Šta je novo?

Servisi za dostavu: Donesi, Wolt, Glovo

Poskupljuje Glovo prime na 599 dinara mesečno.
 
pise zbog:
"Možeš se pitati: zašto?
Zato što želimo da ti pružimo potpunije Glovo Prime iskustvo. Povećavamo cenu kako bi tvoje neograničene besplatne dostave važile za što više prodavnica i restorana u gradu."

Aj bas da vidimo jel ce povecat broj restorana pod istim
 
  • Like
Reagovanja: mnt
Naravno da neće, sve poskupljuje, a u začaranom krugu se vade na ovaj fazon:

Glovo Prime je poskupeo zbog rata u Ukrajini zato što je Ukrajina najveći proizvođač Glovo Prime-a na svetu.
 
Možda su sa onom cenom bili prinuđeni da smanje broj restorana, a sa novom će uspeti da ga održe. Ne koristim Prime uslugu, jer se ispostavilo da nam ne pokriva ono što nam je potrebno.
 
  • Like
Reagovanja: mnt
Tarifa kod mog je od 4000 za "prijatelje" do 6000-8000 sa strane i ovo je po preseku. Znaci 8000 do 16000 mesecno sto i nije bas simbolicno
Nisam skontao, platiš mu 4, 6 ili 8.000 dinara uslugu i još mu daš pare koje on uplati državi na ime paušala za tvoj staž kao da radiš kod njega?
Pa to sve zajedno nije manje od 30.000din mesečno.
 
Tarifa kod mog je od 4000 za "prijatelje" do 6000-8000 sa strane i ovo je po preseku. Znaci 8000 do 16000 mesecno sto i nije bas simbolicno
Davno sam bio u Woltu, tako da imam i malo zastarele informacije. Doduše, "simbolično" je bilo i malo ironično.
 
Nisam skontao, platiš mu 4, 6 ili 8.000 dinara uslugu i još mu daš pare koje on uplati državi na ime paušala za tvoj staž kao da radiš kod njega?
Pa to sve zajedno nije manje od 30.000din mesečno.
Nisam te ispratio ili se nisam dobro izrazio.

Ne znam za Glovo, ovo pricam samo za Wolt.

Komsija koji me je registrovao mi je odmah rekao da je naknada 6000 po preseku na 15 dana, ali posto smo komsije moze za 4000. Strancima uzima 8000 a ako ih neko preporuci onda 7000.
Nisam se setio da ga pitam da li placa nesto pausalno jer sam pretpostavio da ne placa nista, ali videcu da ga iscimam kad se vidimo.
Kad se pocinje krece se iz minusa od 12500 za opremu (grejac, 5 majica, jakna, mala i velika torba za dostavu), kad se zaradi 12500 krece se od 0.
Nakon toga 180RSD je naknada za 1 izvrsenu dostavu, dok je 216RSD 2x2 sata u toku dana.
Gorivo se placa vazdusnom linijom grohotom se smejem! Do 1.5km vazdusnom linijom nema naknade, nakon toga svakih 250m (vazdusnom linijom) je 20RSD.
Cifre od preseka sa proslih strana su bruto od kojih se oduzima 15-30% u zavisnosti da li se vozi na plin ili gorivo za realno stanje.
Svaki dostavljac laze koliko mu auto trosi.
Baksisi vidljivi u preseku na slikama su cista volja onih koji naruce. Uz to bude jos toliko u kesu, ja npr zaokruzujem na desetine pa tipa ako je racun xx14 to je xx20.
Za Glovo sam cuo da je tuznija prica, ali nemam potvrdu iz prve ruke.
Davno sam bio u Woltu, tako da imam i malo zastarele informacije. Doduše, "simbolično" je bilo i malo ironično.
Vazi sve u redu, nisam mogao znati.
 
Nisam te ispratio ili se nisam dobro izrazio.

Ne znam za Glovo, ovo pricam samo za Wolt.

Komsija koji me je registrovao mi je odmah rekao da je naknada 6000 po preseku na 15 dana, ali posto smo komsije moze za 4000. Strancima uzima 8000 a ako ih neko preporuci onda 7000.
Nisam se setio da ga pitam da li placa nesto pausalno jer sam pretpostavio da ne placa nista, ali videcu da ga iscimam kad se vidimo.
Kad se pocinje krece se iz minusa od 12500 za opremu (grejac, 5 majica, jakna, mala i velika torba za dostavu), kad se zaradi 12500 krece se od 0.
Nakon toga 180RSD je naknada za 1 izvrsenu dostavu, dok je 216RSD 2x2 sata u toku dana.
Gorivo se placa vazdusnom linijom grohotom se smejem! Do 1.5km vazdusnom linijom nema naknade, nakon toga svakih 250m (vazdusnom linijom) je 20RSD.
Cifre od preseka sa proslih strana su bruto od kojih se oduzima 15-30% u zavisnosti da li se vozi na plin ili gorivo za realno stanje.
Svaki dostavljac laze koliko mu auto trosi.
Baksisi vidljivi u preseku na slikama su cista volja onih koji naruce. Uz to bude jos toliko u kesu, ja npr zaokruzujem na desetine pa tipa ako je racun xx14 to je xx20.
Za Glovo sam cuo da je tuznija prica, ali nemam potvrdu iz prve ruke.

Vazi sve u redu, nisam mogao znati.
Pa valjda ti plaća poreze i doprinose?
Minimalni paušal je bio 19.300din mesečno, zato sam i mislio da vam uzima minimalno toliko plus naplaćuje svoju uslugu 4, 6 ili 8.000 din.
E sad, on je tebe verovatno prijavio preko studentske zadruge, to je povoljnije za njega, naravno ako si student ili imaš manje od 30 godina.
Ili vas uopšte nije prijavio a uzima Vam pare svakih 15 dana. :)
 
Mislim da ni jedan "agent" ne placa pausal i da je ovo iznad najrealnija opcija :)
Pogledajte prilog 356759
Onda je to gore nego u ovom slučaju jer su u Španiji i Sloveniji bili prijavljeni i plaćali neki porez i doprinose ali umanjene na konto lažnog statusa da ne mogu da rade puno radno vreme.

Kriminal teški, na kraju, ako ovde ikad budemo imali državu, ćete nagrabusiti vi koji radite, a ovi, počev od agenta do gazde će se izvući.
 
Pogledajte prilog 356759
Onda je to gore nego u ovom slučaju jer su u Španiji i Sloveniji bili prijavljeni i plaćali neki porez i doprinose ali umanjene na konto lažnog statusa da ne mogu da rade puno radno vreme.

Kriminal teški, na kraju, ako ovde ikad budemo imali državu, ćete nagrabusiti vi koji radite, a ovi, počev od agenta do gazde će se izvući.
Sve je jasno kao dan!

Sto se tice ovog drugog dela, ne tangira me puno. Od Srbije uredjena drzava nece biti, bar ne uskoro da ne kazem za nasih zivota... Tako da jedrenje i snalazenje gde se moze. Ovo mi je treci posao i radim da skupim kintu da otvorim italijanski restoran/brzu hranu.

Na konto kukanja oko cena dostava misljenja sam da trebaju da budu jos skuplje, i da ceo trosak snosi krajnji korisnik ili aplikacija. Medjutim nema trika da se aplikacija odrekne svog dela kolaca pa sve treba svaliti na kupca i to iz vise razloga.
Citam komentare sa prethodnih strana i umalo se nisam ispovracao. Koliko pojedini ljudi nemaju dodira sa realnoscu je jezivo.
 
Pa naravno da mislis da treba da bude skuplje kad ti radis taj posao :ROFLMAO:

Istina je, kao i uvek, negde izmedju ogorcenih korisnika i vas dostavljaca... A sto se tice toga da servisi nece da se odreknu svog dela, hoce i to veoma lako cim krenu da im padaju finansijski podaci....
 
Da, totalno je logicno i normalno da cene preko aplikacije budu 20% skuplje i da se sve svali na korisnika, a to sto kupac ne zauzima mesto u restoranu, sto se dostava vec naplacuje cca 150-200 dinara, i sto ugostitelj vec ima razradjen kanal prodaje u koji nije ulozio nista, nema veze, svali sve na krajnjeg korisnika, ionako su to mrcine koje mrzi da kuva, nek izadju iz kuce i odu sami po hranu. Kakvo plitko razmisljanje, neverovatno.
 
Pa naravno da mislis da treba da bude skuplje kad ti radis taj posao :ROFLMAO:

Istina je, kao i uvek, negde izmedju ogorcenih korisnika i vas dostavljaca... A sto se tice toga da servisi nece da se odreknu svog dela, hoce i to veoma lako cim krenu da im padaju finansijski podaci....
To je donekle istina, ali ne planiram da ga radim zauvek vec dok ne skupim par hiljada da pokrenem svoju pricu, a nadam se najkasnije do marta. Ono sto sam hteo reci jeste da je mizerno placen posao, a tek kad se stavi sve na papir moze da se ima cela slika.

Encarta je okacio sliku na prethodnoj strani koja je merodavna, a gde se vidi da se za 9h uzme oko 5000. Da bi se skupilo toliko za dan treba preci oko 100km.

Uzmimo da se svaki dan radi 9h dodjemo do 30x9 = 270 i 30x5000= 150000 pa kad se podeli sa 270 ispadne 555 po satu uz predjenih 3000km. Vau koja satnica!

Onda stavis na papir i ispadne da nije tako. Uzmimo da auto trosi 6L/100 nafte sto je neka donja granica, ali ajde zarad diskusije. 3000/100x6L = 180L x 215 = 38700 x 30% za amortizaciju = ~50000.
150000 - 50000 amortizacija i gorivo = 100000
100000 - 32000 minimalac = 68000 za 270 sati sto je 250RSD/H bez i jednog dana odmora. Ko bi radio 160h mesecno izlazio bi okruglo 40000RSD.

Koje je tvoje misljenje i za koliko bi dostavljac trebao da radi?
 

Prilozi

  • 1123.jpg
    1123.jpg
    46.9 KB · Pregleda: 40
kolima se nikako ne isplati raditi. ja nisam video nijedan dostavljački auto a da nije bar malo čuknut a često i više
samo bajs
 
Ne razumem ovaj rashod od 32k (minimalac)?
 
Da, totalno je logicno i normalno da cene preko aplikacije budu 20% skuplje i da se sve svali na korisnika, a to sto kupac ne zauzima mesto u restoranu, sto se dostava vec naplacuje cca 150-200 dinara, i sto ugostitelj vec ima razradjen kanal prodaje u koji nije ulozio nista, nema veze, svali sve na krajnjeg korisnika, ionako su to mrcine koje mrzi da kuva, nek izadju iz kuce i odu sami po hranu. Kakvo plitko razmisljanje, neverovatno.
Ni jedan restoran nije pun 100% vremena tako da tvoj argument o slobodnom mestu u restoranu ne pije vodu.
Ni jedan kuvar nije hobotnica niti ima neograniceno mesta za spremanje hrane pa je sam broj jela izbacenih po satu ogranicen.
Da ti dam jedan primer: Otisao sam u Majstor i Margaritu sa zenom na picu pre 2 godine. Pri ulasku smo primetili da je bilo samo 3 osobe koje su bile usluzene a ne mora da znaci, sto znaci da je cekanje do nekih 15 minuta. Mi smo cekali 45min da bi nam bilo receno da ce pica stici uskoro. Skocio sam do kase nakon 5min da bi mi rekli evo pece se upravo... Sto znaci da nije bila stavljena ni do 45min. Za to vreme je Glovo i Wolt zvonio samo tako a ovi su dolazili i odlazili. Odlucili smo da nikad vise ne odemo tamo a trosili smo oko 100 evra mesecno.

Znaci ti za 150-200 dinara sedis u toplini doma svoga gdegod. Ne drndas auto, ne trosis gorivo, ne zanima te da li je u restoranu guzva, ne zanima te da li je napolju +50, -20 ili neki kijamet a pritom svoje vreme trosis na drustvo/posao/zabavu i jos prigovara.
Mene ne zanima me da li si mrcina i da li znas ili ne znas da kuvas... Svacije vreme se placa a to kosta. Trebas da platis restoranu da ti spremi klopu mimo musterija, platis dostavljacu da ti donese na vrata i platis aplikaciji sto ti je omogicla da sa 2 klika narucis. U suprotnom se slobodno iscimaj do restorana sledeci put.
Ne razumem ovaj rashod od 32k (minimalac)?
Pa PIO, ko god radi kao dostavljac radi na crno.
 
kolima se nikako ne isplati raditi. ja nisam video nijedan dostavljački auto a da nije bar malo čuknut a često i više
samo bajs
Tako je, nema dostavljaca koji ima citav auto. Uglavnom se jure puntosi na plin i maltretiraju sezonu pa se sledece prodaju i dodaje za nove i tako u krug.

Bajs jeste najbolja opcija i tu moze odlicno da se zaradi, ali bajs mozes da vozis 7-8 meseci godisnje.
Pa nije moj problem što restoran prioritizuje dostavu - izabrali su takav model, patiće im nešto drugo. I obrnuto.
Slazem se da nije tvoj problem, ali onda ne treba ni da se bunis kada platis 20% skuplju cenu.
 
Da ti dam jedan primer: Otisao sam u Majstor i Margaritu sa zenom na picu pre 2 godine. Pri ulasku smo primetili da je bilo samo 3 osobe koje su bile usluzene a ne mora da znaci, sto znaci da je cekanje do nekih 15 minuta. Mi smo cekali 45min da bi nam bilo receno da ce pica stici uskoro. Skocio sam do kase nakon 5min da bi mi rekli evo pece se upravo... Sto znaci da nije bila stavljena ni do 45min. Za to vreme je Glovo i Wolt zvonio samo tako a ovi su dolazili i odlazili. Odlucili smo da nikad vise ne odemo tamo a trosili smo oko 100 evra mesecno.
Sto ne zaposle jos jednog kuvara? Poveca im se obim posla, zaradjuju vise, a hoce da im radi isti broj ljudi u kuhinji?
Sta bi bilo da su ti ljudi koji su narucivali dosli u restoran kad i ti? (hint: opet bi neko cekao).

Kao sto rece kolega iznad, oni su izabrali takav model poslovanja. Cuj to, ja da placam 20% vise PLUS dostavu zato sto oni prioritizuju glovo/wolt dostavu..
 
Sto ne zaposle jos jednog kuvara? Poveca im se obim posla, zaradjuju vise, a hoce da im radi isti broj ljudi u kuhinji?
Sta bi bilo da su ti ljudi koji su narucivali dosli u restoran kad i ti? (hint: opet bi neko cekao).

Kao sto rece kolega iznad, oni su izabrali takav model poslovanja. Cuj to, ja da placam 20% vise PLUS dostavu zato sto oni prioritizuju glovo/wolt dostavu..
Druze, ako ti ne odgovara onda noge trans pa put restorana da im napravis guzvu da ne bleji prazan.
 
Poslednja izmena:
Pa o tome se radi, oni bi i jare i pare, a da se sve to svali na korisnika krajnjeg - ne daj bože da proširi svoje poslovanje ili da izabere jasan fokus.
 
Pa o tome se radi, oni bi i jare i pare, a da se sve to svali na korisnika krajnjeg - ne daj bože da proširi svoje poslovanje ili da izabere jasan fokus.
Zapravo nije jare i pare, nego tebi to ne odgovara kao korisniku na kome se lomi pa ti je lakse da tako gledas.

Da bi vodio restoran/fastfood sta god, mora da se napravi projekcija vezano za prodaju i koliko ce svako jelo da kosta i kolike ce porcije biti u svakom trenutku bez odstupanja. Ta projekcija se pravi da bi znao da li restoran moze uspesno da posluje tokom godine ili ne. Tako van sezone pojedini lokali mogu da zrtvuju posao jer tom projekcijom oni znaju da u sezoni zarade dovoljno da restoran funkcionise.

10% vece porcije sa 10% vise namirnica smanjuju promet (NE PROFIT) na kraju meseca za X% i umesto da restoran zaradi 5000e zaradice primera 4500e a ta razlika moze biti npr. plata za 1 zaposlenog.
Zamisli sad da pastu koja kosta 500 gde mu Wolt uzme 30% on prodaje za 350? Tebe ne bi bilo briga je li tako, ali taj restoran da tako nastavi ubrzo bi propao ili bi morao da zrtvuje kvalitet i porcije da opstane. A onda biste doskocili jao restoran se iskvario nije kao pre i opet vas ne bi bilo briga nego bi narucio od nekog drugog. Neki placaju Glovo premium 500 ako sam dobro ispratio i zale se kako se broj restorana smanjio... Pa druze smanjio se naravno kad ne mogu sa tolikim rashodima da posluju pozitivno.

Na primer kada se ode na pijacu ne kazes seljaku za koliko ce on da prodaje robu koju prodaje nego ako ti je skupo produzis dalje pa tako i ovde uvek postoji par opcija...

1. Platis koliko restoran trazi
2. Prosetas do restorana po hranu
3. Otvoris restoran pa pokazes svima koliko dobro moze da posluje sa 20% manjim cenama za dostavu
 
Poslednja izmena:
Pa nije tako - gospodin bi na wolt ili šta god, i da ga to ništa ne košta. Što ne otvori sopstvenu dostavu?
Zašto ne digne sve cene za 5%-10%, nego samo dostavu?

Svuda na svetu je jeftinije kada jedeš VAN restorana, a ovde se prave pametni i žrtve.

Kao da benefiti koje dobija ne vrede tih para.
 
@m1tsu
Ja sam se osvrnuo na to da si rekao da bi cene trebalo jos da se podignu, da je to potpuno opravdano, i donekle mi je jasno zasto imas takvo misljenje, jer si dostavljac, ali niko se ovde ne zali na dostavljace, vec na restorane koji bi da zadrze isti profit kao da im je gost usao u restoran a da sve eventualne troskove (tih 30% o kojima pricas sto idu woltu/glovu nebitno) svale na online musteriju IAKO nisu dinar ulozili a imaju veoma dobro razradjen kanal prodaje. To apsolutno nije u redu, vec bi zarad dodatnog profita trebalo da uslovno receno podele taj trosak sa online musterijom (dignu cenu 10 % za online, a ostatak pokriju sami).
 
Pa nije tako - gospodin bi na wolt ili šta god, i da ga to ništa ne košta. Što ne otvori sopstvenu dostavu?
Zašto ne digne sve cene za 5%-10%, nego samo dostavu?
Kosta ga 30% kod Wolta, kako ga ne kosta nista?

A zasto bi zaboga musterije u restoranu trpele vece cene menija zbog dostave?
Svuda na svetu je jeftinije kada jedeš VAN restorana, a ovde se prave pametni i žrtve.
Kako jeftinije kad je na nekoj od prethodnih strana neko rekao da je isto tako i u Nemackoj? To da su cene za dostave uvek skuplje.
@m1tsu
Ja sam se osvrnuo na to da si rekao da bi cene trebalo jos da se podignu, da je to potpuno opravdano, i donekle mi je jasno zasto imas takvo misljenje, jer si dostavljac, ali niko se ovde ne zali na dostavljace, vec na restorane koji bi da zadrze isti profit kao da im je gost usao u restoran a da sve eventualne troskove (tih 30% o kojima pricas sto idu woltu/glovu nebitno) svale na online musteriju IAKO nisu dinar ulozili a imaju veoma dobro razradjen kanal prodaje. To apsolutno nije u redu, vec bi zarad dodatnog profita trebalo da uslovno receno podele taj trosak sa online musterijom (dignu cenu 10 % za online, a ostatak pokriju sami).
Nisi me razumeo. Nisam mislio da cene u restoranu treba dodatno podici vec cene dostave. Zapravo, mozda bi cena dostave bila i u redu da se motornim vozilima nadoknadjuje predjena distanca normalnim putem. Ovako se racuna vazdusnom linijom pa za 1 kilometar nekad predjes i 3. Da ne pominjem sto se do restorana ne racuna, a od restorana tek nakon 1.5km

Vidim da i ti i baltamos i par drugih vozite tu pricu o razradjenim kanalima i zauzetosti lokala pa da vas pitam nesto.

Da li razumete da bi to moglo da povuce lancanu reakciju pa da niko u krugu dostave vise ne dolazi u restoran jer mu je 20% jeftinije da naruci hranu online?

Kako ce restoran da nadoknadi taj gubitak?

Drugo. Recimo hoces da jedes neku hranu iz grada... Realno ti treba 5m da udjes/izadjes iz zgrade. Udjes u auto i 15m da odes do istog. 5-10m da nadjes parking. I jos 15-30min sacekas hranu. Potrosio si 45m-1h vremena, uz to si potrosio gorivo i vreme za parking. Ako ides busom onda stedis gorivo i parking ali ti treba 1:30h.

Sada, ono sto vi hocete je da sedite kuci, stedeci 60-90 minuta vaseg vremena, stedeci gorivo i parking a da samo platite dostavu 180-220 dinara, a pritom da se gubitak restorana i svih drugih troskova prelije na dostavu i restoran?

Kako to moze da bude realno?
 
Pa plaća Woltu jer neće sam da razvija svoju dostavu. Plaća i za marketing, podršku, dostavu, fotke…

Pa isto kao što ja plaćam neko jelo 1000rsd jer je tu uračunao slabiji promet van sezone, tako neka uračuna o dostavu u celu cenu (ili wolt).

Postoje i restorani koji rade samo online, i to vrlo dobro - istraži dark/cloud kitchen. Tu recimo nemaš plate konobara i zakup lokala.

Ono što je poenta svega - wolt im sigurno nije nešto na šta gube pare. Zašto bi bili tu ako je tako?
 
  • Like
Reagovanja: mnt
Naravno da je realno jer deo cene nadoknadjuje restoran, vecina pravi smece od hrane i debelo uzima na tom smeci zato i pokrivaju deo koju glovo/wolt daju dostavljacu!

I ja se slazem da dostavljac treba da zaradi fino i lepo ali ne preterujte vani su to najmanje placeni poslovi i rade ih klinci a ne da stvore neku veliku kintu!
 
Nazad
Vrh Dno