Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Od kada je izasao win8 nisam odradio clean instalaciju,
Zamisli koliko sam puta odradio ugrade do sada?
Dize sistem 25-35 sekundi sa HDD kako kad...nekad malo duze loguje.

Ko ima problem sa update-om neka uradi Disk cleanup i ocisti sve i onda opet skine update. Tako sam ja resio problem.

Pokreni Command Prompt kao administrator. Ukucaj sfc /scannow

Pa reci da li nađe neki problem ili ne.

Izbaci mi ovo.
Untitled.png

Srle22
Instalirao sam win 10 na isti nacin kao i ti, prvo cist win 7, pa odma upgrade na 10. Formatiran ssd pre svega toga. Inace win 10 je bagovit do bola, ja kao prosecan korisnik sam to primetio, mogu misliti kako je ljudima koji koriste dosta naprednijih funkcija. Kroz par updeta su popravili neke stvari, ali sada mi je sam update napravio problem.

Pise kao da skida, ali nesto veoma brzo skine i izbaci mi istu gresku.

Desni klik na local disk C pa properties pa Disk Cleanup pa Clean up system files pa sve stikliraj pa klikni OK pa onda iz pocetka skini.

To sam i uradio. ☺

Pa nemoguće onda da ti je brzo skinulo jer tim postupkom bi trebalo da obrišeš prethodno skinute update-e. Ne znam onda kako da rešiš problem, kod mene je ovo pomoglo. :(

Prvo, update je bez pitanja podesio stalnu defragmentaciju SVIH diskova. Naravno, osim što nije ništa pitao, niti rekao, sad je moguće da sam izgubio ko zna koliko podataka, a da to i ne znam, jer sam u pokušaju da ubrzam boot isključivao USB diskove. Kako su diskovi ukupno 6 TB nema načina da na bilo koji način proverim u kakvom su stanju, nego mogu samo da čekam kada mi fajlovi zatrebaju. Inače sam detaljno pregledao SVE taskove odmah po istalaciji Windows-a i poisključivao sve ovakve nebuloze. To je definitivno napravio/aktivirao update. Još je drljao i po SSD disku, a Event Viewer pokazuje da je neke diskove defragmentisao po dva puta. Sada sam ponovo isključio Defrag task, ali dok sam ranije mogao da verujem da su sve ili većinu stvari postavili na normalan default, sada imam refleks da ništa nije podešeno kako treba. Ej, defragmentacija svih diskova?! Pritom je task podešen tako da prekine rad ako traje "više od 3 DANA". Eto dokaza da nije do korisnika.

Ipak, to je sve završeno u roku od otprilike pola sata, a jedino što sam još našao da se dešavalo posle toga jeste konstantno pucanje nečega što se zove "Microsoft Passport Container service". Ne znam šta je u pitanju, ali sam našao isti problem na netu sa potpuno istom posledicom - podizanje sistema traje 2-4 sata. Nažalost, bez rešenja. Ipak, Event Viewer jasno pokazuje da se ovaj problem prvi put pojavio upravo prekjuče, posle instalacije ažuriranja. Inače, Event ID je 7023 i na netu ne nalazim za sada rešenje ni razlog.

Izbaci mi ovo.
Pogledajte prilog 194419

Srle22
Instalirao sam win 10 na isti nacin kao i ti, prvo cist win 7, pa odma upgrade na 10. Formatiran ssd pre svega toga. Inace win 10 je bagovit do bola, ja kao prosecan korisnik sam to primetio, mogu misliti kako je ljudima koji koriste dosta naprednijih funkcija. Kroz par updeta su popravili neke stvari, ali sada mi je sam update napravio problem.
Čini mi se da kucaš sfc / scannow, kosa crtca ide uz scannow.

Tačno ovako sfc /scannow ukucaj.

Sto se mene tice, resenje ce biti da se vratim na windows 7. Koji je radio bez greske. Dok ovo djubre nebude iole ok ili ce proci kao i vista sto je vrlo verovatno. U pravu si za defregmentaciju. Cesto cujem hdd kako pocne da drlja i neprekidno radi lampa od njega.

Poslednja izmena:
Passport Container service
Na nekoliko mesta sam našao preporuku da je problem rešen ovim programom. Pustio sam ga da odradi (besplatna verzija), uz odštikliravanje tek nekoliko stavki. Posle restarta, sve radi manje-više normalno (Event Viewer ima još grešaka), ali nema više nijednog kukanja na Passport servis, a boot je trajao rekao bih normalno dugo. istina, po logovanju kao da je malo zastao pre učitavanja, ali to pripisujem servisima koji su sada ponovo aktivirani, kao što je indeksiranje (aktivirani su čak i neki Skajp servisi). Moram ponovo sve redom da pregledam i isključujem, samo nemam sad živaca. Inače, sve što je program radio trajalo je oko pola sata. Siguran sam da je bilo suvišnih koraka, ali kako nisam bio baš potpuno siguran gde je problem, nisam hteo previše da isključujem. Sad se ne usuđujem da restartujem još jednom, pa ću videti sutra ujutru da li je i dalje sve ok.

@Vuk I meni je palo na pamet da je ili hardver ili softver. ;) Samo što iz mog iskustva takva slučajnost da se hardverski problem poklopi sa ažuriranjem teži nuli.

Tweaks?...nemam komentar...mislim imam, ali bolje...:D

Poslednja izmena:
Lepo ja kazem,u ovoj temi uopste nije dosadno.Izgleda da je stvarno najbolji windows za zabavu do sada,pretekao je sve prethodne windows teme.:D

Tweaks?...nemam komentar...mislim imam, ali bolje...:D
To je stvarno, previše čačkanja i kojekakvih optimizer-a, čistača i ubrzivača a ne upotreba majkrosoftovih alata. To je kao da nov auto vozite kod Toše na ćoše da ga abartuje umesto kod ovlašćenog servisera. "Pera i Đoka će to da srede, šta zna Mercedes kako se pravi auto ?"
Istorija mog systema: W7 > 8 > 8.1 > i onda 10ka TP i Insider verzije od prvog dana. Sve to preživelo promenu praktično svih delova kompjutera jedno dva puta.
Kao što nikada nisam dao nikome da mi brlja po kočnicama na svim (debelo polovnim) kolima, ne dam ni jednom progaramu da mi brlja po systemu.
Zato je još uvek čist i sa minimumom problema.

Poslednja izmena od urednika:
i opet pitam:
jel ovaj build poslednji zvanični za nas NE insajdere...?

Prilozi

• Screen-00041.jpg
    Screen-00041.jpg
    7.8 KB · Pregleda: 102
To je stvarno, previše čačkanja i kojekakvih optimizer-a, čistača i ubrzivača a ne upotreba majkrosoftovih alata. To je kao da nov auto vozite kod Toše na ćoše da ga abartuje umesto kod ovlašćenog servisera. "Pera i Đoka će to da srede, šta zna Mercedes kako se pravi auto ?"
Istorija mog systema: W7 > 8 > 8.1 > i onda 10ka TP i Insider verzije od prvog dana. Sve to preživelo promenu praktično svih delova kompjutera jedno dva puta.
Kao što nikada nisam dao nikome da mi brlja po kočnicama na svim (debelo polovnim) kolima, ne dam ni jednom progaramu da mi brlja po systemu.
Zato je još uvek čist i sa minimumom problema.
A ja mislo da sam najgori...sa win7 :) ne diramo nista do sudnjeg dana.
Oprostili mi i zamenu ploce...i pustili upgrade...sta vise od zivota.
Dodjem kuci vidim lepo pustili upgrade...malo sam brinuo... sinoc ga nije bilo.

130Gb raznih programa, bez igara...i da evo da se vidi da mozes da biras vreme upgrade.

Screenshot (800).png Screenshot (799).png

Ma dirao sam ja ali samo ja, niko drugi. Bilo je problema, što sa moje strane, što od updejta, što od drljavih programa i drajveraa ali Macrium Reflect je iz raja izašao.
7mica mi je vadila dušu sa drajverima i nekoliko programa ali se i to preguralo. Jedan program ili drajver su mogli da ubiju ceo system ali posle, specijalmo od 10ke, samo program može da rikne ili se ukoči ali system ostane da radi.
Nije ni ovo neka milina ali je ipak bolje. Imam zamerki i želja da bude nešto drugačije koliko hoćeš i većinu sam poslao preko feedback-a.

Naravno daleko je ovo od savsenog...ima ovde jos dosta posla.
Update za laptop, nisam mu odavno poklanjao paznju...

Screenshot (85).png

Da li i dalje ne moze da se uradi upgrade sa win7/win8.1 enterprise na win10 pro?
Zamolio bih za pomoc oko drivier-a za ATI Radeon HD 4550 za win10?

Poslednja izmena:
Da li i dalje ne moze da se uradi upgrade sa win7/win8.1 enterprise na win10 pro?

Mozda bi ti bilo bolje da stavis dual boot da testiras prvo.
Drajver bi trebalo da skine automatski preko windows update.

Za drajvere prvo 13.4 beta pa ibrises I stavis 13.9 i to su ti zadnji, samo tako radi tim redosledom.

...ako mu treba neka funkcija iz katalist panela.ako ne,drajver sa WU-a je sasvim dovoljan.

O tweak programima iz ličnog iskustva imam najgore mišljenje. Ali, Microsoft update je napravio problem za koji Microsoft nema nikakvo zvanično objašnjenje ni rešenje (osim saveta koji nisu pomogli naizgled nikome ili reinstalacije koja takođe kao da ne pomaže). Na jednom forumu je ovaj program linkovao čovek iz MS-a, na drugom da je MS podrška korisnika uputila na njega. Meni je potpuno rešio problem. To što nekima sve radi, baš je lepo. Uvek ima i onih kojima se auto ne pokvari, čak i kada ima fabričku grešku. I meni je W10 radio prihvatljivo i prošlo je nekoliko ažuriranja, ali je na ovom sve puklo. Nažalost, problem sa pristupom rutu diska D i dalje ostaje iako su sve privilegije ispravno podešene (i isto kao na ostala 4 diska koji nemaju taj problem).

@Vuk Pod obaveštavanjem o ažuriranju ja podrazumevam da mi iskoči poruka na sred ekrana koju ne mogu da ne vidim. Ako ja treba stalno da idem u Windows Update opciju i proveravam to su ćorava posla. Isto kao da treba da ih zovem telefonom. I još jednom, iako je podešena opcija Notify and schedule, na ovom istom ekranu koji si ti postavio piše i dalje "Available updates will be downloaded and installed automatically". Iz mog ličnog iskustva i gledajući prijavljene probleme po netu, kao i nebuloze tipa i Settings i Control Panel, ovo je poluproizvod, u najboljem slučaju beta. A i beta verzije programa mnogima rade odlično. Što ne pomaže onima kojima ne radi, niti to znači da lažu. Evo, ja nisam bolovao od gripa već godinama, pa ne tvrdim na osnovu toga da bolesni sami sebi naprave grip.

Stvarno mi je zao sto ti se nakupilo toliko problema, vidim po tvojim postovima da ih je bas dosta.
Ne znam kako da ti pomognem i od cega poceti...veliki problem je taj sto da bi znao resenje za neki problem moras ga prvo imati.

Ja sam ostavio sve na auto zato sto sam ubedjen da necu imati problema, ja posle upgrade prvo sta uradim je brisanje windows old foldera.
Toliko sam siguran da mi nece napraviti neki veci problem da se vise i ne obazirem na to.
Provera za update mi je isto prva stavka po ukljucivanju kompa...imam neke navike kojih se drzim.

Mozda bi trebalo da razmislis o vracanju na neki drugi OS? vidis da to ne ide na tvojoj masini...
Uvek se mozes vratiti windows 10, kada procenis da su problemi reseni.

Poslednja izmena:
Koliko se ja secam podrska za te kartice je odavno ukinuta, sad se vec stiglo da je za HD6000 seriju ukinuta podrska.
AMD Radeon™ HD 4000 Series products and older are not certified to support Windows Display Driver Model (WDDM) 1.2 or higher and therefore, do not have driver support for Windows® 10.
Mozda pomogne ovo:
Ostanes na 13.4 drajverima
1. Run regedit.exe

2. Find "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Video\"

3. Make a backup REG-file (right click on the key tree and export)

4. Find out your video classids (like 3F59FB0A-B618-4CFA-9F36-D4D1CD4AB186} or {3F59FB0A-B618-4CFA-9F36-D4D1CD4AB186})

5. Find 0000, 0001, 0002 entries

6. Change Values to:

"TVEnableOverscan"=dword:00000000

"DigitalHDTVDefaultUnderscan"=dword:00000000

Find "DALR6 DFPI 2 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx" entries

1920x1080x0x60 = 1920 pixel horizontal; 1080 pixel vertical; 60 Herz (monitor frequenzy)

Modify ALL "DALR6 DFPI 2 xxx..." values to "00" (there are some few not "00"s) [don't change the string length! - click edit, select non "00" push delete key and type 00]

7. Restart PC (dont change Windows or CCC settings they can overwrite your new values)

8. Have fun!

https://community.amd.com/thread/187539

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno