Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Ono što ti nisu napisali je i da recimo ako imaš dolare na računu, i plaćaš nešto u dolarima, onda će ti ladno dva puta konvertovati ..... :) :) :)

Ako Visa Internet koristi kurs Vise onda je to medjubankarski kurs - uopste ne razmisljaj o zamlacivanju sa vise valuta onda.
Visa Electron je valjda drugacija, tj. primenjuje se kurs banke. Mada meni na Visa Business Electron (BUSINESS, ne obicna) ide po medjubankarskom kursu.

O cemu ti pricas?

Nešto si mnogo zbunjiv, šta te buni?

Svako sa Intesinom internet karticom putem neta, na adresi https://online.bancaintesabeograd.com/retail/default.aspx može da proveri stanje svog računa i to potuno besplatno tj. bez ikakvih mesečnih nadoknada.

Online banking korisnik takođe može da "uzme" kad god poželi, ali usluge toga neće biti potpuno besplatne.

Zato te molim da sledeći put čitaj pažljivije jer onakvo pitanje liči na trolovanje teme

Poslednja izmena:
@Kritika

Intesa e-banking jeste u potpunosti besplatan

@ostali

Nije vas strah da koristite kreditne kartice za online placanja...sta ako vam negde ukradu broj i ostale podatke vezane za karticu :p Ja u tu svrhu korstim iskljucivo debitnu Internet Visu...

pa to sam i ja pisao... bas zato i pitam koje su prednosti koriscenja MC.

U sustini nema neke vece prednosti, samo sto Visa Internet i Electron nisu svugde podrzane. Ja sam ranije imao MC obican (ne uz Intesa Hit) jer mi je ustedela ogromnu svotu u ambasadama za osiguranje a sad posto nam ne trebaju vize vise - razlika je samo gde se prihvataju.
Meni je bitno da se prihvate svugde jer cesto putujem, ali ono... za online placanje je mozda i Visa Internet laksa (na MC ili obicnoj Visa/Amex kreditnoj treba da se ceka jedan dan da se proknjizi uplata cak i preko online-a).

P.S. ako imate Intesa Hit imate pravo na besplatnu MC i Amex (OBE, ne izbor jedne).

jedino sto te svaka kreditna kartica otperecuje 5% za kreditnu sposobnost :)

ako sam shavtio sa Intesa Visom koja je debitna, mogu da placam on-line, mogu da je vezem za PayPal placanja (ne racunam uplate na karticu) i mogu da uplatim € i da mi skida samo € - bez konverzije?

jedino sto te svaka kreditna kartica otperecuje 5% za kreditnu sposobnost :)
U pravu si, sto nije mala stvar mozda, posto je 5% od limita a limit je 2.5 plata! (znaci 12.5% ako se ne varam). Ovo ne znam tacno, nikad nisam ispitivao.

ako sam shavtio sa Intesa Visom koja je debitna, mogu da placam on-line, mogu da je vezem za PayPal placanja (ne racunam uplate na karticu) i mogu da uplatim € i da mi skida samo € - bez konverzije?
Osim zadnjeg da (za konverziju nisam siguran - neki kazu jedno, neki drugo!)

Ti si rekao:
stanje možeš da proveravaš i ovako ali nemožeš da vršiš transakcije, a možeš da dodaš ali se plaća
sto bi svako shvatio da se placa da dodas e-banking a ne da se placa izvrsavanje transakcija.
Ne placaju se uvek transakcije, inace, neke su besplatne.

Prvih 5 transakcija u toku meseca je besplatno.
Besplatno je prebacivanje na tvojim računima (recimo pokrivanje kreditne kartice).
Mislim da su besplatne i transakcije u okviru banke (računi 160-xxx), ali nisam siguran.

Sto se tice opterecenja kreditne sposobnosti, kreditna kartica te opterecuje u iznosu: limit po kartici x procenat revolvinga (obicno 5%). Mada verujem da ste culi za novu regulativu NBS po tom pitanju tako da ne brinite, mocicete jos vise da se zaduzite :rupa:

A može li još malo pojašnjenja oko ovih limita? Zanima me, imam Intesa Hit tekući, imam dozvoljeni minus u iznosu 100% plate (koji ne koristim, ali se desi da skliznem), i imam MC na kojoj mi je limit 350% plate. MC koristim kao charge karticu, znači plaćam ceo račun čim dospe (ne ulazim u revolving).
Zanima me, konkretno:
Kako banka određuje limite? I po tekućem, i na kartici? Ako bih sada uzeo i AMEX blue (koliko razumem, NE plaćam održavanje ni na njoj), koliki limit bih mogao da dobijem, i da li bi morao (i za koliko) da mi se smanji kreditni limit na MC? Nemam nikakvih kreditnih zaduženja.
Imam i Visa Electron (nikada je ne koristim, probao), i Visa Internet (koristim, povremeno).

Glede sigurnosti: mnogo putujem, i vrlo često radim rezervacije hotela, uglavnom preko booking.com. Uvek koristim MC. Avio karte uvek kupujem tom istom karticom, na raznim virtuelnim šalteima, gde me već Amadeus/Kayak baci.
I kod nas sam je koristio online, nikada ni jedan problem nisam imao.
Sitnije stvari (vinjeta za Mađarsku, na primer) plaćam Visa Internet karticom.

Nemam Amex, ali kada su mi je nudili info je bila: Ako uzmeš i Amex, dobićeš isti limit kao i za MC i jedina razlika na dosadašanju situaciju bi bila smanjena sposobnost za 5% kreditnog limita Amexa.

Kako određuju limite? Pojma nemam. Recimo, nekome odobre limit u trenutku kada mu je plata x dinara, plata mu u međuvremnu padne za 70% (da, da, poznajem ih više), a limit ostaje isti, jer ne postoji jednostavan sistem kojim bi se ovo pratilo i kontrolisalo (osim preko šifre plaćanja, ali to je gotovo besmisleno).

MC se prihvata najvise od svih kartica.
Na AMexu dobijas isti limit kao i na MC ali mislim da je to 250% a ne 350% plate? Trebalo bi da se zajedno obracunavaju ali ne vidim zasto bi onda davali dve kartice koje su obe besplatne. (citaj: ne znam - koleginica kaze da vaze ODVOJENI limiti, tj. da imas 500% plate)

Hvala obojici :)
Kada bolje razmislim, limit na MC mi jeste sadašnjih 350% plate, ali u momentu kada je određivan, kurs EUR je bio dosta niži, dakle plata u EUR veća, tako da su mi taman odrezali 250%. U međuvremenu se kurs promenio, a plata nije :(
Da li je obračun plaćanja AMEXom isti kao i za MC? Msilim na preračun kurseva, o čemu smo pričali koliko na prethodnoj strani.

offtopic: ***, pad plate za 70%...

MC se prihvata najvise od svih kartica.
Na AMexu dobijas isti limit kao i na MC ali mislim da je to 250% a ne 350% plate? Trebalo bi da se zajedno obracunavaju ali ne vidim zasto bi onda davali dve kartice koje su obe besplatne. (citaj: ne znam - koleginica kaze da vaze ODVOJENI limiti, tj. da imas 500% plate)

Mislim da je Amex samo besplatan u prvoj godini korišćenja (promocija), a posle toga se redovno plaća članarina.

^ I ja sam upamtio da je tako bilo, zato se i nisam interesovao za AMEX. Izgleda da su promenili:
LINK

Hvala obojici :)
Kada bolje razmislim, limit na MC mi jeste sadašnjih 350% plate, ali u momentu kada je određivan, kurs EUR je bio dosta niži, dakle plata u EUR veća, tako da su mi taman odrezali 250%. U međuvremenu se kurs promenio, a plata nije :(
Da li je obračun plaćanja AMEXom isti kao i za MC? Msilim na preračun kurseva, o čemu smo pričali koliko na prethodnoj strani.

offtopic: ***, pad plate za 70%...
Nemoguce, limit se koriguje na svaka tri meseca, zadnja korekcija je bila 14. februara za prethodna tri meseca. Doduse vecina dobije i 13. platu decembra/januara, pa su ti 14. feb. izracunali prosek 4 a ne 3 plate.
70% ne bi moglo da se desi jer dinar nije toliko kolabirao jos uvek od 1994 ;)
Ovo slucajno znam (za 14. feb) jer je to bio jedini put kad sam morao da potpisujem prebacivanje plate i odredjivanje limita ;)

Mislim da je Amex samo besplatan u prvoj godini korišćenja (promocija), a posle toga se redovno plaća članarina.
Uz Hit racun je stalno besplatan.
Amex blue je besplatan u prvoj godini bilo kako.

Nemoguce, limit se koriguje na svaka tri meseca, zadnja korekcija je bila 14. februara za prethodna tri meseca. Doduse vecina dobije i 13. platu decembra/januara, pa su ti 14. feb. izracunali prosek 4 a ne 3 plate.
Ovo slucajno znam (za 14. feb) jer je to bio jedini put kad sam morao da potpisujem prebacivanje plate i odredjivanje limita ;)
Meni je dinarska plata porasla oko 1% za ove dve godine, koliko sam u Intesi. Kreditni limit na MC mi nikada nije menjan - isti kao i prvog dana, upravo sam ponovo pregledao MC izvode.

Ja sam u Intesi već preko 4 godine i nikad mi nije korigovan limit (osim jednom kada sam sam podneo zahtev za korekciju - pa su mi sa 2x plata podigli na 3x plata). A plata je išla ±50% u odnosu na početnu.

Uz Hit racun je stalno besplatan.
Amex blue je besplatan u prvoj godini bilo kako.
To su onda dodali skoro, kada su me poslednji put smarali telefonom, nije bila posebna ponuda za Amex uz HIT. Al stvarno ne kapiram koji će đavo nekom i Master i Amex...

Poslednja izmena:
Meni su rekli da sistem to automatski koriguje. Za povecanje valjda treba da se trazi, ali smanjenje rade mozda automatski. Mozda se ne radi za male korekcije. Videcu oko 15. maja posto meni plata bash oscilira.

Dobro je pitanje sta ce ti DVE kartice. Dovoljno bi bila samo jedna sa vecim limitom.

Potrebno je da razdvojite 2 stvari: limit po kreditnoj kartici (za koji je kibicer i pitao) i "limit" koji alfaunits spominje a utice na dozvoljeno prekoracenje po tekucem racunu. Jednom odobreni limit po kreditnoj kartici se menja samo na zahtev dok se onaj drugi "limit" revidira na svaka 3 meseca.

Sto se tice limita po kreditnim karticama, vec sam pomenuo sta je bitno - iznos maksimalnog mesecnog zaduzenja koje se racuna u kreditnom birou kao opterecenje - sto znaci = odobreni limit po kartici x 5% (za Intesu). Dakle, ukoliko je kartica odobrena kao revolving, sa stanovista kreditne sposobnosti nebitno je da li je koristis kao charge (sto je dobro).

Jedini razlog da uzmes AMEX je da bi trebalo da ga vise prihvataju, mada mislim da i MC prolazi OK. Jasno je da ogranicenje za limit predstavlja kreditna sposobnost koju mozes "iskoristiti" (zahtevati) na jednoj kartici, ili podeliti na 5 kartica. Postoji i varijanta da pre sluzbenog puta uplatis sredstva na karticu cime povecavas iznos raspolozivih sredstava na istoj, ako ti to nesto znaci.

Eto, sad sam zbunjen...
Na prethodnoj starni razumeh alfaunits-a da bi i na jednoj i na drugoj kartici dobio po 250% od plate, dakle mogao bih da se zadužim ukupno 500%.
Jel to znači da bih istih 500% mogao da dobijem i samo na postojećoj MC kartici? Meni bi i to bilo OK.
Dakle, meni ne treba radi kreditnog zaduživanja druge vrste, to i ne planiram.
Da li dozvoljeni minus po tr utiče na limit po kreditnim karticama?
Može li detaljnije objašnjenje kako banka sve ovo radi?

Znam da mogu prebacivati novac na MC i pre dospevanja računa/izvoda, i to sada i radim, kada udarim u limit. I to je ono što mi ne odgovara.

tvoja plata = X
tvoj zahvtev za limit na MasterCard = Y i uglavnom oko 2.5X
ako hoces veci limit, salje se upit kreditnom birou koji proceni koje je tvoje maksimalno opterecenje = Z i recimo neka bude 5X

ako imas vise kreditnih kartica => Z je manje po 5% po kartici!
ako imas dozvoljen minus => Z je manje za neki procenat (zaboravio sam koji)
ako imas neki kredit => Z je umanjen za tu vrednost kredita...

ranije su limiti na karticama bili vezani za 6 plata i sl. ali nas je SEKA saSEKlA

Upravo tako, maksimalni limit koji ti dozvoljava kreditna sposobnost mozes da uzmes na 1 kartici, ili da podelis na vise kartica. Dozvoljeni minus po TR ne utice na kreditnu sposobnost od maja prosle godine.
Dakle ovako ide:
plata 100.000
kreditna sposobnost 30.000 - sve mesecne obaveze (rata kredita, lizinga, kreditnih kartica, gde smo pricali da se uzima maksimalan iznos potrosnje odnosno mesecna rata)
uzmemo da nema opterecenja - dakle 30.000 moze biti maksimalan iznos mesecne rate po kartici sto znaci da je maksimalan limit po kartici 600.000
Naravno, banka odredjuje koji ce limit da dodeli u odnosu na svoje interne kriterijume

Vrh Dno