iskljuciti UAC. A to bas i nije preporucljivo, pogotovo sto predstavlja kompromis jer ako to uradis ne mozes koristiti Metro store kao sto rece sasa.

U Winu sam admin, al ipak nema admin prava?

Ovo je poenta cele price. Win8 ekskluziva, sto bi se reklo...

Poslednja izmena:
Tamo kad sam root onda sam root, jel tako?
nisi nista. root si samo za to sto radis, kad ukucas password. posle kad oces nesto drugo moras opet da potvrdis root pristup. tamo je user jos manje "admin" nego sto je u windowsu. sto je dobro. sto se mene tice sto ga vise zatvore i zakljucaju to bolje. i svaki put sve vise i vise da ga zakomplikuju i svaki put da menjaju interfejs i nacin podesavanja sistemskih stvari kako ljudi ne bi mogli da brljaju.
U tome je kvaka. Bez cackanja po regeditu ne mozes iskljuciti UAC. A to bas i nije preporucljivo, pogotovo sto predstavlja kompromis jer ako to uradis ne mozes koristiti Metro store kao sto rece sasa.
bas tako, i jos vise treba da ga zakomplikuju a nije posle average joe unistio kompjuter, kriv ms. oces da ides na fejs da gledas zenske- mozes. oces da gledas film- mozes, oces da igras igre- mozes. oces da cackas komp i unistis ga i posle da smaras ljude okolo da ti poprave- ne mozes :p

Poslednja izmena:
Garson je mislio na logovanje sa root nalogom. Anyway, za mene je sistem u win 7/win 8 sa UAC prihvatljiv. U svakom slučaju ako mi negde zaškripi, odradim ownership i završio sam sa time.

Ownership ne resava problem SmartScreena, jos jednog genijalnog izuma iz MS kuhinje. Jednostavno, ovo je bilo bolje reseno u sedmici. Ovde su ga bas zatupili. Mogli su tu sihronizaciju nekako drukcije da odrade a ne da vezuju user nalog.

nisi nista. root si samo za to sto radis, kad ukucas password. posle kad oces nesto drugo moras opet da potvrdis root pristup. tamo je user jos manje "admin" nego sto je u windowsu. sto je dobro. sto se mene tice sto ga vise zatvore i zakljucaju to bolje. i svaki put sve vise i vise da ga zakomplikuju i svaki put da menjaju interfejs i nacin podesavanja sistemskih stvari kako ljudi ne bi mogli da brljaju.

Tamo user nikako nije admin i zato je to smaranje okej. Ovde pricam o tome da je moj nalog kao admin a u stvari nije. Da se to desava sa standard user nalogom, ne bi se bunio.

Ne znam zasto navijas da ga zakljucaju. To nije poenta PC platforme, nikada nije ni bila.

Poslednja izmena:
ne da ga zakljucaju, nego da ga zakomplikuju. otprilike kao linux sto je sada. ne moze (ne zna) svako da brlja po njemu. u sustini ja bih najsrecniji bio kada bi igre dosle na velika vrata na linux, ne bi me windowsi nikad vise videli!

Ljudi o cemu vi pricate?Da MS jos vise zakljuca win za krajnjeg korisnika?:trust:
To vam je isto kao da vas neko nadgleda 24h dnevno tj "veliki brat".Ovo sto su uradili sa uac-om nije uopste dobro za korisnike,posto korisnik nema slobodu da radi sta hoce sa svojom kopijom win-a.Smart screen je nevidjena glupost...da se ms pita sta ja treba da instaliram na svom racunaru?(znam, moze da se iskljuci).Ovako sa uac-om potpuno iskljucenim je ok,a microsoftova prodavnica me uopste ne zanima jer su proizvodi veoma budjavi.Sam svoj gazda na racunaru i pomocnik mi ne treba.Kome treba popravka sistema,ukoliko je iskusan i poznaje rad na racunaru ce lepo popraviti ili pitati prijatelja za pomoc,u suprotnom u servis od cega i serviseri zive (popravka sistema i nije vise tako skupa,pogotovo sto ih ima mnogo!),i drveni advokat Microsoft koji bi da soli pamet nam ne treba.;)

Jel imao neko problema na sa SMB protokolom na relaciji Win 8 -> Win 7?

Tamo kad sam root onda sam root, jel tako?

U Linuxu sa su postaješ root - sudo pokreće neku komandu kao root. U Linuxu je root svemoćan.
Ako neko nije admin - ne može izvršiti elevaciju pod svojim nalogom. Admin može.
Poenta UACa je da se većina aplikacija pokreće u non-elevated modu, iako je user koji je pokreće administrator. Velika većina aplikacija i treba tako da radi - bez obzira na moguće propuste u njima, neće moći da se iskoriste za ugrožavanje sistema, jer nalog pod kojim su pokrenute nema admin privilegije. Ne vidim šta je toliki problem - isključite UAC i Smart Screen ako ste expert i to je to. Računar treba da bude prilagođen radu prosečnog korisnika - oni koji poznaju sistem ga mogu prilagoditi svojim potrebama.

Poslednja izmena:
U Linuxu sa su postaješ root - sudo pokreće neku komandu kao root. U Linuxu je root svemoćan.
Ako neko nije admin - ne može izvršiti elevaciju pod svojim nalogom. Admin može.
Poenta UACa je da se većina aplikacija pokreće u non-elevated modu, iako je user koji je pokreće administrator. Velika većina aplikacija i treba tako da radi - bez obzira na moguće propuste u njima, neće moći da se iskoriste za ugrožavanje sistema, jer nalog pod kojim su pokrenute nema admin privilegije. Ne vidim šta je toliki problem - isključite UAC i Smart Screen ako ste expert i to je to. Računar treba da bude prilagođen radu prosečnog korisnika - oni koji poznaju sistem ga mogu prilagoditi svojim potrebama.
Zasto meni objasnjavas sta je root? :D Ja sam postavio jednostavno pitanje koje je zapravo bila konstatacija. ;)
Kako stvari funkcionisu u Linuxu, to mi se svidja, ali u Winu sa UACom admin ima samo jedan korak vise (Yes ili No, Allow ili Deny), a ne treba mu nikakav password (kao obicnom useru u Linuxu) da bi nesto izvrsio/pokrenuo.
Onaj ko zna sta radi, UAC mu samo smeta, onaj ko ne zna, njemu UAC ne pomaze. Eventualno moze da pomogne ako je neko slucajno nesto pokrenuo a nije hteo, pa eto prilike za Undo. :)
Tako ja to kontam.

Poslednja izmena:
Evo uzmite jedan primer koji verujem da su mnogi videli. Uz gomilu softvera sada dolaze razni toolbarovi, i slicno djubre. Pri instalaciji tog programa, korisnik je pitan da li ce da instalira taj toolbar (ili sta vec), pa opet na mnogim racunarima ciji korisnici nisu previse upuceni i/ili su nepazljivi ima gomila tog smeca. :) I kako ce njima UAC da pomogne? :)

Kad pomenu to podseti me na smestanje ikonica za programe u metro u Winu 8, dobije se plocica za sve iz predvidjenog start foldera, na primer uz Revo dobijete help plocicu, exe za program i jos jednu za uninstall. :D Ekstra reseno.

Kad pomenu to podseti me na smestanje ikonica za programe u metro u Winu 8, dobije se plocica za sve iz predvidjenog start foldera, na primer uz Revo dobijete help plocicu, exe za program i jos jednu za uninstall. :D Ekstra reseno.
U neku ruku je i dobro ali malo preteruje sa tim, ubaci ikone za sve executables pa mora da se "Unpin"uju.

Ma gde extra.. Nov laptop, pun bloatwarea, otvoris sve programe i nema sansi da se snadjes. Sve je razbacano i slabo uocljivo.

Ako mislis na ono moje eksta ja sam bio ironican. :) Msm izbaciti nepotrebne plocice koje se moraju kasnije uklanjati... kako to moze biti dobro, jedino ako je neko mazohista, cak ni mazohistima ne bi bilo zabavno jer nije ni mucenje na nivou vec neko nizerazredno.

ja nisam programer. ja nisam neko ko zivi za kompjuterom. 90% foruma ovde jeste, pa shodno tome i ova hajka, razumem vas. ali 90% ljudi nisu programeri i nisu ni culi za ovaj forum. ni za uac, ni za ne znam ti ja sta o cemu vi diskutujete ovde. meni je win8 isto sto i win 7. da imam win7 ne bih se mnogo bunio. ali par stvari kao sto su brzi boot i generalna responsivnost i optimizovanost sistema su mi dobro dosle i ne bunim se mnogo. generalno palim i gasim komp barem 5-6 puta svaki dan.sto da mi radi bzv, i sto da ga cekam svaki put po 5 minuta da se podigne ako ne mora. i NE NEMOJTE MI pricati kako je hybird boot na win8 obicna hibernacija jer ta ista hibernacija nije htela da mi radi na win7 na ovom istom kompjuteru. sta su mu radili i sta su menjali mene apsolutno ne zanima. zato i sluze ti mali cudni coveculjci koji bleje pored monitora po celi dan i kuckaju nesto. neka ga optimizuju i nek naprave da radi, sta su uradili ne zanima me pretarano, ioanko uzimaju i previse novca za ono sto urade i ne volim ih previse zbog toga... meni licno win8 radi bolje od sedmice. imam cca 300mb slobodno na particiji na kojoj je instaliran windows (i smanjuje se) i koja je jedina particija u sistemu i sistem radi kao i prvi dan. i to na disku na kom su svi pricali na ovom forumu kako ce progresivno sve sporije da radi kako se puni sve do momenta kada ce biti toliko spor da cu zazaliti poslednji dinar koji sam dao i proklinjati dan kada sam ga kupio... i to sve na kompjuteru koji prosecan gastarbajter zaradi za jedno prepodne ako se ne trudi previse i poklanja klincu iz ulice... ja ne znam sta vi ocete? nista mi se odavde ne uklapa u pricu, a ja sam stekao jednu losu naviku da u poslednje vreme verujem samo ono sto vidim. (ili procitam iz izvora koji su veoma priznati, a posle sam ponovim to)

Poslednja izmena:
Hibernacija odlicno radi u sedmici, imam je na laptopu. Nikada nikakvih problema. Nemam vise ni sa osmicom problema, StartIsBack je resio vecinu. Ali ako sledeci bude bio StartScreen only iskuliracu ga najstrasnije.

Jedan savet, nemoj na IT forumu da kudis programere. Programeri ne idu na medicinski forum da kude doktore ;)

ja nikog ne kudim niti bilo sta, samo kazem da ne moram ja sve da znam sta oni rade isto kao sto ni oni pojma nemaju sta im se u organizmu desava pa zive. i deder nisam ja doktor :) mozda uskoro.

Zasto meni objasnjavas sta je root? :D Ja sam postavio jednostavno pitanje koje je zapravo bila konstatacija. ;)
Kako stvari funkcionisu u Linuxu, to mi se svidja, ali u Winu sa UACom admin ima samo jedan korak vise (Yes ili No, Allow ili Deny), a ne treba mu nikakav password (kao obicnom useru u Linuxu) da bi nesto izvrsio/pokrenuo.
Onaj ko zna sta radi, UAC mu samo smeta, onaj ko ne zna, njemu UAC ne pomaze. Eventualno moze da pomogne ako je neko slucajno nesto pokrenuo a nije hteo, pa eto prilike za Undo. :)
Tako ja to kontam.

Nisam ti objašnjavao ništa - samo kažem. U MSu su očigledno smatrali da nema potrebe kucati password, ako je neko već ulogovan. Ukoliko se to uradi na non-admin accountu Windows uredno pita za username i password, pošto taj nalog nema administratorske privilegije. A što se tiče instalacije programa, Windows će upozoriti da program traži admin privilegije. Osnova svega jeste da se programi izvršavaju bez elevacije čak i kod administratorskih naloga, osim kad je to baš neophodno. UAC donosi i File i Registry Virtualization. Kod mene je kuć uključen i pri nekom normalnom korišćenju mašine, ne vidim UAC promptove kad se sve podesi osim pri instalaciji programa ili drajvera. Ne vidim kako ovo može biti loše - i kako je bolji XP princip da admin na mašini sve pokreće sa punim pravima - command prompt, explorer itd... Razumem da su UAC promptovi zamorni, ali ne bi trebalo da ih bude previše na mašini koja se redovno koristi.

ja nisam programer. ja nisam neko ko zivi za kompjuterom. 90% foruma ovde jeste, pa shodno tome i ova hajka, razumem vas. ali 90% ljudi nisu programeri i nisu ni culi za ovaj forum. ni za uac, ni za ne znam ti ja sta o cemu vi diskutujete ovde. meni je win8 isto sto i win 7. da imam win7 ne bih se mnogo bunio. ali par stvari kao sto su brzi boot i generalna responsivnost i optimizovanost sistema su mi dobro dosle i ne bunim se mnogo. generalno palim i gasim komp barem 5-6 puta svaki dan.sto da mi radi bzv, i sto da ga cekam svaki put po 5 minuta da se podigne ako ne mora. i NE NEMOJTE MI pricati kako je hybird boot na win8 obicna hibernacija jer ta ista hibernacija nije htela da mi radi na win7 na ovom istom kompjuteru. sta su mu radili i sta su menjali mene apsolutno ne zanima. zato i sluze ti mali cudni coveculjci koji bleje pored monitora po celi dan i kuckaju nesto. neka ga optimizuju i nek naprave da radi, sta su uradili ne zanima me pretarano, ioanko uzimaju i previse novca za ono sto urade i ne volim ih previse zbog toga... meni licno win8 radi bolje od sedmice. imam cca 300mb slobodno na particiji na kojoj je instaliran windows (i smanjuje se) i koja je jedina particija u sistemu i sistem radi kao i prvi dan. i to na disku na kom su svi pricali na ovom forumu kako ce progresivno sve sporije da radi kako se puni sve do momenta kada ce biti toliko spor da cu zazaliti poslednji dinar koji sam dao i proklinjati dan kada sam ga kupio... i to sve na kompjuteru koji prosecan gastarbajter zaradi za jedno prepodne ako se ne trudi previse i poklanja klincu iz ulice... ja ne znam sta vi ocete? nista mi se odavde ne uklapa u pricu, a ja sam stekao jednu losu naviku da u poslednje vreme verujem samo ono sto vidim. (ili procitam iz izvora koji su veoma priznati, a posle sam ponovim to)
Ja u principu ne vidim ništa loše u osmici, osim naturanja WinRTa korisnicima (čitaj - Metro varijante, Touch interfejsa). Ne vidim šta je bio problem da se korisniku dozvoli izbor - i sve bi bilo rešeno. Čak bi većina i probala novi start samonicijativno, da vide kako radi. Ujedinjenje desktopa i mobile-a pod jednim sistemom? Možda je i izvodljivo, ali osmica je daleko od toga sa principom dva sistema koji se preklapaju.

Ja u principu ne vidim ništa loše u osmici, osim naturanja WinRTa korisnicima (čitaj - Metro varijante, Touch interfejsa). Ne vidim šta je bio problem da se korisniku dozvoli izbor - i sve bi bilo rešeno. Čak bi većina i probala novi start samonicijativno, da vide kako radi. Ujedinjenje desktopa i mobile-a pod jednim sistemom? Možda je i izvodljivo, ali osmica je daleko od toga sa principom dva sistema koji se preklapaju.

Upravo je to jedini problem sa osmicom, što ne postoji izbor za korisnike koji žele start meni, ali sve ostalo je po meni lično upgrade u odnosu na sedmicu. Ne veliki upgrade, ali ipak vidiljivi.

A što se tiče instalacije programa, Windows će upozoriti da program traži admin privilegije. Osnova svega jeste da se programi izvršavaju bez elevacije čak i kod administratorskih naloga, osim kad je to baš neophodno. UAC donosi i File i Registry Virtualization. Kod mene je kuć uključen i pri nekom normalnom korišćenju mašine, ne vidim UAC promptove kad se sve podesi osim pri instalaciji programa ili drajvera. Ne vidim kako ovo može biti loše - i kako je bolji XP princip da admin na mašini sve pokreće sa punim pravima - command prompt, explorer itd... Razumem da su UAC promptovi zamorni, ali ne bi trebalo da ih bude previše na mašini koja se redovno koristi.
Pa meni je to na XPu logicno, pogotovu ako napravis analogiju sa linuxom i root nalogom. Sa Win7/8 imas admin nalog koji je nesto izmedju root-a i obicnog usera, niti ima potpuna prava ali ima veca prava od obicnog usera.
Za mene je to samo ono Are you sure you wanna do this? Yes. Are you really really sure you wanna do this? :D

Analogija je pokretanje desktop okruženja na Linuxu pod root komandom. Dakle, nešto što se ne radi. Sad, od Viste, u Windowsu imamo nešto kao sudo... Osnovna razlika je u načinu kako to ispod haube radi - kod linuxa ukucaš su i postaneš root u istom procesu. Kod Windowsa, spawnuje se novi proces sa administratorskim pravima. Ali da je napredak u odnosu na XP, jeste.

Da, ali za su ti treba root password, u Winu imas samo jedno Yes/No pitanje.

stvarno treba da izbace uldate u kojem vracaju start meni i desktop, da mozes da izaberes lepo. to je od pocetka trebalo da postoji, da te pita prilikom instalacije sistema sta hoces.

Nije to dovoljno. Prvo treba da postoji deo OS-a koji je potpuno zakljucan i samo specijalizovani, potpisani programi mogu da ga menjaju. Treba unifikovati instalacije drivera, tako da ih specijalozovani, potpisani program-installer ubacuje u zasticeni deo.
Prilikom instalacije free programa obicno uz intaller zakace i toolbarove i jos neki bloat/mal-ware. To je nedopustivo. Klikom na YES u UAC-u sam dao saglasnost da se aplikacija instalira, a ne da i uz to dobijem i malware.

Opet treba da postoji program za instalacije koji ce smestiti aplikaciju u predvidjeni folder. Pristup registry bazi i ostatku file systema je ogranicen samo na podrucja gde installer moze da upise nesto. Registracija komponenti (COM objekti i nesrecni IE) takodje mora da bude kontrolisana.
Sve ovo bi ugrozilo kompatibilnost, ali je moguce resiti sandboxom i podizanjem virtuelnog windowsa za stare aplikacije. Tranzicija na nove aplikacije bi traja max 1-2 godine.

Nove aplikacije mogu da rade sta god hoce po svom folderu i po folderu gde su korisnicki fajlovi (korisnikov home). Aplikacije ne mogu da pristupe folderima drugih aplikacija, osim mozda samo read (bez write i execute).
Recimo da neki malware spopadne neku app. Takav malware ne bi nista mogao da uradi na sistemu niti bi mogao da se rasiri. Svu stetu moze da pravi u folderu napadnute aplikacije ili u njenom delu registry baze. Gasenjem aplikcije, malware ce prestati da radi.

Vecina danasnjih virusa i rootkita koriste hook-ing mehanizam da se zakace na neke funkcije OS-a i da filtriraju mogucnost detekcije njihovog prisustva. Tu mogucnost treba ili ukinuti ili strogo kontrolisati.

OS mora da bude takav da je bilo kakva antivirusna zastita besmislena i suvisna. Ja to ocekujem od proizvoda koji se prodaje u 2013. Microsoft je do sada stalno krpio svoj security sistem, ali posto je od pocetka lose koncipiran, smatrm da ga ne treba dalje forsirati, vec treba da zavrnu rukave i urade kompletnu reviziju.

Vrh Dno