Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Već je zaista smorno čitati ovu temu ...
Htedoh da iznesem jedan problem koji mi se pojavio od nedavno, nešto pre ovog poslednjeg kumulativnog. Naime, problem je u NE čitanju eksternih USB diskova 2,5''. Jednako loše ih čita ili uopšte ne čita bez obzira da li ih povezujem kablićem sa jednim USB-om ili onim sa dopunskim USB-om. Nekada se dogodi i da ih pročita. Sa fleševima nema nikakav problem, samo sa diskovima, svejedno kog kapaciteta. Dešava li se ovo još nekome? Ne bih da se majam sa time previše, lakše mi je da kopiranja uradim u nekom normalnom OS u kome, inače, svi ti diskovi rade savršeno, samo bih da znam da li još neko ima sličan problem?
Čista instalacija 10-ke, do skoro sve radilo kako treba. Mada, bilo je par nekih sitnih apdejta pre ovog poslednjeg kumulativnog.

To je problem sa odredjivanjem i nekim konfliktom sa drive letter...
Samo da se prisetim kako se resavalo.

Probao sam to da uđem u manage, dodelim mu neko slovo i kao OK. Ali nije OK jer odmah nakon sledećeg uključivanja USB diska, problem se ponovo javlja. Nekada ga uopšte ne vidi, i ne prijavi da je neki USB Device ukljjuičen.
E sad, ako moram da čačkam po registriju, onda ništa, možda poprave to ako se problem javlja kod više korisnika.

@Jurke Često su mi priključena barem dva USB diska i nikakvih problema. Ali, možda je Vuk u pravu, jer sam ja odmah po instalaciji zakucao slova za diskove, da bi bila ista kao ranije na W7. Proveri slova i probaj, to ti je minut posla. Ja jedino imam problem što masu foldera ne mogu da brišem sa diskova, čak ni kao administrator, sve dok ne promenim privilegije. Na kraju ću da stavim da je Everyone vlasnik svega na diskovima.

To je problem sa odredjivanjem i nekim konfliktom sa drive letter...
Samo da se prisetim kako se resavalo.

zvekneš apdejt i ne brineš :)

šalu na stranu, pitanje o isključivanju apdejta sam postavio, jer je svakako neminovnost nekada preći na nov operativni. kad ga budu opeglali, sredili i de-betovali (R) kokan lepi, kopirajt bato)
skinem funkcionalan iso build i teraj mile.

ja ne želim da mi se sistem apdejtuje sam, i to je moje pravo kao kupca sistema. ne kršim nijedan zakon.
zato je i važno pomenuti alate za tu namenu.

Poslednja izmena:
Probaj ovo kazes nekad hoce nekad ne, u power settings idi na disable, restartuj komp i probaj.

Screenshot (786).png

@Jurke Često su mi priključena barem dva USB diska i nikakvih problema. Ali, možda je Vuk u pravu, jer sam ja odmah po instalaciji zakucao slova za diskove, da bi bila ista kao ranije na W7. Proveri slova i probaj, to ti je minut posla. Ja jedino imam problem što masu foldera ne mogu da brišem sa diskova, čak ni kao administrator, sve dok ne promenim privilegije. Na kraju ću da stavim da je Everyone vlasnik svega na diskovima.

Ma to je lepo zakucano u W7 i tamo nemam nikakav problem, ali ovde neće nikako, tj, ''odkucalo'' se samo. Obično je ovo iz Manage pomagalo ako malo zapne, ali sad baš jako zapinje i trenutno mi je nerešivo. Nisam ni na netu našao neku foru koju već nisam probao. A, kao što rekoh, ne bih da se puno majam okolo toga, jednostavnije mi je da sačekam da se sa nekim novi apdejtom problem reši, kao što je verovatno i nastao :)

PS: Vuk, uradio sam to već i isto mi se dešava ... U svakom slučaju, hvala na trudu :)

PS2: Radi se o laptopu, pa nije isključeno da je i do nečaga oko ploče i napona .... mada Linux na njemu piči ko lud i sve radi. Nisam pametan ...

Poslednja izmena:
Proveri i ovo za svaki slucaj u file explorer options, da li ti je odcekirana ova stavka hide empty drives.

Screenshot (788).png

Nije mi bilo odčekirano, odčekirao sam sada kako je na slici, ali problem ostaje ... Hvala na pomoći, ali ja dižem ruke :)
Videću ovih dana da se ponovo poigram time, mada nisam ništa čačkao i menjao sem ovoga se oba tvoja SS.

šalu na stranu, pitanje o isključivanju apdejta sam postavio, jer je svakako neminovnost nekada preći na nov operativni. kad ga budu opeglali, sredili i de-betovali (R) kokan lepi, kopirajt bato)

ja ne želim da mi se sistem apdejtuje sam, i to je moje pravo kao kupca sistema. ne kršim nijedan zakon.
U stvari nije tvoje pravo. Pristaješ na instalaciji na njihove uslove. :D

Ti njihovi uslovi nisu u skladu ni s americkim a ne nasim zakonima tako da mogu da posluze kao toalet papir (ako ih prvo odstampaju)!

Nije mi bilo odčekirano, odčekirao sam sada kako je na slici, ali problem ostaje ... Hvala na pomoći, ali ja dižem ruke :)
Videću ovih dana da se ponovo poigram time, mada nisam ništa čačkao i menjao sem ovoga se oba tvoja SS.
Potrazicemo i mi, pa ko iskopa nesto neka javi.

Zaustavis windows update servis i ukljucujes ga po potrebi.
Mislim da postoji i neka opcija u windows update "Defer Upgrades" i onda ti skida samo zastitne zakrpe,dok one "Cumulative" ostavlja za 6 meseci kasnije.
A imas i Update Mini Tool program,pa tu mozes da upravljas zakrpama.

Kakav OS takve i reklame:

ovo nije najbolje do sad ! ovo je savršenstvo !!!

Podešen mi je defer za update, ali svejedno svako malo Winodws instalira nešto. A ono što zaista ne mogu nikako da razumem jeste ideja (od ranije) da se malecni deo instalira prilikom gašenja, kada komp više očigledno nije potreban i kada može unedogled da ostane da radi i završava update. Ne, glavni deo je rezervisan za trenutak kada se komp uključuje i kada je, po logici stvari, neophodan za posao. Preksinoć gasim komp i tek onda vidim da postoji neki update. Nikakav detalj o veličini i potrebnom vremenu. Radio je par minuta (neobično dugo) i ugasio se. Juče ujutru uključujem ga i baš mi je važno da završim nešto. Uključim ga u 9 sati, update se pokrene i relativno brzo stigne do 78 % gde se zakuca. Naizgled ne radi baš ništa, samo se vrte tačkice u krug. Preko netbuka sam pokušao da nađem rešenje, da bih mogao da radim, ali kao da je MS ubio svaki sajt koji bi prijavio neki problem vezan za update. U 9:30 i dalje je na 78 %, pa odlučujem da ga ipak resetujem, u nadi da će uraditi rollback. Ne. Sada se zaglavio ponovo na istim tačkicama, ali bez ikakvog drugog podatka - ni šta radi, ni dokle je stigao. Komp se odglavio tek u 11:30! Puna dva i po sata nisam mogao ništa da radim.

Sinoć mi još traje upload na YT i treba da ostavim komp uključen. Sa tim sam već imao problema. Na W7 je sve radilo super, ali na W10 prekine upload posle 15ak minuta, bez razloga i obaveštenja. Podešavao sam mrežnu da nema nikakav power save (iako je već bio isključen i ranije, jer su neke opcije bile ostale). Samo kliknem na Win-L da zaključam Windows. I tu počinje novo iživljavanje. Ekran je plav, vrte se tačkice i piše "Locking", a disk (ne sistemski) drlja k'o blesav. To traje koji minut, a onda se sve smiruje, ali i dalje stoji samo "Locking" bez ikakve naznake šta se dešava i zbo čega. Po lampicama na ruteru već vidim da je upload prekinut. Čekam oko pola sata, umoran, ali i dalje isto. Ne mogu da ga prekinem, ne mogu da se vratim u Windows, ništa. Snimio sam aparatom klip od 2 minuta gde se vidi da samo stoji to "Locking". Na netu opet ništa slično da se nađe. Posle još pola sata, ponovo resetujem komp, jer je to jedino što mogu da uradim. Kod podizanja opet isto kao prethodnog jutra - sada su na ekranu samo vrteće tačkice i ni slovca o tome šta se dešava. Na kraju sam isključio net i sve eksterne diskove i ostavio ga tako. Jutros samo videh da je stigao do login ekrana. Više se ne usuđujem ni da ga gasim, ni da ga zaključavam, prosto ne znam šta će da se desi.

Na mašini nema skoro pa ničega, samo nekoliko programa za rad. Neke komponente Ofisa, antivirus (stoji od početka, nikakav problem), par Adobe programa koji nisu bili pokrenuti. U stvari, u trenutku gašenja nije bilo pokrenuto ništa, a kod zaključavanja samo Edge, Task manager i možda Windows Explorer jedan prozor.

Ovo je najveća katastrofa u istoriji. Niti mogu da izbegnem update, niti dobijem upozorenje da će da traje 3 sata, niti da će ponovo da traje najobičnije zaključavanje, niti mogu da mu kažem da to radi sve prilikom gašenja. Moj kompjuter nije moj niti radi za mene, nego za MS. I pritom je to zaključavanje sinoć poremetilo još par stvari i sada moram opet da proveravam da nije nešto promenjeno od podešavanja. Skinuh neki program koji treba da spreči update skroz, valjda će da pomogne.

To je problem sa slabijim systemima, sve je sporo. Kod mene, i ako nije neka ala od kompa i najveći update/upgrade uradi za 10 minuta a i namestio sam na Notify pa kada mi je zgodno, tek onda uradi update.
Inače, mora update tako da ide iz 2 dela, uvek je tako bilo. U prvom delu beckapuje i gasi systemske delove a tek u drugom delu piše nove delove i vraća fajlove i settings na svoje mesto.
Meni je 7mica SP1 instaliranje trajalo satima na sličnoj mašini.

Evo malo drugacijeg iskustva od tog tvog, skidam nesto nebitno, YT, fajl...hocu da restartujem komp, nestane struje...
Posle ponovnog ukljucivanja odem i pogledam on ladno nastavlja gde je stao skida li skida...
Svako update sprzi za par minuta(HDD je u pitanju)...ne secaam se da je ikad to radio duze od 5-6min.
Na masini nema sta nema...programi, igre, neke nebuloze sto deca svakodnevno svlace...komp mi kuburi stalno sa prostorom 3x HDD.
Tako da moze tako kao kod tebe a moze i sasvim drugacije.
Topla preporuka za povratak na win7.

I nije problem slabijih masina, naprotiv...na par kompova koje sam instalirao imao sam sumlju da mogu uopste da
prodju system requirements jedan cak sa samo 1Gb memorije rade bez problema.

Update ako pogledas ima svoje vreme I mozes da pogledas I pomeris kada ti odgovara.
Vama ocigledno treba kurs koriscenja OS, ulecete I koristite nesto sto ne poznajete.
Kada ne znas za takvu sitnicu mogu misliti kako je sa necim komplikovanijim.

Poslednja izmena:
Mašina je i5 6600 sa 16 GB memorije i SSD diskom, čista instalacija (ne upgrade).
Vuče, primer koji navodiš (restart) nema nikakve veze sa iskustvom koje sam ja preneo. A ako misliš (pa i tvrdiš) da oni koji imaju problema sa bilo kojim programom ne znaju da koriste kompjuter, mogao bi da instaliraš i neki SP za ego. Po toj logici, ako mi se pokvari auto ne znam da vozim, jer naravno da je nemoguće da proizvođač nešto nije napravio kako treba. I šta ako mi se pokvari televizor? Ne znam da gledam TV? Šta uopšte hoćeš da kažeš tim skakanjem na nečije iskustvo svojim kontra iskustvom? Da mi se to što sam preneo nije dogodilo, jer se nije dogodilo i tebi?

Za Updates je podešeno "notify to schedule restart". Nikada me još nije obavestio ni za jedan, bar ne na neki uočljiv i jasan način, niti mi je ikada ponudio da izaberem vreme. Samo kad kliknem na Power, umesto "Shut down", povremeno piše "Update and shut down" ili tako nešto. Nikakva dodatna opcija. U podešavanjima inače piše "Available updates will be downloaded and installed automatically" iako nije podešen na "Automatic". U "Advanced options" piše "You'll be asked to schedule a restart to finish installing updates", ali se to još nikada nije desilo. Ako već tvrdiš da je krivica do mene, slobodno objasni šta to nisam uradio kako treba.

Ako je to sto pise tacno...onda imas neki drugi OS, nije ovo meni jedina masina.
Ne treba nista da menjas, to je po defaultu tako, da obavestava i da kada skine update
udjes stoji ti vreme kada ce se update izvrsiti, i ostavljenu opciju za podesavanje datuma i vremena.
Ako ti to sve nemas...stvarno je do tebe i tvoje masine.
Drugog objasnjenja nema...ti proglasavas za najgori OS samo zato sto to ne radi kod tebe?
Pogledas, pitas da li se desava to jos kome...
Ovo ti pisem iskustvo sa 10-ak masina za koje trenutno znam kako rade.

Poslednja izmena:
Nije baš konstruktivno poći od toga da ljudi dolaze na forum da lažu. Ali da, sve je tako kako sam napisao. I iskustvo i opcije.
Proglašavam za katastrofu po ovim kriterijumima: 1) iz svog ugla/iskustva vrlo običnog korišćenja svega nekoliko programa (za razliku od iživljavanja u svim prethodnim verzijama), 2) sa stvarima koje su uvek pravile probleme (update), ali si mogao da ih kontrolišeš/isključiš, i 3) sa stvarima koje postoje unazad 20 ili 30 godina i nikada nisu pravile probleme, ali sada odjednom prave. Počev od toga da i dalje ne mogu da editujem fajlove u rutu jednog od diskova (nije sistemski), bez obzira na privilegije. Ako skroz isključim UAC onda mogu, što znači da nije do mene. Od 5 diskova 2 nisu radila, ali je promena owner-a na jednom pomogla. Na drugom ne. Još mi se nije desilo da nova verzija Windows-a ne dozvoljava rad sa postojećim diskovima. W7 je to radio samo na sistemskom, ali je i to lako moglo da se namesti. Sada više ne. Dakle, napredni korisnik ne može da kontroliše što je nekada mogao, a običan još manje. A po netu ćeš videti puno ljudi kojma update napravi probleme. Teorijski je moguće da svi lažu, ali je moguće i da ti lažeš da tebi radi kako treba. Kako rekoh, ako počnemo od pretpostavke laganja, svi forumi će prestati da postoje u roku od 5 minuta.

Btw, ne vidim šta u mom hardveru može da dovede do toga da nemam neke opcije, a Windows kaže da je ažuran. Dakle, instalirano sve što su oni predvideli i ne prijavljuje nikakav problem.
Ali dobro, sad bar znam da update treba da prijavljuje i daje izbor vremena. Pokušaću da tražim nešto u tom smeru.

Šta reći na to da određene aplikacije iz Store-a - igre za decu - same od sebe prestanu da rade nakon ažuriranja, koje OS, odnosno Store, uradi sam? Dete se pojavi s tim da neće da mu radi Minion Rush - a nije ništa instaliralo niti tweakovalo. Jednostavno - ne radi. Ostali appovi rade bez problema. Sigurno je dete trebalo da pokrene CCleaner, DDU i još ponešto...
@Vuk: Proglašavati korisnike za nesposobne ili neuke jer sistem radi na drugom mestu samo pokazuje da nisi spreman da pogledaš istini u oči, što je za mene potpuno neshvatljivo jer je predmet tvog slepila Windows 10, čiji si običan korisnik. Da si ikada pisao softver, znao bi da uvek postoji bar potencijalan problem koji može da se pokaže u određenim uslovima. To je normalno, i verovatnoća pojave problema se povećava sa kompleksnošću koda i za to postoji Windows Update. Objasni paradoks - zbog čega stalno ažurirati sistem, bez uvođenja nove funkcionalnosti, kada svima sve radi? Očigledno da je Microsoft vrlo spreman da prizna probleme i da pokuša da ih ispravi, i to je pozitivno ali videćemo koliko će imati uspeha...

Vec sam piso o tome ali gde pronaci nesto korisno u ovoj gomili spama...
Najsigurnije resenje je da se na windows 10 predje sa drugog OS. win 7, win 8.1
Odradio sam do sada smo dva racunara cistom instalacijom, jedan je u sartu krenuo da brljavi.
Na svim ostalim je bio upgrade sa nekog drugog Sistema...ni na jednom se nisu javili veci problem.
Vecina tih sitnijih problema je bilo vezano za drajver, ili nepostojanje podrske proizvodjaca
ili je windows u samoj instalaciji nabacivao pogresne.
I to se resavalo trazenjem oficijalnih drajvera I instalacija u compatibility modu.

Meni smeta pisanje i ocenjivanje koje odvraca ljude da koriste ovaj OS.
Kada neko pogleda vase postove pobecice glavom bez obzira...po vama nista ne radi.
Posto to nije tacno za vecinu korisnika, manjina ima problem to stoji....

Screenshot (790).jpg

Šta treba da pokaže slika Minion Rusha koga si instalirao nedavno? Da to sad kod tebe radi? Dete ga igra već duže vreme, i poslednji update ga je ubio. Ako uradim reinstalaciju OS-a, ili verovatno i promenu korisnika - pretpostavljam da će proraditi. Poenta nije u tome - update je odradio sam OS. Ako aludiraš na to da dete treba da održava OS, ne znam šta da ti kažem. Ako misliš da neko drugi ko održava OS ne zna da ga održava, opet pokazuje da praviš pretpostavke bez ikakvih osnova. Infrastuktura za univerzalne aplikacije je nedovršena i nedorečena još uvek, a što je najgore, start meni i taskbar su sada bazirani na istom kodu. Nadam se da će se situacija popraviti uskoro.

Poslednja izmena:
Da se razumemo...dosta ljudi koristi win10, ne samo ko se pojavljuje u ovoj temi.
Ja razumem da ima problema...mada ja licno sam ih malo gde video.
Sistem nije savrsen stoji...ali i nije takav kako se ovde zeli predstaviti.
Ja sam mozda malo vise "zagrizen" zahvaljujuci pojedincima koji dolaze da hejtuju temu.
Pa mi se nekada I omakne da napisem nesto nekome ko to ne zasluzuje.
Izvinjavam se ako sam nekoga uvredio...nije mi to bila namera.

Za Minion Rusha proveri WF ili ga iskljuci, mozda ga on blokira...
Porazicu jos sta moze da stvara problem.

Poslednja izmena:
Vrh Dno