Šta je novo?

Toplotna pumpa

Da podelim informacije kako pumpa radi na malo visim spoljasnjim temperaturama u odnosu na proteklu nedelju. Nakon spustanja vrednosti toplotne krive, verujem da su trenutna podesavanja, blizu optimuma. Juce od 14h do 16.50h danas. Pumpa je potrosila 11-12kwh, polazna temperatura vode je 28c. u svim sobama u kuci je 23c.Ne mogu da verujem da pumpa za zagrevanje velike kuce na mesecnom nivou, trosi manje struje od jedne klime-inverter 12ice.
Jedino sto moram servisere da pitam zasto merac potrosnjr za grejac brljavi. Podesio sam da se ne pali do -9, pa me juce iznenadilo sto je potrosio nesto struje, a nije bilo hladno. Medjutim danas se ta potrosnja ne prikazuje u servisnom meniju.

Prilozi

• IMG_5520.png
    IMG_5520.png
    417.3 KB · Pregleda: 76
  • IMG_5521.png
    IMG_5521.png
    266 KB · Pregleda: 51
  • IMG_5522.png
    IMG_5522.png
    405.9 KB · Pregleda: 75
Poslednja izmena:
Mislim da sam tebi rekao da nam dođeš gurmansku pljeskavicu ako uzmeš manju TP 😁

Kakav ti je proračun u odnosu na microma kalkulator? Sličan?

Moze javite se kad dodjete u NS, pa idemo na pljeskavice :). Nisam koristio mikroma kalkulator, jer nisam u ponudjenim opcijama imao da odaberem tip izolacije koju sam postavljao.

Pozdrav..
Malo sam detaljnije usao u razradu plana za grejanje. Ostaje da se na proleće prvenstveno zavrse radovi na izolaciji a ako finansije budu dozvolile pre zime da se ugradi pumpa.
Osnovni problem mi je to sto pronalazimo mnogo različitih informacija oko grejanja radijatorima gde je izvor toplote toplotna pumpa. Zamolio bih ljude koji imaju takav sistem napisu onako kako je kod njih i cime su se oni vodili pri proračunu veličine radijatora. Radio bih panelne i onda ne postoji mogućnost dodavanja rebara. Ne mogu da nadjem količinu toplote koju radijator odaje na delta t od 15-20.

Neka okvirna racunica moze da se uradi preko aplikacije HyTools , imas tamo opciju radiators , izaberes tip panelnog radijatora ,dimenzije , ulazna/izlazna temp. , temp. prostorije i izracunace ti koliki je heat output tog radijatora...
A mozes i peske sam da racunas.. Npr. proizvodjac panelnih radijatora Termolux je na svom sajtu okacio tablicu sa toplotnom snagom radijatora i tablicu koeficijenta pada snage sa nizom temp. vode.
Heat output njihovih radijatora imas na ovom linku:
A na ovom imas koeficient pada snage sa nizom temp. vode.
Racunica je prosta , uzme se snaga radijatora iz tablice (75/65/20) i podeli se sa koeficientom iz tablice sa drugog linka. Npr. pri ulaznoj temp. vode od 40c i izlazom 35c koeficient je 4.01
Primer panelni radijator tip33 600x1000 (75c ulaz/65c izlaz/20c temp. prostorije) ima toplotni ucinak od 2361W . Isti taj radijator pri ulaznoj vodi od 40c i izlaznoj od 35c imace snagu od ---> 2361/4.01 = 588W
Iz ovoga mozemo zakljuciti da dovoljno veliki radijatori bez problema mogu da greju prostor i sa niskom polaznom vodom ako se naravno ispostuje izolacija objekta i naravno sama velicina radijatora...

Evo jos jedna str. valjda su ispravni brojevi. Mene interesira ako uzmem recimo dva konvektora od 1kw te ih ukljucim da rade non stop i stavim ih u prostoriju tipa 35 m2 te oni zadovolje grijanje te prostorije pod 0 stupnjeva je li to znaci da li moja 3 radijatora koja daju 2kw pod temp. od 40C to isto rade. Toplota-toplota 2kw=2kw? Moze li se desiti da konvektori manjih dimenzija al griju toplije i kod zida bolje zagriju zid?
Isplati li se ako na 0 stupnjeva ugrije se prostor s temo 40C vode sa TP?

Pozdrav..
Malo sam detaljnije usao u razradu plana za grejanje. Ostaje da se na proleće prvenstveno zavrse radovi na izolaciji a ako finansije budu dozvolile pre zime da se ugradi pumpa.
Osnovni problem mi je to sto pronalazimo mnogo različitih informacija oko grejanja radijatorima gde je izvor toplote toplotna pumpa. Zamolio bih ljude koji imaju takav sistem napisu onako kako je kod njih i cime su se oni vodili pri proračunu veličine radijatora. Radio bih panelne i onda ne postoji mogućnost dodavanja rebara. Ne mogu da nadjem količinu toplote koju radijator odaje na delta t od 15-20.

Izračunao ukupne toplotne gubitake kuce na - 5 a da je u kuci 24

Snagu rebra na 40c iz tablice VOX radijatora i jos nekog profesora

Na osnovu toga sam video koliko mi ukupno treba rebara.

Bez bafera. Imam hid skretnicu.
Bez ikavih termo glava, kompletno otvoren sistem.

Vise % rebara u dnevnoj nego u spavaćoj sobi

Pozdrav narode,

Imam sprat kuce nekih 120m2 na kome nije uradjena kosuljica jos uvijek. Razlog tome je sto razisljam kako da rijesim hladjenje i grijanje svih prostorija (naime uticnice za klima jedinice su svakako rasporedjene) postoji i prostor za kamin, ali posto su podne obloge solidan izdatak, onda ne bi da preskocim nesto zbog cega bi se kajao kasnije. Razmisljam da razvucem to neko podno grijanje/hladjenje pa preko toga da udarim kosuljicu, ali sam u nedoumici kako i na sta to da spojim, kao i da li je to uopste validan pristup, jer me razliciti ljudi bobmabrduju razlicitim informacijama.

Sta je po vasem misljenju najefikasnije resenje za situaciju koju sam naveo ? Hvala.

@Poolmaker hvala za info, sigurno ce tako i biti.. Samo sam se nadao da je neko neko od clanova bio u slicnoj situaciji pa da cujem utiske iz prve ruke.

Pozdrav svima.
Zahvaljujući ovom forumu doneoam mnoge ispravne odluke pre nego da postavim radijatorsko grejanje sa toplotnom pumpom.
1. Nisam poslušao majstore koji su nudili TP većeg kapaciteta.
2. Nisam poslušao majstore da je bafer obavezan.
3. Poslušao sam vas sa foruma i povećao površinu radijatore za 100 %
4. Poslušao sam vas sa foruma i nisam stavio ventile sa termo glavom već obične
A sad nešto o objektu.
Kuca u dva nivoa grejna površina 130 m2. Prizemlje 55 m2 sprat 75 m2.
Važnost izolacije na mom primeru.
Prošle grejne sezone 2023/24 1. decembra 2023, godine TP je puštena u rad u objektu koji nije imao izolaciju jer je tako moralo da bude.
Za sada mogu uporediti potrošnju za decembar mesec 2023. i decembar 2024, godine
Merenja su vršena svakog dana u 07,00 sati a noćna tempratura beležena u 02,00 sati po telefonu i u 12,00 sati po telefonu.
Decembar 2023 i 2024 su bili veoma slični sa temperaurama skoro isti,
Temperatura u kući decembra 2023, 22,5-23,5. C
Temperatura u kući decembar 2024, 23,5-24.5 C
Potrošnja decembra 2023, godine 1170 kw, Juna 2024. godine postavqena izolacija 12 cm stiropor.
Potrošnja decembar 2024,godine 673kw
Zahvaljujući izolaciji kuća je manje potrošila 503 kw.
NISAM VEROVAO DA JE IZOLACIJA OBJEKTA TOLIKO VAŽNA.
Grejanje je 24 sata.
Pomoću temperature polazne vode regulišem željenu temperaturu u kući.
Decembra 2023. polazna voda je bila 32 C
Decembra 2024. polazna voda je bila 30 C

Za ostale detelje pitajte.

Pozdrav svima.
Zahvaljujući ovom forumu doneoam mnoge ispravne odluke pre nego da postavim radijatorsko grejanje sa toplotnom pumpom.
A sad nešto o objektu.
Prošle grejne sezone 2023/24 1. decembra 2023, godine TP je puštena u rad u objektu koji nije imao izolaciju jer je tako moralo da bude.
Za sada mogu uporediti potrošnju za decembar mesec 2023. i decembar 2024, godine
Merenja su vršena svakog dana u 07,00 sati a noćna tempratura beležena u 02,00 sati po telefonu i u 12,00 sati po telefonu.
Potrošnja decembra 2023, godine 1170 kw, Juna 2024. godine postavqena izolacija 12 cm stiropor.
Grejanje je 24 sata.

Ovaj decembar je bila potrosnja veca oko 10-15%

Koja TP ?

Bravo za stav i pored takvih majstora

Pozdrav svima.
A sad nešto o objektu.
Grejanje je 24 sata.

Posto ce izolacija i na mojoj kuci biti 12cm stiropora i radim je u drugoj polovini maja, zanima me gde se kuca nalazi, imas li izolaciju ka krovu ili plafonu i kolika je, i znas li tacne površine radijatora(ako su panelni), ili broj rebara ako su alu?
Ja nemam Jos uvek radijatore, razmisljam i o fan coil grejanju i hladjenju ali me brine kondez na cevima. To moram Jos malo detaljnije da proucim, kondez od parapetnih fan coil jedinica mogu resiti pre postavljanja fasade, pod uslovom da su dovoljni samo na spoljnim zidovima. Tj, ako je dovoljan po jedan za svaku prostoriju.

Posto ce izolacija i na mojoj kuci biti 12cm stiropora i radim je u drugoj polovini maja, zanima me gde se kuca nalazi, imas li izolaciju ka krovu ili plafonu i kolika je, i znas li tacne površine radijatora(ako su panelni), ili broj rebara ako su alu?
Ja nemam Jos uvek radijatore, razmisljam i o fan coil grejanju i hladjenju ali me brine kondez na cevima. To moram Jos malo detaljnije da proucim, kondez od parapetnih fan coil jedinica mogu resiti pre postavljanja fasade, pod uslovom da su dovoljni samo na spoljnim zidovima. Tj, ako je dovoljan po jedan za svaku prostoriju.
Kuća se nalazi u Pirotu građena 1968, godine.. Na spratu plafon je "karatavan" a to ti je trska kovana na letve malterisano sa 2 cm maltera, iznad toga daske i zemlja pomešana sa slamom i vodom debljine 20 cm.
Ja sam preko toga stavio 20 cm staklene vune. Radijaori su panelni T 22. Imam 8 radijatora 200x60 cm, 8 radijatora 90x60 cm i 1 radijator kupatilski 130x50 cm.
Na prostoriju od 24 m2 idu 2 radijatora 200x60 cm
Grejana površina 130 m2

@Mihajlo munja
23m panelnih radijatora , 60cm visine ?
Ja zivim u novoj kuci blok 25cm + 10 cm stiropor zidovi , krov 20cm vuna. Kuca prizemlje + potkrovlje. 60+60m2 + unutrasnje stepeniste sa kotlarnicom bruto 156m2, imam etazno grejanje na pelet ( trosim 1-1.5 paletu peleta) imam 8 panelnih radijatora H60 ukupno 10 metara. Predlazu mi Lg Therma V 9kw. Kad vidim koliko si ti nagurao radijatora, bojim se da ce biti veliki racuni za struju.

Mislim da ja pumpa tu negde sto se tice snage, ali da bi trebao da dodas jos toliko "metara" radijatora.
Koja ti je temperatura na prolazu sad sa peletom?

Mislim da ja pumpa tu negde sto se tice snage, ali da bi trebao da dodas jos toliko "metara" radijatora.
Koja ti je temperatura na prolazu sad sa peletom?
Drzim je na 60c zbog kondenzacije. Imam termoglave svuda sem na susacu, pa se pec ugasi kad termoglave zatvore. Nemam potrebe za tolikom temperaturom vode u sistemu.

@Mihajlo munja
Ja zivim u novoj kuci blok 25cm + 10 cm stiropor zidovi , krov 20cm vuna. Kuca prizemlje + potkrovlje. 60+60m2 + unutrasnje stepeniste sa kotlarnicom bruto 156m2, imam etazno grejanje na pelet ( trosim 1-1.5 paletu peleta) imam 8 panelnih radijatora H60 ukupno 10 metara. Predlazu mi Lg Therma V 9kw. Kad vidim koliko si ti nagurao radijatora, bojim se da ce biti veliki racuni za struju.
Panelni radijator TIP 21 (DT 10)
Polaz 40'C emituje oko 900W po m2
Polaz 45'C emituje oko 1050W po m2
Polaz 50,C emituje oko 1200W po m2

Panelnu radijator TIP 22
Polaz 40'C emituje oko 1100W po m2
Polaz 45'C emituje oko 1300W po m2
Polaz 50'C emituje oko 1500W po m2

AL radijator H600 (DT 10)
Polaz 40'C emituje 55W po rebru
Polaz 45'C emituje 72W po rebru
Polaz 50'C emituje 87W po rebru
Polaz 55'C emituje 105W po rebru

AL radijator H700
Polaz 40'C emituje 63W po rebru
Polaz 45'C emituje 78W po rebru
Polaz 50'C emituje 98W po rebru
Polaz 55'C emituje 118W po rebru

Ja bi ovako

1. Izracunaj toplotne gubitake kuće na -5, 24c u kući
https://microma.rs/kalkulator/

2. Izracunaj koliko ti ukupno daju tvoji radijatori na 45c (to je neka ok temp vode za radijatore na -5 ko je na TP)

3. Ako je mala razlika povećaj/menjaj radijatore samo u dnevnoj sobi i kupatilu. Kuhinja i spavaće nemoj da diraš.

Panelni radijator TIP 21 (DT 10)
Polaz 40'C emituje oko 900W po m2
Polaz 45'C emituje oko 1050W po m2
Polaz 50,C emituje oko 1200W po m2

Panelnu radijator TIP 22
Polaz 40'C emituje oko 1100W po m2
Polaz 45'C emituje oko 1300W po m2
Polaz 50'C emituje oko 1500W po m2

AL radijator H600 (DT 10)
Polaz 40'C emituje 55W po rebru
Polaz 45'C emituje 72W po rebru
Polaz 50'C emituje 87W po rebru
Polaz 55'C emituje 105W po rebru

AL radijator H700
Polaz 40'C emituje 63W po rebru
Polaz 45'C emituje 78W po rebru
Polaz 50'C emituje 98W po rebru
Polaz 55'C emituje 118W po rebru

Ja bi ovako

1. Izracunaj toplotne gubitake kuće na -5, 24c u kući
https://microma.rs/kalkulator/

2. Izracunaj koliko ti ukupno daju tvoji radijatori na 45c (to je neka ok temp vode za radijatore na -5 ko je na TP)

3. Ako je mala razlika povećaj/menjaj radijatore samo u dnevnoj sobi i kupatilu. Kuhinja i spavaće nemoj da diraš.
Hvala na odgovoru kalkulator nije bas uporediv za moj objekat ali kaze 23.000 din utrosene elektricne energije, kad su mi bili za proracun za TP receno mi je 80w /m2 max , sta god to znacilo

Ne gledaj novac, samo deo "Ukupni gubici".
Novac je ako koristniš njihove geotermalne toplotne pumpe koje mogu da imaju i duplo bolji COP od ovih "običnih", naših :)
Ali deo za proračun toplotnih gubitaka je isti za sve. I to možeš da iskoristiš da ti pomogne u proračunu tvog sistema.

Ne gledaj novac, samo deo "Ukupni gubici".
Novac je ako koristniš njihove geotermalne toplotne pumpe koje mogu da imaju i duplo bolji COP od ovih "običnih", naših :)
Ali deo za proračun toplotnih gubitaka je isti za sve. I to možeš da iskoristiš da ti pomogne u proračunu tvog sistema.
Malo sam sad to bolje izracunao, koliko je moguce, jer neki podaci se nepoklapaju.
Ukupni toplotni gubitci 5.736,93 kw

Hvala na odgovoru kalkulator nije bas uporediv za moj objekat ali kaze 23.000 din utrosene elektricne energije, kad su mi bili za proracun za TP receno mi je 80w /m2 max , sta god to znacilo
80w/m2 znači da ti računaju toplotne gubitke po m2, i po tome ispada 156 m2 x 80w./m2. Po tom izračunu dođe da ti treba TP snage 12 kW. Totalna glupost.

80w/m2 znači da ti računaju toplotne gubitke po m2, i po tome ispada 156 m2 x 80w./m2. Po tom izračunu dođe da ti treba TP snage 12 kW. Totalna glupost.
156m2 je bruto, spoljne mere. Tacna kvadratura je 2x59m2. To su dve stambene jedinice svaka svoj ulaz. Stepeniste sa kotlarnicom ne grejem tu je ambijentalna pec alfa plam commo 15kw.

@Mihajlo munja
Čini mi se da imaš dobru izlolaciju za TP.
Čudi me da imaš toplotne gubitke od 5.700 W. Na kojoj spoljnoj temperaturi je to? -5? Daj molim te screenshot celog levog dela microma kalkulatora.
Ovako od oka, deluje mi da je predložena OK toplotna pumpa. Ne mora taj prozvođač, ali 9kW je OK. Drugima pokušavaju da prodaju 16kW :) I ja bih pre išao sa 2 kW jačom TP nego 2 kW slabijom. Taj koji ti projektuje sistem, verovatno računa precizno (bar bi trebalo).

Čini mi se da imaš dobru izlolaciju za TP.
Čudi me da imaš toplotne gubitke od 5.700 W. Na kojoj spoljnoj temperaturi je to? -5? Daj molim te screenshot celog levog dela microma kalkulatora.
Ovako od oka, deluje mi da je predložena OK toplotna pumpa. Ne mora taj prozvođač, ali 9kW je OK. Drugima pokušavaju da prodaju 16kW :) I ja bih pre išao sa 2 kW jačom TP nego 2 kW slabijom. Taj koji ti projektuje sistem, verovatno računa precizno (bar bi trebalo).
Evo, mada mi svaki put ispadne drugacije, i sta znaco puna opeka, kod mene je giter blok 25cm +10cm stiropor.

Prilozi

• Screenshot_20250116-130502_Chrome.jpg
    Screenshot_20250116-130502_Chrome.jpg
    114.4 KB · Pregleda: 29
Pozdrav, moze li se na sistem radijatora na koji mislim spojiti TP direktno da gura na razdjelnik na jedan izlaz cijevi nakaciti ventilkonvektor koji bi sluzio samo za grijanje?

Vrh Dno