Šta je novo?

Toplotna pumpa

Pozdrav svima koji čitaju,imam par pitanja u vezi TP vazduh voda.Trenutno se Grejem na zemni gas podno grejanje kotao je Bosch kondezacioni čini mi se 27 kw.Temperatura polaznog voda mi je podešena od 30 do maksimalno 35 stepeni evo već sedma zima.I sada pitanje je koliko bi u procentima jeftinije od gasa bio sistem TP vazduh voda?

Nalaziš se u Srbiji? Koliko u tvom mestu košta gas? Koliko gasa trošiš samo za grejanje za celu grejnu sezonu?

U principu se ne isplati dokle god radi kotao, pošto za gas računaš samo troškove eksploatacije, a za TP računaš troškove eksploatacije + cenu nove TP + cenu instaliranja TP.
Stvar se još više komplikuje ako koristiš isti gasni kotao za sanitarnu toplu vodu.
Daj cenu gasa ako si u Srbiji, i cenu struje i način obračuna struje (ako nisi u Srbiji), pa ću probati da ti okvirno izračunam.

Nalazim se u Srbiji u mestu Turija,južno bački okrug.Cena gasa je oko 42 dinara,potrošimoko 2000 kubika po sezoni.Koristim kotao za grejanje sanitarne vode a račun za struju u novembru mi je bio 3000 dinara.Jednotarifno brojilo je u pitanju.Znam i sam da je teško isplativo da sada sa gasa prelazim na TP ali me interesuje za koliko godina eksploatacije bi isplatio TP?

Ovo što pišem uzmi sa rezrvom:
Po onome što vidim, trebalo bi da trošite nešto ispod 100.000 dinara za grejanje na gas za grejnju sezonu. Računam cenu gasa u kWh i porez. Ako sam omašio cenu gasa onda ti je bliže 80.000 po tvojih 42 dinara). Pošto trošite i za sanitarnu vodu, situacija tu nije baš najasnija, ali prepostavimo da od toga 100 m3 ode na sanitarnu vodu, što ne remeti puno račun.

Proveri da li ti ovako izgleda poštrošnja za gas, pa ako je prbližno onda uzmi u obzir kolonu TP (ako sam omašio, zanemari):
Gas​
TP​
Oktobar​
10.100 RSD​
5.000 RSD​
Novembar​
12.800 RSD​
7.400 RSD​
Decembar​
17.500 RSD​
12.200 RSD​
Januar​
17.400 RSD​
14.100 RSD​
Ferbuar​
14.400 RSD​
10.600 RSD​
Mart​
13.100 RSD​
7.700 RSD​
April​
9.200 RSD​
4.700 RSD​
94.500 RSD​
61.700 RSD​

Ako je otrplike tako, računaj da možeš sa TP da uštediš oko 250-280€ godišnje, što znači da 15-20 godina će ti trebati da ti se TP što si prešao sa gasnog kotla. Računam 5000€ za TP i njenu instalaciju.

Sve je ovo "od oka" račun. Meni sam preciznije mnogo računao pošto sam dosta precizno prethodno izračunao toplotne gubitke i imao sam istorijske zimske temperature za svoje mesto. TP se nama brže isplaćuje pošto smo na strai gasnog kotla imali još i uvođenje gasa sa svim instalacijama + gasni kotao, pošto smo kretali od nule.
Kad već imaš nešto, ne isplati se da to baciš (a okšta bar 1000€) da bi imao par desetina evra manji račun.

Po onome što vidim, trebalo bi da trošite nešto ispod 100.000 dinara za grejanje na gas za grejnju sezonu. Računam cenu gasa u kWh i porez. Ako sam omašio cenu gasa onda ti je bliže 80.000 po tvojih 42 dinara). Pošto trošite i za sanitarnu vodu, situacija tu nije baš najasnija, ali prepostavimo da od toga 100 m3 ode na sanitarnu vodu, što ne remeti puno račun.

Proveri da li ti ovako izgleda poštrošnja za gas, pa ako je prbližno onda uzmi u obzir kolonu TP (ako sam omašio, zanemari):
Gas​
TP​
Oktobar​
10.100 RSD​
5.000 RSD​
Novembar​
12.800 RSD​
7.400 RSD​
Decembar​
17.500 RSD​
12.200 RSD​
Januar​
17.400 RSD​
14.100 RSD​
Ferbuar​
14.400 RSD​
10.600 RSD​
Mart​
13.100 RSD​
7.700 RSD​
April​
9.200 RSD​
4.700 RSD​
94.500 RSD​
61.700 RSD​

Ako je otrplike tako, računaj da možeš sa TP da uštediš oko 250-280€ godišnje, što znači da 15-20 godina će ti trebati da ti se TP što si prešao sa gasnog kotla. Računam 5000€ za TP i njenu instalaciju.

Sve je ovo "od oka" račun. Meni sam preciznije mnogo računao pošto sam dosta precizno prethodno izračunao toplotne gubitke i imao sam istorijske zimske temperature za svoje mesto. TP se nama brže isplaćuje pošto smo na strai gasnog kotla imali još i uvođenje gasa sa svim instalacijama + gasni kotao, pošto smo kretali od nule.
Kad već imaš nešto, ne isplati se da to baciš (a okšta bar 1000€) da bi imao par desetina evra manji račun.

Jel pustao neko u rad toplotnu pumpu u ne zagrejanoj kuci u sred zime? Ako jeste, javite kakva je potrosnja bila prvih par dana, brojilo ce mi se pokvariti koliko brzo vrti :).

Samo 2 strane unazad...
Ali znam, lakse na gotovo kad se dobije...
Evo i ja da podelim info o potrošnji sa jednog objekta. Kuća 170m2, izolovani zidovi, izolovan krov, pvc stolarija, dve etaže, radijatorsko grejanje. Pumpa nazivnog kapaciteta 8kW. Kuća je naravno bila hladna dok je vršena montaža opreme. Kada je uključen sistem grejanja, prva 3 dana pumpa je trošila oko 80kWh dnevno, COP je bio 2.4. Sada posle nedelju dana rada, kuća je zagrejana, temperatura u kući je između 25 i 26'C, pumpa troši oko 30kWh dnevno, COP je oko 4.
Naravno, to ti je onako okvirno da imas. Kljuc je u ovoj recenici:
Ali moramo da razumemo da je svaki objekat priča za sebe

Odlično si objasnio svaka čast,po tabeli računam da mi je potrošnja veća za 30 posto što znači da verovatno trošim bliže 3000 m3 tačnije 2600m3 godišnje,a sanitarne vode potrošim 23 kubika u ovim zimskim mesecima kada ali svakako mi se ne isplati jer svaka investicija kojoj treba više od 5 godina mi nije primamljiva.Hvala ti još jednom na trudu...

Gas​
TP​
Oktobar​
10.100 RSD​
5.000 RSD​
Novembar​
12.800 RSD​
7.400 RSD​
Decembar​
17.500 RSD​
12.200 RSD​
Januar​
17.400 RSD​
14.100 RSD​
Ferbuar​
14.400 RSD​
10.600 RSD​
Mart​
13.100 RSD​
7.700 RSD​
April​
9.200 RSD​
4.700 RSD​
94.500 RSD​
61.700 RSD​

Da li još neko ima TP sa baferom u sistemu? Interesuje me kako se kod vas ponaša. Otkako sam automatizovao kuću, malo bolje pratim situaciju.
Još pre nego što sam se odlučio za TP, postavio sam instalaciju i bafer sa jednim spiralnim izmenjivačem toplote u njemu. Imao sam neke ideje, ali verovatno nikada ih neću sprovesti u delo, pošto mislim sada da nisu bile toliko pametne. Izmenjivač u baferu nikada nije bio iskorošćen za bilo šta i TP je direktno priljučena na bafer i dalje kuća.

Stigla su mi još par merača temperature sa sondom koje sam montirao na bafer. Jedan sam stavio u gornjoj zoni, a drugi u srednjoj. U donjoj zoni nemam tu opciju, pošto je tu priljučak za izmeljivač, slavina za ispuštanje...
Ovako izgleda današnje merenje (plavo je gornja zona, žuto je srednja zona):
1735294851731.png
Koliko vidim, nema velike razlike u temperaturi vode kad radi samo cirkulaciona pumpa, a ne i TP. Ova spuštanja temperature u gornjoj zoni su defrost. Videću da li se stratifikacija pojavljuje ukoliko isključim cirkulacionu neko vreme.
Po ovome zaključujem (možda pogrešno) da bafer ne smeta nešto za rad TP. Kada TP počne da radi, za veoma kratko vreme se temperatura vode poveća i ta topla voda odmah ide u kuću. Nema nekog kašnjenja, kao što sam mislio, da treba da se zagreje ceo bafer, pa tek onda da stigne topla voda do kuće. Možda, kada bi se pokretao sistem od nule, ali sada dok radi grejanje, polazna i povratna voda su svakako samo nekoliko stepeni razlike.

Neka vaša mišljenja? Šta da probam, da testiram?

Ne smeta ti bafer povezan kao debela cev. Da je povezan kao hidraulična skretnica onda ne bi valjalo, zbog obaranja polazne temperature

Myrnas, Da li si razmišljao o TP voda-voda? Ako treba da se greje na -15, onda može da bude bolja varijanta.
Ali jedino ako se buse dva bunara iste dubine . A ne da se izbusi jedan duboki 100m za vodu koja dolazi u pumpu a izlazna voda se pusti u kanalizaciju. To je bogohuljenje resursa zvanog voda.

Ali jedino ako se buse dva bunara iste dubine . A ne da se izbusi jedan duboki 100m za vodu koja dolazi u pumpu a izlazna voda se pusti u kanalizaciju. To je bogohuljenje resursa zvanog voda.
Ne samo da je bogohuljenje nego je i zakonom zabranjeno. Svakog ko ispušta vodu na ulicu ili u kanalizaciju bih u zatvor bez razmišljanja. To je bezobrazluk i nemarnost najviših razmera.

Samo da javim da mi se normalizovala potrosnja toplotne pumpe. Problem nije bio toliko u vremenu koje je potrebno da se hladna kuca zagreje, nego el. grejac nije bio setovan kako treba, radio je vecinu vremena bez obzira na spoljasnju temp. Jucerasnja potrosnja pumpe pri spoljnoj temperaturi od -1 do -7 mi je bila 25kwh za 24h. Sto mi deluje sasvim ok, jer je poprilicno hladno na fruskoj gori, plus ima i magle. Greje se 170 m2. Temperatura u kuci je 24c u prizemlju, na spratu 0.5-1C vise.

Poslednja izmena:
Zaboravih da se zahvalim ljudima ovde koji su mi pomogli u odabiru pumpe. Da nije bilo korisnih saveta, 100% bih dobio predimenzionisanu pumpu. Jer kad spomenes kvadraturu odmah se razmatraju modeli od 10 do 16kw. A istina je da je pumpa od 8kw u sred zime zagrejala kucu na 25c za 2 dana, naravno najbitnija je izolacija. Posle dosta razmisljanja sta je best buy, opredelio sam se po preporuci dvojice kolega za Bosch 3400i AWS 8kw model i deluje kao pun pogodak. Pumpa nije prestajala sa radom za 6-7 dana i toliko je tiha u radi , da se mora prici pumpi na par metara da bi se cula.

Prilozi

• IMG_5499.jpeg
    IMG_5499.jpeg
    1.9 MB · Pregleda: 161
  • IMG_5498.jpeg
    IMG_5498.jpeg
    175.6 KB · Pregleda: 172
Poslednja izmena:
Samo da javim da mi se normalizovala potrosnja toplotne pumpe. Problem nije bio toliko u vremenu koje je potrebno da se hladna kuca zagreje, nego el. grejac nije bio setovan kako treba, radio je vecinu vremena bez obzira na spoljasnju temp. Jucerasnja potrosnja pumpe pri spoljnoj temperaturi od -1 do -7 mi je bila 25kwh za 24h. Sto mi deluje sasvim ok, jer je poprilicno hladno na fruskoj gori, plus ima i magle. Greje se 170 m2. Temperatura u kuci je 24c u prizemlju, na spratu 0.5-1C vise.
Ti si presao igricu. Kod mene je sa slicnom kvadraturom bukvalno duplo veca potrosnja.

Zaboravih da se zahvalim ljudima ovde koji su mi pomogli u odabiru pumpe. Da nije bilo korisnih saveta, 100% bih dobio predimenzionisanu pumpu. Jer kad spomenes kvadraturu odmah se razmatraju modeli od 10 do 16kw. A istina je da je pumpa od 8kw u sred zime zagrejala kucu na 25c za 2 dana, naravno najbitnija je izolacija. Posle dosta razmisljanja sta je best buy, opredelio sam se po preporuci dvojice kolega za Bosch 3400i AWS 8kw model i deluje kao pun pogodak. Pumpa nije prestajala sa radom za 6-7 dana i toliko je tiha u radi , da se mora prici pumpi na par metara da bi se cula.
Na slici ima dodatna pumpa za cirkulaciju i dodatna eksp.posuda,mislim da to vec ima u unutrasnjoj jedinici(pumpa se vidi).

Zaboravio sam da pitam servisera za sta je druga pumpa. Ili je postavljena za drugi krug (etazu) ili da skine opterecenje sa glavne pumpe, znam samo da je podesena na 50% i da je sistem imenuje kao sekundarnu pumpu.

Zaboravio sam da pitam servisera za sta je druga pumpa. Ili je postavljena za drugi krug (etazu) ili da skine opterecenje sa glavne pumpe, znam samo da je podesena na 50% i da je sistem imenuje kao sekundarnu pumpu.
Pumpa u unutrašnjoj jedinici i dodatna pumpa rade istovremeno. Razlog za dodatnu pumpu je verovatno veći napor u sistemu. Dodatna ekspanzija nikad ne može da naškodi. Urađeno je to kako treba, bar prema slici.

Mesec decembar, Fujitsu 11kW, podno grejanje i dhw.

Prilozi

• IMG_2803.png
    IMG_2803.png
    85.2 KB · Pregleda: 119
@njikolaj Kakva je izolacija i stolarija u kuci? Koliko gusto su cevi za podno postavljane? Dosta zavisi i od same ugradnje stolarije. Kod mene je razmak izmedju cevi u proseku 12cm, debljina kosuljice je takodje bitan faktor, jer se tu akumulira toplota, kao i podna izolacija. Jel el grejac ugasen?

Na slici ima dodatna pumpa za cirkulaciju i dodatna eksp.posuda,mislim da to vec ima u unutrasnjoj jedinici(pumpa se vidi).
Pretpostavljam da je to fabrički set sa krug br 2. Dakle prizemlje i sprat su dva odvojena kruga što se tiče pumpe. Taj set za drugi krug postoji kod mnogih proizvođača.

Pretpostavljam da je to fabrički set sa krug br 2. Dakle prizemlje i sprat su dva odvojena kruga što se tiče pumpe. Taj set za drugi krug postoji kod mnogih proizvođača.
Kod mene na etaznom sporetu ima cir.pumpa,ja sam postavio jos jednu za TP,skoro sam skopio i estetski nije kao fabricka.

Pre svega pozdrav svima.
Procitah celu temu za sta mi je trebalo par dana ali je vredelo. Svasta sam naučio, video mnogo korisnih saveta, metoda računanja, linkova i ostalo.
Najpre bih opisao celu situaciju, sta sam do sada(zahvaljujući vama i ovoj temi) shvatio i naučio.
Opis objekta:
-Spoljne mere kuce su 11,5x9
-Spratnost je prizemlje plus potkrovlje, ispod polovine prizemlja su dve prostorije, radionica i teh soba(kotlarnica, hidrofor, mesto za bojler i sl)
Postojao je stari deo kuce koji je dimenzija 9x5, sada je dogradjen Jos jedan deo pa su dimenzije 11,5x9
Izolacija ce biti 12cm stiropora na spoljnim zidovima, izolacija poda u celom prizemlju je 5cm stirodura, plafon podruma ce dobiti 5 cm stiropora, pod potkrovlja takodjer 5cm stirodura. Krov ce biti izolovan sa 15cm kamene pa Jos 15cm mineralne vune.
Stolarija je PVC sa dvostrukim staklom, nova je ali ja iskreno sumnjam da je neki ekstra kvalitet.
Na vise mesta i načina sam racunao toplotne gubitke i prosecni rezultati su mi mi:
-prizemlje 3550w
-potkrovlje 2500w
-ukupno 6050w
Da bih mogao zagrejati kucu, sa -10 stepeni na zeljenih 23, sa temperaturom vode od mac 40 stepeni potrebno mi je (po predlogu i vrednostima koje Don izneo) 6 metara duznih panelnih radijatora t22, dok je po aplikaciji koji je neko predložio (Hy tools) ta dužina 10,5m.
Gledao bih toplotne pumpe jacine 7-8kw.
Najveći problem mi je sto prizemlje moram pustiti u pogon do početka sl grejne sezone, a potkrovlje znam da necu srediti jos 3-4 god, pa ga samim tim necu ni grejati isto toliko.
Sta da očekujem sa ovako zamišljenim sistemom. Da li Cu previše naskoditi pumpi koja ce raditi kako ne treba 3-4 sezone.
I Jos nesto, posto nemam radijatore, niti uslova za podno grejanje a nemam Jos uvek ni uradjenu izolaciju tako da mogu resiti kondez iz fan coil uredjaja a da mi ne narušavaju izgled fasade, da li je pametno uzeti u obzir njih umesto radijatora?
Izvinjavam se na obimnom postu, hteo sam da bude sto jasnije.

Pre svega pozdrav svima.
Procitah celu temu za sta mi je trebalo par dana ali je vredelo. Svasta sam naučio, video mnogo korisnih saveta, metoda računanja, linkova i ostalo.
Najpre bih opisao celu situaciju, sta sam do sada(zahvaljujući vama i ovoj temi) shvatio i naučio.
Opis objekta:
-Spoljne mere kuce su 11,5x9
-Spratnost je prizemlje plus potkrovlje, ispod polovine prizemlja su dve prostorije, radionica i teh soba(kotlarnica, hidrofor, mesto za bojler i sl)
Postojao je stari deo kuce koji je dimenzija 9x5, sada je dogradjen Jos jedan deo pa su dimenzije 11,5x9
Izolacija ce biti 12cm stiropora na spoljnim zidovima, izolacija poda u celom prizemlju je 5cm stirodura, plafon podruma ce dobiti 5 cm stiropora, pod potkrovlja takodjer 5cm stirodura. Krov ce biti izolovan sa 15cm kamene pa Jos 15cm mineralne vune.
Stolarija je PVC sa dvostrukim staklom, nova je ali ja iskreno sumnjam da je neki ekstra kvalitet.
Na vise mesta i načina sam racunao toplotne gubitke i prosecni rezultati su mi mi:
-prizemlje 3550w
-potkrovlje 2500w
-ukupno 6050w
Da bih mogao zagrejati kucu, sa -10 stepeni na zeljenih 23, sa temperaturom vode od mac 40 stepeni potrebno mi je (po predlogu i vrednostima koje Don izneo) 6 metara duznih panelnih radijatora t22, dok je po aplikaciji koji je neko predložio (Hy tools) ta dužina 10,5m.
Gledao bih toplotne pumpe jacine 7-8kw.
Najveći problem mi je sto prizemlje moram pustiti u pogon do početka sl grejne sezone, a potkrovlje znam da necu srediti jos 3-4 god, pa ga samim tim necu ni grejati isto toliko.
Sta da očekujem sa ovako zamišljenim sistemom. Da li Cu previše naskoditi pumpi koja ce raditi kako ne treba 3-4 sezone.
I Jos nesto, posto nemam radijatore, niti uslova za podno grejanje a nemam Jos uvek ni uradjenu izolaciju tako da mogu resiti kondez iz fan coil uredjaja a da mi ne narušavaju izgled fasade, da li je pametno uzeti u obzir njih umesto radijatora?
Izvinjavam se na obimnom postu, hteo sam da bude sto jasnije.
Pozdrav.
Neće smetati ništa toplotnoj pumpi da greje samo pola objekta ako je pumpa dobro dimenzionisana. Što se fan coil-a tiče to je već stvar komfora. Oni isto kao i klime izduvavaju vazduh, topao ili hladan. Dobri su za hlađenje i kao podrška grejanju. Dosta suše vazduh i nisu prvi izbor za grejanje. Takođe traže visoku temperaturu polaza. Nisu loši, odlično greju, samo razmislite da li želite grejno telo koje isijava toplotu ili ono koje izduvava, na Vama je izbor.

Hvala na odgovoru, u mnogome se poklapa sa nekim mojim željama i shvatanjima. Sta mislis na o ovim preliminarnim proracunima? Dobio sam ponudu od jedne firme za proracun toplotnih gubitaka i pomoc pri odabiru TP i svega sto ide uz to, kao i rasporeda cevi i mreže. Cena je 600e, i ako ih budem angažovao na izvodjenju radova i od njih kupio pumpu koji ce ugraditi i servisirati taj iznos ce biti odbijen od ukupne cena. Ako ne, meni ostaje projekat sa kojim Cu moci da angažujem neke druge izvodjace. Pod uslovom,naravno, da ti drugi zele da saradjuju na takav nacin🤔

Hvala na odgovoru, u mnogome se poklapa sa nekim mojim željama i shvatanjima. Sta mislis na o ovim preliminarnim proracunima? Dobio sam ponudu od jedne firme za proracun toplotnih gubitaka i pomoc pri odabiru TP i svega sto ide uz to, kao i rasporeda cevi i mreže. Cena je 600e, i ako ih budem angažovao na izvodjenju radova i od njih kupio pumpu koji ce ugraditi i servisirati taj iznos ce biti odbijen od ukupne cena. Ako ne, meni ostaje projekat sa kojim Cu moci da angažujem neke druge izvodjace. Pod uslovom,naravno, da ti drugi zele da saradjuju na takav nacin🤔
Zna li se ime te buduće TP ?

Trebalo bi da sračunamo sve da bi mogao da Vam kažem da li je to to. Na oko deluje da je tu negde. Što se cene projekta tiče, tu treba obratiti pažnju šta tačno dobijate. 600 eur bi trebalo da podrazumeva ceo projekat, ne samo proračun. Moje kolege i ja samo za proračun porodučne kuće nikada nismo nsplatili više od 200 eur.

Zna li se ime te buduće TP
Ja lično idem na to da bude Panasonic ili Bosch. Prvenstveno zbog ozbiljnog servisa za Panasonic koji je i cacku, a ja sam iz Gornjeg Milanovca.
Ne znam jos koja tacno pumpa jer pre svega moram biti siguran za snagu koja mi je potrebna i da ne bude "modulaciski invalid", kako kaze heetmaster 😂
Ne bolujem od brenda, moze da se razmatra i daikin, Valijant,... Bitno je da je Split.
Trebalo bi da sračunamo sve da bi mogao da Vam kažem da li je to to. Na oko deluje da je tu negde. Što se cene projekta tiče, tu treba obratiti pažnju šta tačno dobijate. 600 eur bi trebalo da podrazumeva ceo projekat, ne samo proračun. Moje kolege i ja samo za proračun porodučne kuće nikada nismo nsplatili više od 200 eur.
Cena projekta za objekte do 400m2 je 600 EUR.

Projekat obuhvata toplotne dobitke i gubitke, detalje vezane za izvodjenje i proračun sistema za grejanje i hladjenje svih vrsta, dimenzionisanje cevovoda i opreme u podstanici, izrada šeme podstanice. ( Sveska 6.1).

Ovo je iz maila koji sam dobio.
Tebi sigurno vise znaci sve ovo, pogotovo ovo sveska 6.1😂

Nazad
Vrh Dno