Prilikom otvaranja računa (počinjem da primam studentski kredit) u UniCredit banci nisu mi otvorili i devizni račun, jel mi kad odemo tamo sve treba da znamo unapred šta oni rade pa ništa ne pitaju nego rade kako i šta hoće samo daj dokumenta

Počeh da čitam ugovor tamo i vidim nigde nema informacija o deviznom računu, pitam ja službenicu i ona poče priču od kulina bana trebalo je to da kažeš odmah bla bla i poče ona da otvara i dok mi ona pričala nemam pojma ni ja šta završi. Otvorila mi u EUR a ja sam hteo u USD. Pokupim se ja izađem iz banke, stigoh kući i napisah mail da se informišem malo više o transakcijama na preko interneta. I evo odgovora koji sam dobio.
Poštovani gospodine,
Povodom Vašeg dopisa koji ste nam uputili, želimo da Vas obavestimo da ne bi postojala mogućnost promene valute tekućeg računa, te ćemo Vas zamoliti da, ukoliko želite da koristite tekući devizni račun u valuti dolar, posetite najbližu ekspozituru Banke kako biste potpisali zahtev za otvaranja dodatnog tekućeg računa. U okviru Paket računa za studente možete otvoriti devizni tekući račun u svim valutama sa kojima Banka posluje, bez naknade.
Uplatu sredstava na šalteru Banke na svoj lični račun možete vršiti bez naknade u svim valutama u kojima imate otvoren tekući račun, bez konverzije.
Povodom drugog dela Vašeg dopisa, želimo da Vas obavestimo da su Visa Electron i Maestro medjunarodno važeće platne kartice i mogu se koristiti kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Iste možete neometano koristiti za plaćanja na prodajnim mestima i na bankomatima koje imaju Visa i Maestro logo, u visini raspoloživih sredstava na računima za koje je Vaša kartica vezana. Takođe, karticu možete koristiti i za plaćanje putem interneta, a na sajtovima preko kojih bi se obavljala plaćanja potrebno je proveriti koje su kartice prihvatljive za korišćenje.
Iskoristili bismo priliku da Vas informišemo da je za sve transakcije zaključene na ATM/POS terminalu koji je umatičen van teritorije Republike Srbije obračunska valuta EUR, te se prilikom korišćenja debitnih kartica u inostranstvu zbog sistema naplate/plaćanja klijentima savetuje da za karticu vežu tekući devizni račun u evrima.
Ukoliko za plaćanje preko Internet-a ili preko POS terminala koji su umatičeni van teritorija naše zemlje koristite VISA kartice, kartičarska asocijacija (VISA) kroz fajlove šalje zaduženje Banci u EUR valuti i to:
· kada se transakcija autorizuje na POS terminalu koji je umatičen u eurskoj zoni i izabere se opcija plaćanja u evrima zaduženje za ove transakcije će biti u istom iznosu evra koliko je i sama transakcija
· kada je plaćanje van teritorije zemlje i van euro zone kartičarske asocijacije će predmetnu valutu konvertovani u evre uz uvećanje za konverziju u iznosu od 2% i banci poslati zaduženje u evrima.
Ukoliko za plaćanje preko Internet-a u ili preko POS terminala koji su umatičeni van teritorija naše zemlje koristite Master/Maestro kartice, kartičarska asocijacija (Master) kroz fajlove šalje zaduženje u EUR valuti i to:
kada se transakcija autorizuje na POS terminalu koji je umatičen u eurskoj zoni i izabere se opcija plaćanja u evrima zaduženje za ove transakcije će biti u istom iznosu koliko je i sama transakcija ako se koristi Maestro kartica.
kada je plaćanje van teritorije zemlje i van euro zone kartičarska asocijacija će predmetnu valutu konvertovati u evre i Banci poslati zaduženje u evrima.
Ukoliko u trenutku zaduženja imate dovoljno sredstava na tekućem deviznom računu u evrima, Banka zadužuje taj račun, a za slučaj da nema uopšte ili nemate dovoljno sredstava na tekućem deviznom računu u evrima, onda će se zadužiti Vaš dinarski tekući račun, a zatim drugi devizni računi koje korisnik ima vezane za karticu (ukoliko iste ima) pri čemu se vrši konverzija iz evra u odgovarajuću valutu po prodajnom kursu Banke.
Takođe, iskoristili bismo priliku da Vas obavestimo da svaka kartica UniCredit Banka ima definisane limite za plaćanje na prodajnim mestima (POS terminal) i isplatu sa bankomata (ATM). Ukoliko iste niste menjali, osnovni limiti definisani od strane Banke za Visa Electron / Maestro karticu su 35 000 dinara za podizanje sredstava na bankomatu, 45 000 dinara za plaćanja na prodajnim mestima i po 8 transakcija dnevno (POS - 8, ATM – 8), te je karticu moguće korististi u skladu sa definisanim limitima. Limiti se mogu povećati na zahtev klijenta ličnom posetom u najbližoj ekspozituri Banke ili putem E banking-a.
Za sve dodatne informacije vezano za proizvode UniCredit Banke možete nas pozvati na broj telefona Kontakt centra 011/3777 888 svakog radnog dana od 8h – 19h.
Srdačan pozdrav,