Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Mislim, da ako zeli da zatvori karticu, mora je doneti na unistenje (preseku je makazama). Bar je meni tako radjeno u prethodnoj banci. Plus morao sam da donesem sve id kartice.
(sto i jeste poenta). Zasto zatvarati karticu kojoj nije istekao rok?
Mislim da ce to ici ovako:
On: "zelim da zatvorim karticu"
Banka: "Uredu gospodine, molim vas dajte mi karticu"
On: "ali nemam karticu"
Banka: "Kako nemate?"
On: "Pa izgubio sam"
Banka: "Onda morate blokadu kartice, pa da vam se izdanova. Sto se naplacuje"
i dalje ide prepucavanje... XD.
Al dok ne ode do banke nece znati kako i sta :). Nisu banke lude :D

Blokada je hitno gasenje kartice.
Ja sam gasio kartice samovoljno, pre isteka, nisu nista pitali.

Ja sam ubejen da sam odgovorio ovde al posto nemam neko novo upozorenje izgleda da sam zaboravio da klikenm "Okaci poruku" xD

Karticu nisam izgubio tu je, nego sam kupovao za drugara sa nekog supackog sajta(jer me smarao) pa sam u fazonu da je zamenim za svaki slucaj, inace mislim da mi je na njoj ostalo max 2-3e tako da nisam u nikakvoj zurbi xD, nego hocu da narucim nesto sutra pa u svakom slucaju necu jos da je menjam jer necu da cekam mesec dana da bi porucio al cim kupim mogao bih, svraticu sutra do inteze da natocim malo novca i usput otvorim onaj Mbanking da se nesmaram ovako, kako si gasio karticu online ili licno? i si posle toga odma vadio drugu? 700din necu da umrem al im nebi dao ako nemoram i ovako mrzim sve banke xD

Odmah sam trazio novu.
Tada se nije placalo za izdavanje nijedne kartice.

U Intesi imam otvoren dinarski Visa Inspire i devizni Visa Electron racun i Intesa on-line bankarstvo. Hteo bi da uzmem Visa internet karticu pa me zanima da li mogu da prebacaujem sredstva sa deviznog Visa Electron racuna na Visa Internet karticu preko on-line bankarstva ili moram da uplacujem devize na salteru. Takodje me zanima da li prilikom kupovine sa Visa internet karticom vrsi konverzija pri kupovini i po kojem kursu?

U Intesi imam otvoren dinarski Visa Inspire i devizni Visa Electron racun i Intesa on-line bankarstvo. Hteo bi da uzmem Visa internet karticu pa me zanima da li mogu da prebacaujem sredstva sa deviznog Visa Electron racuna na Visa Internet karticu preko on-line bankarstva ili moram da uplacujem devize na salteru. Takodje me zanima da li prilikom kupovine sa Visa internet karticom vrsi konverzija pri kupovini i po kojem kursu?

Mozes da prebacujes online preko menjačnice na namenski račun za tu karticu.
Ako placas u eur, onda nema konverzije.

Sent from my Moto G (4) using Tapatalk

Otisao danas do Intese da aktiviram Intesa Mobi aplikaciju i rece mi decko da uz moj racun mogu mesecno da platim 5 racuna bez provizije preko te aplikacije pa reko ae da probam. Sto bi se cimao, cekao i platio proviziju kad moze ovako :)

Nego, zanima me kada placam, na primer tekuci racun, da li treba da stavim tacan iznos tipa 1232,42din i koju sifru placanja da koristim? Na racunu mi pise 21, da li da stavim to(221) ili da ostavim default 289(transakcije po nalogu gradjana)?

Otisao danas do Intese da aktiviram Intesa Mobi aplikaciju i rece mi decko da uz moj racun mogu mesecno da platim 5 racuna bez provizije preko te aplikacije pa reko ae da probam. Sto bi se cimao, cekao i platio proviziju kad moze ovako :)

Nego, zanima me kada placam, na primer tekuci racun, da li treba da stavim tacan iznos tipa 1232,42din i koju sifru placanja da koristim? Na racunu mi pise 21, da li da stavim to(221) ili da ostavim default 289(transakcije po nalogu gradjana)?

Meni uvek stoji "po nalogu gradjana" i nije bilo prpblema. Naravno tacan iznos

Otisao danas do Intese da aktiviram Intesa Mobi aplikaciju i rece mi decko da uz moj racun mogu mesecno da platim 5 racuna bez provizije preko te aplikacije pa reko ae da probam. Sto bi se cimao, cekao i platio proviziju kad moze ovako
Прве три,укупно на мјесец.

Za osnovni račun je 3 besplatne, HIT i Magnifica su sve transakcije besplatne.
Šifru plaćanja možeš da staviš kao na računu ili 289, osim kada plaćaš na račune koji počinju sa 840-, onda u većini slučajeva moraš koristiti 253 (uplata javnih prihoda i poreza). Ako ne prolazi šifra plaćanja za dati račun, aplikacija će da te upozori.
Šifre plaćanja su važne za pravna lica, ti se drži 289 :)
BTW primetićeš da kada negde plaćaš opštom uplatnicom da šalterski službenik napiše 189. Prva cifra označava 1 za gotovisnko, a 2 za bezgotovinsko plaćanje.

Hvala na pojasnjenju, platio sam sa 289 :)

Prilikom otvaranja računa (počinjem da primam studentski kredit) u UniCredit banci nisu mi otvorili i devizni račun, jel mi kad odemo tamo sve treba da znamo unapred šta oni rade pa ništa ne pitaju nego rade kako i šta hoće samo daj dokumenta :D Počeh da čitam ugovor tamo i vidim nigde nema informacija o deviznom računu, pitam ja službenicu i ona poče priču od kulina bana trebalo je to da kažeš odmah bla bla i poče ona da otvara i dok mi ona pričala nemam pojma ni ja šta završi. Otvorila mi u EUR a ja sam hteo u USD. Pokupim se ja izađem iz banke, stigoh kući i napisah mail da se informišem malo više o transakcijama na preko interneta. I evo odgovora koji sam dobio.

Poštovani gospodine,

Povodom Vašeg dopisa koji ste nam uputili, želimo da Vas obavestimo da ne bi postojala mogućnost promene valute tekućeg računa, te ćemo Vas zamoliti da, ukoliko želite da koristite tekući devizni račun u valuti dolar, posetite najbližu ekspozituru Banke kako biste potpisali zahtev za otvaranja dodatnog tekućeg računa. U okviru Paket računa za studente možete otvoriti devizni tekući račun u svim valutama sa kojima Banka posluje, bez naknade.

Uplatu sredstava na šalteru Banke na svoj lični račun možete vršiti bez naknade u svim valutama u kojima imate otvoren tekući račun, bez konverzije.
Povodom drugog dela Vašeg dopisa, želimo da Vas obavestimo da su Visa Electron i Maestro medjunarodno važeće platne kartice i mogu se koristiti kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Iste možete neometano koristiti za plaćanja na prodajnim mestima i na bankomatima koje imaju Visa i Maestro logo, u visini raspoloživih sredstava na računima za koje je Vaša kartica vezana. Takođe, karticu možete koristiti i za plaćanje putem interneta, a na sajtovima preko kojih bi se obavljala plaćanja potrebno je proveriti koje su kartice prihvatljive za korišćenje.
Iskoristili bismo priliku da Vas informišemo da je za sve transakcije zaključene na ATM/POS terminalu koji je umatičen van teritorije Republike Srbije obračunska valuta EUR, te se prilikom korišćenja debitnih kartica u inostranstvu zbog sistema naplate/plaćanja klijentima savetuje da za karticu vežu tekući devizni račun u evrima.
Ukoliko za plaćanje preko Internet-a ili preko POS terminala koji su umatičeni van teritorija naše zemlje koristite VISA kartice, kartičarska asocijacija (VISA) kroz fajlove šalje zaduženje Banci u EUR valuti i to:
·         kada se transakcija autorizuje na POS terminalu koji je umatičen u eurskoj zoni i izabere se opcija plaćanja u evrima zaduženje za ove transakcije će biti u istom iznosu evra koliko je i sama transakcija
·         kada je plaćanje van teritorije zemlje i van euro zone kartičarske asocijacije će predmetnu valutu konvertovani u evre uz uvećanje za konverziju u iznosu od 2% i banci poslati zaduženje u evrima.
Ukoliko za plaćanje preko Internet-a u ili preko POS terminala koji su umatičeni van teritorija naše zemlje koristite Master/Maestro kartice, kartičarska asocijacija (Master) kroz fajlove šalje zaduženje u EUR valuti i to:
kada se transakcija autorizuje na POS terminalu koji je umatičen u eurskoj zoni i izabere se opcija plaćanja u evrima zaduženje za ove transakcije će biti u istom iznosu koliko je i sama transakcija ako se koristi Maestro kartica.
kada je plaćanje van teritorije zemlje i van euro zone kartičarska asocijacija će predmetnu valutu konvertovati u evre i Banci poslati zaduženje u evrima. 
Ukoliko u trenutku zaduženja imate dovoljno sredstava na tekućem deviznom računu u evrima, Banka zadužuje taj račun, a za slučaj da nema uopšte ili nemate dovoljno sredstava na tekućem deviznom računu u evrima, onda će se zadužiti Vaš dinarski tekući račun, a zatim drugi devizni računi koje korisnik ima vezane za karticu (ukoliko iste ima) pri čemu se vrši konverzija iz evra u odgovarajuću valutu po prodajnom kursu Banke. 
Takođe, iskoristili bismo priliku da Vas obavestimo da svaka kartica UniCredit Banka ima definisane limite za plaćanje na prodajnim mestima (POS terminal) i isplatu sa bankomata (ATM). Ukoliko iste niste menjali, osnovni limiti definisani od strane Banke za Visa Electron / Maestro karticu su 35 000 dinara za podizanje sredstava na bankomatu, 45 000 dinara za plaćanja na prodajnim mestima i po 8 transakcija dnevno (POS - 8, ATM – 8), te je karticu moguće korististi u skladu sa definisanim limitima. Limiti se mogu povećati na zahtev klijenta ličnom posetom u najbližoj ekspozituri Banke ili putem E banking-a. 
Za sve dodatne informacije vezano za proizvode UniCredit Banke možete nas pozvati na broj telefona Kontakt centra 011/3777 888 svakog radnog dana od 8h – 19h.
Srdačan pozdrav,

A sta tebi nije bilo jasno? Ne možeš internet karticom za transakcije ka inostranstvu plaćati u dolarima. Možeš držati dolare na računu ali ćeš sve plaćati u evrima. Ja sam zadivljen da su ti ovako lepo i kulturno sve napisali nisam to očekivao čak ni od unicredit banke

Sent from my MI 5s using Tapatalk

A sta tebi nije bilo jasno? Ne možeš internet karticom za transakcije ka inostranstvu plaćati u dolarima. Možeš držati dolare na računu ali ćeš sve plaćati u evrima. Ja sam zadivljen da su ti ovako lepo i kulturno sve napisali nisam to očekivao čak ni od unicredit banke

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Mlad sam i neiskusan, ne studiram ekonomiju pa i nisam u obavezi da znam.

Auu otkad ovo Intesa uvela ovu budjavu CAP autentifikaciju, vidim nesto nece nikako da mi sljaka MC kreditna kartica kad placam ove racune, stalno izbacije neuspela transakcija, iako uredno ukucam CVV2/CVC i broj kartice. Kad ono vidim neku vest ne moze vise tako gde je Visa verifikovala i MC osigurao. Pu, mogli su kao dodatnu zastitu da ubace da stize kod na sms ili neku aplikaciju za generisanje, a ne da onu budzu za generisanje jos posedujem.

Za MC? Samo za Visa Inspire je bilo forced, za MC sam placao pre koji dan bez problema na 3D Secure sajtu, a nemam CAP.
Ako to uvedu - cao Intesa!

Pa, sta znam negde od 20-nekog decembra nikako da obavim transakciju. Slao mail, nesto se javise i promrmljase da je valjda blokirano nesto i da treba otici do ekspoziture (nisu mene zvali, nije moja kartica, vec sam neposredno saznao). Npr ja imam u Erste banci MC sa 3d secure, s tim sto se za autentifkaciju koristi obicna lozinka koju sam sam smislio pri registraciji. Ako se ispostavi da ovi u Intesi hoce da natovare CAP na ovu dosadasnju MC karticu, nista od mog online placanja, jer ne pada mi na pamet da se zezam sa onim "citacem", kao da milionske transakcije obavljam. I uz to da im pljunem crvenu za onu sklopociju.

Poslednja izmena:
Da ponovim pitanje na ovoj temi vezano je za aliexpress i za placanje internet karticom postanske stedionice:
Koristim visa internet debitnu platnu karticu postanske stedionice za kupovinu preko neta na aliexpress.I sad mi nije jasno npr. ocu nesto da kupim u zadnja tri dana i nece da mi potvrdi kupovinu.Kao objasnjenje obrati se banci i vidi u cemu je problem.Sa te kartice podizem novac sa bankomata i neki put trazi ponovo da ukucam pin ili nece da da pare.
Sad mi nije jasno sto malo malo pa zeza i nikad nisam siguran da cu da podignem pare ili da obavim kupovinu sa neta (prvo vreme isto nije htelo odmah vec posle tri dana,valjda nemoze preko vikenda).Isto na aliexpress-u trazi mi dodatno broj kartice ili trocifrenu sifru na zadnjoj strani i na kraju opet odbije.Ja se izvinjavam ako je vec neko odgovorio na isti problem ali tesko mi da iscitavam svih skoro 400 stranica.
Da li je neko imao slican problem?:wave:

Овако напамет,или су лимити или немаш довољно пара.:) јер мораш имати увијек одређену кол. новца(2000 дин. или 20 €)

Moja preporuka, Erste racun za mlade (za one do 27 godina) ili devizni racun sa mastercard-om.

Послато са HUAWEI VNS-L21 уз помоћ Тапатока

Ima i komercijalna sad to. Do 27g starosti. Devizni, dinarski račun, mobilno bankarstvo, ebanking, i internet kartica sa posebnim dinarskim računom, održavanje 0din.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Ima i komercijalna sad to. Do 27g starosti. Devizni, dinarski račun, mobilno bankarstvo, ebanking, i internet kartica sa posebnim dinarskim računom, održavanje 0din.

Sent from my D6603 using Tapatalk
Možda razmotrim to, kod mene se mbanking dodatno plaća, kao i ta Visa poklon kartica.

Послато са HUAWEI VNS-L21 уз помоћ Тапатока

Erste kartice imaju provizije za placanje u devizama, koliko znam, tako da iskreno, po meni, to UOPSTE nije opcija (kao ni Piraeus/Alpha/RF), kome treba kartica za devizna placanja (a vecini nas ovde je to i osnovno pitanje).

Za sam racun - svugde ima tih besplatnih racuna za mladje od 27, maltene.

Planiram da otvorim racun i uzmem internet karticu, koliko sam ispratio temu i dobio informacije po netu i od prijatelja, Telenor banka je bez konkurencije kod nas, osim ako sam nesto prevideo?!
Mana je (dobro uslovno receno) nesto slabija pokrivenost bankomata, ali u mom slucaju to nije nikakav problem.

TB nema Visa, samo MasterCard - sto znaci nema povlacenja sa PayPala i sl.
Sem toga - stvarno odlican izbor. Ja generalno izbegavam da koristim druge kartice, posto ne moram u poslovnice uopste za TB.

Овако напамет,или су лимити или немаш довољно пара.:) јер мораш имати увијек одређену кол. новца(2000 дин. или 20 €)

Imam para leglo je duplo vise nego sto treba. Evo sad mi je postar doneo pretposlednju narudzbinu TDS-metar, nesto 2,78 evra i sa tim nisam imao problema.E sad je nesto veca cifra 45 evrona i moguce je da je u pitanju dozvoljena cifra ili limit.Ako je to niko me nije pitao koliki ce limit da mi bude kad sam potpisivao ugovor.Stvarno smesno,mislio sam da je neko drugi imao iskustva sa postanskom stedionicom zato sam i pitao.Sto se tice korisnickog servisa postanske stedionice stvarno su ekspeditivni i ljubazni,brzo odgovore mejlom na svako pitanje.Inace ovi u ispostavi postanske stalno su u opsadi od strane penzionera i mora dugo da se ceka.Inace ne razumem taj limit?Na ovu karticu preko mobibank aplikacije prebacim sa tekuceg racuna na karticu i trosim koliko mi treba za internet kupovinu ili za podizanje sa bankomata i sl.Ne vidim uopste za razlog za taj limit,na tom racunu su tri hiljade dindzi maksimalno i da neko skine nije velika steta.Za razliku od racuna kad ti dodju za struju gas.:)

Poslednja izmena:
na tom racunu su tri hiljade dindzi maksimalno
Онда можеш потрошити максимално 1000 дин. а остатак ти је као депозит који се не дира,још ако се конвертује у евре...

TB nema Visa, samo MasterCard - sto znaci nema povlacenja sa PayPala i sl.
Sem toga - stvarno odlican izbor. Ja generalno izbegavam da koristim druge kartice, posto ne moram u poslovnice uopste za TB.[/QUOTET

To je i meni glavni razlog zasto sam izabrao TB posle stvarno dosta citanja i skupljanja informacija, na kraju me glava zabolela od svega toga. Ovo za poslovnice(odnosno nepostojanje istih) je resenje mog najveceg problema, nervoze:d
E sad sto se tice PayPala, koji trenutno ne koristim, ako bih ga koristio to je iskljucivo za neku garderobu iz inostranstva, bar u pocetku, ako sam te razumeo dobro, kod MasterCard kad prebacim na PayPal(ili neki slican servis) nema povratka novca nazad na racun?
Ako je tako, odnosno ako sam dobro razumeo, ok, ni to mi nije problem, tako da ce biti 99% Telenor Banka.

Poslednja izmena:
Refund radi na svim karticama. Withdrawal radi samo na Visa kartice (ono ako ti neko posalje, a refund je nesto drugo).

tarantula888
Pogresno sam se izrazio,posle kupovine imam maksimalno toliko para a kad kupujem preko konvertora valuta vidim koliko je dinara ,posto je kartica dinarska,i onda vise uplatim od te sume.

Vrh Dno