Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upravo zvali iz banke da provere da li sam sinoc koristio karticu na internetu, posto vide da je bila aktivnost neka, pa "zbog moje sigurnosti" da provere da li je sve ok. To je kao prva provera, nece za svaku kupovinu tako naravno...

@alfa
Znam da je to tako, ali znači mi to zbog neke moje interne evidencije. Tako sam navikao dosad da radim.

Da li shvatas da ovo znaci da postoji provizija za placanje u inostranstvu, a tvrdis drugacije nekoliko strana? :D
Dodose, ovo je ako NEMA evra na racunu, koliko se secam, kad je Septimus postavio ceo tekst.

Gde ti vidis proviziju? Rade konverziju po kursu banke ako valuta nije EUR i to sve banke rade jer tako mora. Pricamo o proviziji koju zaracunava RF recimo:

21. Provizija na internacionalne transakcije** 1% iznosa transakcije

** Ukoliko se originalna valuta internacionalne transakcije razlikuje od referentne valute (EUR) dodatnih 1% na iznos originalne transakcije ce biti ukalkulisano u iznos transakcije, osim za Maestro i Debit MasterCard karticu.

Nema sta lose da sam razumeo, tako pise u ugovoru(ono je c/p iz istog) a tako je pokazano i u praksi. Jel me zaduzio PayPal za dolar, jeste, jel bilo dolara na racunu, nije. Jel to onda naplatio u dinarima, bez provizije, jeste. Gde se ne razumemo?

Ako imas dinare i eure na racunu i stigne naplata u dolarima --> U slučaju da se transakcija načinjena u inostranstvu knjiži po računu u valuti različitoj od EUR, iznos transakcije u referentnoj valuti (EUR) se konvertuje u RSD po prodajnom kursu Banke za devize koji važi na dan knjiženja, a zatim po kupovnom kursu Banke za datu valutu koji važi na dan knjiženja.

Ovo je jako dobra stvar i sviđa mi se :)
Na primeru Intese je to mnogo lošije rešeno (po korisnika, naravno); uvek skidaju prvo eure bez obzira u kojoj valuti se kupuje. Npr. imam na računu eure i dolare, kupim u dolarima, onda banka skida eure sa računa, kovertuje ih u dinare a onda te dinare konvertuje u dolare.
Dalju proviziju i ne moraju da naplaćuju :)

A sta bankomat guta od valuta?

Znaci jedini trosak (za Starter) je 500 din za izdavanje kartice?

@dejan87dex dinare i eure, citaj malo temu :)

@Extreme

Trosak je i SMS za odliv novca sa racuna ako nisi Telenor korisnik kao i 25din provizije po racunu. Meni inace jos uvek nisu naplatili tih 500din za karticu.

Da, video sam za proviziju. A obavestenje za odliv mail-om je pretpostavljam free?
Vidim i da nema nigde "primanje novca iz inostranstva" vec samo slanje?

Do 10000 evra izjava u slobodnoj formi o srodstvu, preko 10000 potreban izvod iz knjige rođenih kao dokaz o srodstvu.

Gde ti vidis proviziju? Rade konverziju po kursu banke ako valuta nije EUR
Pa to je provizija :D Ako se nesto ne radi po srednjem kursu, nego kursu banke, to je samo drugi naziv za proviziju.
Znaci srednji kurs EUR/USD je 1.3. Tebi banka proda EUR u dinare, po svom kursu (0.5% otprilike uzme od srednjeg), a onda kupi dolare po opet svom kursu (u najboljem slucaju 2% razlike od srednjeg). To je 2.5% provizije :) Dakle, kurs koji ti imas je 1.275, a ne 1.3. Tj. 100 EUR ti nece vredeti 130USD koliko trebaju vredeti.

i to sve banke rade jer tako mora. Pricamo o proviziji koju zaracunava RF recimo:

21. Provizija na internacionalne transakcije** 1% iznosa transakcije
Nisi shvatio razliku. RF ovo radi UVEK, za SVE ne-RSD transakcije. Znaci i kada je u EUR transakcija, bice 1% dodato na iznos. Zato ja necu da koristim kartice u RF, jer bi mene to kostalo koliko sve ostale bankarske provizije zajedno, na kvadrat :)
TB ne bi trebala da ima proviziju (po Uslovima) kada imas EUR na racunu, inace ima proviziju. Tako je kod Intese, U PRAKSI.
Ali, dok se ne proveri sigurno...

Nema sta lose da sam razumeo, tako pise u ugovoru(ono je c/p iz istog) a tako je pokazano i u praksi.
Kojoj praksi, kad niko nije KUPIO nesto? Jesi imao EUR na racunu? Nisi. Znaci nisi pokazao ono sto mi treba i sto pitam sve vreme..

Jel me zaduzio PayPal za dolar, jeste, jel bilo dolara na racunu, nije. Jel to onda naplatio u dinarima, bez provizije, jeste. Gde se ne razumemo?
A tebi PayPal nije vratio taj novac, posle, PP balance ti je 0, jer PP nije proknjizio da ti je naplatio?:)

BTW, imam utisak da si izvukao neki deo teksta iz konteksta, ima li to negde u Uslovima online da mogu da vidim? Cini mi se da je drugacije bilo kada je Septimus postavio sken ugovora/uslova!

Ovo je jako dobra stvar i sviđa mi se :)
Na primeru Intese je to mnogo lošije rešeno (po korisnika, naravno); uvek skidaju prvo eure bez obzira u kojoj valuti se kupuje. Npr. imam na računu eure i dolare, kupim u dolarima, onda banka skida eure sa računa, kovertuje ih u dinare a onda te dinare konvertuje u dolare.
Dalju proviziju i ne moraju da naplaćuju :)
Odakle ti ovo?:)
Ovo je samo tacno u slucaju glupe Visa Inspire kartice, koliko sam imao iskustva da vidim. (u stvari sa njom nista nije sigurno...)
Meni sa Maestro (do zamene za Visa iNspire), Visa Electron i MasterCard-a skida EUR po srednjem kursu za kupovinu u USD, na dan knjizenja. Da to nije slucaj, ne bi me videli u Intesi :D
Amex ima proviziju (iako nigde ne pise)

Poslednja izmena:
Da ne pisemo romane, jasno je sta znaci termmin provizija. Sve banke rade tako kada se ne kupuje u EUR, ovde je bilo price da li postoji dodatna provizija kao ovih 1% koje uzima RF. I da li ako ja odem u Rim sutra i kupim nesto u prodavnici placam neku proviziju kao ovih RF 1%, ne placam.

Drugo nista meni nije bio cilj da tebi pokazem, ja sam naveo primer koliko je skinuto za 1.5EUR i koliko je skinuto za 1USD ako su na racunu samo dinari. Pa ti sad sracunaj gde je tu ta silna provizija :) PPal ce u roku od 24h da vrati pare nazad, tako pise tamo.

Citat nije iz opstih uslova vec iz ugovora:

3.4.Račun Kartice
Za plaćanja transakcija učinjenih Karticom Banka Klijentu zadužuje Račun. Banka ima pravo da za pokriće transakcija izvršenih Karticom koristi saldo na Računu bez obzira u kojoj se valuti vodi.
Klijent je dužan da uredno izmiruje sve obaveze proistekle korišćenjem Kartice i da plaća sve naknade i troškove saglasno Prilogu 1 ovog Ugovora.
Banka će kao referentnu valutu za sve transakcije izvršene u inostranstvu koristiti EUR, dok će za transakcije u zemlji referentna valuta biti RSD.
U slučaju kada na Računu nema dovoljno sredstava u valuti u kojoj je zaduženje stiglo (RSD ili EUR) da se pokrije transakcija, kao i naknade i troškovi po osnovu transakcije, Banka će izvršiti konverziju valute po kupovnom, odnosno prodajnom kursu Banke za devize važećem na dan zaduženja Računa.
U slučaju da se transakcija načinjena u inostranstvu knjiži po računu u valuti različitoj od EUR, iznos transakcije u referentnoj valuti (EUR) se konvertuje u RSD po prodajnom kursu Banke za devize koji važi na dan knjiženja, a zatim po kupovnom kursu Banke za datu valutu koji važi na dan knjiženja.

Ukoliko na Računu ima više različitih stranih valuta, naplata će biti izvršena po sledećem prioritetu: prvo EUR (ukoliko postoji), a zatim sa ostalih stranih valuta do namirenja punog iznosa transakcije.
Klijent je saglasan da u slučaju kada na knjiženje stigne transakcija za koju ne postoji saldo kako bi se knjiženje izvršilo, Banka će formirati dinarsko potraživanje za nedostajući iznos. Klijent je u obavezi da odmah po saznanju da postoji nedozvoljeno prekoračenje Računa izvrši uplatu na svoj Račun.

Poslednja izmena od urednika:
Pa normalno da banka vrsi konverziju dinar-evro na osnovu prodajnog kursa. Medjutim, ovde je kurs kao u menjacnici, pa nije neko dranje.
Samo, mnogo je iritantno kada se proverava stanje ili placa karticom, sto izbacuje kumulativni iznos sa svih racuna pretvoren u dinare.

Da ne pisemo romane, jasno je sta znaci termmin provizija. Sve banke rade tako kada se ne kupuje u EUR
NE RADE! 5x sam na OVOJ strani samo rekao da to NIJE slucaj kod Intese. Dakle, NEMA tutljanja kroz dinare/dolare/marke/dirhame... kupis u kojoj god ne-RSD valuti, naplata ide u EUR, za MasterCard srednji kurs, tacka. (ok 0.02% od srednjeg... happy?). Uopste i NEMAS druge valute.
Ako ne shvatas razliku, molim te ne idi u dalju diskusiju, jer nije od pomoci, dok neko ne odradi vecu (>10EUR) transakciju u USD ili nekoj drugoj ne-EUR valuti a ima EUR na racunu.

Drugo nista meni nije bio cilj da tebi pokazem, ja sam naveo primer koliko je skinuto za 1.5EUR i koliko je skinuto za 1USD ako su na racunu samo dinari. Pa ti sad sracunaj gde je tu ta silna provizija :) PPal ce u roku od 24h da vrati pare nazad, tako pise tamo.
Ako vrate pare, one nisu skinute, nego rezervisane. Razlika je sto neces ni znati koliko bi BILO naplaceno, jer ne znas kog dana bi se knjizila provizija, da mozemo da poredimo.

I naravno, najzad si pokazao sta si zaboravio da postavis:
Citat nije iz opstih uslova vec iz ugovora:

U slučaju kada na Računu nema dovoljno sredstava u valuti u kojoj je zaduženje stiglo (RSD ili EUR) da se pokrije transakcija, kao i naknade i troškovi po osnovu transakcije, Banka će izvršiti konverziju valute po kupovnom, odnosno prodajnom kursu Banke za devize važećem na dan zaduženja Računa.

Dakle, ono sto si prvo postavio je TEK nakon ovog boldovanog, a BITNIJEG dela.
Samo u slucaju da NEMA dovoljno EUR na racunu, prelazi se na rendanje drugih valuta sa provizijom, a ne odmah.
Ono kako si postavio prvo moze da zvuci samo da se uvek radi konverzija ako nije placanje u EUR, medjutim radi se samo ako NEMA EUR na partiji.

Ali, toliko je tesko sacekati da neko napravi transkaciju >10EUR pa da vidimo, ali ne, ako je nesto na papiru i rekao je operater, to je svetinja, a plus poluinformacije :D

Poslednja izmena:
Uradice neko transakciju pa ce se i to "resiti", malo strpljenja medju diskutantima nije na odmet :).

Poslednja izmena:
Ti si stvarno cudan covek... Pa sve vreme pricamo o tome sta ako nema EUR na racunu kao sto ja nisam sinoc imao EUR na racunu.

1. Ako imas EUR na racunu, zaduzenje u EUR skinuce EUR.
2. Ako imas EUR na racunu, zaduzenje u USD, po srednjem kursu ce da pretvori to u EUR i to da skine.
3. Ako nemas EUR na racunu, zaduzenje u EUR, naplatice se iz dinara po prodajnom kursu banke za taj dan.
4. Ako nemas EUR na racunu, zaduzenje u USD, USD->EUR po srednjem kursu i onda kupovina iz dinara po prodajnom kursu za taj dan.

I tacno toliko je meni i rezervisano, u paru bukvalno, stavke pod 3 i 4.

Nista ja nisam namerno izostavio, vec citirao deo koji se tada ticao diskusije. Da sam hteo nesto da sakrijem ne bih ni sada kopirao to, tako da mani se toga molim te.

Alfa, ajde otvori ovaj besplatni racun i isprobaj sve, pa nam javi. Bice lakse svima :d

Kako su im super kamate na dozvoljeni minus, samo 3% (godišnje 41%), a na kredite još bolje, 28,5%. To je duplo "bolje" nego kod drugih (u proseku).

Inace da se izvinim, sad vidim tek sta sam u svom prvom postu napisao, u brzini sam napisao dinari i evri pod stavkom 3. Moj greska, ja sve vreme pricam o sitauciji kada su na racunu samo dinari. Izvinjavam se jos jednom zbog nesporazuma.

Danas je preko 121koliko vidim

Edit:
Izgleda postoje 2 kursa, ovaj preko 121din za eur je u aplikaciji bez logovanja.
Mnogo povoljniji je u aplikaciji, slican ovom sto darko navodi.

Poslednja izmena:
Ovo mi pokazuje kad nisam ulogovan u ebank:

116.5613
118.8087
121.1359

A ovo kad sam ulogovan:

118.3000
118.8087
119.3000

Bankomat:

1) ubacio nekoliko hiljadarki i jos od 500 i 200. Vratio jednu hiljadarku koja nije imala onu srebrnu nit. Jos 3 bezuspesna pokusaja deponovanja iste novčanice i nista. Dakle radi provera :)

2) 50 eur je deponovao bez problema

Radi kao sat.

I meni je odbijao poslusnost za nekoliko novcanica ali sam bio uporan :) pa smo se na kraju dogovorili da ne primi samo onu od 200din sto je bila zalepljena selotejpom :)

***, stara dobra trafika je rešila problem :D

Na androidu (Telenor banka app) ima li opciju za NFC paypass placanje, prislonis telefon i izvrsis placanje??

Akp nema to bi trebali da proguraju, posto su definitivno Lideri u regionu...

Poslednja izmena:
Alfa, napisi jos jedan post u kome stoji tacno sta zelis :), pa da ostale postove u ovoj mini raspravi brisem jer je previse suma na topiku.. (Ili otvori racun, probaj i gasi/zadrzi)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno