Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Dakle, ukoliko je kartica odobrena kao revolving, sa stanovista kreditne sposobnosti nebitno je da li je koristis kao charge (sto je dobro).

Da dodam, ne vezano za celu raspravu:
Najbolje je kreditnu karticu koristiti kao charge, jer nema troškova za korišćenje sredstava (osim neke godišnje naknade, ko ima tu obavezu), a kreditni limit je umanjen za minimalnu mesečnu obavezu po kartici.
Kod charge kartica korisnik ne mora da razmišlja o izmirenju obaveze, već samo da ima dovoljno para na računu, ali se onda ceo limit kartice odbija od kreditne sposobnosti u kreditnom birou.

Da dodam, ne vezano za celu raspravu:
Najbolje je kreditnu karticu koristiti kao charge, jer nema troškova za korišćenje sredstava (osim neke godišnje naknade, ko ima tu obavezu), a kreditni limit je umanjen za minimalnu mesečnu obavezu po kartici.
Kod charge kartica korisnik ne mora da razmišlja o izmirenju obaveze, već samo da ima dovoljno para na računu, ali se onda ceo limit kartice odbija od kreditne sposobnosti u kreditnom birou.

Mozda nisam prethodno jasno napisao, ali prilikom zahteva za karticu, potrebno je naglasiti da zelis charge naplatu (jer se po defaultu pretpostavlja da svi hoce revolving). Najcesce ako zelis da promenis nacin naplate, mora da se radi nova kartica.
U gore navedenom slucaju, 30.000 bi ti bio max limit na kartici ako je charge, dok bi za revolving bio max 600.000. Kome odgovara charge, svakako je bolje, mada to onda i nije kreditna kartica u klasicnom smislu.

Potrebno je da razdvojite 2 stvari: limit po kreditnoj kartici (za koji je kibicer i pitao) i "limit" koji alfaunits spominje a utice na dozvoljeno prekoracenje po tekucem racunu. Jednom odobreni limit po kreditnoj kartici se menja samo na zahtev dok se onaj drugi "limit" revidira na svaka 3 meseca.
Ne, ja sam mislio na limit po kreditnim karticama, barem po karticama koje idu uz Intesa Hit (ne znam kako idu obicne sada).
Videcemo 15. ;) Ranije su mi rekli da se menja na 3 meseca i da iznosi prosek od prethodna tri meseca * 2.5 za MC vezan uz Hit racun.

Amex NIKAKO nije vise prihvacena od drugih kartica. Sta vise to je najmanje prihvacena kartica van SAD-a. MC je najprihvacenija kartica, definitivno. Amex sam cak i po hotelima vidjao da ne primaju sto je jako cudno jer ti isti hoteli primaju cak i JCB (japanska cc)

Ovo za charge kartice znam. Koristim kreditnu kai charge, da ne bih ulazio u revolving.

Ima li razlike u nacinu autorizacije jedne i druge kartice? Drugim recima, postoji li mogucnost da, na istom POSu, jedna kartica bude odbijena, a druga (drugi brend) prodje?

TT

Svaka MasterCard je kreditna. Svaka obicna Visa je kreditna. Visa Electron i Internet kao i Maestro su debitne. Ne moze tu da se menja.
Debitne (charge) kartice mogu da budu odbijene na dosta mesta. To je stvar banke a ne stvar kartice - u sustini gde god se prihvata Visa trebalo bi da moze i Visa Electron ali neke banke ne dozvoljavaju UPIT u mogucnosti kartice sto neke radnje/sajtove traze da bi proverili validnost kartice - i tu dolazi do odbijanja Visa Electron/Internet npr.
Licno mi se nije desilo da negde ne prolazi Visa Business Electron ali mislim da ona nije ista kao i za fizicka lica.

Na MC/Visa/Amex ne morate da trosite samo do limita, mozete uvek da pretplatite preko limita i trosite kao da vam je povecan limit. Meni je limit smesan jer u Intesi primim jednom godisnje platu samo da bih odrzao Hit bez depozita, tako da na MC uvek uplatim preko toga za putovanja.

Poslednja izmena:
Meni je limit smesan jer u Intesi primim jednom godisnje platu samo da bih odrzao Hit bez depozita, tako da na MC uvek uplatim preko toga za putovanja.

:) :) :) Same here, imam 100 evra na master kartici. Ali imam i DINA za po Srbiji, i imam i Maestro za svuda ....

Nego sam se sada s****, uplatio 200 evra da imam na tekuci - EUR deo, krenuo za IT, i placao putarine, gorivo, kafu ... samo pruzim MAESTRO, i ne interesuje me koliko je kuna, da li ce hrvoje da me zavrne i slicno ....

Proverim uvece OnLine, stoji 200 eura, a dinarski otisao u minus :) :) :) koji nemam, dakle nedozvoljeni .....

Sutradan mi tek konvertovali devize po nekom NOCNI TRANSFER sistemu i losijem kursu.

Tako da sam sada rucno prebacio ostatak u dinare, pa neka odma skida.

Nisam znao da to tako funkcionise.

Kad sam budala, a jos jurio da kupim evre, ono, treba li neko od prijatelja treba da menja, pa da odradimo po srednjem kursu .....

Poslao sam i mejl Intesi, kada sam video crvene brojke, naravno stiglo posle 2 dana, kad vec sve bilo gotovo:

"
Postovani,

Ukoliko vlasnik tekućeg računa ima pozitivan saldo na deviznom delu tekućeg računa (*************-EUR), a saldo na dinarskom delu tekućeg računa je negativan, u noćnoj obradi, automatski će izvršiti pokriće dinarskog minusnog salda sa deviznog dela tekućeg računa, što se sutradan može videti kroz promet po dinarskoj partiji. Ova transakcije se u prometu na dinarskom delu računa vidi kao konverzija noćna obrada.
Buduci da koristite Maestro karticu potrošnja se vrši iz raspoloživih sredstava u dinariima koja posedujete na računu. U slučajevima kada se kartica koristi u inostranstvu, rezervacija sredstava uvećana je za 3% u odnosu na stvarnu potrošnju. Ovo uvećanje vrši se zbog mogućnosti nastanka kursne razlike od momenta autorizacije transakcije do momenta zaduženja partije tekućeg računa za Maestro karticu. Prilikom knjiženja zaduženja potrošnje u inostranstvu, automatski se skida uvećana rezervacija. Preračun za zaduženje tekućeg računa za potrošnju u inostranstvu radi se po prodajnom kursu za devize na dan knjiženja.

Za dodatna pitanja Vam stojimo na raspolaganju kao i Kontakt Centar Banke Intesa na broju 011/310 88 88 radnim danom od 08:00 do 21:00 i subotom od 09:00 do 14:00h.

S poštovanjem, .... "

Eto tako, da znate i vi da se ne zeznete kao ja .... :D:D

Poslednja izmena:
tu mi je na nekih 70 posto iskoriscen, imam raspolozivo 30ak evra, i nisam hteo da "pokrivam" sa ovim sto sam spremio za put .....

Moracu da odem da izvadim i VISA karticu koja je vezana za devizni koji imam, i onda ne bi trebalo da bude greske ..... koliko uplatim, toliko skinu ....

Mislim da je to tako izvodljivo ....

Poslednja izmena od urednika:
Nisam znao da Maestro samo sa dinarskog skida. Khm :(
Ne kapiram samo zasto nisi stavio na MC umesto na Maestro? Sigurno ce pre primati MC nego Maestro a ne kosta te nista vise (sta vise, kosta te manje :D)
Hvala na info, ja bi mozda nekad i koristio Maestro da je na njemu evra pa bih se zeznuo - pisao sam skoro koliki je uzas podizanje gotovine na ATM-u preko Maestra.

Ako imas Visa ELECTRON, pogledaj sta su pisali na prethodnim stranama - da ne bi bilo konverzije treba da imas otvorenu partiju za svaku devizu u kojoj hoces da placas.
MC ima bolji kurs od Vize - barem po iskustvu sa MC i Visa Biz Electron je tako (nije to neka razlika ali ima je)

Poslednja izmena:
Ne kapiram samo zasto nisi stavio na MC umesto na Maestro? Sigurno ce pre primati MC nego Maestro a ne kosta te nista vise (sta vise, kosta te manje )

Pa vec sam napisao, necu MC da diram, polako ga punim.
A sto se tice drugog dela poruke, nemoj sada da me bacas u rebus :S::S::S:
Zar master i maestro nije isto, i gde god primaju master, trebalo bi i maestro, samo sto je ovo kreditna, a ovo debitna?

Ako imas Visa ELECTRON, pogledaj sta su pisali na prethodnim stranama - da ne bi bilo konverzije treba da imas otvorenu partiju za svaku devizu u kojoj hoces da placas.
MC ima bolji kurs od Vize - barem po iskustvu sa MC i Visa Biz Electron je tako (nije to neka razlika ali ima je)

Nemam nikakvu VISA karticu, ali sam ovde negde procitao da mogu da izvadim za devizni. Dakle ne ovaj tekuci, pa devizni deo, vec imam devizni (tj. 2, ali jedan je za internet karticu) koji mi sluzi za uplate iz inostranstva. Na njemu bi trebalo da nema nikakvih konverzija, samo evri da pice ..... :D:D:D:D

...VISA karticu,... Na njemu bi trebalo da nema nikakvih konverzija, samo evri da pice ..... :D:D:D:D
Lepo ti reče alfaunits, prelistaj samo stranu-dve unazad. Za plaćanje u različitim valutama, ako ih nemaš, već želiš da ih pokriješ EURima, MC je daleko povoljniji od te Visa Electron. Zbog načina konverzije.

dodatak:
Može li odgovor na ovo, ko zna (alfaunits mislim da nije bio precizan):
Ima li razlike u nacinu autorizacije jedne i druge kartice? Drugim recima, postoji li mogucnost da, na istom POSu, jedna kartica bude odbijena, a druga (drugi brend) prodje?

Hvala!

Poslednja izmena:
Pa vec sam napisao, necu MC da diram, polako ga punim.
A sto se tice drugog dela poruke, nemoj sada da me bacas u rebus :S::S::S:
Zar master i maestro nije isto, i gde god primaju master, trebalo bi i maestro, samo sto je ovo kreditna, a ovo debitna?
Maestro se razlikuje od zemlje do zemlje. Ne prima se ni u 10% mesta gde se prima MC.
http://en.wikipedia.org/wiki/Maestro_(debit_card)

@kibicer, ako mislis na MC naspram Visa, samo ako terminal ili radnja ne primaju taj brend iz nekog razloga.
Ali Maestro i Visa Electron ne prolaze svugde. Objasnio sam zasto VE ne prolazi svugde.

@Starter21, VClassic je kreditna:
http://www.bancaintesabeograd.com/code/navigate.aspx?Id=450

Poslednja izmena:

OK, ja sam napravio papazjaniju, jer sam se oglasio u temi koja je ipak vezana za Intesu. U svom default izdanju, Visa Classic je uglavnom debitna.

http://www.societegenerale.rs/index.php?id=198
http://www.raiffeisenbank.rs/code/navigate.aspx?Id=31
http://www.nlb.rs/s_kart_v_classic.php
http://www.kombank.com/srp/tekst.asp?id=121

Neke banke (Intesa, EFG npr.) izdaju istu kao kreditnu.

OK, ja sam napravio papazjaniju, jer sam se oglasio u temi koja je ipak vezana za Intesu. U svom default izdanju, Visa Classic je uglavnom debitna.
Nesto se izgleda mesaju termini kod nasih banaka. Kreditna je kartica gde ne moras da imas pokrice trenutno vec posle otplacujes.
SocGe je takva (moze se dobiti "bez depozita" ako se prima plata kod njih sto znaci da se ponasa kao kreditna).
RF trazi depozit bilo kako - ne znam da li misle 20e ili nesto konkretnije.
NLB i Kombank su vec prave debitne.

Nebitno od toga da li se dobija kredit uz karticu, Classic se vidi kao kreditna kartica sto je zgodnije od Visa Electron npr.

^ Ne znam na osnovu cega imas takav zakljucak, ako si pogledao linkove koje sam prilozio. Jasno je predoceno da je VC u tim bankama debitna kartica i da je moguce koristiti samo trenutno raspolozivi iznos sredstava.

Ne vidim da je za pojam debitna-kreditna bitno da li depozita za dobijanje te kartice ima ili nema. Jednostavno, ili mogu da koristim iskljucivo raspoloziva sredstva sa svog racuna (debitna) ili mogu i da se dodatno zaduzujem, novcem koji zapravo nemam (kreditna).

Druga je stvar, ako pod terminom "kreditna" ti podrazumevas i neke druge usluge vezane uz karticu, koje posredno omogucavaju i koriscenje sredstava koja realno nisu korisnikova - npr. dozvoljeni minus koji moze ici uz tu karticu (ako korisnik to zeli). Ipak, same gore pomenute banke tu karticu nazivaju debitnom.

Konkretno - primam platu preko Societe General i, izmedju ostalog, imam Visu Classic. I veruj mi - nema tu nikakvih kreditnih mogucnosti, a na svim ugovorima i izvestajima koje primam jasno je istaknuto da se radi o debitnoj kartici. Ne ponasa se kao kreditna i nema naknadnog otplacivanja. Prosto, nema sredstava = nema trosenja i zaduzivanja.

Kao argument, mozes recimo pogledati SoGe tarife za debitne kartice
http://www.societegenerale.rs/fileadmin/template/main/pdf/tarife-debitne_kartice.pdf

Neka druga prica u SoGe je, npr. Visa O-la-la kartica koja je kreditna i koja je u rangu sa VC. Ali to je ipak druga kartica, za koju je potreban poseban zahtev i koja onda sa sobom nosi sve prednosti i mane kreditne kartice.

Rec je bila o tome kako se koja kartica tretira za placanje. Sve Visa Classic se tretiraju kao kreditne sa tehnicke strane sto omogucava upite koje VElectron recimo ne omogucava.
A slazem se da ako nemas kreditnu liniju - nije to kreditna u sustini, kako god se zvala kartica. Ali ako je tehnicki implementirana kao kreditna (makar i sa limitom 0) lakse prolazi svugde.

Mater mu j383m, ovo ispade cela nauka sa karticama .... ja smatram da dosta toga znam, i koristim sve moguce elektronske olaksice, a evo ovde, opet sam naucio jos par stvari ... ovo sa master - maestro me je najvise pogodilo . . . . bio sam UBEDJEN da je isto, samo sto sa maestro trosim pare koje imam, a sa master koje nemam . . .

Evo malopre u LIDL kupujem kuci za klince slatkise, za zenu makarone, sosove, za mene NISTA :) :) :) i pruzam karticu, i ova je gleda belo, pita el kredtirna ili debitna. Ja reko debitna, ali imam novca na racunu ..... tek onda prihvatila. Valjda navikla da ovde na trulom zapadu trose pare koje nemaju .... :) :)

Ma i ja sve vreme mislim da dosta znam (posto kod nas i nije neka nauka kao sto je van), ali uvek neka novina ;)

To u LIDL te pita da bi znala na koja aparat da stavi ili mozda ne prihvataju kreditne ili mozda ne prihvataju kreditne za manje sume (jer je neisplativo).
U Srbiji vecina prodavaca i ne zna da li prihvataju Amex :)

Danas sam uzeo mogucnost Online Banking-a... I sve funkcionise normalno, ali samo na Desktop racunaru. Posto imam PowerBook i koristim Safari/Firefox, ne uspevam da se ulogujem. Postoji li neko resenje, video sam da oni imaju neka podesavanja ali samo za Internet Explorer.

Iskljucivo uz IE - eventualno IEAddon za Firefox ili po Wine-om za Linux.

Ako treba da primim određen iznos u funtama na intesa devizni, a nemam GBP partiju, da l' ja tu treba nešto da radim ili će sve biti obavljeno automatski??? Dakle klasični 302 račun, transfer preko IBAN/SWIFT.

Drugo pitanje, neko je pominjao da određeni iznosi primljeni iz inostranstva pale alarme u policiji... Da li se makar okvirno zna koji su to iznosi?

Poslednja izmena:
Ne treba ti posebna partija automatski ces dobiti GBP partiju.
Raspitaj se bolje da li bi oni hteli da ti posalju Evre umesto funti jer kod nas funta nije preterano cenjena pa ces izgubiti 0.4% na prenos u Intesi (sem ako ne polozis na barem mesec dana orocenja i time eventualno izgubis ako funta padne) plus razlika za konverziju. Mada banke u UK ne daju nimalo dobre kurseve za firme su OK.

Sta alarmira zavisi vise od drugih stvari od cifre. Sama cifra ispod 10-15K nece tek tako psolati signal (ali bi i 200e iz Saudijske Arabije proispitalo taj transfer ;))

Što se tiče gubljenja 0.4%, to je beznačajno, pošto je iznos s 2 nule. :) A ko zna da li bi i ta banka u UK imala lošiji kursi ili bi i ona uzela neku proviziju.

A za alarm, znači ako primim iz UK iznos ispod 1000GBP ne treba da brinem? Mislim, potpuno su legalne pare, al' ne bih da se dovedem u priliku da to dokazujem. :D

Sto se dokazivanja legalnosti tice, nemas potrebe za brigom u tom slucaju.

Jel vama radi Menjacnica na Intesa online? Kada hocu da zamenim eure u dinare, nemam iz padajuceg menija "izaberite valutu" nista da izaberem, prazno je.

Da li si dozvolio da se instalira njihova activex kontrola?

Bez ActiveX-a ne bi mogao ni da udje vise.
Da nisi update-ovao na IE9 skoro?:)

Nazad
Vrh Dno