Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Rok za otvaranja case-e je 45 dana od placanja. Moja procedura je da ako paketa nema posle 40ak dana, posaljem prodavcu poruku da vidim da li je spreman da posalje ponovo, da refundira, da li ima tracking broj (ako ga u startu nije dao). Mnogi prodavci su spremni da sami refundiraju ako se zalite. Ako dogovora nema 44. dan otvaram dispute, to je obicno na paypalu a ne na ebayu. Dispute ti omogucava da nastavis komunikaciju sa prodavcem a da ti ne istekne rok za zalbu. Ako ni posle par dana od otvaranja disputea nema resenja a ni paket ne stize, idem na escalate dispute to a paypal claim, da paypal presudi...

Desava se da prodavci ponude da posalju ponovo ali bez trackinga, a u tom slucaju lako moze da bude i prevara sa njihove strane, da vi pristanete da oni posalju ponovo i da zbog toga ne otvarate slucaj. Oni kazu da su poslali (a ne posalju), trekinga nema, a vama istekne rok od 45 dana za zalbu...

Po meni najgore situacije na ebayu su kad stigne pogresna stvar, ili neispravna. Retko koji prodavac ce u tom slucaju pristati da plati vase troskove za slanje nazad, ili da o svom trosku posalje novi primerak. Naravno da ima i onih koji hoce, ali cesto se desava da nece, pa onda trosite pare i gubite vreme na slanje nazad... To su u principu jedine situacije kada sam bio na gubitku na ebayu a imao sam preko 1000 kupovina do sad. Desavalo se i da prodavac tvrdi da mu nije stigao paket koji sam ja poslao nazad u Kinu a na sajtu poste vidim da je stigao u Kinu, ali ne i da je urucen... U takvim situacijama mislim da je bolje da ako nema trekinga paket prijavite da nije ni stigao nego da je stigao a da nesto ne odgovara...

Jedan prodavac iz Nemacke (ko bi rekao) je pokusao da me prevari tako sto kad sam pokrenuo postupak on je poslao naknadno prazan koverat sa trekingom, da bi ispalo kako je dostavio paket...

A cinjenica je da u poslednje vreme sa nasom carinom ide mnogo sporije. Do skoro kad vidim da je paket dosao na carinu, znam da je sutradan zavrsen i otpremljen ka mojoj posti, sad stoji i po 7 dana...

Aj sad da se konačno vratimo malo na temu:)
A tebi boki ako paket ipak stigne bilo bi lepo da opet platiš čoveku, tada će sigurno opet slati u Srbiju.

Naravno. Tako mi se vec desilo sa nekim folijama da su mi stigle iz Kine posle dva meseca pa sam coveku platio. Veruj mi da bih bio najsrecniji da mi paket stigne pa da ga platim sve sa carinom i PDV posto je ista stvar ovde 170 evra skuplja i bas mi je bila dobra kombinacija. Case sam otvorio u zadnjem momentu i pisao sam prodavcu 2 puta i nije nista odgovorio. Zato je i ebay-u bio sumnjiv pa su odma presudili u moju korist. Ali opet negde mislim da prodavac nije kriv posto sam dosad dobijao 15 puta istu posiljku i nikad nije bilo problema. Obicno stigne za dve nedelje najkasnije.

USPS First class mail intl nema tracking kad paket napusti zemlju, priority mail i express imaju, nema veze da li je pismo ili paket

Ovo mi je trebalo kao informacija. Čitao sam na sajtu ali nisam mogao da provalim dokle ide tracking kod nas. Hvala.

Poslednja izmena od urednika:
Vezano za otvaranje slucaja:
Narucio sam 1 komad android boxa pre 30ak dana.... imam jos 4 dana za otvaranje slucaja.
Pojurio sam prodavca da vidi sta se desava sa paketom, on kaze da je napustio HK 27.4., znaci pre par dana...
Ja regularno to platio pre mesec dana , naravno ( aliexpress je u pitanju)
Prodavac me moli da sacekam jos 10-15 dana, i da ce stici, a meni Ali odbrojava jod oko 4 dana za dispute...
Sta raditi?
Da li da otvorim dispute i kako to ide kod Alija?
Hvala

Trazi hitno od prodavca da ti produzi rok zalbe na plus 30 dana ako ne otvoru dispute pre isteka vremena!

hm, mozda gresim ali zar ne bi otvaranje caseova bilo produktivno u smislu da nasa posta steps it up, i da odgovorno pristupa zadatku kao i nekad pre paypala, jer predpostavljam da bi usled toliko dispute-ova i sami ljudi u paypalu posle par meseci razmenili par reci sa ovim nasima i rekli nam da mora da se restruktuira i izmeni nacin kako posluje carina i posta

ja kad god mogu, naravno uvek prvo pricam na finjaka sa likom preko case-a, a onda ako lik zeza, ili ponekad se desi da nije ni poslao paket niti ima tracking, makar ga neko u nasoj posti marnuo a on stvarno poslao, uvek escalateujem na claim dispute, i uvek dobijem pare nazad.

hm, mozda gresim ali zar ne bi otvaranje caseova bilo produktivno u smislu da nasa posta steps it up, i da odgovorno pristupa zadatku kao i nekad pre paypala, jer predpostavljam da bi usled toliko dispute-ova i sami ljudi u paypalu posle par meseci razmenili par reci sa ovim nasima i rekli nam da mora da se restruktuira i izmeni nacin kako posluje carina i posta.

Izvini na komentaru, ali sad si me baš slatko nasmejao...

Sto bi se paypal zeza sa *****ima sa carine, njih to neinteresuje, prodavac bude u minusu i blacklistuju celu zemlju, sto ja verujem da ce se jako brzo desiti ovoj tikvi :)

Po ovom lopovskom sistemu bolje da nam lepo zabrane uvoz bar bar da si na jasnom po pitanju gde zivis a da oni sto likuju napokon utihnu

Poslednja izmena:
Не него је боље скупити се и изломити им прстиће: Евици, Мици и Веци па можда би се некако и кренуло напред. Шта силују народ који к... више?!:banghead:

Ja sam svojevremeno porucio nekoliko plavih UV sata kablova, i to sam porucio sa konektorom od 90 stepeni. Dobio sam obicne.

Kontaktirao prodavca, odmah je pitao da li hocu full refund ili da posalje ponovo. Odabrao sam drugo, stiglo sve regularno.

Uglavnom svima na ebay je bitno da im ne lupas negativne, i potrudice se max da "ispoštuju" kupca :)

Trazi hitno od prodavca da ti produzi rok zalbe na plus 30 dana ako ne otvoru dispute pre isteka vremena!

Produzio za 15 dana.... counter se promenio na onih 4 + tih 15....
Stici ce valjda :)
Samo ne znam zasto su zadrzali u HK 20 dana posiljku... ali nema ni veze :)

Izvini na komentaru, ali sad si me baš slatko nasmejao...

pa dobro, pazi, ja to gledam sa stanovista da je ovo normalna zemlja i da komunikacija izmedju nasih i njihovih postoji i da se sve ovde radi za dobrobit gradjana i drzave, zivotnog standarda

ne znam ja, tako valjda treba, to pricaju kad polazu zakletvu kad odu u skupstinu, gde znam.

jel postoji uopste sansa da nam ukinu paypal kaput komplet ako tipa svaki 3. paket ne stigne (to je 30-35%, vece nego statistical margin of error), ili sad kad smo ga dobili nema vracke?

jedino sto ja vidim je da bi moglo da nam samo uspori dolazak mogucnosti za primanje novca.

anyways, pp je super i imam ga jos od pre par godina, i u "ono" vreme (vreme tipa 2010-2012 :D) je bilo super jer nisu carinili i PDVisali kao pijani, mada je bilo situacija da carine gluposti prema njihovom katalogu ali to je uvek bilo jednom u 20 paketa, i posle zalbe su meni uvek (sem jednom, kad sam stvarno bio pogresio ja) oslobodili paket od carinjenja, i sve super proslo.

pa dobro, pazi, ja to gledam sa stanovista da je ovo normalna zemlja i da komunikacija izmedju nasih i njihovih postoji i da se sve ovde radi za dobrobit gradjana i drzave, zivotnog standarda
Sad si i mene nasmejao :D
Svi rade pod tom maskom "za dobrobit naroda" a ustvari rade za svoj dzep. A kada nesto urade na stetu naroda to je onda "da bi ih zastitili od prevaranata/lopova/...". Recimo ovim "pravilima" i "sprovodjenjem" istih su se toboz zastitili od nekog novog "Neckelman" slucaja...

Inace ne verujem da ce PP otici odavde sad kada je dosao. Nije njima jedini prihod (sto se Srbije tice) samo i iskljucivo preko ebay-a. Placaju ljudi sada sve zivo PP-om. Da sam ja na njihovom mestu, i da krenu tako da se svi paketi vracaju i/ili se otvara veci broj "dispute"-a od strane nasih drzavljana, ja bih onda na mestu PP-a samo poceo da presudjujem na stetu Srba (sto imaju pravo, jer u sustini u ovom slucaju nije prodavac kriv, jer je on uradio sve sto je do njega - a "mi" smo krivi jer smo znali da nam je takva posta/drzava i svesno smo rizikovali, pa je red i da snosimo posledice). Onda bi se samo smanjio obim trgovine preko ebay-a (sto se Srbije tice), a i ovi sto bi kupovali ako bi im se desilo da se paket izgubi u nasoj posti ne bi se ni bunili.

lel, koliko ja znam iz iskustva i paypal transakcija (nesto vise od 100tinak, i uplata i isplata), ovo;

a "mi" smo krivi jer smo znali da nam je takva posta/drzava i svesno smo rizikovali, pa je red i da snosimo posledice
ne bi moglo jer zamisli neki lik prvi put uzne da narucuje nesto a nikad u zivotu bench nije otvorio :D
+ sto bi discourageovalo narod da kupuje preko ebaya ako nikad ne stignu posiljke, ako bi presudjivali u korist prodavca

nakaradna zemlja, sta ces, meni je samo interesantan potencijalni epilog svega ovoga kroz par meseci, da vidimo da li je moguce da mozemo da budemo gori i od italijana po tome koliko krademo

Produzio za 15 dana.... counter se promenio na onih 4 + tih 15....
Stici ce valjda :)
Samo ne znam zasto su zadrzali u HK 20 dana posiljku... ali nema ni veze :)
Svima su se zadržali paketi u HK. I ja sam čekao od 5og do 28og da krene paket.
Inače, obavezno pokreni dispute pre isteka roka, lako ćeš ga prekinuti ako je sve u redu sa porudžbinom. A ako imaš problem, a isteklo je vreme, možeš da se slikaš. :)

lel, koliko ja znam iz iskustva i paypal transakcija (nesto vise od 100tinak, i uplata i isplata), ovo;

ne bi moglo jer zamisli neki lik prvi put uzne da narucuje nesto a nikad u zivotu bench nije otvorio :D
+ sto bi discourageovalo narod da kupuje preko ebaya ako nikad ne stignu posiljke, ako bi presudjivali u korist prodavca

nakaradna zemlja, sta ces, meni je samo interesantan potencijalni epilog svega ovoga kroz par meseci, da vidimo da li je moguce da mozemo da budemo gori i od italijana po tome koliko krademo
Upravo to sam i hteo da kazem. Da sam na PP-lovom mestu ja bih to bas tako, politicki korektno, "resio" problem i mirna backa. Srbija ima PP, tj ostaje joj, ali vise nece biti nezadovoljnih prodavaca na ebay-u (koji su snosili posledice ni krivi ni duzni). Cena toga: Srbi nece kupovati sa ebay-a (ali ce idalje koristiti PP tak oda ce im samo promet malo opasti (mislim od strane Srba) i to je sve).

Da nije dobro nije, i bilo je bolje pre dolaska paypal-a. No ja ne vidim to kao neki veliki problem. Na netu kupujem samo stvari koje ne mogu da se kupe u srbistanu ili ako se kojim slučajem i mogu naći kod nas koštaju od dva do četiri puta skuplje nego na netu pojedini artikli ali retko čak i kada platim poštarinu, carinu i porez opet mi izađu jeftiniji i do deset puta . Pa kako god okrenieš meni je dobro i nisam toliko nezadovoljan.

Takođe kako na većini sajtova tako i kod dobrog dela prodavaca na ebay-u piše da oni nemaju nikakve veze sa uvoznim dažbinama za pošiljke i da su one na teret kupca, a gde ne piše tu se podrazumeva. Tako da ne vidim šta su vam krivi prodavci sa ebay-a i ako dospemo na crnu listu kod nekih prodavaca zbog vraćanja pošiljaka jer pojedinci ne žele da plate uvozne dažbine, i treba da nas stave na crnu listu i da zaborave na slanje u Srbistan pošto imamo brdo neozbiljnih kupaca. Hoću reći brdo pametnjakovića koji su mislili da "švercuju" na veliko preko pošte.

Imam i malo uputstvo za one koji ne bi da plaćaju carinu porez... Sačekajte par meseci dok Hrvatska uđe u EU pa lepo robu naručujte robu iz EU na "post restant" adresu nekog pograničnog mesta u Hrvatskoj i kada po tracking brojevima vidite da se nagomilavaju paketi ključ u bravu automobila pa pravac u poštu u koju ste poručivali robu. A za prelazak granice nazad kako se snađete.

Poslednja izmena:
Vezano za otvaranje slucaja:
Narucio sam 1 komad android boxa pre 30ak dana.... imam jos 4 dana za otvaranje slucaja.
Pojurio sam prodavca da vidi sta se desava sa paketom, on kaze da je napustio HK 27.4., znaci pre par dana...
Ja regularno to platio pre mesec dana , naravno ( aliexpress je u pitanju)
Prodavac me moli da sacekam jos 10-15 dana, i da ce stici, a meni Ali odbrojava jod oko 4 dana za dispute...
Sta raditi?
Da li da otvorim dispute i kako to ide kod Alija?
Hvala
Ja sam pre neki dan otvorio dispute na Aliju, narucio neke daljince za dslr, oko 10$, ali su u startu imali neispravan tracking number, i nakon 55 dana, i par dopisivanja sa prodavcem "ne brinite, stici ce sigurno" sam otvorio dispute... Ne znam kako ce da se zavrsi, vise bih voleo da mi stigne paket, nego da cekam pare mesec dana...

To za post restant je super ideja. Ja sam o tome razisljao samo mi noje jesno dal moze strani drzavljanin?
I koliko stvari mogu da stoje tamo??

Smisao post restanta i jeste to da si od nekud tj. da nemaš adresu u tom grdau, državi. Rok za podizanje paketa treba proveriti na licu mesta ali ne verujem da je kraći od 5 dana. Zato je dobro da se uvek poručuju u kontigentima i po par ljudi zajedno kao bi troškovi puta bili manji od carine i poreza koje bi platili da vam poštar donese na prag.

Ja sam pre neki dan otvorio dispute na Aliju, narucio neke daljince za dslr, oko 10$, ali su u startu imali neispravan tracking number, i nakon 55 dana, i par dopisivanja sa prodavcem "ne brinite, stici ce sigurno" sam otvorio dispute... Ne znam kako ce da se zavrsi, vise bih voleo da mi stigne paket, nego da cekam pare mesec dana...

Meni su pare sa Alija stigle za 4-5 dana u dva slucaja.
U jednom je prodavac rekao da vise proizvoda nema na zalihama i odradio refund, a u drugom stiglo pogresno, i takodje vracene pare, proizvod mi ostao ( regularno sam slikao i poslao mu slike da se vidi da je pogresan, covek se slozio i vratio pare)
U oba slucaja su se pare pojavile za par dana...

Sad na PayPalu za Srbiju piše sledeće:

Individual
For individuals who buy and sell online.

No charge for opening your account.
Low fees for receiving payments.

Da sad ne čitam 200 strana, je li ovo znači da sad mogu i da se primaju uplate, ili ovo onako piše?

Pisalo se o tome vec u temi i mislim da je receno od 1-2 godine treba da prodje ..

...a mozda i nikad :D

Da li uplate uopšte ne mogu da se primaju ili mogu ali je ograničeno da ne mogu da se prebace sredstva na račun kod domaće banke?

Ne znam zašto se komplikuje stvar - Srbija ima one way PP, iliti, možemo samo da vučemo pare sa neke kartice i plaćamo štagod.
U suprotnom pravcu za sada neće da može, pošto ako neko proba da vam uplati novac na PP biće onemogućen i to je to.
Kao što neko reče, Hrvatska je čekala 6 godina, pa i kada je počelo važila je samo Visa, tj. samo oni kojima je Visa vezana za PP mogli su i da primaju novac. Nadam se samo da će to kod nas da traje kraće, iako se ne bih iznenadio da traje i duže, s obzirom na situaciju.

koliki sending i receiving withdrawal limit ima Srpski verifikovan personal use paypal?

moze neko da droppuje neki screenshot

kod slovenskog ima 1700 funti/2000e/2400$ (mislim da je tako nekako, zavisi od main currency-a koji stavite), dok se ne posalji podaci da povecaju limite ili kako vec.

cenim da je vise kod nas, ali moze da bude koliko hoce kad ne moze se prima

ima li neko neki provereni sajt za tracking posiljki koje pocinju sa RC??? Pokusavao na par, ali dobijam konstantno no item found, pa pocinjem da paranoisem da lik mozda pokusava da me zavrne...

Vrh Dno