Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Molim za pomoc:
Novi DELL laptop je dosao sa Windows 11 Home (21h2). Na sajtu proizvodjaca su dostupni samo drajveri za W11 (Inspiron 16 7620)
Namera mi je da instaliram i koristim W10 Pro. Hoce li W11 drajveri raditi na W10? Ili da pustim W10, nakon instalacije, da sam instalira drajvere?
Hvala!

Molim za pomoc:
Novi DELL laptop je dosao sa Windows 11 Home (21h2). Na sajtu proizvodjaca su dostupni samo drajveri za W11 (Inspiron 16 7620)
Namera mi je da instaliram i koristim W10 Pro. Hoce li W11 drajveri raditi na W10? Ili da pustim W10, nakon instalacije, da sam instalira drajvere?
Hvala!
Колико сам видео, твој лаптоп подржава само Win11. Пробај са 10-ком, ништа не губиш, ако баш инсистираш на њему. Мада, мислим да је 11-ица солидно сазрела, не видим разлог да је не инсталираш. Пробај и један и други ако имаш времена/живаца.

Uključio ga, mora MS account, nisam znao kako da ga zaobiđem. Ok, ukucam ga. Prvi restart offline, ne prihvata PIN, jer nema internet?? To mi je neprihvatljivo, na ostatak bih se verovatno navikao.
Edit: vidim da može da se napravi local account. Hvala!

Poslednja izmena:
Da, to pratim pomalo. To zaista znači da ako si offline ne možeš se ulogovati, ili sam nešto pogrešno shvatio?

Ne možeš da koristiš 11-icu uopšte bez neta, jer da bi instalirao sistem moraš biti online. Glupost.

Ја сам инсталирао 11-ицу у јануару, и мислим да нисам морао да будем онлајн да бих је инсталирао. Тада сам могао да направим офлајн налог. Како је сад, немам појма.

Instalirao sam Win 11 Pro prije dva dana,ne treba uopšte biti online tokom instalacije,takođe, napravi se local account najnormalnije,nema nikakvog uslovljavanja.

Ja neznam zašto bi MS account uopšte bi sporan ? Prvo što nema ličnih podataka, može da se izmisli šta god hoćeš a drugo ne mora ni da se upotrebi ni za šta, Lokal account i to je to.
MS account je praktičan zbog budućih (re)instalacija i aktivacije. a Hotmail je jedan od naj sigurnijih/betbednijih e-mail klijenata. Ja ima par njih još od postanka interneta.

Sporan je zbog (ne)mogućnosti izbora, meni lično ms account ne treba i nikad mi neće zatrebati i nisam jedini.
Valjda ti je jasno da Microsoft ne gura tu priču zbog tebe, mene i ostalih korisnika nego isključivo zbog sebe.
Nisi imao izborani da se rodiš a to je neuporedivo važnije. MS account nije.
Ja sam sigurno više profitirao od MS-a i njihovog account+a.

Napravis Microsoft profil i iz njega napravis local account , odjavis se udjes u njega i iz njega izbrises Microsoft.
Nije taj moj odgovor bio da li može ili ne može local/offline account trenutno. Za sada može offline.

Moj odgovor se odnosio na to kada budu uklonili sve te fore za offline mogućnosti šta će da se desi.

Jel zna neko kako da prebacim slike sa iPhone na komp, a da mi ne pukne posle minut? Hocu da prebacim oko 3500 slika/video i svaki put mi pukne prebacivanje. Probao sam import kroz photos i copy/paste.

USB kabl, telefon bi trebalo da se pojavi kao storage device.
1663435010280.png
1663435051324.png

Jel zna neko kako da prebacim slike sa iPhone na komp, a da mi ne pukne posle minut? Hocu da prebacim oko 3500 slika/video i svaki put mi pukne prebacivanje. Probao sam import kroz photos i copy/paste.
Isti problem pre neki dan, doduše na Win 10. Je li prebacuješ preko iTunes ili Photo app koja dolazi sa Windows?

Pojavi se sve, nego kad krenem da kopiram, pukne transfer posle par sekundi i kopira tipa 150 fajlova od 3500.

Resio sam problem sa 3uTools, samo mi nije jasno kako su tako retardirani ovi sto prave windows, da puca transfer preko copy/paste i preko import photos.

Sa Androida mi nisu pucali transferi, tako da ne znam da li je do Windows ili do Apple.

Ne svidja mi se kako radi Win 11. Ja sam ga instalirao Offline veoma lako za probu.... Ali zato Windows Server 2022 Insider e to je već lepota samo šteka. Jedva čekam kada će da izadje finalna verzija. Praktično na njemu možeš sve da radiš i igre rade bez problema.....

Treba da instaliram linux u dual boot-u, pored w11, moze neki dobar link ili video kako to da uradim? Hvala!

Što se Linuxa tiče, učini sebi veliku uslugu i ako može uzmi neki makar naj manji i naj jeftiniji SSD pa instaliraj na njega. Uštedećeš sebi gomilu vremena i živaca. Instalacija na istom disku je naj manji problem, svaki popularni distro može po defaultu da napravi particije i boot opcije ali posle mogu da nastanu komplikacije ako išta pođe po zlu na jednom onda može da upropasti sve.
Popto vidim da nisi mnogo upoznat sa Linuxom, probaj prvo sa Live with persistence na USB-u. Ako je USB3 radiće vrlo brzo skoro isto kao da je unutrašnji disk.
Live Linux normalno ne zadržava nameštanja i ne čuva fajlove i instalirane programe kada se izađe sa njega ali sa "persistence" imaš 4GB da se sve sačuva,
Programi kao Rufus https://rufus.ie/en/ i Lili USB http://www.linuxliveusb.com/ mogu da pomogne da se skine i napravi mnogo Linux distro-a.
Druga, isto tako praktična opcija je da staviš Linux u Virtual machine u windowsima.
Live sa perstistance i VM su naj bolji načini da se nauči i navikne na Linux bez komplikacija.

Saveti kolege CountMike su na mestu, zaista govori k'o mator čovek.

Upravo tim redosledom koji je izneo ide ugodjaj-brzina: SSD, USB 3, Virtual machine.
Redosled kada je u pitanju praktičnost je malo drugačiji: SSD, Virtual machine, USB 3

Zasebni SSD ti je najpraktičnija opcija, biće dovoljan najmanji i najjeftiniji disk da uživaš u punom potencijalu bilo koje Linux distribucije.
USB 3 je po meni najlošija opcija na duže staze, zbog veličine diska i ograničenja live distribucija, može poslužiti ako želiš da pogledaš Linux okruženje, preinstalirane programe i osnovne mogućnosti sistema.
Virtual machine za Linux je praktičan jer tu možeš da isprobaš skoro puni potencijal distribucije i da radiš šta poželiš, mana je što koristi deo slobodnih sistemskih resursa, te može da radi primetno usporeno, a mogući su i problemi sa virtuelnim hardverom koji se teže rešavaju.

Linux nije kao Windows, u zavisnosti od distribucije "User friendly" specijalno za početnike je samo ako je sam za sebe, bez interakcije sa drugim OS-om. Lako se instalira na prazan disk, sve može da se ostavi na default ali čim nastanu komplikacije treba puno znanja.
Ja sam godinama "trošio" Linux Mint ali od skora sam batalio, samo par USB-s sa live +persistance i instaliranim programima za razne popravke drugih systema, nije zato što je loš ali je postao nepotreban.
Tih distribucija ima bukvalno stotinak i nije svaki baš za svakog, naj bolje je probati kao Live, onda možeš da ih menjaš kao rukavice dok ne nađeš onaj koji ti odgovara.
PS.
Ako instaliiraš na unutrašnji disk, isključi onaj sa Windowsima. može lako da se pomeša.

Pojavila mi se prognoza konacno na LS , odavno to nisam video na w10 i w11.

PXL_20220918_083722006.jpg

@CountMike Kako ti radi Win 11 22h2 22621 na taj 970 Evo Plus?
Primetio sam da kod mene dosta losije radi u poredjenju sa Kingston-om A400. Ne shvatam zbog cega mi ponekad "koci" kad pokrecem aplikacije ili prelazim preko sekcija u settings-u.
Sveza instalacija, nema nekih pozadinskih procesa da ga usporavaju...

Nazad
Vrh Dno