Od svih delova kuće ona najviše i vučePozdrav svima, ugradio sam toplotnu ariston 11kw, na podno grejanje, odradjena je kosuljica preko podnog, sve je uradjeno kako treba i po propisima. Toplotna radi vec 10 dana i nikako ne moze da zagreje kucu - ne prelazi 17stepeni unutra (kuca je u fazi gradnje, nema stvari ali ima zidova i ostalog). Pvc stolarija je uradjena nova, ima 90kvadrata kuca.
Spoljni zidovi su senvic zidovi blok stiropor fasadna cigla. Da li je moguce da plafon toliko vuce - gore je betinska ploca na spratu i krov nema izolaciju. Dal je moguce da to toliko vuce
Da dodam na ovo, sasvim slucajno bili su majstori za klimu i bacili pogled na toplotnu i primetili da curi freon, e sad oni kazu da zbog toga ne greje kako bi trebalo a serviseri za toplotnu kazu da nema veze kolicina freona samo da li ga ima ili nema. Da ona trosi pa trosi, i kad nestane (ako curi) da nece raditiPozdrav svima, ugradio sam toplotnu ariston 11kw, na podno grejanje, odradjena je kosuljica preko podnog, sve je uradjeno kako treba i po propisima. Toplotna radi vec 10 dana i nikako ne moze da zagreje kucu - ne prelazi 17stepeni unutra (kuca je u fazi gradnje, nema stvari ali ima zidova i ostalog). Pvc stolarija je uradjena nova, ima 90kvadrata kuca.
Spoljni zidovi su senvic zidovi blok stiropor fasadna cigla. Da li je moguce da plafon toliko vuce - gore je betinska ploca na spratu i krov nema izolaciju. Dal je moguce da to toliko vuce
Super, napiši koji je servis u pitanju da se čuje za poštene stručnjake.serviseri za toplotnu kazu da nema veze kolicina freona samo da li ga ima ili nema.
Mnogi proizvodjaci ovako rade, zbog jeftinijeg proizvodnog procesa prave zapravo 1 ili 2 razlicite pumpe a prodaju ih u raznim jacinama u rasponu od 5 do 16kw... Zato je i cena pumpi slicna zato sto je skoro sve isto , iste komponente , isti kompresor samo su softwerski ogranicene na neku odredjenu snagu pa se prodaju kao "manje/slabije pumpe" ... Problem je u tome sto takve pumpe cesto imaju visok prag pocetne snage i onda se malo pale-gase tokom prelaznog perioda...Naime, 5,7 i 9 kw toplotne pumpe su zapravo iste, razlika je samo u maticnoj ploci upravljanja. Dat mi je predlog da uzmem devetku i da narucim plocu od pumpe od 5 kw
Moj ti je savet da te sto kazu da nema veze sto freon curi vise ni ne zoves. Sta da si uzeo pumpu sa r290 freonom (butan)? Ni onda ne bi bio problem sto freon curi? Zasto onda kada su cevi duze od navedene mere mora da se doda jos gasa, i to pise koliko grama za svaki dodatni metar duzni cevi... Kakvih sve "strucnjaka" ima...Da dodam na ovo, sasvim slucajno bili su majstori za klimu i bacili pogled na toplotnu i primetili da curi freon, e sad oni kazu da zbog toga ne greje kako bi trebalo a serviseri za toplotnu kazu da nema veze kolicina freona samo da li ga ima ili nema. Da ona trosi pa trosi, i kad nestane (ako curi) da nece raditiU medjuvremenu sam uradio 5cm na plafonu mineralne vune, dogodine i fasadu jacu da odradim pa cemo videti
Nemoj to da radis. Neces nista dobiti.Nesto sam se malo raspitivao sta da radim za grejanje posto ce par godina biti grejana samo jedna etaza i slucajno dodjoh do podatka za LG toplotnu pumpu. Naime, 5,7 i 9 kw toplotne pumpe su zapravo iste, razlika je samo u maticnoj ploci upravljanja. Dat mi je predlog da uzmem devetku i da narucim plocu od pumpe od 5 kw, koja je u rasponu 300-400 eura, nemam precizan podatak. Ima li ko iskustva o tome? Da li je to mozda izvodljivo i kod jos nekih brendova? Mozda pomogne nekom ko ima predimenzionisanu pumpu da relativno povoljno resi problem.
E da, jos su mi rekli da bi instalater koji bi ugradjivao pumpu i istu pustao u rad zamenio i tu plocu i da ne bi uticalo na garanciju. Ali opet je to na rec, nismo pricali o nekom pisanom dokumentu...
Zovi ih da dođu uz napomenu "pumpa prestala sa radom". Kad dođu, zaključaj kapiju i pusti kera, a ko krene da preskače kapiju, udri lopatomDa dodam na ovo, sasvim slucajno bili su majstori za klimu i bacili pogled na toplotnu i primetili da curi freon, e sad oni kazu da zbog toga ne greje kako bi trebalo a serviseri za toplotnu kazu da nema veze kolicina freona samo da li ga ima ili nema. Da ona trosi pa trosi, i kad nestane (ako curi) da nece raditiU medjuvremenu sam uradio 5cm na plafonu mineralne vune, dogodine i fasadu jacu da odradim pa cemo videti
TP potrosila za januar 542kW struje, predala 1690kw toplote, 24h, 24-25C, 84m2, radijatori.
Sad bi Vam odgovarala TP manje snage od te postojeće samo tako, ali dobro je i takoIzolacija stvarno vredi.
Proso je januar tako da mogu da ga uporedim sa januarom 2024. godine
Januar 2024. godine potrosnja 1367 kw, polazna voda 33,34 C, temperatura u kuci 22,5-24 C na spratu u prizemlju 23-24,5 C. Bez izolacije.
Januar 2025. godine potrosnja 790 kw, polzna voda 30.3 C, temperatura u kući sprat 23-24,5 C u prizemlju 24-25 C. SA IZOLAIJOM 12 cm stiropor.
Januar je bio malo topliji za 2 stepena dnevna noćna skoro ista po mojim merenjima.
Manjej je potrosila kuća sa izolacijom 577 kw u odnosu kada je bila bez izolacije
Grejana površina 13o m2, 55m2 sprat, 75 m2 prizemlj, 24 sata grejanje
Radijatorsko grejanje.
TP Gree Versati III 10 KW trofazna.
Uradi pod krovom sto bolju izolaciju. Kamenu vunu iz tabli izmedju rogova, zicom fiksiras i onda preko jos 10-15cm iz rolne, pa onda gips. Cena izolacionih materijala se najbrze otplati, bar sto se krova tice.
Sto se poda tice probaj 8cm stirodur da uglavis u prizemlju, jer imas visinu, na spratu mozes i 3-5cm, nije toliko bitno, ako imas podno i na spratu.
Sto se portala tice, sa kvalitetnom stolarijom nema problema sto se gubitaka tice, pod uslovom da se kvalitetno ugradi, kvalitetna stolarija bez adekvatne ugradnje ne vredi. Imam 2 portala u dnevnoj 2,5x2,4 i jos 2 malo manja portala na spratu i nisam primetio da vuce hladno iz tih delova. Takodje zvucna izolacija je znacajno bolja u odnosu na 2 slojno staklo.
Kod mene je postavljena troslojna rehau, 7 komorna stolarija, pvc/alu varijanta.
Ako sve lepo usuakas verujem da mozes ceo taj prostor da ugrejes sa nekom boljom 8-10kw pumpom.
za fasadnu izolaciju razmisli i o kamenoj vuni i dodatnih 5cm (recimo15 ukupno da bude). Jer ce ti majstori naplatiti isto i za ugradnju 10 i 15cm izolacije.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari