Podešen mi je defer za update, ali svejedno svako malo Winodws instalira nešto. A ono što zaista ne mogu nikako da razumem jeste ideja (od ranije) da se malecni deo instalira prilikom gašenja, kada komp više očigledno nije potreban i kada može unedogled da ostane da radi i završava update. Ne, glavni deo je rezervisan za trenutak kada se komp uključuje i kada je, po logici stvari, neophodan za posao. Preksinoć gasim komp i tek onda vidim da postoji neki update. Nikakav detalj o veličini i potrebnom vremenu. Radio je par minuta (neobično dugo) i ugasio se. Juče ujutru uključujem ga i baš mi je važno da završim nešto. Uključim ga u 9 sati, update se pokrene i relativno brzo stigne do 78 % gde se zakuca. Naizgled ne radi baš ništa, samo se vrte tačkice u krug. Preko netbuka sam pokušao da nađem rešenje, da bih mogao da radim, ali kao da je MS ubio svaki sajt koji bi prijavio neki problem vezan za update. U 9:30 i dalje je na 78 %, pa odlučujem da ga ipak resetujem, u nadi da će uraditi rollback. Ne. Sada se zaglavio ponovo na istim tačkicama, ali bez ikakvog drugog podatka - ni šta radi, ni dokle je stigao. Komp se odglavio tek u 11:30! Puna dva i po sata nisam mogao ništa da radim.
Sinoć mi još traje upload na YT i treba da ostavim komp uključen. Sa tim sam već imao problema. Na W7 je sve radilo super, ali na W10 prekine upload posle 15ak minuta, bez razloga i obaveštenja. Podešavao sam mrežnu da nema nikakav power save (iako je već bio isključen i ranije, jer su neke opcije bile ostale). Samo kliknem na Win-L da zaključam Windows. I tu počinje novo iživljavanje. Ekran je plav, vrte se tačkice i piše "Locking", a disk (ne sistemski) drlja k'o blesav. To traje koji minut, a onda se sve smiruje, ali i dalje stoji samo "Locking" bez ikakve naznake šta se dešava i zbo čega. Po lampicama na ruteru već vidim da je upload prekinut. Čekam oko pola sata, umoran, ali i dalje isto. Ne mogu da ga prekinem, ne mogu da se vratim u Windows, ništa. Snimio sam aparatom klip od 2 minuta gde se vidi da samo stoji to "Locking". Na netu opet ništa slično da se nađe. Posle još pola sata, ponovo resetujem komp, jer je to jedino što mogu da uradim. Kod podizanja opet isto kao prethodnog jutra - sada su na ekranu samo vrteće tačkice i ni slovca o tome šta se dešava. Na kraju sam isključio net i sve eksterne diskove i ostavio ga tako. Jutros samo videh da je stigao do login ekrana. Više se ne usuđujem ni da ga gasim, ni da ga zaključavam, prosto ne znam šta će da se desi.
Na mašini nema skoro pa ničega, samo nekoliko programa za rad. Neke komponente Ofisa, antivirus (stoji od početka, nikakav problem), par Adobe programa koji nisu bili pokrenuti. U stvari, u trenutku gašenja nije bilo pokrenuto ništa, a kod zaključavanja samo Edge, Task manager i možda Windows Explorer jedan prozor.
Ovo je najveća katastrofa u istoriji. Niti mogu da izbegnem update, niti dobijem upozorenje da će da traje 3 sata, niti da će ponovo da traje najobičnije zaključavanje, niti mogu da mu kažem da to radi sve prilikom gašenja. Moj kompjuter nije moj niti radi za mene, nego za MS. I pritom je to zaključavanje sinoć poremetilo još par stvari i sada moram opet da proveravam da nije nešto promenjeno od podešavanja. Skinuh neki program koji treba da spreči update skroz, valjda će da pomogne.