Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Koliko se ja secam podrska za te kartice je odavno ukinuta, sad se vec stiglo da je za HD6000 seriju ukinuta podrska.
Imaju 13.9 I to je sve, instaliraju se na nacin kao sto sam naveo, WU ima iste te samo bez catalyst.

Ako su zadnji 13.9 bolje je da ih skine sa AMD i da ima CCC ako to zoves Catalyst. Zatrebace mu zbog tiringa CCC ako gleda filmove sa kompa na TV.
Ja imam relativno noviju karticu i kod mene su 16.31 drajveri direktno skinuti sa AMD.

Ako su zadnji 13.9 bolje je da ih skine sa AMD i da ima CCC ako to zoves Catalyst. Zatrebace mu zbog tiringa CCC ako gleda filmove sa kompa na TV.
Ja imam relativno noviju karticu i kod mene su 16.31 drajveri direktno skinuti sa AMD.
Da catalyst control center :) da bolje je ima dosta prednosti...podesavanja.

Windows 10 Pro gašenje
Primetio sam da W10 svaki put pre gašenja proziva sve eksterne diskove. Ovo prilično nervira zato što su diskovi uglavnom u nekom sleep modu, pa je potrebno vreme da se probude i zavrte, a dodatno i zbog toga što maltretira diskove, jer ih budi, a onda svejedno gasi bez i trunke upotrebe. Zna li neko može li ovo da se zaobiđe prilikom gašenja? Stvarno ne vidim svrhu (kod mene je bar nikako nema), a sve više me nervira (i brinem za diskove). Ne želim da se diskovi nikad ne gase, neka oni lepo spavaju kad ih ne koristim. Ali, kada gasim kompjuter sigurno mi nije potrebno da ih budim. Btw, uopšte me ne zanima da li je tako bilo i na ranijim verzijama :) (nisam primetio, jer je stara mašina radila 24/7), nego da li može da se namesti.

Ne znam kako da ti pomognem i od cega poceti...
Hvala na saosećanju, a sigurno niko i ne očekuje da jedan čovek ima rešenje za sve. Kad nemaš, nikom ništa, idemo dalje.
Većina problema koje imam je dovoljno pitoma, odnosno nešto sa čim mogu da živim. Potražim/pitam zato što bih više voleo da ih sredim, ali nije jako važno. Samo nekoliko stvari zaista iritira, kao što je taj pristup rutu diska D. Za ostalo se trudim da ne obraćam pažnju (dok vreme butovanja nije 2 sata ;)), uz ideju da će ili jednom biti rešeno ili ću na kraju da napravim sopstveno programče da dobijem nešto. Smetalo mi je i što su opet menjali Preview logiku u Windows Explorer-u (u odnosu na W7), ali to sam nekako zanemario skroz. Sviđa mi se mnogo "čistiji" interfejs i tanak okvir prozora i sada mnogo više koristim programe u prozoru, a ne preko celog ekrana. Čudno. Ali, kad god vidim da postoje i Setttings i Control Panel, ne mogu da se otmem utisku da je ovo sve i dalje beta verzija.

To za Settings i Control panel je da bi i staromodni kao ja mogli lakše da se snađu. Dovoljno su se opekli na 8mici i start meniju. Ja upotrebljavam stari Control panel najviše a settings samo za stvari koje su jedinstvene samo za 10ku. Većina nameštanja je duplirana a do oba može da se stigne sa više mesta.

Iz mog ličnog iskustva i gledajući prijavljene probleme po netu, kao i nebuloze tipa i Settings i Control Panel, ovo je poluproizvod, u najboljem slučaju beta. A i beta verzije programa mnogima rade odlično. Što ne pomaže onima kojima ne radi, niti to znači da lažu. Evo, ja nisam bolovao od gripa već godinama, pa ne tvrdim na osnovu toga da bolesni sami sebi naprave grip.

Ja zaista ne mislim da ovde iko laze - ni oni koji kazu da im Win10 radi bez greske, ni oni koji se zale na razne probleme. Verujem i jednima i drugima. Pokusavam da shvatim u cemu je stos tj, zasto se isti OS, takav kakav je, nedovrsen i u beta fazi, ponasa toliko razlicito. Jednostavno, za sve mora postojati razlog, pa i za ovo.
Nadam se da ce diskusije u ovoj temi doprineti da se nadje odgovor na ovo pitanje.

Ајде још једном, не мешајте Windows 10 и Windows 10 insider, то су битно различити производи. Први је стабилан, нема много промена и брљања, други је намењен да тестира све редом док не буде пронађено решење. Ја на компу и лаптопу имам нормалну верзију, једном подешено и не мења се ништа, све ради нормално ... кад год пробам а то је бар 3-4 сата месечно.

To za Settings i Control panel je da bi i staromodni kao ja mogli lakše da se snađu. Dovoljno su se opekli na 8mici i start meniju. Ja upotrebljavam stari Control panel najviše a settings samo za stvari koje su jedinstvene samo za 10ku. Većina nameštanja je duplirana a do oba može da se stigne sa više mesta.

Meni taj Settings izuzetno smeta, skroz mi je pogrešno osmišljen, a, čini mi se, ne može baš sve iz klasičnog Control Panel-a da se odradi. Ne znam zašto to pokušavaju da provuku još od Osmice, samo nepotrebno komplikuju setovanja. Ispravke na Start meniju mi se sviđaju, ali i dalje mi fali klasičan All Programs gde mogu da kompaktno poređam sve kako želim. Okvirno mi je OK sistem, ali treba pustiti da prođe još 5-6 meseca dok ga ispeglaju malo. Trenutno ima previše bubica za neko ozbiljnije korišćenje, a pritom i Bitdefender Free ne radi kako treba. ( :

@CountMike Nisam poredio tačne razlike između CP i Settings, ali u Settings nisam našao tako osnovnu kao što je podešavanje tastature (brzina i kašnjenje). Ja zaključujem da su hteli da imaju samo Settings (zbog mobilne verzije), ali da to nisu završili. Najgore je što CP inicijalno ne postoji u Start meniju, pa i ne znaš da ga ima iako je puno podešavanja i dalje (samo) tamo. To mi ukazuje na poluproizvod. Još imajući u vidu da se stalno izbacuje toliko ažuriranja, a da mobilna verzija kasni već tri meseca... Inače, CP je ranije imao opciju da ti prikaže sve opcije, a ne samo grupe, dok Settings to nema (bar ne na Settings ekarnu, gde bi trebalo da bude).

@calexx Čini mi se da ti više pominješ taj Insider nego što ga ljudi stvarno koriste. :) Što se stabilnosti tiče, meni se to ne svodi samo na odsustvo BSOD-a, jer je problema previše. I to problema koji ne potiču od noviteta, nego stvari koje postoje već godinama ili decenijama. Recimo, nema razloga da MS blokira rut bilo kog diska, a pogtovo sekundarnog. Što je najneverovatnije, prebacim jedan od tih fajlova u Wndows (!) folder, stavim da Everyone ima Full Control i mogu normalno da editujem fajl. Dakle, Windows više brine za rut D diska koji ne koristi ni za šta, nego za sopstveni folder. Takođe, ako stavim "samo" da Administrators grupa ima pun pristup, a toj grupi ja pripadam, svejedno mi ne daje edit, moram da stavim Everyone.

@Srle22 Odgovor je da nedovršen proizvod nije dovoljno testiran, a to je moda u softverskoj industriji. Treba prikazati lepe brojke u finansijskim izveštajima, treba uhvatiti određeni trenutak za prodaju (prema tome se i prave planovi), pa je jeftinije izbaciti nešto neprovereno, nego napraviti kako treba. Uz to, softverska industrija već godinama ne prati razvoj hardvera i novh tehnologija. A jedna od prekretnica su bili drajveri za grafičke kartice. Koliko ih je bilo početkom devedestih (i srediom i krajem), a koliko danas? Da ne spomijem igre koje ne mogu ni da se instaliraju (dakle, nije ni probano) ili igre koje ne rade sa nekom od standardnih kartica (dakle, ili nisu probali nešto najstandardnije ili je konkurencija platila da tako naprave, dobijajući na vremenu dok stigne update drajvera).

Meni taj Settings izuzetno smeta, skroz mi je pogrešno osmišljen, a, čini mi se, ne može baš sve iz klasičnog Control Panel-a da se odradi. Ne znam zašto to pokušavaju da provuku još od Osmice, samo nepotrebno komplikuju setovanja. Ispravke na Start meniju mi se sviđaju, ali i dalje mi fali klasičan All Programs gde mogu da kompaktno poređam sve kako želim. Okvirno mi je OK sistem, ali treba pustiti da prođe još 5-6 meseca dok ga ispeglaju malo. Trenutno ima previše bubica za neko ozbiljnije korišćenje, a pritom i Bitdefender Free ne radi kako treba. ( :

Novi Settings nije kompletan. Zato još uvek i postoji stari Control Panel. Mislim da u Redstone verzijama ponovo prebacuju opcije iz Control Panel u Settings i dok ne prebace sve postojaće obe verzije. Ja sam se već navikao na Settings meni zato što imam Lumiju 640 a Settings je skoro pa isti i na računaru i na telefonu.

Start meni ređa aplikacije po azbučnom redu. Ne znam na koje konkretno razvrstavanje misliš ali uvek možeš da klikneš na početno slovo imena programa da bi te brže prebacilo do njega. Ili ga jednostavno pinuješ u Start kao Tile. Jeste da desktop verzije nemaju Live tile ali statični tile kao prečica funkcionište bez problema.

Bitdefender Free nije video novu verziju zadnje 2 godine tako da i nije čudo što ne radi kako treba pod Windows 10. Istini za volju, meni nije radio ni pod Windows 7 jer mi je UI stalno bagovao i nisam mogao da ga otvorim. Za sada koristim Windows Defender jer mi pravi najmanje problema. Mada i 360 Total Security i Avira Free su dobro radili. Možda bih i ostavio 360TS da mogu da isključim njihov engine za heuristiku jer ima dosta false positive-a.

Meni je Settings grozan jer koristi Windows Phone dizajn. Ne podnosim tektualne liste koje imitiraju ikonice. Okej je tekst u padajucim menijima ali ono sto su smislili na WP je bezveze.

Poslednja izmena:
Da li neko zna kako da obrišem jedan od ova dva profila sa slike? Naime, podigao sam sistem ali nakon promene imena profila pojavio mi se još jedan profil na koji ne mogu da se ulogujem kada hoću da ukucam šifru. To je verovatno profil koji se pojavio nakon promene imene prvobinog profila. Dok ovaj stari radi normalno i normalno se logujem na njega.
Kada uđem u Control panel, pa User profil vidim samo jedan profil tj ovaj koji koristim, nikako da vidim ovaj drugi.

Da li to nekako mogu da obrišem da mi ostane samo ovaj koji koristim, da mi ne stoje dva profila nakon butovanja?

Prilozi

• 2016-03-07 17.40.31.jpg
    2016-03-07 17.40.31.jpg
    170.5 KB · Pregleda: 121
Kucaj netplwiz i u user accounts izbrisi onaj koji ti ne treba.

Pa jedini "Završen" OS je onaj koji nije više podržan. Apple svake godinu - dve izbaci novi, Usputne popravke pa taman dobro proradi a onda plaćaj za novi HW kroz nos. Linuxi izlaze ko bubašvabe iz svinjca. Skinem linuxmint-17.3-kde dana kada je izašao i odmah gigabajt updejta.
Svaki dan neke novine i u HW-u pa mora i to da se isprati, nije sve do drajvera.

Novi Settings nije kompletan. Zato još uvek i postoji stari Control Panel. Mislim da u Redstone verzijama ponovo prebacuju opcije iz Control Panel u Settings i dok ne prebace sve postojaće obe verzije. Ja sam se već navikao na Settings meni zato što imam Lumiju 640 a Settings je skoro pa isti i na računaru i na telefonu.

Start meni ređa aplikacije po azbučnom redu. Ne znam na koje konkretno razvrstavanje misliš ali uvek možeš da klikneš na početno slovo imena programa da bi te brže prebacilo do njega. Ili ga jednostavno pinuješ u Start kao Tile. Jeste da desktop verzije nemaju Live tile ali statični tile kao prečica funkcionište bez problema.

Bitdefender Free nije video novu verziju zadnje 2 godine tako da i nije čudo što ne radi kako treba pod Windows 10. Istini za volju, meni nije radio ni pod Windows 7 jer mi je UI stalno bagovao i nisam mogao da ga otvorim. Za sada koristim Windows Defender jer mi pravi najmanje problema. Mada i 360 Total Security i Avira Free su dobro radili. Možda bih i ostavio 360TS da mogu da isključim njihov engine za heuristiku jer ima dosta false positive-a.

Ne koristim aktivno Lumia telefon pa mi je ovo skroz nepraktično, pogotovo zato što nije telefon pa nije ni potrebno da se prilagođava ekranu telefona. Klasičan Contorl Panel je mnogo praktičniji, brži i jasniji.

Ne odgovara mi da samo izređa aplikacije, Start meni koristim kao prečicu za sve ono što nemam na pozadini. Odgovara mi da odatle pokrenem posebne opcije svakog programa ili da odradim uninstall jednostavnim odabiram.

Bitdefender Free je trenutno najsigurnije besplatno antivirusno rešenje, jeste tupav interfejs, ali radi i bez njega. Avira ranije nije bila baš najsrećnije rešenje, ne znam kakva je sada. 360 ne uspeva da odbrani od ransomware-a, već znam za dva slučaja Locky-a s njim, a i dobro pogledaj uslove korišćenja istog.

Poslednja izmena:
uTorrent koristim godinama, nisam imao problema ni na win10.

Utorrent 2.2.1 radi perfektno :)

Qbittorrent isto radi odlicno. ;)

Ja sam imao problema sa mnogim torrent klijentima da mi izbacuju bsodove čim ima malo više konekcija. Uglavnom je teorija da su loši drajveri za wi-fi karticu.

Onda sam našao neko upustvo gde se disabluje jedan od ipv6 servisa i od tada radi bez problema.

Bio neki update juce, odradio ga tj skidao automatski usred igre i za pravo cudo vec osakacena pukne game, ode audio drajver, nestao zvuk a mikrofon radio ok :-D sta ti je win, moracu da ponistim auto update.
Nista bez restarta, eh :)

Da to je ovaj, izgleda mobile i pc sada izlaze u isto vreme.

Updates for Windows 10 Version 1511

March 8, 2016 — KB3140768 (OS Build 10586.164)

This update includes quality improvements and security fixes. No new operating system features are being introduced in this update. Key changes include:

Improved support for Bluetooth, wearables, and apps accessing contacts.

Improved reliability in app installation and Narrator.

Improved performance for hibernation, content entry in apps, and downloading and installing updates.

Fixed issue that didn't allow login to an Xbox from a PC running Windows 10.

Fixed security issue created when attempting to play corrupted content.

Fixed security issue that could allow remote code execution while viewing a PDF in Microsoft Edge.

Fixed additional issues with .NET Framework, Internet Explorer 11, and networking.

Fixed additional security issues with Microsoft Edge, Internet Explorer 11, USB storage driver, kernel mode drivers, .NET Framework, graphic fonts, OLE, secondary logon, PDF library, and Adobe Flash Player.

Poslednja izmena:
nema šta, svakom ispravkom je sve bolji i stabilniji.

Kod mene sinoć u neka doba vidim da se nečim bavi. Pogledam, kad on već zakazao restart :) E, reko super, restartujem ga u nadi da će početi možda da mi čita one diskove o kojima sam već pisao. Kad ono ništa, ostao i dalje glup, ne Ćita :) Ali ništa još nisam primetio da je pokvario. A ni popravio :)

Vrh Dno