Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Objavljena cena Cod ghosts za ps4 kod nas..

8 soma kod computerlanda..

Samo? :D

Da li se promenilo nesto vezano za carinu i pdv vezano za narucivanje iz Engleske. Znam da je bilo da kad narucis sta god u vrednosti do 70 eura, ne placas dodatno nista. Ne znam da li je i dalje tako jer znam da sam cuo negde da nije vise tako lako?!

Bas jeste skupo 8 000 , ali opet kad uporedis da je u Nemackoj i Austriji cena igre ~70e , taman ti dodje isto kad pretvoris u dinare...
I ja cu verovatno sacekati jos koji mesec... :D

Da li se promenilo nesto vezano za carinu i pdv vezano za narucivanje iz Engleske. Znam da je bilo da kad narucis sta god u vrednosti do 70 eura, ne placas dodatno nista. Ne znam da li je i dalje tako jer znam da sam cuo negde da nije vise tako lako?!
u
Zavisi koliko imaš sreće u nekim gradovima naplate i ako nesto košta 1000 dinara a nege ništa,ja do sada nisam platio ni za jedni igru porez ili kako već zovu to ugaradršto naplaćuju. A imam dvek drugara u Novom Sadu koji skoro uvek plati nešto ekstra za igre ili filmove.

Bas jeste skupo 8 000 , ali opet kad uporedis da je u Nemackoj i Austriji cena igre ~70e , taman ti dodje isto kad pretvoris u dinare...
I ja cu verovatno sacekati jos koji mesec... :D

Samo sto npr u CH imam 20%-30% popusta na nove naslove kad se pojave u carrefour-u prva dva tri dana, a i na dosta tehnike. Npr novi ipad je danas sa 10-20% popusta u vecim radnjama.

Porez se sada naplacuje na bilo koju sumu, a to je 20%, i racunaj i nesto preko toga za "otvaranje paketa"...

Ja sam juče ostao malo zatečen sa komentarima našim trgovaca za PS4. Naravno na čuveno pitanje da li će nabavljati isti. Jedni su rekli da ps4 nema legalno kod nas da se nabavi i da se neće nabavljati bar do proleća tj. dok ne bude legalno ovde dostupan. Drugi su me uveravali da je izlazak isto pomeren u USA za božić pa tako da neće doći ni kod njih uskoro a kamoli kod nas :)...a treći su rekli da su već rezervisali svoju veliku naručenu količinu (verovatno cela dva komada) i da nemaju pojma kada će nova tura. Tako da mi se čini da će bar na početku biti problem oko nabavke ps4 kod nas.
Što se tiče cene igara jeste cena je 70e za nove igre (ali toliko je i u svetu) što je prilično...obračun pdv i carine ide ovako

Ako se kupuje recimo nešto od 90 e i poštarina je 10 e onda je porez (20 %) i carinska osnovica (10%, ovo može da varira u zavisnoti od da li je redovan carinski postupak ili ne, pošta koristi ovih 10%, fancy kuriri koriste uglavnom redvan postupak i naplaćuju špediterkse usluge na sve ovo, mada naranvo ovo može da bude a ne mora da znači, postoje neke indicije da su pojedini odustali od ove prakse nalate špediterskih usluga za nas male smrtnike, ovo treba uzeti sa oprezom, a uglavnom se svi ponašaju korektno ako su cene ispod 50 odnosno 70 e bez transportnih troškova) = 100 e.

Dakle 100*1.2*1.1=132-100=32 toliko treba da se plati plus otvaranje paketa i sl..ali to nije mnogo na sve ovo dođe još nekih 2-3 evra. Ukupno je u grubo ako računate oko 33-34% na cenu sa transportnim troškovima kada ide preko pošte, a kada ide preko drugih postoji velika šansa i da se napalte špediterski troškovi koji su reda veličine 40-50e (mada ne mora da znači, kao i sve u Srbiji :)).

PDV za iznose manje od 70 odnosno 50 e se ponekad računa ponekad ne. U principu zavisi od procene carinika.

Eto nadam se da je pomoglo,

Inače evo KZ unboxing :) http://www.ign.com/videos/2013/10/29/unboxing-killzone-shadow-fall

Poslednja izmena:
Ja sam se super obezbedio oko uvoza iz madjarske [500€ za onaj najbolji bundle]. Kako je krenulo, po domacim oglasima ce PS4 opet biti prodavan po astronomskim cenama...

A za Xbox One, nema ga ni u najavi kod nas?

Kakva konzola, takav i preorder xD

Vidim i na Shopto, oko 65 eura je prosek.. Fino, duplo skuplje nego kad sam uzimao za PS3 :) Mozda je to ona logika kao za cene cigara.. definitivno bi odustao od igranja :)

I onda kazu da je PC gaming skup.

Ako bih kupovao jednu igru mesecno, godisnje na igre bih morao izdvojiti oko 840-850e. U to jos treba uracunati i PS+ pretplatu ukoliko vas zanima online igranje...

Poslednja izmena:
Neka, driver je ubedjen da je to samo greska i da su price o poskupljenju, iako nisu bile od Sony PRa, lazne.

I onda kazu da je PC gaming skup.

Ako bih kupovao jednu igru mesecno, godisnje na igre bih morao izdvojiti oko 840-850e. U to jos treba uracunati i PS+ pretplatu ukoliko vas zanima online igranje...

Ma sve mu to na kraju dodje na isto. Ko razlika izmedju kupovine novog benzinca ili dizela, na 5 godina ili 100 hiljada se izjednaci utrosen novac u proseku na istom modelu. Tako i ovde, samo zavisi do licnog opredeljenja.

Ako se drze igre i skupljaju, konzole su preskupe. Ako se igra kupi da bi se presla i posle toga prodala/zamenila, onda je to daleko jeftiniji hobi. Moja opcija je treca- nove igre odigram, prodam ih a opet ih kupim za par godina ako ih bas zelim u kolekciji za smesne pare.
Btw valjda igre i za pc nesto kostaju? BF4 ima identicnu cenu za pc kao i za ps3/360.

Kraken, ima identicnu cenu samo ako ti nije zao para, inace retko ko kupuje za 60 evra od Origina i slicno. To, pod jedan, nije ni predvidjeno da se kupuje direktno od publishera. Kao kad bih kupovao racunare u PINu u NS, lepo bi se proveo.

Ako se drze igre i skupljaju, konzole su preskupe. Ako se igra kupi da bi se presla i posle toga prodala/zamenila, onda je to daleko jeftiniji hobi. Moja opcija je treca- nove igre odigram, prodam ih a opet ih kupim za par godina ako ih bas zelim u kolekciji za smesne pare.
Btw valjda igre i za pc nesto kostaju? BF4 ima identicnu cenu za pc kao i za ps3/360.

BF4 za PS3/360 kosta 35e?

BF4 za PS3/360 kosta 35e?

45eur za obe platforme kod mene u radnji. Sad gledam engleske cene - vidim da je za npr cod na shopto razlika 3 funte dok je za bf4 veca- 8 funti. Verovatno su ovi kod mene oborili cenu ps3 verzije (ps4 jos uvek nema) a pc ostavili redovnu cenu. Btw nema logike da pc verzija kosta isto il samo 3 funte jeftinije, pa kod pc-ja se ne placa nikakvo pravo na izdavanje naslova.

Kraken, ima identicnu cenu samo ako ti nije zao para, inace retko ko kupuje za 60 evra od Origina i slicno. To, pod jedan, nije ni predvidjeno da se kupuje direktno od publishera. Kao kad bih kupovao racunare u PINu u NS, lepo bi se proveo.

Volim disk verzije jer onda mogu posle da ih prodam ako mi se ne svide, brzo ih zavrsim il jednostavno sa nekim da se privremeno razmenim. A disk verzije su svugde podosta skupe. A origin verzija moze da se nadje povoljnije od disk verzije al onda ne mogu kasnije da je preprodam.

Hoces da kazes da treba da se preselimo u Ameriku? Pa moze i Petar Petrovic da kupi iPhone/Huawei direktno od kineza u fabrici za 200 evra, ali sta to meni u Srbiji ili bilo kome u Evropi znaci? Daj molim te, driver.

Ne treba da se preselimo u Ameriku, ali cene se ochigledno nisu promenile na najvecim trzistima, zasto neki evropski sajtovi imaju vise cene nego ranije nemam pojma, mozda pokusavaju da uzmu neki kesh dok se ne pojavi konzola pa ce se kasnije to vratiti na normalu, posto nema nikakvog smisla da je samo u Evropi skuplje, gde je u startu najveca cena na planeti...

A sa druge strane, ja sam vecinu tehnike poslednjih 10 godina kupovao van Evrope, ne znam zasto bi se to promenilo :)

Poslednja izmena:
Gamestop ne šalje u Srbiju. Da šalje, tu bi bila i poštarina. A posle bi došla i carina.

Inače kada se gleda cena u US zaboravlja se da oni porez u njihovim online shopovima sabiraju tek na checkout-u, on nije uračunat na cenu koja se nalazi na njihovim sajtovima, pošto gotovo svaka američka savezna država ima posebne poreske politike i poreske stope. :)

Da, ali je total tax retko kad veci od 11 posto, obicno je oko 8 ili ispod...

Btw, ja sam ipak narucio ps4, dugo sam se dvoumio ali sto kazu mnogi svejedno cu ga kupiti kad tad... :)

ako nekoga isto zanima :
I’m not planning to buy ps4 until December. Will I still be able to save both playstation 4 titles even though I don’t have a ps4?

You sure can, just use the webstore (https://store.sonyentertainmentnetwork.com/#!/) and “purchase” the games so they will be ready to go when you get your PS4!

Inače kada se gleda cena u US zaboravlja se da oni porez u njihovim online shopovima sabiraju tek na checkout-u, on nije uračunat na cenu koja se nalazi na njihovim sajtovima, pošto gotovo svaka američka savezna država ima posebne poreske politike i poreske stope. :)

Jasno, ali to je tako oduvek, poenta je da se cena od 59.95 nije promenila od PS1 jos :)

Da li dolazi carina, porez, postarina od 20$ nema nikakve veze sa ovom pricom da cena u najvecim trzistima ostaje ista kao sto je bila i kod PS3 gde su sve te iste dazbine postojale. Sad sto mi zivimo na najgorem kontinentu u najgoroj drzavi nismo mi krivi, ali uvek mozemo da odemo odavde :)

(da, pre bih ziveo u Africi :))

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno