Ne, ponekad samo udare pecat "Ne podleze carinjenju" i stize ti bez da ista platis. Za posiljke vrednosti ispod 50 eura placa se PDV + otvaranje posiljke, a za posiljke preko 50 eura naplacuje se PDV 20% pa na to sve carina 10% i naravno otvaranje posiljke. To vazi ukoliko su posiljke poslate od strane lica koje se bavi prodajom ( nrp prodavnice na Aliju ). Ovde bih samo napomenuo da
posiljke koje su poslate od strane fizickog lica drugom fizickom licu za koje nema obaveze placanja ( npr salje rodjak ) ukupne vrednosti do 70 eura su oslobodjenje carinskih dazbina ( PDV i carina )
Ovo je po zakonu i nema sta da se bunimo

Ja sam samo naveo da sam platio da znate da moze da se ocekuje jer je
@olimpik naveo da su poceli sve da gledaju ( sve posiljke u decembru su mi prosle bez placanja PDV - wink wink - i kao sto rece
@Poolmaker u svim tim slucajevima status Otprema je bio dan ili dva posle statusa Za carinu )
Svakako pre porucivanja proracunam da li, u slucaju potrebe placanja dazbina, mi je isplativo i shodno tome narucujem.
Ne znamo da li se ista naplacuje dok ne donese postar. U slucaju da je pogresno naplaceno svakako moze da se podnese zalba gde se podnesu dokazi o stvarnom placanju robe ( screenshoot, izvod iz banke, itd.. ) i onda se carinski postupak ponavlja. Ovo iziskuje placanje takse za podnosenje zalbe i advokat mi kaze da se u slucaju prihvatnja zalbe moze traziti i povracaj troskova takse.
Imam jos jednu registrovanu i par neregistrovanih koje ocekujem, pa cemo videti kakva je situacija dalje