Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam podneo zahtev za pasos pre vanredmog stanja, sve platio elektronski preko mobi banke, bez problema su prihvatili. Cak je i.poziv na broj bio za novi beograd, a podneo sam zahtev na vozdovcu, sve proslo regularno.

Huawei P30
 
Kako si im dao do znanja da si platio? Pokazao iz aplikacije, odštampao potvrdu o plaćanju, ili...?
Pozdrav
 
Odstampao potvrde koje sam dobio na mejl.

Pre tri godine sam za stan u katastru isto tako odradio, a i kad sam prebacivao edb na sebe isto sam platio elektronski (taksa neka sta li bese), a lik na salteru kaze, "vidi ima pecat na nalogu za prenos"... Kao to nije video ni kod jedne banke za ebank...

Huawei P30
 
Jedno pitanje vezano za ovu banku. Treba mi jedan tekuci racun iskljucivo za usluge online placanja putem kartice u zemlji. I trazim najjeftiniju varijantu za to. Koliko vidim u Mobi banci je osnovni racun besplatan i uz njega se dobije Dina kartica. Ideja je sledeca:

Tu Dina karticu bih sacuvao na svim sajtovima koje koristim za placanje u zemlji a koji je podrzavaju (najvazniji su mi SBB i VIP za placanje racuna). Ne zelim da ostavljam svoje prave kartice nigde na netu, nego bih ovu karticu koristio za te potrebe, a na ovaj racun bih prebacivao novac online sa svog pravog racuna u drugoj banci. Dakle flow je sledeci - kada nesto zelim da platim onda iz RF banke prebacim odredjenu svotu novca na ovaj racun u Mobi banci i onda izvrsim online placanje za SBB racun npr.

Ako sam dobro skapirao, u celoj ovoj proceduri moj ukupan trosak je 0 dinara za provizije (nemam proviziju kada sa RF prebacujem na druge racune u zemlji i nemam proviziju Mobi banke za odrzavanje racuna - jedino ne znam kolika je provizija kada Dina karticom placas online).

Da li sam negde pogresio u racunici?
 
Čini mi se kao mnogo cimanja za paranoju od plaćanja direktno osnovnom karticom.

Što se setupa tiče, jesi siguran da se SBB može platiti direktno karticom? Gledao sam prošli mesec, nisu imali opciju online uplate, osim slanja novca iz banke. SBB ima račun u Mobi banci, tako da bi taj prenos novca bio besplatan, međutim, ne znači ti to ništa, jer to imaš već u RF, pa ako nema plaćanja karticom, možeš direktno iz RF platiti na njihov račun, gde god da je.

A, da, nema provizije na plaćanje Dinom, ali je nisam imao priliku koristiti online, pa ne znam kako ona i da li uopšte radi online kod nas.
 
Poslednja izmena:
Nije mi neko cimanje, s obzirom da su u pitanju dva klika da prebacim novac sa jednog racuna na drugi.
Na portalu Moj SBB kada idem na online placanje u formi gde se unose podaci pise da su podrzane: Mastercard, Visa, Maestro, Dina i AE kartice.
Mada na Dina sajtu kada otvorim listu firmi koje podrzavaju online placanje Dinom ne vidim SBB (VIP je tamo).
 
Aha, hvala, našao. Plaćam za drugog, pa nisam imao ranije pristup portalu.

Vidim da im je Intesa procesor, tako da je bi trebalo da bude problema sa plaćanjem Dinom.
 
Ne razumem zašto SBB ne platiš iz RF banke, putem aplikacije ili web-a, kad već imaš račun u RF, a plaćanja su besplatna?
Mislim, u čemu je prava prednost plaćanja SBB-a karticom na njihovom sajtu u odnosu na plaćanje iz banke? RF plaćanje se proknjižava u SBB-u obično sledeći radni dan, nemaš trošak,...
Tvoja ideja jeste validna i moguća, ali iz mog ugla previše komplikovana a bez pravog razloga.
Pozdrav
 
SBB ne moze trajnim nalogom? Po meni je trajni nalog najkomforniji nacin placanja racuna. Bukvalno ne radis nista. VIP znam da moze, jer koristim. Za SBB ne znam...

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk
 
Pravi razlog je da me smara da unosim poziv na broj za racune kod kojih se to menja iz meseca u mesec. A to je slucaj sa VIP i SBB. Kada placas direktno preko njihovog sajta/aplikacije (sa sacuvanom karticom) to je dva klika i gotovo. Takodje, izgleda da VIP i SBB nemaju nameru da stave QR kod na racune, pa kad se pojave banke gde je placanje skeniranjem koda besplatno (RF nije besplatan) i dalje ce biti problem ako ove dve firme ne stave QR kod.
Trajni nalog je takodje opcija, ali s obzirom da su internet provajder i mobilni provajder promenjiva kategorija (SBB cu verovatno da menjam uskoro) mrzi me da se cimam sa bankom oko trajnog naloga.
A takodje ce mi Dina dobro doci za ostala placanja u zemlji (donesi.com i slicno) gde sam do sad koristio Virtuon karticu i placao proviziju/kursnu razliku :)
 
Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ta dina iz Mobi banke ne može da se koristi na internetu.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
 
Koja je fora da pises nesto sto nije tacno?

Provereno radi na CarGo, prizma.rs ...
 
Telenor dina radi i za plaćanje putarine preko ENPay aplikacije

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
 
Da li tu Karticu drzis u alu foliji? I sve to u ekspres loncu koji je u rerni?

Dina je dizajnirana za takve paranoicne - nema RFID - beskontaktno, nema 5G CHIP... ide na potpis.

Ne kapiram cemu ovakav ton? Ne uzimam ja Dinu zato sto nema RFID nego zato sto me kosta 0 dinara u osnovnom paketu Mobi banke. Kada bih u RF mogao besplatno da dobijem jos jedan tekuci racun i neku karticu ne bih ni pitao ovo za Mobi banku. Stvarno ne razumem zasto je problem sto ne zelim podatke svog osnovnog racuna da ostavljam po netu? Znaci ako se malo povede racuna o sigurnosti, odmah si paranoik...
 
ne zelim podatke svog osnovnog racuna da ostavljam po netu? Znaci ako se malo povede racuna o sigurnosti, odmah si paranoik...

Radi se o tome da korisnički podaci, u ovim scenarijima gde plaćaš preko proverenog procesora i na proverenom sajtu, putuju kanalima kojim putuju i mnogo bitnije stvari od naših kartica, pa ako postoji problem sa kanalom, kartice će biti najmanji problem :)

Ali na sve to, mislim da se podaci kartice konvertuju u neki hash, pa se vrednost hasha uporedi sa onim koji banka ima, pa se kao povratna informacija money procesoru da zeleno svetlo za odobrenu transakciju. Kao što kad se loguješ na sajt banke banka ne upoređuje bukvalno unetu šifru sa tvojom šifrom koju čuvaju u nekoj bazi, već hash vrednosti koju si uneo, sa hashiranom vrednošću koji čuvaju kod sebe.

U prevodu, ako ti je ćeif imati dve kartice, pa slati novac tamo-vamo, samo udri, ali ćeš i bez toga biti itekako siguran. Ono gde ćemo svi pre fasovati su RDIF skeneri dok se krećemo u gužvi ili u prevozu :)
 
@Voyager
Jasni su meni rizici svega toga, kao i nacini kako bi trebalo stvari da funckionisu. Ali ne zelim da prilikom placanja razmisljam o tome da li sajt koristi dobar procesor ili ne. Niti zelim da razmisljam da li su programeri bili lenji kada su implementirali nesto, da li su koristili proverene i patchovane biblioteke i slicno. Niti da li je sajt kompromitovan pa sam zrtva "man in the middle" napada. Zapravo da nisam ceo zivot okruzen programerima i IT strucnjacima verovatno bih bio mnogo manje oprezan po ovom pitanju nego sto jesam :) Stvarno nije veliki problem povremeno prebaciti sa RF na Mobi 100 evra da bih imao za ta sitnija online placanja, to je bukalno 10 sekundi posla.

Sto se RFID-a tice, kapiram da smo svi gledali snimak sa Defcona od pre 5-10 godina, ali beskontaktni nacin placanja ipak pruza preveliki komfor da bi ga se odrekli. A i potencijalna steta je manja jer su transakcije uglavnom limitirane na par desetina evra. :)
 
Šta su sad odlučili da nam naplaćuju...

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
 
Ne vidim da piše negde koje su promene, ali ovako na blic samo je smanjena kamata za štednju. Neka me neko ispravi ako grešim.
 
Ne kapiram cemu ovakav ton? Ne uzimam ja Dinu zato sto nema RFID nego zato sto me kosta 0 dinara u osnovnom paketu Mobi banke. Kada bih u RF mogao besplatno da dobijem jos jedan tekuci racun i neku karticu ne bih ni pitao ovo za Mobi banku. Stvarno ne razumem zasto je problem sto ne zelim podatke svog osnovnog racuna da ostavljam po netu? Znaci ako se malo povede racuna o sigurnosti, odmah si paranoik...

Ako ti je lakse, ja nemam poseban racun, vec imam posebnu karticu (kreditnu sa relativno malim limitom) koju sam izvadio samo za internet i "rizicnija" placanja. Pod rizicnija, ne mislim neke nepoznate/sumnjive sajtove (nisam lud), nego inostranstvo, razne svetske zabiti itd. Iako je mala sansa, kao sto kolega rece, ja generalno podrzavam common sense. Za ovo sam koristio Mobi banku nekad, ali mi se prosto vise ne placa odrzavanje.
 
Poslednja izmena:
I to što kažeš, da su nešto osim kamate menjali, obavestili bi nas.
A za kamatu na štednim računima nema šta da šalju i obaveštavaju. Kamata ostaje ista dok ti ne istekne ugovor, kad istekne ako hoćeš ponovo da otvoriš, onda ćeš već videti...
 
Interesantno, godinama koristim ovaj račun. Mesečno izvršim po xy uplata što institucijama što ptivatnim licima.
Pre par dana, izvršim uplatu privatnom licu na račun BankaIntesa, dobijem konfirmacioni email sa potvrdom o uplati. Tokom plaćanja checkirao instant plaćanje, u pdf-u uredno markirano "hitno".
Nisam dobio SMS o odlivu sa računa niti je primaocu leg'o novac.
U listama transakcija konkretne transakcije nema niti je na čekanju.
 
Za instant naloge odmah piše u aplikaciji da li su izvršeni ili nisu. Tebi očigledno nije izvršen i zato ga nema nigde. To što ti je stiglo u pdf-u je samo potvrda o prijemu, ne o realizaciji.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
 
Potpuno isto razmišljamo. Ok. Potvrdili su prijem i?
Ako će biti realizovan zašto ga nema "na čekanju"?
Ako neće biti realizovan, zašto ako su primili?
 
Primili su nalog i odmah preko aplikacije dok čekaš obaveštenje, napisali da li je izvršen ili nije. Da li si pogledao šta je pisalo?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno