Gde ti vidis proviziju? Rade konverziju po kursu banke ako valuta nije EUR
Pa to je provizija

Ako se nesto ne radi po srednjem kursu, nego kursu banke, to je samo drugi naziv za proviziju.
Znaci srednji kurs EUR/USD je 1.3. Tebi banka proda EUR u dinare, po svom kursu (0.5% otprilike uzme od srednjeg), a onda kupi dolare po opet svom kursu (u najboljem slucaju 2% razlike od srednjeg). To je 2.5% provizije

Dakle, kurs koji ti imas je 1.275, a ne 1.3. Tj. 100 EUR ti nece vredeti 130USD koliko trebaju vredeti.
i to sve banke rade jer tako mora. Pricamo o proviziji koju zaracunava RF recimo:
21. Provizija na internacionalne transakcije** 1% iznosa transakcije
Nisi shvatio razliku. RF ovo radi UVEK, za SVE ne-RSD transakcije. Znaci i kada je u EUR transakcija, bice 1% dodato na iznos. Zato ja necu da koristim kartice u RF, jer bi mene to kostalo koliko sve ostale bankarske provizije zajedno, na kvadrat

TB ne bi trebala da ima proviziju (po Uslovima) kada imas EUR na racunu, inace ima proviziju. Tako je kod Intese, U PRAKSI.
Ali, dok se ne proveri sigurno...
Nema sta lose da sam razumeo, tako pise u ugovoru(ono je c/p iz istog) a tako je pokazano i u praksi.
Kojoj praksi, kad niko nije KUPIO nesto? Jesi imao EUR na racunu? Nisi. Znaci nisi pokazao ono sto mi treba i sto pitam sve vreme..
Jel me zaduzio PayPal za dolar, jeste, jel bilo dolara na racunu, nije. Jel to onda naplatio u dinarima, bez provizije, jeste. Gde se ne razumemo?
A tebi PayPal nije vratio taj novac, posle, PP balance ti je 0, jer PP nije proknjizio da ti je naplatio?
BTW, imam utisak da si izvukao neki deo teksta iz konteksta, ima li to negde u Uslovima online da mogu da vidim? Cini mi se da je drugacije bilo kada je Septimus postavio sken ugovora/uslova!
Ovo je jako dobra stvar i sviđa mi se

Na primeru Intese je to mnogo lošije rešeno (po korisnika, naravno); uvek skidaju prvo eure bez obzira u kojoj valuti se kupuje. Npr. imam na računu eure i dolare, kupim u dolarima, onda banka skida eure sa računa, kovertuje ih u dinare a onda te dinare konvertuje u dolare.
Dalju proviziju i ne moraju da naplaćuju
Odakle ti ovo?

Ovo je samo tacno u slucaju glupe Visa Inspire kartice, koliko sam imao iskustva da vidim. (u stvari sa njom nista nije sigurno...)
Meni sa Maestro (do zamene za Visa iNspire), Visa Electron i MasterCard-a skida EUR po srednjem kursu za kupovinu u USD, na dan knjizenja. Da to nije slucaj, ne bi me videli u Intesi

Amex ima proviziju (iako nigde ne pise)