Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

quality

Flash Drive
Učlanjen(a)
05.09.2006
Poruke
87
Poena
0
Aktuelno, FAQ izmenjen Septembra 2018. godine.
Ova tema je za same kartice i generalna placanja. FAQ, nakon ovog uvoda, ce se odnositi na kartice samo.
Molim vas, nemojte postavljati pitanja za ono sto je odgovoreno u FAQu, imajte razumevanja i obzira prema drugima, da se ne ponavljaju ista pitanja i odgovori na svakoj strani, i da oni koji su pomogli da se skupe ove informaciju ne posize :)

Za PayPal pitanja, pogledajte PayPal temu:
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?148138-PayPal-(*FAQ-u-prvom-postu)

Za Skrill i MoneyBookers pitanje pogledajte MoneyBookers temu:
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?66263-MoneyBookers-informacije-iskustva

Za Payoneer, postoji Payoneer tema:
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?376681-Payoneer-informacije-i-iskustva

FAQ za platne kartice


Q: Koju karticu da izaberem?
A: Ako vam je potrebna Visa, zbog povlacenja novca sa PayPala i slicnih zahteva, ubedljivo najbolja opcija trenutno (i ranije) je Visa Electron u Intesi, i dodatni devizni racun (koji nije vezan sa Electron karticom) na koji cete drzati novac kada vam ne treba kartica (zbog sigurnosti na taj racun uplacujete, a samo prebacite preko eBankinga na racun Visa Electron kartice kada zalite kupiti nesto).
A2: Ako ne mora biti Visa kartica, najzgodnije resenje za vecinu je MasterCard Telenor Banke. 500din se placa izrada (jednom u 4 godine), odlican kurs kada drzite EVRE na svom racunu, i mogucnost da uplacujete dinare/EVRE na bakomatima Telenor Banke.
NAPOMENA: Od Jula 2018. godine, na Telenor Starter paketu se naplacuje provizija za placanja karticom van zemlje (ukljucujuci i placanja preko neta, pa cak i na nekim sajtovima u dinarima!) u visini od 1%. Za vecinu je to opet prihvatljivo, jer mogucnost uplate/isplate i dinara i evra na bankomatima Telenor Banke ustedi poprilicno vremena, postoji 3% kamate na a-vista stednju u dinarima, pa i to pomogne da se ukupan trosak smanji. Sami procenit da li je za vas slucaj ovo veliki trosak ili ne.
Ko nema dostupne bankomate Telenor Banke, MTS Banka isto naplacuje MC karticu (500din na 4 godine), ali samo u njihovim poslovnicama se mogu uplatiti evri, i sa te strane nije podjednako zgodna. Ali je u svim postama moguce uplatiti dinare na svoj racun besplatno, i po odlicnom kursu ih konvertivati u EUR (trenutno najbolji na trzistu banaka uz Komercijalnu Banku i Set racune).
NAPOMENA: MB naplacuje odrzavanje racuna, u mesecu u kome ima promena, 100dinara (naplata pocinje od 1. juna 2018., i 6 meseci nakon otvaranja racuna tek, sta god je kasnije)
A3: Osim toga, sledece kartice su dobar izbor, bez konkretnog redosleda, ali uz napomenu da za sada (Septembar 2018.) nemaju dodatnih troskova za placanje van zemlje:
- MasterCard FLEXI u AIK banci, skroz besplatna i isplativa.
- MasterCard uz Intesa Hit racun (ako ga vec imate, jer je besplatna onda).
- Visa Electron u AIKu, ako je dobijate uz tekuci, jer se inace placa mesecno. Nedostatak kartica u AIKu je sto morate imate 20EUR na racunu NAKON transakcije
Kartice, koje nisu na ovoj listi, ne znaci da su lose uopste, vec moze biti i da je vrlo malo iskustava sa njima, pa zato nisu dodate.
NAPOMENA: Neki sajtovi, koji naplacuju u dinarima, se vodi kao strani sajtovi. U tim slucajevima ce naplata biti izvrsena sa EUR partije kartice, po MC/Visa kursu! Ovo se ne moze izbeci, ali uzjedno, posto su MC/Visa kursevi odlicni, nije razlog za brigu.

Dodatne informacije, za same transkacije:

Uvek treba imati +10%+20EUR vise na kartici nego sto je cena kupovine. Mislite da moze +4% samo, ili da mozete imati tacno? OK, bacite svoje vreme kada vam ne uspe u 90% slucajeva, ali nemojte ovde pitati zasto sada ovako, tada onako... da neko zna konkretnnije, rekao bi. Zato, da bi se ustedelo vreme forumasa, koji pokusavaju pomoci, imajte uvek +10% od cene, i 20EUR preko toga, ili ne pitajte zasto vam ne uspeva transakcija.
Neke banke zahtevaju da na karticu ostane minimum 10-100EUR NAKON transakcije. AIK zahteva 10-20eur (zavisi od kartice), kao i Raiffeisen, recimo (RF treba izbegavati jer sve kartice imaju proviziju za ino placanja).
Kada se kupuje online, banke rezervisu neku dodatnu sumu (uglavnom), za slucaj kursnih oscilacija (to se desava i kada je valuta placanja jednaka valuti kartice, jer se ne zna koja je valuta kartice, na prodajnom mestu).
Trenutno jedini poznati izuzetak je MasterCard kod Intese. Od novembra 2017. uvek rezervise tacno, po MC kursu.

Dok se transakcija ne obradi finalno, tj. ne proknjizi, (sto moze potrajati dan/dva, 7-10 dana obicno, ali moze i mnogo duze..), ta transakcija stoji pod Nedospele obaveze, i suma je samo informativnog karaktera. Krajnja naplata ce se vrsiti na dan knjizenja, po kursu MasterCard-a/Visa-e/Amexa na dan knjizenja.

U slucaju nasih banaka se kartice vani vode u EUR, ako ne stoji drugacije.
Jedini poznati izuzetak trenutno je Visa Inspire (Intesa), koju treba SKROZ izbegavati za online placanja, kao i placanja u inostranstvu, jer postoji sigurnost da ce biti greske u obradi i naplaceno kroz dinare (tj. sa dinarskog dela, konvertovanjem evra sa EUR partije, po BANKOVNOM kursu).

Ukoliko vasa kartica ima EUR partiju, obavezno imajte EUR na njoj po gornjoj formuli, inace cete imati duple konverzije iz dinara (ili drugih valuta ukoliko njih imate na racunu).
Valute koje nisu EUR se ne mogu direktno koristiti za placanje vani nijednom kartice nijedne banke u Srbiji (postoji bug u Telenor Banci, pa su neki uspeli direktno USD da iskoriste, ali U PITANJU JE BUG). Sto znaci da ukoliko nemate EUR na kartici, imacete obavezno BAREM duplu konverziju od strane banke (valuta -> RSD, RSD -> EUR, oba po losem kursu banke). NEMA izuzetka po ovom pitanju! Ukoliko se desi suprotno, u pitanju su bagovi sistema u banci.
Ukoliko vasa kartica ima i RSD i EUR partiju, RSD se nece povlaciti po srednjem kursu niti kursu Amex/MC/Visa, vec po kursu banke u EUR, a onda EUR po kursu kartice (MC/Visa/Amex) ukoliko nije placanje u EUR. Za takve kartice uvek unapred kupite EUR u menjacnici. Nemojte se nadati da ce banka primeniti povoljan kurs po kome mozete sami kupiti EUR, kupite ih unapred.
Ukoliko vasa kartica ima samo dinarsku partiju, uvek cete imati proviziju za ino-placanja, koja je od 1-4%, zavisi od banke, kartice i valute placanja.
Amex ima proviziju od 2% za ne-EUR/RSD placanja! Koristite je iskljucivo za EUR placanja, ili ako nemate izbora.

MasterCard sa EUR partijom ima trenutno najbolji kurs kod nasih banaka od svih kartica, koji je skoro identican trzisnom (pa i srednjem) kursu na dan transakcije (razlike su ispod promila obicno).
Sledi Visa, koja ima malkice losiji kurs od MC, ali opet je u promilu razlika od trzisnog.
Problem sa Visa karticama kod nas je sto su skoro sve banke pocele naplacivati provizije za kupovine van zemlje (i online kupovine), cak i za kartice koje se vode u EUR.
Trenutno jedini poznati izuzeci su:
- Visa Electron i Internet u Intesi (izdavanje Visa Internet, ali NE i Electron kartice, se naplacuje 800 dinara jednokratno)
- Visa Electron u AIKu (naplacuje se ili ide samo uz tekuci racun, koji se naplacuje)
- Visa Electron u UniCredit Banci (naplacuje se ili ide samo uz tekuci racun, koji se naplacuje)
Koji dan se koristi za kurs za sada nije poznato. Kod AIKa i Telenora je skoro uvek u pitanju kurs na dan transakcije (ukoliko je vikendom, nije bas precizno). Kod Intese ne postoji pravilo.

Ako sajt daje izbor valute placanja, nikada ne menjajte valutu sajta! Skoro je sigurno da ce sajt naplatiti vise u EUR (ukoliko im EUR nije glavna valute) a strani sajtovi ce UVEK naplacivati MNOGO vise u dinarima (MyProtein i iHerb naplacuju preko 10% vise). Moze se desiti da je samo inforativnog karaktera prikaz cene, ali ce cesto onda biti netacna informacija koliki je iznos u EUR.
Ukoliko vam strani sajt daje izbor placanja u dinarima, nemojte prihvatiti. Sigurno ce kurs biti nepovoljan, a neke banke ce vam svejedno naplatiti proviziju za ino-placanje, ili jos gore proviziju za ino placanje, plus konverzije! To vas moze i preko 20% kostati.

Za sada je poznato da:
- SportsDirect ima najbolje cene u funtama. Mozete izabrati i placanje u EUR, ukoliko zelite biti sigurno da cena robe nikako ne predje 50EUR (zbog izbegavanja carine).
- iHerb je skuplji u svim valutama koje nisu USD
- MyProtein.rs, izabrati EUR! U dinarima je naplata 12% skuplja trenutno, i plus cete imati konverzije mozda, pogotovu ukoliko placate PayPalom. Najbolje je izabrati EUR, i placati PayPalom (kosta 1% vise, ali manje boli glava, za slucaj problema!)
- AliExpress, obavezno birati USD


Dodatne informacije za chargeback, tj. vracanje novca:

U slucaju otkazivanja placanja, vracanje novca ce potrajati najmanje 2 dana, a u nekim slucajevima moze potrajati i preko 30 dana (bilo je i slucajeva i to skoro da potraje 45 dana). U tom periodu novac nece biti raspoloziv.
Neke banke maksimalno koriste tu mogucnost, neke manje.
Ukoliko dobijate refund (a ne otkaz placanja pre nego sto je proknjizena transakcija), moze doci do kursnih razlika i mozete dobiti i izgubiti na tome, ukoliko ne kupujete nesto u evrima.
Takodje, ukoliko vasa kartica naplacuje proviziju za ino placanja i dobijete refund, provizija vam nece biti vracena

Mogući problemi:
ERSTE Banka

Moderator : Hvala alfaunits
 
Poslednja izmena od urednika:

nighthawk

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poruke
120
Poena
16
Nemam pojma koliko te ovo kosta mesecno, mrzi me da im preturam sajt. Al mi se ne svidja sto ti sve obracunavaju u evrima.
U unicredit banci za 350 din mesecno imas Visu Gold i e-banking, zaduzenja u srbiji su u dinarima, a u inostranstvu u evrima ili dinarima, zavisno na kom racunu imas para.
 

St.Sloba

Flash Drive
Učlanjen(a)
05.02.2005
Poruke
207
Poena
0
Izdavanje kao i održavanje kartice se ništa ne naplaćuje. Sve u svemu treba je uzeti. :D
 

Ripper

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.07.2000
Poruke
1,290
Poena
38
Hmm...a koliko je podržana i td? Jel može recimo WoW da se plati sa dotičnom?
 

SpeedW950

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
10.09.2007
Poruke
595
Poena
16
Bilo bi lepo da prokomentarishe neko ko je ima, ili zna nekog ko ima, ili zna nekog koji zna nekog ko ima :):)
 
Poslednja izmena:

zeleni_zub

Super Operater
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2002
Poruke
1,950
Poena
38
Ja sam je uzeo da bih prestao da koristim kreditnu na internetu. Dobiću karticu za nekih nedelju-dve.

U principu trebalo bi da radi svuda gde primaju Visu. Ako na nekom sajtu prolaze ostale Virtuon kartice naših banaka, onda sigurno prolazi i ova.

Da malo demistifikujemo stvari:

Na sajtu mogu da vrše selekciju da li će da primaju kartice iz neke zemlje samo na osnovu zemlje koju izabereš - ne mogu na osnovu broja kartice da znaju koja je zemlja u pitanju (zato recimo prolazi registracija na ebay-u kada se otkuca broj kartice naše banke i izabere neka druga zemlja). Na sajtu takođe ne mogu da znaju koja je kartica u pitanju. Sajt transakciju prosledi payment gateway-u. E on već može da utvrdi koja je kartica u pitanju i da je rutira dalje. Nisam siguran da li payment gateway može da odredi iz koje je zemlje kartica (a mislim da ne može). Transakcija na kraju stigne do banke koja je izdala karticu i onda banka daje autorizaciju ako ima sredstava i ako podržava taj tip transakcije za tu karticu.

Tako da transakciju može da odbije:

sajt (tako što uopšte i ne pošalje zahtev) - na osnovu podataka koji korisnik unese (recimo zemlja iz koje je);
payment gateway - ako je broj kartice neispravan (unesemo neki bezveze broj);
banka koja je izdala karticu - ako nema sredstava na računu ili ako taj tip transakcije nije odobren za taj tip kartice ili ako ne postoji kartica sa tim brojem.
Check Spotlight Catalogue and Stratco Catalogue.
 
Poslednja izmena od urednika:

Extreme

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poruke
1,600
Poena
0
Ako je ta kartica kao ona Visa Electron (sada vec bivse) Vojvodjanske banke, onda od toga nema nista...ona je bila skoro potpuno neupotrebljiva, samo na par site-ova je radila. Ali ko zna, mozda je ovo nesto bolje...

Nego, kod Vojvodjanske i Raiffeisen banke postoji Visa Virtuon (koja 1000% radi na Net-u), ali postoji onaj obavezan depozit od 20€....sto kod ovih: https://www.otpbanka.co.yu/stan_kartice_virtuon.php nije slucaj - samo se placa 200 din izdavanje kartice, i to mi deluje kao mnogo bolja opcija. Slucajno sam "naleteo" na ovu banku, posto trazim najjeftiniju opciju za dinarski tekuci racun (i to ako neko zna, nek' napisem, bilo bi od velike pomoci).


Pozz
 
Poslednja izmena:

zeleni_zub

Super Operater
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2002
Poruke
1,950
Poena
38
Ovo nije Electron kartica. Electron kartice u početku nisu ni bile predviđene za plaćanje preko interneta (samo na ATM i POS terminalima), neke čak nisu imale ni CVV2 broj (a neke nisu imali ni ceo broj kartice na sebi). Pre par meseci je Visa donela odluku da Electron kartice mogu da se koriste i za Internet transakcije. Ne znam koliko se napredovalo od odluke do realizacije toga. :)
 

Extreme

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poruke
1,600
Poena
0
@ zeleni_zub: U pravu si, moja greska. Permutovao sam ovo Internet u Electron, jbg, na neki nacin mi je delovalo slicno.
Ok, a u vezi "internet" kartica, koja od ovih je na kraju bolja (najbolja):
1) http://www.voban.co.yu/sr/home/stanovnistvo/kartice/visa_internet/
2) http://www.bancaintesabeograd.com/index.aspx?pageno=234
3) http://www.raiffeisenbank.co.yu/srpski/ret_services/visa_virtuon.asp
4) https://www.otpbanka.co.yu/stan_kartice_virtuon.php


p.s. + ako neko zna koja je najpovoljnija debitna kartica (i tekuci racun), nek' napise ili baci link. Ja sam nasao samo ovo: http://www.erstebank.co.yu/sPortal/...03d3bcc&navigationId=021731613118101190000194

http://www.erstebank.co.yu/sPortal/...21190000194&menu_chronicleId=09002ee2803d1fc6


Pozz
 
Poslednja izmena:

zeleni_zub

Super Operater
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2002
Poruke
1,950
Poena
38
Samo još jednom da ponovim što se tiče kartica - sve te kartice su istog tipa: Visa Virtuon.

Ne može jedna da radi "bolje" od druge. Znači ne može da se desi da na nekom sajtu ne radi Intesina Visa Internet, a radi recimo OTP Visa Virtuon.

Kriterijum za izbor samo mogu da budu druge stvari vezane za banku: cena izdavanja, mesečno održavanje, prebacivanje sredstava na nju preko ebankinga, itd...
 

Extreme

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poruke
1,600
Poena
0
Aha, ok...kapiram. Pa onda (ako su sve "iste"), najpovoljnija je Intesina Visa Internet (a odmah posle nje - OTP Virtuon). A sad citam da i ova Erste Visa Electron moze da se koristi za on-line placanje -> mozda je ipak realizovana ona ideja koju si pomenuo. Jedino ako ne lazu... :-devil-:
 
Poslednja izmena:

Geom

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
11.11.2006
Poruke
351
Poena
0
Što se tiće Tekućeg računa za mlade u Erste banci sve pohvale. Dobijate Visa Elektron karticu koja radi provereno na netu (probano na 30-tak stranih sajtova i par domaćih i iz prve proradila), besplatan NetBanking koji radi i iz Opere i iz Firefoxa, bez troškova održavasnja tekućeg računa dok nenapunite 28.godina. Jedina mana je što se čeka na karticu duže od 21 dan, ja sam čekao 25 dana. Iz iskustva.
 
Poslednja izmena:

Extreme

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poruke
1,600
Poena
0
Hmmm, znaci to je najbolja opcija (ne placa se kartica, odrzavanje (tj. "vodjenje" racuna), nema obaveznog depozita, itd.), samo je velika mana sto se toliko ceka. Znaci, k'o da je prave ne znam gde i od cega.. Jel' moze to nekako da se ubrza (kao ono da se plati nekih 500-600 din da je zavrse za 24/48 sati)?
 
Poslednja izmena:

Extreme

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poruke
1,600
Poena
0
Pa moze i to, samo u kojoj drugoj banci ima Visa Electron koja moze da se koristi kao ova i + da su odrzavanje, izdavanje i dr. sl. stvari za dz? Ja nesto nisam nasao (sto o5 ne znaci da nema)....

A to za 500-600 din da platis je bilo i pre par godina, znam da je ortak tako izvadio Visu (u Vojvodjanskoj banci; e sad da li electron ili neku drugu - ne'am pojma) za 24h, a bez te doplate je trebao da ceka 7-10 dana
 

zeleni_zub

Super Operater
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2002
Poruke
1,950
Poena
38
Samo računaj da ti je Electron obično vezana za tekući dinarski ili devizni račun. Ako planiraš tu da primaš platu, ili da držiš neke pare, pametnije je da imaš Virtuon koja ima svoj odvojeni račun. Tako da na internetu ostavljaš broj kartice na kojoj praktično i nema sredstava (prebacuješ na račun onoliko koliko ti treba da platiš nešto), pa i ako ti neko ukrade broj kartice ne može da ti ukrade pare.

edit: Ostaje pitanje da li taj Electron (osim ovaj u Erste banci) radi na internetu. Kartica mora da ima ceo broj na sebi, CVV2 na poleđini i banka mora da autorizuje transakcije preko interneta. Tako da moraš da se raspitaš u banci (najbolje je zoveš baš sektor za kartice, pošto je velika verovatnoća da u ekspozituri u koju odeš neće znati tačnu informaciju).
 
Poslednja izmena:

Geom

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
11.11.2006
Poruke
351
Poena
0
Ostaje pitanje da li taj Electron (osim ovaj u Erste banci) radi na internetu. Kartica mora da ima ceo broj na sebi, CVV2 na poleđini i banka mora da autorizuje transakcije preko interneta.
Elektron Raiffeisen banke ima samo poslednje čitiri cifre i ne radi na netu, dok visa Elektron Banca Intesa ima sve brojeve i radi na netu, ali razlika izmežu Intesine i Ersteove kartice je u tome što u Intesi moraš da plaćaš mesečno održavanje 98din ili 198din u zavisnosti od tipa takućeg računa koji se vodi, račun je neaktivan dok ne stigne prva transakcija na obradu i neplaća se mesečno održavanje, u Intesi pored mesečne nadoknade mora da stoji min. 100din na računu dok u Erste može da bude saldo 0. Intesa Visa Elektron se dobija na kućnu adresu u roku od 15 do 21 dan, pa je potrebno otići u ekspozituru po PIN i da bi se aktivirala dok za Erste Visu Elektron čim stigne u ekspozituru u kojoj ste predali zahtev vam šalju SMS da je stigla i možete je podići.
 
Poslednja izmena:

Extreme

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poruke
1,600
Poena
0
Znaci, ja sam se odlucio, uzecu ovu Erste Electron, pa cemo videti kako radi na Net-u (u svakom slucaju mi treba tekuci racun, tako da nisam ni na kakvom gubitku). Ako ne bude radila ok (tj. kako ocekujem), odem lepo u Intesa-u ili Raiffeisen i uzmem neku od ove 2 "proverene" : Virtuon ili Internet. I to je to.

Hvala svima na pomoci pri izboru, pozz
 

nebitan

Flash Drive
Učlanjen(a)
31.08.2007
Poruke
19
Poena
0
Visa Classic debit card

Moj savet vam je da uzmete Visa Classic debit card, i da se manete ovih kartica "samo za internet". Sa njom mozete da placate svugde gde se prima Visa (a ako ne primaju Visu onda neprimaju ni jednu karticu) prema tome mozete je koristiti na internetu, ATM i POS terminalima, kao i za katalosku / telefonsku prodaju. Takodje ova kartica ima reljefno ispisan ceo broj kartice na sebi, kao i CVV2 vrednost na poledjini kartice. Takodje treba obratiti paznju da je limit trenutno stanje na vasem dinarskom odnosno deviznom racunu, i jos ako koristite Web E-Bank milina jedna. Koliko imate-tolko trosite bez bilo kakvih ogranicenja, i to je to. U pitanju je velika domaca banka (!), nije tesko pogoditi koja, a za pomenutu karticu nije potrebno nista specijalno da bi se dobila... Ja licno mogu da kazem da radi i u praksi i da nije sve ovo samo u teoriji.
 

madness99

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
06.03.2006
Poruke
351
Poena
0
Posto je kartica dzabe narucio sam je pre nekih mesec dana i stigla u petak.Karticu sam podigao :) ulozio 10 jura cisto da ne bude prazna i zena iz banke je rekla da treba nekih 24h da se kartica aktivira.Sacekao sinoc pokusam da prijavim na paypal gde vec imam postojeci nalog sa MasterCard Banca intese na Austriju i nista kao kartica odbijena od strane banke.Jutros je kartica registrovana bez problema na paypal samo da dobijem na listingu onaj expanded broj i milina :) Kartica vazi 2godine sto je bolje po meni nego Raiffeisenova Virtuon na 1 godine i ne treba polog.Tako da moj savet uzmite karticu dok je za "Dž"
 

Monk Psycho

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
14.05.2007
Poruke
1,651
Poena
38
Što se tiće Tekućeg računa za mlade u Erste banci sve pohvale. Dobijate Visa Elektron karticu koja radi provereno na netu (probano na 30-tak stranih sajtova i par domaćih i iz prve proradila), besplatan NetBanking koji radi i iz Opere i iz Firefoxa, bez troškova održavasnja tekućeg računa dok nenapunite 28.godina. Jedina mana je što se čeka na karticu duže od 21 dan, ja sam čekao 25 dana. Iz iskustva.

A zato meni jos ne stize (rekoshe da dolazi iz Beca??)
Takodje sve preporuke za erste u odnosu na intesu dzabe je sve i sto je najbitnije nemaju tolike guzve ko u intesi :D
offt: Geom-e si mozda igrao ogame u SEF-u????
 

Extreme

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poruke
1,600
Poena
0
@ nebitan: Pa napisi koja je banka u pitanju ili bar okaci neki link, nece ti niko nista zbog toga. I btw, ova Erste Electron nije Internet only
 

zeleni_zub

Super Operater
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2002
Poruke
1,950
Poena
38
Povodom ovoga koju karticu je bolje uzeti... uvek je bolje imati jednu karticu na čijem računu nema sredstava - za internet transakcije. Zamislite da vam neko nekako ukrade broj kreditne kartice koja ima limit 5-6 vaših plata. Ili debitne kartice na čijem računu se nalaze neke pare (recimo celu jednu platu)...

Ovako jedna kartica samo za net, i ne razmišljaš uopšte... :)
 

madness99

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
06.03.2006
Poruke
351
Poena
0
ja imam drugara koji je tako nastradao za nekih 4000$ :) i posle nekih mesec dana je uspeo da izvuce sav novac.Svaka Cast PayPal-u medjutim za mene najbolje gde nema minus,nekako se covek sigurnije oseca
 

Starter21

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.09.2005
Poruke
505
Poena
18
Ima li neko Visa Internet karticu banke Intesa. Kartica mi je potrebna prvenstveno za on-line kladionice.
Ako neko ima ovu karticu zanimaju me iskustva...
iako je proslo podosta vremena od kada je autor teme postavio pitanje (a kasnije se nije oglasio da nam kaze sta je preduzeo/odlucio), nadam se da ce nekom biti od koristi i moje zapazanje.

naime, slazem se sa ovim...
nebitan je napisao(la):
Moj savet vam je da uzmete Visa Classic debit card, i da se manete ovih kartica "samo za internet". Sa njom mozete da placate svugde gde se prima Visa ...
ovo jeste kvalitetnije resenje, ali kao sto rece zeleni_zub uvek postoji opasnost da ista "padne u ruke neprijatelju". no, ako ste pazljivi u odabiru sajta, taj rizik se moze izbeci ili bar smanjiti.

ipak, valja znati da je placanje visa-om na kladionicarskim sajtovima dosta nezgodna rabota, jer visa pokusava da stopira takve transakcije. zato je i cuveni prijatelj kladionica moneybookers uveo opciju cekiranja prilikom transfera novca sa visa-e, pa ako odaberete da novac koji ste polozili kasnije koristite za kladjenje, istom ce biti zametnut trag i tako visa (bar bi trebalo) nece provaliti o cemu se zapravo radi.

isticem sledece - ubedljivo najpovoljnija opcija po meni (i one koji se pronadju u daljem textu) jeste master card sgs banke. zasto? evo nekoliko razloga:
- omoguceno je placanje na bilo kom sajtu koji se bavi takvom naplatom (licno isprobao na preko 50 sajtova),
- polaganje depozita u kladionicama je efikasno i sigurno,
- sva devizna zaduzenja, u bilo kojoj valuti, ce sa vaseg racuna biti nadoknadjena u dinarima i to do 45 dana posle placanja (bez kamate), tako da je kartica na svojevrstan nacin i kreditna.
naravno, pod istim uslovima mozete podici gotovinu na bankomatima, platiti u prodavnicama, dizati novac u inostranstvu...

e sad, otezavajuce okolnosti su sto morati biti klijent sgs banke, primati licni dohodak preko nje i pri tom imate limit za potrosnju od 20k dinara. limit mozete povecati tako sto cete unapred na svoj racun uplatiti vise novca za potrosnju, ako vam je to potrebno.

p.s. mozda je malo off, ali moze znaciti ljudima koji imaju dodirne veze ili im odgovara sgs ili neka druga banka koja ima neku slicnu opciju (nije mi poznato, moguce je).

pozdrav svima
 
Poslednja izmena:

quality

Flash Drive
Učlanjen(a)
05.09.2006
Poruke
87
Poena
0
iako je proslo podosta vremena od kada je autor teme postavio pitanje (a kasnije se nije oglasio da nam kaze sta je preduzeo/odlucio), nadam se da ce nekom biti od koristi i moje zapazanje.

Evo i ja da se oglasim...;)

otisao sam u Raiffeisen banku i podneo zahtev za Virtuon karticu. Bice gotova u utorak a u banci sam bio u cetvrtak. U Intesi su mi rekli da moram da cekam minimum 10 dana. Inace na Virtuon nema nikakvog odrzavanja (bar tako oni kazu). Otvorili su devizni racun koji je vezan samo za karticu i na njega uplacujem pare samo za karticu a ako hocu da mi neko salje pare iz inostranstva na racun onda moram da otvorim obican devizni tekuci racun za koji takodje nema troskova odrzavanja. Kazu da naplacuju odrzavanje samo za dinarske racune fizickim licima. Valjda sam ih dobro skontao sta su hteli da kazu...:)
 

madness99

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
06.03.2006
Poruke
351
Poena
0
dobro si razumeo quality nema odrzavanja samo mora polog 20 eura,ja imam vezan devizni racun za primanja iz inostranstva i mogu reci da su azurniji sto se tice izrade od Intese iako sam ja baksuz cekao 12 dana za karticu :(
 
Vrh Dno