Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
evo a sve je naplaćeno u evrima
ffe6c694ee81badd127405466ab46f54.jpg
fa7c3a0e13d85c9d7606adba1ae68947.jpg

evo kako je naplaceno
brisi.png

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Poslednja izmena:
^pokazivao sam i ja kada sam imao dolare, platio u dolarima (imao vise0, opet je sa EUR partije skinuto.

Negde ocigledno ima bagova. Ali svejedno nije isplativo kupovati dolare, jer se ne mogu dobiti po razlici po kakvoj se mogu kupiti EUR.

@ salabajzer

Opet me nisi razumeo....

I nisi naveo primer iz TB

Ja pricam za multivalutni racun i Master kartice kod Telenor i MTS banke.

U tvom primeru - koja je to racun , koja kartica i kod koje banke ?

@ alfaunits

Mrzi me da sada trazim stareizvode i preracunavanje , ali ko ima Starter racun kod TB , ispadne za nijansu povoljnije ako na AE izabere cenu u € nego u $.
U slucaju povracaja novca ( refund ) u € je uvek ista cifra , $ - vracaju dolar , pa kod novog placanja ide konverzija....

Kako ispadne jeftinije? Pogledaj 4-5 primera cena u USD i EUR, trenutno kao da racunaju 1.05 kurs.

Aman, to postoji vec godinama u Sberu i ne secam se u jos kojoj banci ;)
Pitanje je jedino da li ce postati jedinstveno, tj. unificirano preko NBS standarda :(

Hej alfa, moram da te ispravim sto se tice uvodjenja QR koda. Zapravo, ne ispravim nego da odgovorim na svoje pitanje. Informisao sam se malo u banci i rekli su da ce ovo biti zakonska obaveza jer je direktno povezano sa instant placanjem koje je uvedeno u bankama. E sad, najvaznije: to sto ce banke uvesti u ponudu uslugu instant placanja na prodajnim mestima ne znaci da ce i sve prodavnice ovo automatski da uvedu, bice stvar izbora. Ova opcija medjutim nije povezana sa placanjem racuna preko mobilnog/net bankarstva, nego sa placanjem usluga sa tekuceg racuna u radnjama.

(za one koji su izgubili nit, govorim o potencijalnom uvodjenju placanja racuna skeniranjam QR koda)

Pa to, NBS standard :) Meni se to itekako svidja i nadam se da ce bar nesto od toga zaziveti (Dina, QR racuni, neki drugi nacin da se koristi IPS umesto stranih kartica..)

@alfaunits

I pre sam napisao , a pisem i sada

Razlika u konverziji koju radi AliExpress je 0,5 do 1,5% ( u odnosu na cenu po srednjem kursu ) , a ne 5% kako si ti napisao !!!

1,005 do 1,015 a ne 1,05

Konverzija preko banke je u vecini slucajeva bila veca od 1,5%

Takodje kada imas povracaj u Dolarima , ponovo pri placanju imas dvostruku konverziju ( iz $ u € pa ponovo iz € u $ )

14.03.2019
NBS srednji kurs
€ = 118,185
$ = 104,413

1€ = 0,883 $

AE - cena u $ , cena kada se iz $ preracuna u € po srednjem kursu i AE preracunata cena
99,98$ = 88,28€ , 89,6€ - razlika 1,5%
16,4$ = 14,48€ , 14,7€ - razlika 1,5%

Ova opcija medjutim nije povezana sa placanjem racuna preko mobilnog/net bankarstva, nego sa placanjem usluga sa tekuceg racuna u radnjama.
Ово баш нисам разумио.

Srednji kurs i trzisni kurs nemaju veze uglavnom.

KOja dupla konverzija za cb sada?:)

@alfaunits

A sta je trzisni kurs ???

Ako na racunu imas $ , odliv ne ide direktno u $ ......

Kako ste udavili temu raspravom o nečemu što je poznato zvanično. Evro je izlaz ka svim stranim valutama. Tu je kraj priče.
Dajte fokus na neke korisne savete.

Znaci da se ova novina nece odnositi na lakse placanje racuna skeniranjem QR koda sa racuna putem aplikacije mobilnog bankarstva, vec za placanje putem QR koda u prodavnicama koje ce imati tu mogucnost
На каси ће ми скенирати бар-код?Опет треба нека апликација да га генерише,опет најбоље за моб. банкарство?Без повезивања моб. банкарства и такве врсте плаћања не видим сврху.Опет ако сам добро схватио.:)

^mora biti povezano kroz mBanking, ili barem neku zvanicnu bankinu aplikaciju. Ako bude neka leva, pa ona da bude authenticator za takva placanja, to je ogroman security propust.
@alfaunits
A sta je trzisni kurs ???
Trenutno kretanje kursa medju akterima na trzistu.
tipa: https://finance.yahoo.com/chart/EURUSD=X?ltr=1
Postavi 1D (1 Day) pa vidi kako se kretao kurs tog dana. Srednji nekada moze biti bas slican trzisnom, ali za dolar je to skoro nemoguce (to je valuta kojom se toliko trguje da cak i kada je i u Americi i u Kini neradni dan za trziste, opet ima dovoljno kretanja da nikada ot nece biti u koji promil samo).
A ima i dosta slucajeva da se krece i po 2% i vise dnevno (da je razlika od srednjeg po 2%).

Gledam danas cene za nesto, tacno oko 1.5% kao sto kazes, a pre neko dan, xiaomi Note (ne znam koji, neki od ~200$), razlika preko 5% kada se izabere EUR.

Ako na racunu imas $ , odliv ne ide direktno u $ ......
Da, tako treba, i tako je OGROMNOJ vecini. Ima nekoliko slucajeva da eto prodju bagovi nekome, pa mogu direktno dolari.
Ali slazemo se da nije isplativo kupovati dolare za placanje karticom nikako.

@ salabajzer

Opet me nisi razumeo....

I nisi naveo primer iz TB

Ja pricam za multivalutni racun i Master kartice kod Telenor i MTS banke.

U tvom primeru - koja je to racun , koja kartica i kod koje banke ?

@ alfaunits

Mrzi me da sada trazim stareizvode i preracunavanje , ali ko ima Starter racun kod TB , ispadne za nijansu povoljnije ako na AE izabere cenu u € nego u $.
U slucaju povracaja novca ( refund ) u € je uvek ista cifra , $ - vracaju dolar , pa kod novog placanja ide konverzija....

U pravu si, primer je iz Mts banke ima brdo iz TB od pre godinu i vise dana jer vise ne kupujem preko TB jer su uveli proviziju za placanja preko kartice, mrzi me sad da trazim jer ga fakticki ne koristim za placanja sigurno vise od god dana.

Alo, pa i ja pricam o multivalutnom racunu i MC karticama i kod TB i MTSB, a iz te druge sam ti i dao SS, jer je najsveziji.
Kad budem brljao po izvodima od pre god iz TB dacu ti i to pa citaj i razmisljaj.
U mom primeru je banka MTS, kartica MC i racun plus(multivalutni).

Mozda nije bug nego ako nemas EUR/RSD, pa moraju da naplate iz USD.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

da to je tačno ali ide konverzija $>€>$

На каси ће ми скенирати бар-код?Опет треба нека апликација да га генерише,опет најбоље за моб. банкарство?Без повезивања моб. банкарства и такве врсте плаћања не видим сврху.Опет ако сам добро схватио.:)

Mislim da nase price idu u dva razlicita smera :) mene je zanimalo iskljucivo placanje racuna skeniranjem QR koda na samom racunu putem mobilne aplikacije, sto se tice placanja u radnji stvarno se nisam bavio time, uglavnom rekli su da ce biti brzo uvedeno

Inviato dal mio iPhone utilizzando Tapatalk

Telenor Banka

@zap zasto onda na Ali izaberem $ i vidim kao valutu $... tako se i proknjizi ako nemam EUR i imam USD. Bar je tako bilo kada sam jednom probao da sklonim EUR na stedni racun.

Jedva cekam to placanje i racuna i na “POS” preko QR... kapiram da ce to ici tako sto ti trgovac na kraju pokaze QR i ti iz mBank app skeniras taj kod... realizuje se nalog kroz IPS i u roku od par sekundi trgovac vidi tu uplatu po tom pozivu na broj. Ili ce moci i obrnuto kroz direct debit - da oni skeniraju tvoj kod i povuku novac sa racuna. Zbog eventualne provizije koja bi isla kao njihov trosak.

Poslednja izmena:
Ček, jel to slučaj kad se kupuje i na Ali? Da je bolje birati €

Ja kupujem na Aliju i imao sam dinare, eure i dolare na računu, kada sam kupio u dolarima, dolare i dinare nisu skinuli nego eure konvertovali u dolare i skinuli sa dolara. To je provereno sigurno i na moje pitanje tehničkoj podršci, rekli su da je sredstvo plaćanja u inostranstvu euro pa zato je bolje pre transakcije u menjačnici uraditi kupovinu eura a na aliju zadati da je euro i nema konverzije.
Ako neko ne veruje mogu da pošaljemi prepisku sa cool centrom i slike transakcija.

na aliju kupovati u $ banka nek vrši konverziju u €. ako ste u iole pristojnom banci ta konverzija je bolja od alijeve :)

Hajde da vec jednom zavrsimo sa ovom raspravom.

Neka neko ko na AE kupuje u $ , pre kupovine zabelezi cenu u € i neka posle 2-3 dana kada pare odu sa racuna napravi poredjenje.

Jedino tako ce mo imati tacan prikaz i dokaz sta je tacno od svih ovih tvrdnji.

Najbolje [emoji3]
Ma ja sam pitao iz razloga sto se pre pisalo da je najbolje birati valutu $, pa pošto se ponovo pokrenula rasprava, reko da vidim dal se sta menjalo. Ipak nije.
Pre sam sa internet karticom sam plaćao dinarima, a preko TB, mi skida €, pošto njih i din. uvek držim.

E sad sam totalno zbunjen!

Kako treba na aliju na kraju da se kupuje?

Telenor Banka

USD na Ali. I imaj eur na TB... jer kurs USD im nije povoljan. A i da izbegnes neke konverzije.

Bolji eksperiment je kupiti 2 ista proizvoda, jedan da cenom u USD, a drugi sa cenom u EUR, pa video kroz 3 dana kolika je tačno razlika.

Bolji eksperiment je kupiti 2 ista proizvoda, jedan da cenom u USD, a drugi sa cenom u EUR, pa video kroz 3 dana kolika je tačno razlika.

1.83 Euro x 118.55 = 216.9465 U Dinarima EURI

2.03 Dolar x 107.0811 = 217.374633 U dinarima Dolari

Kupljeno na Aliju

jedan isti artikl , progresiv+.

17.03.2019 , 20.37h

ne znam zašto neće da učita slike da postavim.

https://www.aliexpress.com/item/RTL...727.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.46f04c4dPnPED4

Prilozi

• k lista.png
    k lista.png
    57.2 KB · Pregleda: 134
Poslednja izmena:
Telenor Banka

Kako ste udavili temu raspravom o nečemu što je poznato zvanično. Evro je izlaz ka svim stranim valutama. Tu je kraj priče.
Dajte fokus na neke korisne savete.

+1

Nije da imam nesto protiv drugara na forumu ali stvarno je dosadna jedna te ista prica na 100 strana [emoji1]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno