Šta je novo?

Toplotna pumpa

Kuća? Izolacija? Koliko imaš trenutno rebara?
H600? Global? Panelni? Kao si se grejao do sada?
Kuca prizemlje i sprat (galerija), fasada renovirana sa izolacijom pre desetak godina, imam 15-20 radijatora (pola su panelni pola oni aluminijumski, valjda se tako zovu i dva cevasta u kupatilima), oko 200m² ukupno, do sad je koriscen kotao na drva za grejanje

Da li neko ima iskustva sa TP na radijatorima, jedan majstor mi je rekao da se ne isplati nikako pa me zanimaju vasa iskustva
Gledao sam MHA M-Thermal 16 kW split Midea
I kako ide procedura za refundaciju 20% sa GEFF kreditima i da li ima u Intesi
Kakve radijatore imaš? Za TP su najefikasniji oni deblji panelni. Na drugom mestu su ALU, pa tek onda gusani. Ja bih na tvom mestu poduplao površinu radijatora. Dakle pola postojećih rasturiš i ta rebra dodaš na drugu polovinu (pojačaš ih). Prazna mesta od prve polovine popuniš sa novim (ili polovnim) radijatorima, takođe veće površine.

Kakve radijatore imaš? Za TP su najefikasniji oni deblji panelni. Na drugom mestu su ALU, pa tek onda gusani. Ja bih na tvom mestu poduplao površinu radijatora. Dakle pola postojećih rasturiš i ta rebra dodaš na drugu polovinu (pojačaš ih). Prazna mesta od prve polovine popuniš sa novim (ili polovnim) radijatorima, takođe veće površine.
Panelne i ALU, imam i dve inverter klime 12-tice u kuhinji i jednoj sobi (pored radijatora)

Kuca prizemlje i sprat (galerija), fasada renovirana sa izolacijom pre desetak godina, imam 15-20 radijatora (pola su panelni pola oni aluminijumski, valjda se tako zovu i dva cevasta u kupatilima), oko 200m² ukupno, do sad je koriscen kotao na drva za grejanje
Pošalji sta ti kažu kalkulatori, kakve toplotne gubitake imaš

Treba ti TP koja na -7°C daje 10kW, i ništa jače od toga. 16-ca je svakako prejaka, radila bi u pali-gasi režimu najveći deo grejne sezone, i od uštede nema ič. Imaš li jedno ili dva brojila? Sa ovom potrošnjom u Januaru i Februaru ulaziš u crveno

Treba ti TP koja na -7°C daje 10kW, i ništa jače od toga. 16-ca je svakako prejaka, radila bi u pali-gasi režimu najveći deo grejne sezone, i od uštede nema ič. Imaš li jedno ili dva brojila? Sa ovom potrošnjom u Januaru i Februaru ulaziš u crveno
10kW za 200m²? Ako je tako onda odlično
Samo sam skeptičan kako će da radi sa radijatorima pošto mi je jedan majstor rekao da se nikako ne isplati TP i radijatori

Imam jedno trofazno dvotarifno i jedno monofazno jednotarifno

10kW za 200m²? Ako je tako onda odlično
Samo sam skeptičan kako će da radi sa radijatorima pošto mi je jedan majstor rekao da se nikako ne isplati TP i radijatori

Ja bi gledao koje brojilo ima vise lufta do crvene.

Shodno tome bi uzeo TP.

Zašto?

Ako ti trofazno opterećeno vise sa KW, pre ces uci u crveno i onda TP nema smisla, moras da je gasiš. Očekuj oko 1000-1200kw jan i februar. Imas veliku kvadraturu + radijatori. Jednostavno tako je.

Dolazi vreme da hibridno grejanje za velike kvadrate koji se renoviraju su neophodnost.

Crvena se spusta, peleta nema ili je kvalitet upitan, drva se sve teze nalaze i muka su realno..

TP + pelet najbolja opcija ali i TP + drva isto moze fino da se uklopi.
Vivax 16kw

Juceranji dan 10kw vise 7kw nize tarife .. slicna potrosnja kao pre par dana ali deluje da je bilo hladnije..

700w po satu za grejenje kuce bez sanitarne vode.

200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).

Danas stavljam nova podesavanja i ostavicu nekoliko dana jer ce biti malo promenljivo pa cu pokusati da nadjem najbolji dan za poredjenje.
Kao sto sam navodio ovaj model prodaju razni prozvodjaci pa verujem da je za sve isto sto se potrosnje tice.

HPM-53CH155AERIs R32-3
Pogledajte prilog 363008

Midea MHC V16
Pogledajte prilog 363009

Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
Pogledajte prilog 363010

Feroli Omnia 3.2

Pogledajte prilog 363007

November 8000din
December 10000din
Januar 11500din
Februar 11750din

Sa 1200e za ugalj i drva zadnje dve godine.. Odlično 👌😁

oktobar 2300
novembar 9650
decembar 10300
januar 15950
februar 4570

Garazno brojilo na TP tako da su racuni samo za nju.

TP 16kw Vivax kpija midea TP

ukljucen tj spustena amperaza jer je TP predimenzionisana i to dosta pomaze na oko 5C ali i dalje pali i gasi na temperaturama 12-17c jer je prejaka.

Najmanja kolicina toplote koju moze da isporuci je 3.8kw
Prelistaj moje poruke

@LFShadow0 Poduplaj površinu radijatora, nabavi monofaznu TP od 10kW, preko noći na monotarifno, danju je pali na dvotarifno i eto uštede i raspodele potrošnje. Možeš i Panasonic T-CAP 9kW ta drži snagu i na -15°C, ili neka ti @frrka preporuči neki Midea klon da zadovoljava kriterijume.

Poslednja izmena:
@component ako ja dobro tumacim ove termalne snimke, bas naprotiv uopste nemas odvodjenje toplote kroz temelj, inace bi bio mnogo topliji posto se radi o podnom grejanju, a ti snimas spolja.
I mali off, jesi ti "laznen" sa onog...ugasenog foruma?

@LFShadow0 Poduplaj površinu radijatora, nabavi monofaznu TP od 10kW, preko noći na monotarifno, danju je pali na dvotarifno i eto uštede i raspodele potrošnje. Možeš i Panasonic T-CAP 9kW ta drži snagu i na -15°C, ili neka ti @frrka preporuči neki Midea klon da zadovoljava kriterijume.

Ako će na monofaznu.. Nema tu midea sta da traži.. 10kw na -5 je ustvari oko 8kw max u idealnim uslovima.
To su granice gde kvalitet /brend ima prednost.

Taj Panasonic, mozda neki Fujitsu..

Moze i Midea ali da prihvati da lozi kotao oko nule.

Prebacivanje sa jednog na drugo..

Hmm, mislis preko grebenastog?
1-0-2

Prilozi

• E01745-300x300.jpg
    E01745-300x300.jpg
    11.5 KB · Pregleda: 15
Ako će na monofaznu.. Nema tu midea sta da traži.. 10kw na -5 je ustvari oko 8kw max u idealnim uslovima.
To su granice gde kvalitet /brend ima prednost.

Taj Panasonic, mozda neki Fujitsu..

Moze i Midea ali da prihvati da lozi kotao oko nule.

Prebacivanje sa jednog na drugo..

Hmm, mislis preko grebenastog?
1-0-2
Ne mora monofazna, mogu da ovo monofazno brojilo zamenim za trofazno pošto već postoje trofazne instalacije
Našao sam i na KP Gree Versati Split 10kW polovnu za 2.400€, da li neko ima iskustva šta gledati prilikom kupovine polovne TP ili ne preporučujete polovnu
Navodno je korišćena 5 meseci

Da, taj fazon grebenaste sklopke.
Ne mora monofazna, mogu da ovo monofazno brojilo zamenim za trofazno pošto već postoje trofazne instalacije
Našao sam i na KP Gree Versati Split 10kW polovnu za 2.400€, da li neko ima iskustva šta gledati prilikom kupovine polovne TP ili ne preporučujete polovnu
S obzirom na stanje u EPS-u, na tu zamenu ćeš čekati do 2027-me

Mani se Versati i polovnih TP. Jednom je uzimaš, koće ti garantirati za tu polovnu. Pogledaj Fujitsu 10 kW ili Mitsubishi 8 kW to ti je sasvim dovoljno.

@LFShadow0 Spomenuo si i dve klime. To će ti dati još ~5kW@-7°C tako da slobodno gledaj Fujitsu 10kW pumpu. Ona je monofazna, i traži 19A maksimalno, tako da možeš da je šaltaš između ta dva brojila.

Prvo nađi istorijske temperature za prethodnih 20 godina za tvoje mesto, i vidi koji je apsolutni minimum, vidi koja je prosečna minimalna temperatura. Izbroj koliko sati je bila temperatura ispod -7, može biti recimo 500 sati za 20 godina, ili 20-30 sati godisnje. Toplotne gubitke računaš na osnovu spoljašnje i unutrašnje temperature (dT). Ja sam za temperaturu unutra od 24C na brzinu izračunao da su ti gubici na -5 oko 6kW, za -10 7kW, za -15 8kW. To znači da tebi ako pumpa može da isporuči 8kW na -15 imaćeš 24 unutra. Ali isto tako, ako ne može 8kW nego 7kW na -15, nećeš imati 24 nego možda 22 što nije strašno jer ta minimalna temperatura obično bude noću i traje par sati. Dalje, na TP može da se doda električni grejač da bude ispomoć pumpi, pa ako ona recimo može da isporuči samo 6kW na -15, upali se 2kW električni grejač na tih par sati i dogreje ako treba. Cena toga je recimo par desetina hiljada dinara a COP je 1, dok pumpa na -15 ima možda COP 2, dakle i potrošnja struje grejača nije mnogo veća. Ali štediš par stotina hiljada dinara jer kupuješ jeftiniju pumpu, i ona ti u većini vremena radi u ekonomičnijem opsegu snaga, recimo kada je oko 0 C, tebi treba možda 2kW, a pumpa od 12kW ne može tako nisko da radi pa se pali i gasi, haba se više, a i troši više struje.

Zaključak, ne treba dimenzionisati TP da u istorijski minimalnim temperaturama održe traženu temperaturu već da u 99% vremena može da radi kako treba.

☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️
Da podsetim ljude na ovaj post kako da logično razmišljaju kada kupuju TP

Vrh Dno