Imam obe igre: Elite Dangerous Premium Beta i Star Citizen (Alpha access).
ED: rebranding Elite koja je pocela jos 1984 (i to sam igrao sa 12 godina). Zadrzano je dosta toga samo podignuto na veci nivo. Stanice su skoro iste kao i tada, brodovi imaju oblik starih poligona, zadrzava se konzistencija sa starim igrama. Cak i flight model koji svi toliko hvale. Ne smeta mi, ja letim OK jer sam igrao slicne atmosferske simulacije a osecaj je blizu toga.
Elite ce da implementira jos mnogo stvari: multi-crew, setanje po brodu i stanicama u first person, sletanje na planete, posedovanje vise brodova... Proceduralni kontent moze da se podigne na visoki nivo kao sto je to Braben i uradio ali ostaje pitanje sta ce dozvoliti da se radi u tome. Trenutno si ogranicen na Trade, Pirate, Bounty i kao neki Black-Market. Ja cekam Exploration module kao i eventualno jos neku gaming mehaniku osim Mining. Mozda posedovanje sopstvenih fabrika ili prodavnica ne bi bilo lose. Sto se tice brodova, videcemo na koji ce to nivo da podignu kada uvedu setanje po brodu i multi-crew. Za sada izgledaju dovoljno dobro, ali mislim da ce biti jos bolje. Sub-system management (power distribution) je lepo uradjen. Sve u kontrolama moze da se podesi custom, to je plus. Damage model je jednostavniji nego SC.
Sve u svemu Elite je dobra igra koja ce definitvno da se razlikuje po nacinu igranja od SC.
SC: hand crafted. Brodovi vizuelno nisu toliko iznad ED, ali sistemi u njima, damage model i povezanost svih subsistema su jako kompleksni. To je ujedno i najjaca strana SC-a. podesavanje broda do najsitnijij detalja od kojih svaki ima uticaj, na centar mase, potrosnju energije i zapreminu broda. Mislim da je to centar igre. Flight model mislim da ljudi ne razumeju. Uradjen je stiktno po zakonima fizike. Znaci priroda je kriva sto yaw moze isto kao pitch u svemiru (za ljubitelje G-forces teorije, ako ga izdrzis u pitch izdrzaces i u yaw, pogotovo sto IFCS automatski radi banking na yaw, lako da se lateral G dodatno smanjuje).
To je flight model koji niko nije imao uradjen u ovakvoj dinamici. Ljudi nisu imali prilike da se tako bore u igrama i tek treba da se izrode rani manevri. Oni koji su poceli da uce na HOTAS opremi vec mogu da prave cuda. Ko smatra da je sa pominjanjem 'turreting' zavrsio sve, neka ode u multiplayer i neka proba da vidi koliko ce da potraje tako.
Sto se tice sadrzaja, on ce biti "poludirigovan". Znaci Galaxy server i CIG ce biti game master u svemiru gde se sve odvija po utvrdjenim pravilima, a raznoranim rucno pravljenim eventima se 'zacini'. Ponuda gameplay je interesantna bar koliko i Elite sa jos ponekim dodatnim profesijama (info-runner, racing, search and rescue, logistics, engine-tuner, shop owner, bar owner i jos ponesto).
U svakom slucaju obe igre ce biti dobre. Mada mislim da ce zbog podesavanja brodova i vise slobode u profesijama SC biti ipak bolji. A i flight model SC-a mi se vise svidja. Ne volim kad me neko previse ogranicava u svemiru. Mada Elite ima Procedurano generisan svet pa ako naknadno ubace neke slicne stvari da obogate sadrzaj bice cupavo. Ipak, ne svidja mi se sto Braben ne zeli da uradi nista novo. Mislim, bar da su vrata na stanicama okrugla. Ova pljosnata su bila zanimljiva kad se davala "Odiseja 2001", ali to je bilo bas davno i vec je zastarelo
Citam ovde da je SC kao kult

Ajde neko neko proba da ode na ED i pita da li je moguce da yaw ne bude nerfed jer za to nema razloga u svemiru. Pa da onda pricamo o kultovima

Svaka igra ima neki kult, zato su i uspeli da skupe pare i jedni i drugi.
Za kraj, evo kako se leti u SC:
http://youtu.be/JS-3H7Qzc0w