Šta je novo?

Toplotna pumpa

ne, nemam to

Prilozi

• Screenshot_20250119_120628_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.jpg
    Screenshot_20250119_120628_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.jpg
    38.5 KB · Pregleda: 98
Rad kompresora oko 30 sati. Temperatura vani od -3 do 2.
Dali ovo znaci da nije radila defrost ni jednom ?

Prilozi

• 9cbab127-55af-4ad4-a837-fb9af4723b47.jpg
    9cbab127-55af-4ad4-a837-fb9af4723b47.jpg
    65.9 KB · Pregleda: 62
Pozdrav svima, ugradio sam toplotnu ariston 11kw, na podno grejanje, odradjena je kosuljica preko podnog, sve je uradjeno kako treba i po propisima. Toplotna radi vec 10 dana i nikako ne moze da zagreje kucu - ne prelazi 17stepeni unutra (kuca je u fazi gradnje, nema stvari ali ima zidova i ostalog). Pvc stolarija je uradjena nova, ima 90kvadrata kuca.
Spoljni zidovi su senvic zidovi blok stiropor fasadna cigla. Da li je moguce da plafon toliko vuce - gore je betinska ploca na spratu i krov nema izolaciju. Dal je moguce da to toliko vuce

Apsolutno da utice.Prilicni su gubici na neizolovanoj ploci.Iz licnog iskustva iznosim navedeno.Jedna zima bez izolacije na ploci savne 2006 (nemogucnost kupovine iste).Za narednu zimu,postavljena u rolnama knaufova vuna 20cm(10+10) i paropropusna folija.Pride,pre nje,starih tepiha.Razlika,enormna,neobjasnjiv toplotni dobitak i sam utrosak energenta.Grejanje na kotao(drva/ugalj).Sada smo na t.p....milina.

Pozdrav svima, ugradio sam toplotnu ariston 11kw, na podno grejanje, odradjena je kosuljica preko podnog, sve je uradjeno kako treba i po propisima. Toplotna radi vec 10 dana i nikako ne moze da zagreje kucu - ne prelazi 17stepeni unutra (kuca je u fazi gradnje, nema stvari ali ima zidova i ostalog). Pvc stolarija je uradjena nova, ima 90kvadrata kuca.
Spoljni zidovi su senvic zidovi blok stiropor fasadna cigla. Da li je moguce da plafon toliko vuce - gore je betinska ploca na spratu i krov nema izolaciju. Dal je moguce da to toliko vuce
Od svih delova kuće ona najviše i vuče

https://microma.rs/kalkulator/

Mozes da se igraš sa izolacijom i bez nje da vidiš razlike.

Za utehu bar ce od ovog vikenda biti veca temp a ovih dana je bas bilo nepovoljno za TP vazduh voda. Velika vlaga u vazduhu

Nesto sam se malo raspitivao sta da radim za grejanje posto ce par godina biti grejana samo jedna etaza i slucajno dodjoh do podatka za LG toplotnu pumpu. Naime, 5,7 i 9 kw toplotne pumpe su zapravo iste, razlika je samo u maticnoj ploci upravljanja. Dat mi je predlog da uzmem devetku i da narucim plocu od pumpe od 5 kw, koja je u rasponu 300-400 eura, nemam precizan podatak. Ima li ko iskustva o tome? Da li je to mozda izvodljivo i kod jos nekih brendova? Mozda pomogne nekom ko ima predimenzionisanu pumpu da relativno povoljno resi problem.

E da, jos su mi rekli da bi instalater koji bi ugradjivao pumpu i istu pustao u rad zamenio i tu plocu i da ne bi uticalo na garanciju. Ali opet je to na rec, nismo pricali o nekom pisanom dokumentu...

zuki91,​

Nemoj to da radiš. Kao prvo, ako misliš da rešavaš nešto za par godina, pa posle opet, bolje uzmi ono što će ti trebati za stalno. Drugo, zar nije 9kW skupja? Zašto bi uzeo jaču, skuplju, pa budžio da dobiješ slabiju? I treće, nemoj da budeš vezan za brend. Slobodno uzmi nešto drugo što nije LG ako tu moraš da praviš takve egzibicije.

Nece biti LG sigurno. Nego sam sasvim slucajno dosao do te informacije. Ja iskreno ni sam ne znam sta da radim. Video sam da kod nekih brendova je unutrasnja jedinica takodje ista za dve-tri jacine spoljne jedinice. I bio sam resen da cu kupiti slabiju spoljnu a kad budem sredio celu kuci da kupim samo jacu spoljnu jedinicu. Tako sam dosao do ovog predloga. Ne bih da kupim pumpu koja mi treba za ceo objekat i da mi 4 zime radi na on-off. Nisam pametan. Ako neko ima neki predlog, pisite, pomagajte...😂

Ne birni za on-off. Uzmi onu koja treba po proračunima.
Obično ti treba jača dok ne završiš celu kuću, a kasnije slabija. Takav je slučaj kod nas. Imam 10kW i OK je, ali kad završim sve što treba, biće bliže 6kW. Ali nema smisla da čupam ovu i stavljam tada drugu. Radiće kako god da radi dok god može. Nije neka razlika. Kao što mi se TP ne muči kad je napolju na granici da se greje ili ne.

Vidi na šta mi liči rad pumpe ove nedelje, kad je naglo otoplilo:
1738179329998.png
Mislim da bi problem bio da radi short cycling, ali da se jednom u nekoliko sati upali, postigne temperaturu i posle ugasi,... meh...
A i moja trenutno nije podešena pa imam ovakve pikove, a preko dana imamo puno toplotnih dobitaka od sunca.

Moje mišljenje je da uzmeš onu koja će ti trebati za gotovu kuću i da ne budžiš. Možda grešim. Hajde da čujemo i ostale.

Da dodam na ovo, sasvim slucajno bili su majstori za klimu i bacili pogled na toplotnu i primetili da curi freon, e sad oni kazu da zbog toga ne greje kako bi trebalo a serviseri za toplotnu kazu da nema veze kolicina freona samo da li ga ima ili nema. Da ona trosi pa trosi, i kad nestane (ako curi) da nece raditi :) U medjuvremenu sam uradio 5cm na plafonu mineralne vune, dogodine i fasadu jacu da odradim pa cemo videti

Naime, 5,7 i 9 kw toplotne pumpe su zapravo iste, razlika je samo u maticnoj ploci upravljanja. Dat mi je predlog da uzmem devetku i da narucim plocu od pumpe od 5 kw
Mnogi proizvodjaci ovako rade, zbog jeftinijeg proizvodnog procesa prave zapravo 1 ili 2 razlicite pumpe a prodaju ih u raznim jacinama u rasponu od 5 do 16kw... Zato je i cena pumpi slicna zato sto je skoro sve isto , iste komponente , isti kompresor samo su softwerski ogranicene na neku odredjenu snagu pa se prodaju kao "manje/slabije pumpe" ... Problem je u tome sto takve pumpe cesto imaju visok prag pocetne snage i onda se malo pale-gase tokom prelaznog perioda...

Da dodam na ovo, sasvim slucajno bili su majstori za klimu i bacili pogled na toplotnu i primetili da curi freon, e sad oni kazu da zbog toga ne greje kako bi trebalo a serviseri za toplotnu kazu da nema veze kolicina freona samo da li ga ima ili nema. Da ona trosi pa trosi, i kad nestane (ako curi) da nece raditi :) U medjuvremenu sam uradio 5cm na plafonu mineralne vune, dogodine i fasadu jacu da odradim pa cemo videti
Moj ti je savet da te sto kazu da nema veze sto freon curi vise ni ne zoves. Sta da si uzeo pumpu sa r290 freonom (butan)? Ni onda ne bi bio problem sto freon curi? Zasto onda kada su cevi duze od navedene mere mora da se doda jos gasa, i to pise koliko grama za svaki dodatni metar duzni cevi... Kakvih sve "strucnjaka" ima...

Bože imbecila, glavni medijum za prenos toplote curi, ali to nema veze???
Pitaj bilo koga kako mu je radila on off klima ili inverter kad je ostao bez gasa = efekat kao da imas ventilator, to ti isto i TP bez gasa. Sjeti se u kolima kad ti je freon pri kraju, ili skroz iscuri.

Krov ti može izvlačiti strašno mnogo, ali da 11 KW ne može ugrijati 90 m2 je potpuno sumanuto, meni jedna od 4,5 KW i to zrak-zrak, laganice grije tu neto kvadraturu u ovim trenutnim temperaturama.

Nesto sam se malo raspitivao sta da radim za grejanje posto ce par godina biti grejana samo jedna etaza i slucajno dodjoh do podatka za LG toplotnu pumpu. Naime, 5,7 i 9 kw toplotne pumpe su zapravo iste, razlika je samo u maticnoj ploci upravljanja. Dat mi je predlog da uzmem devetku i da narucim plocu od pumpe od 5 kw, koja je u rasponu 300-400 eura, nemam precizan podatak. Ima li ko iskustva o tome? Da li je to mozda izvodljivo i kod jos nekih brendova? Mozda pomogne nekom ko ima predimenzionisanu pumpu da relativno povoljno resi problem.

E da, jos su mi rekli da bi instalater koji bi ugradjivao pumpu i istu pustao u rad zamenio i tu plocu i da ne bi uticalo na garanciju. Ali opet je to na rec, nismo pricali o nekom pisanom dokumentu...
Nemoj to da radis. Neces nista dobiti.
Ja sam se zeznuo, ne moraš i ti. Uzeo sam LG 16kw, koja mi je prejaka za trenutnu kvadraturu, pa sam zamenio ploču i Eprom čip. Odradio sam zamenu na 12kw, ali ništa nisam dobio, ista mi je potrošnja. Serviser kad je bio mi je odmah to i rekao, da sumnja da ću smanjiti potrošnju, jer je već to i radio ranije.

Zovi ih da dođu uz napomenu "pumpa prestala sa radom". Kad dođu, zaključaj kapiju i pusti kera, a ko krene da preskače kapiju, udri lopatom

502kwh u Januaru. Jos sam kad su bili najveci minusi testirao sa 1C vise temperaturom u stanu nego inace, sa 24 na 25C i nisam primetio razliku neku u potrosnji iskreno. U odnosu na prosli Januar manja mi je potrosnja oko 8%.
TP potrosila za januar 542kW struje, predala 1690kw toplote, 24h, 24-25C, 84m2, radijatori.

Evo naših detalja za januar:

U januaru smo potrošili 723 kWh za grejanje (oko 9500 dinara za naš račun). Potrošili bi malo više, ali smo iskoristili hladno vreme da uveže založimo vatru u kaminu. Sad kad je otoplilo, to ne možemo da radimo, pošto bude pretoplo u kući. Nadamo se da će uskoro opet biti minus :)

Pošto mi to loženje totalno poremeti praćenje potrošnje TP, obeležio sam kad to radimo, čisto da znam. Cenim da bi potrošnja za januar bila 50-100 kWh više.

1738426278945.png

Prošlog januara smo imali potrošnju oko 750 kWh. Tako da je i dalje sve u granicama očekovanog. Februara je do sada uvek bila manja potrošnja nego decembar i januar, tako da ovog meseca očekujem potrošnju ispod 600kWh.

Ovako izgleda temperatura u svakoj sobi u kući (razne boje), spoljna temperatura izmerena na našoj terasi (plava), i temperatura vode sa kojom se grejemo (zelena):
1738427102805.png
Bez obzira na spoljnu temperaturu i vremenske uslove, u kući je uvek prijatno, bez nekih oscilacija, bilo da je dan ili noć. Jedino kad je sunčan dan ili založimo vatru, u kući bude toplije nego što je zadato. Hladnije nikad.

Još uvek zadovoljni našom TP.
(grejemo 140m2 na 25°C, TP Fujitsu 10kW, kuća gasbeton 37cm, podno grejanje).

Izolacija stvarno vredi.
Proso je januar tako da mogu da ga uporedim sa januarom 2024. godine
Januar 2024. godine potrosnja 1367 kw, polazna voda 33,34 C, temperatura u kuci 22,5-24 C na spratu u prizemlju 23-24,5 C. Bez izolacije.
Januar 2025. godine potrosnja 790 kw, polzna voda 30.3 C, temperatura u kući sprat 23-24,5 C u prizemlju 24-25 C. SA IZOLAIJOM 12 cm stiropor.
Januar je bio malo topliji za 2 stepena dnevna noćna skoro ista po mojim merenjima.
Manjej je potrosila kuća sa izolacijom 577 kw u odnosu kada je bila bez izolacije
Grejana površina 13o m2, 55m2 sprat, 75 m2 prizemlj, 24 sata grejanje
Radijatorsko grejanje.
TP Gree Versati III 10 KW trofazna.

Poštovanje imam toplotnu pumpu voda-voda, domaći proizvođač (sklapaju svoje pumpe od stranih delova), 2.2 kilovata (12 kw kapacitet grejanja). Od juče imam problem da mi se pumpa uključi, radi redovno određeno vreme (najčešće oko 20 minuta) i onda izbaci osigurač jedne faze u celoj kući, i takođe izbaci svoja 3 osigurača (koja su vezani samo za pumpu). Da li neko zna šta bi mogao biti problem?

Izolacija stvarno vredi.
Proso je januar tako da mogu da ga uporedim sa januarom 2024. godine
Januar 2024. godine potrosnja 1367 kw, polazna voda 33,34 C, temperatura u kuci 22,5-24 C na spratu u prizemlju 23-24,5 C. Bez izolacije.
Januar 2025. godine potrosnja 790 kw, polzna voda 30.3 C, temperatura u kući sprat 23-24,5 C u prizemlju 24-25 C. SA IZOLAIJOM 12 cm stiropor.
Januar je bio malo topliji za 2 stepena dnevna noćna skoro ista po mojim merenjima.
Manjej je potrosila kuća sa izolacijom 577 kw u odnosu kada je bila bez izolacije
Grejana površina 13o m2, 55m2 sprat, 75 m2 prizemlj, 24 sata grejanje
Radijatorsko grejanje.
TP Gree Versati III 10 KW trofazna.
Sad bi Vam odgovarala TP manje snage od te postojeće samo tako, ali dobro je i tako

Pozdrav, kombinirao bih jedan kanalni plafonski ventilkonvektor s vec radijatorskim sistemom te me interesira je li potrebna tacna i odvod ako cu ga koristiti samo za grijanje?
LP

Nakon pomnog čitanja svih stranica, a sada ponovnog čitanja, mnogo bitnih i poučnih stvari sam mogao pročitati.
Hvala svima na nesebičnom dijeljenju informacija. I pored svega toga imam mnogo toga naučiti a samim tim i mnogo pitanja.

Krenut ću s onim, možda, najjednostavnijim: Kako odrediti toplotne gubitke za kuću netipičnog oblika? Znam, reci će mnogi, plati
nekoga tko će ti uraditi elaborat. OK je to, hoću i ne bježim od toga. Ali želim i sam, bar približno da vidim gdje sam.

Kuca je u obliku nepravilnog slova "L". Prizemlje i sprat. Ca. 220m2 (115 + 90). Veličina ca. 13m x 6,5 m svaki krak. kao sto rekoh nepravilan je nije bas L-oblik sastavljen iz 2x pravougaonika. Ali recimo da je to najbliže. Kuca je novogradnja.
Koristio sam kalkulator koji često dijelite ovdje ali nisam bas mogao da unesem sve ono sto mi treba. A nešto od stavki nisam ni razumio.

Dakle kuca je u BIH, okolina Sarajeva. Teren blagi, ali bas blagi pad. Radena po projektu. Grijanje izostavljeno jer nisam bio siguran u kojem smjeru ću ici. Trenutačno planiram TP.

Zidana je Nexe Termoblokom. Krov je od lima debljine 6 mm. Na grede je kovana daska, folija, letva i onda lim (Klasika?!). Nije stavljana izolacija ispod samog lima. Izolaciju planiram između rogova i onda zatvoriti Rigipsom. Bit će to staklena vuna, bar 10 cm.
Treba li izolacija i između rogova po krovu i između rokova po plafonu? Ima li to smisla?
Nažalost propustio sam ploče izolirati tj staviti bar stirodur ali želim to naknadno uraditi prilikom postavljanja grijanja. Recimo 5 cm stiropor ili sta bude moguće. I sprat i prizemlje - dakle po ploči. Visina plafona je 2,80 m.

S ploče imam nekih 13-14 cm "lufta" da uradim podno, estrih, izolaciju. Može li se to uklopiti?

E sad ono sto najviše brinem. U prizemlju je hodnik, predsoblje, dnevni boravak, kupatilo, prostorija, garaža (Ujedno i mjesto gdje će piti unutrašnja jedinica.) U dnevnom boravku je ogroman portal veličine 2,60 × 6 m.

Na spratu su spavaće sobe, dva kupatila, radna soba i hodnik. I gore imam 2 portala veličine 2,6mx2, dva balkona i manje prozore u kupatilima i radnoj sobi.

Stolarija je PVC (Veka+Winkhaus), 7 komorna, trostruko staklo punjeno argonom između, debljine 50 mm.
Na vanjskim zidovima je planiran stiropor 10 cm. Krov bez strehe.

TP je planiran samo za grijanje, bez bafera, bez tople vode i bez hlađenja.

To je trenutačna situacija, sve opcije su na stolu. Ako može neko pomoći da ove podatke nekako unesem u kalkulator.

Uradi pod krovom sto bolju izolaciju. Kamenu vunu iz tabli izmedju rogova, zicom fiksiras i onda preko jos 10-15cm iz rolne, pa onda gips. Cena izolacionih materijala se najbrze otplati, bar sto se krova tice. Ja sam postavio 12 izmedju rogova, 15cm preko iz rolne i jos 10cm postavio po rigipsu. I leti ce ti mnogo prijatnije biti i manji racuni ako uradis dobru izolaciju.

Sto se poda tice probaj 8cm stirodur da uglavis u prizemlju, jer imas visinu, na spratu mozes i 3-5cm, nije toliko bitno, ako imas podno i na spratu.
Sto se portala tice, sa kvalitetnom stolarijom nema problema sto se gubitaka tice, pod uslovom da se kvalitetno ugradi, kvalitetna stolarija bez adekvatne ugradnje ne vredi. Imam 2 portala u dnevnoj 2,5x2,4 i jos 2 malo manja portala na spratu i nisam primetio da vuce hladno iz tih delova. Takodje zvucna izolacija je znacajno bolja u odnosu na 2 slojno staklo.
Kod mene je postavljena troslojna rehau, 7 komorna stolarija, pvc/alu varijanta.
Ako sve lepo usuakas verujem da mozes ceo taj prostor da ugrejes sa nekom boljom 8-10kw pumpom.
za fasadnu izolaciju razmisli i o kamenoj vuni i dodatnih 5cm (recimo15 ukupno da bude). Jer ce ti majstori naplatiti isto i za ugradnju 10 i 15cm izolacije.

Sve što je picasso rekao. Osim što ne znam šta vam je "portal". Kod nas se to verovatno drugačije zove.

Na spratu ne mora debela izolacija da razdvaja prizemlje i sprat. Može 2-3 cm, a i ne mora uopšte. U prizemlju koliko dopušta visina. Mi imamo 13cm u prizemlju i 3 cm na spratu i zadovoljni smo.

Ako hoćeš da sam računaš toplotne gubitke, preporučujem sajt https://www.ubakus.de/
Za spoljne zidove naslažeš slojeve kako su kod tebe i dobiješ koeficijent prolaza toplote W/(m²K). To pomnožiš sa onoliko kvadrata koliko imaš spoljnih zidova i to što dobiješ pomnožiš sa ΔT (to je razlika spoljne i unutrašnje temperature). Na osnovu toga ćeš imati predstavu koliko ti kuća gubi toplote kroz zidove.
Isto to uradiš za krov i za stolarijuu. Za stolariju obično uzmeš od prozvođača i samo pomnožiš sa kvadraturom.
Za pod isto to, samo što je ΔT razlika temperature zemljišta (obično 10°C) i željene temperature u kući.

Dakle: Zid, krov, stolarija, pod i ta cifra ti je koliko ti kW toplote gubi svakog sata. Da li da uzmeš baš toliku toplotnu pumpu, ne znam. Sve zavisi koliko si računao spoljnu temperaturu. Neko računa prosečnu zimsku temperaturu, neko najmanju moguću, pa može da ispadne, na primer, TP od 10kW ili 16kW za isti objekat.

Oblik kuće nema ulogu kod računanja. Samo je teže pošto ima puno različitih spoljnih zidova kod kojih treba izračunati kvadraturu. Dosadan posao, ali kad jednom dobiješ kvadrate spoljnih zidova, to ti je konstanta. Promenljiva je samo spoljašnja i unutrašnja temperatura.

Sada postoje razni chat AI alati, pa možeš njih da pitaš korak po korak i doći ćeš do dosta precizne računice.

Mislio sam na panoramski prozorski sistem, ili kako ga vec zovu :). Uglavnom na vece prozorske otvore smo mislili. Podizno klizni sistem se odlicno pokazao kod mene sto se balkonskih vrata tice. Bas lepo radi(klizi) i dihtuje imajuci u vidu da je bas tezak i masivan. Jedina mana je sto su poprilicno skupi. 2.5x2.4 portal sa podizno kliznim sistemom me je kostao 3x vise nego identican fiksni portal.

Aha... Kod nas se to zove "staklena stena". Imamo i mi podizno klizno od 2,6 x 2,8 (jedna polovina fiksna, druga podizno-klizna).
Bez obzira na način otvaranja/zatvaranja, staklene površine nisu ni blizu zida što se tiče toplonih gubitaka. Mislim da na našem trostrukom staklu sa e premazima i argonom, gubimo po m2 skoro 5-10 puta više nego kroz zid iste površine.

Hvala na odgovorima! Vodjen Vasim odgovorima:

Uradi pod krovom sto bolju izolaciju. Kamenu vunu iz tabli izmedju rogova, zicom fiksiras i onda preko jos 10-15cm iz rolne, pa onda gips. Cena izolacionih materijala se najbrze otplati, bar sto se krova tice.

Kad malo bolje razmislim, OK mi je to. Dakle po rogovima "dupla" izolacija. S tim da u tom slucaju ne bih na rogove krova postavljao rigips nego bih mozda tako ostavio. Samo vunu pricvrstio. A onda po plafonu, izmedju rogova, 10cm Vune i onda svakako dodje rigips za plafon. Da li bi to bilo OK s obzirom na to da mislim da je prevelik trosak savljati 2x rigips. Taj dio "tavana" izmedju plafona i krova nema nikakvu upotrebu.

Sto se poda tice probaj 8cm stirodur da uglavis u prizemlju, jer imas visinu, na spratu mozes i 3-5cm, nije toliko bitno, ako imas podno i na spratu.

Ovo nisam siguran da li cu uspjeti. U konacnici mislim da je bolje koliko moze nego nista.

Sto se portala tice, sa kvalitetnom stolarijom nema problema sto se gubitaka tice, pod uslovom da se kvalitetno ugradi, kvalitetna stolarija bez adekvatne ugradnje ne vredi. Imam 2 portala u dnevnoj 2,5x2,4 i jos 2 malo manja portala na spratu i nisam primetio da vuce hladno iz tih delova. Takodje zvucna izolacija je znacajno bolja u odnosu na 2 slojno staklo.
Kod mene je postavljena troslojna rehau, 7 komorna stolarija, pvc/alu varijanta.

Sto se tice stolarije, ona je ugradjena po PS i sigurno je kvalitetna jer sam birao najkvalitetnije u tom segmentu. Primjera radi, stjenka je obicno 36mm a ja sam uzeo 50mm.

Ako sve lepo usuakas verujem da mozes ceo taj prostor da ugrejes sa nekom boljom 8-10kw pumpom.
za fasadnu izolaciju razmisli i o kamenoj vuni i dodatnih 5cm (recimo15 ukupno da bude). Jer ce ti majstori naplatiti isto i za ugradnju 10 i 15cm izolacije.

Preporuka stoji, ali s obzirom da nemam strehe, onda sam primoram ici "samo" 10cm jer streha i zid su u istoj ravni. Opcija je jedino ili vuna ili stiropor. Zavisno kakve su cijene materijala.

Nisam mislio da moze 8kw TO jer je jako "nasumice" ili sa dostupnim kalkulatorom izvrsiti proracun. Ali mislim i nadam se da nece biti potrebno vise od 11kw, max.12 kw.

Nisam samo upratio jeli podno ili radijatorsko grijanje. Ako je podno i ako se uradi izolacija 10 cm kamene vune i izolira krov kako treba, moje mišljenje je da je 8 kW dovoljno, a znamo kakve su zime kod tebe. Ako joj bude falilo snage neka uključi elektro grijače (to je par dana), jer ćeš onda itekako lijepo pokriti prelazne periode TP. Na kraju pozovi Luk ili servis Čović i neka daju svoje mišljenje, to je najpametnije.

Vrh Dno