Šta je novo?

Midea Breezeless

Naravno, kada zahladi i padne spoljna ređe će da se gasi.

Čita Breezeless E dosta precizno unutrašnju i spoljnju temperaturu, a modulira najniže oko 400w, tako da je to to.

Evo kraj meseca pa da dam neka zapazanja za Brizu a i za Xtreme koristim obe
Sto se struje tice potoseno za mesec oktobar 272kwh skupe i 205 jeftine struje
To je potrosnja sa svim pozrosacima u kuci ne samo klime
Prosle godine za mesec oktobar bilo 444kwh jeftine i 148kwh skupe struje
Ali se nismo ugrejali, imate post o tome na predhodnoj strani da se ne ponavljam
Za Xtreme ne znam koliko je potrosila nemam pametnu uticnicu ali Briza je potrosila ako je verovati njenom monitoru o potrosnji el energije 171kwh za mesec oktobar
Generalno ja sam veoma zadovoljan
Sto se rada klime tice Brize prvo bas sam zadovoljan
Nije bucna unutrasnja iako je bas glomazna ,spoljna samo kad se zalaufa se cuje posle nemam pojma dal radi i to samo nocu kad je bas tisina
Danju ni ne primecujem ,nema ceste df za sada iako je na periferiji BG cesto magla ovih dana
Za sada u zadnjih recimo 6 dana 5x sam je uhvatio da radi df od po 60 sec ako je df u pitanju uopste jer traje prekratko
Xtreme nisam uhvatio niti jednom da radi df za sada ali ona je u kuhinji gde manje provodim vreme tako da ....
Tisa je od Brize unutrasnja ali je spoljna za nijansu bucnija
Generalno niti jedna nije preterano glasna mislio sam da ce biti
Nocu se redje gase ulaze u neko stanje mirovanja jer je dosta hladnije nekako ravnomernije rade
Briza najcesce modulira oko 300w ali zna da padne i na 250w pa i ispod ali kako je kuca bez izolacije u pitanju ovo je jako dobro,po meni
U svakom slucaju ja sam rekao i ranije zanima me da se ugrejem da ne koristim drva i da racun ne ode nebu pod oblake
Za sada uspeva ,videcemo kad udare jace hladnoce

Pocinju kakvi takvi minusi,nocu,pise do -1,skinuo sam obe lule za svaki slucaj
Videcemo kako ce se ponasati klime

Pa postoji mogucnost da se voda u luli,crevu, zaledi,ovako curi nesmetano
Pa i ako se napravi neka,ledenica skine se lako
Inace i lula se skida i namesta sa par sekundi

Za sada nista, jer i ako bude mraza bice ga kratko, tako da i ako bi stiglo ista da se zaledi, odledice se ubrzo. Kada je dugo minus, moze da se desi da zaledi rupa kroz koju kondez otice i samim tim da krene formiranje leda u tacni spoljne jedinice, koji se penje dalje uz izmenjivac... I uredjaj se sve vise muci, a sve je manje efikasan. A ako se natalozi bas bas leda, moze blokirati i ventilator spoljne...
1730666544224.png

Ceo donji deo klime je pun rupa ,narocito deo gde je rupa za lulu,tako da ne mislim da ce.biti nekih vecih problema da voda nadje put
Naravno treba paziti da rupe budu ociscene
Doduse velikih minusa u BG nema bas mnogo ,ali da ne bih mnogo razmisljao resih da skinem lulu
Ispod je neka kadica da mi voda ne kaplje po terasi i ledi

Malo novina
Za sada Briza radi dobro ,modulira oko 300-350w,vise nego kad je bilo toplije ali vise i trosi oko7-8kwh na 24h
Ali je toplo i to mi je najvaznije,nije toplota kao kad radi kamin na drva ali zadovoljan sam
Koliko mi Xtrem trosi to je enigma za sada ,videcu kako ce biti sledece nedelje kada se ocekuje dalji pad dnevne temperature
Ali opet naglasavam cimanje oko drva i sve ostalo sto ih prati nema cenu
Kao i racun od 16-17k mesecno
U prostorijama gde su klime temp je oko 23-24stepena u kupatilu oko 22-23,spavaca konstatno na 21
Klime obe setovane na 22 stepena i ventilator na 60%
Opciju follow me ne koristim zadovoljniji sam kako klime bez nje rade ili ja ne znam dobro da nadjem polozaj daljincima
Lule sam obe skinuo i cini mi se da jako retko ulaze u df,da li zato ili vise vole hladnije vreme ....ne znam
U svakom slucaju cekam racune prvo.;)

Idemo dalje,vidim da niko nista ne pise a ja dokon pa da dodam jos neka zapazanja za Brizu
Sinoc vreme uzasno magla -2 sta reci ,bas losi uslovi
Briza se odlicno pokazala niti jedan df do jutra ,vodu je izbacivala u vodopadima
Ujutro oko 8h izadjem na terasu i vidim pozadi ima leda na limu klima radi ne trza u jednom trenutku pocne df ali pravi ,kako to interesantno izgleda tacno vidis kako se sa lima ravnomerno skida led i naravno vodopad vode(skinuta lula) ,ukupno trajalo manje od 5min,klima odmah nastavila da radi najnormalnije
Jos interesantnije mi je Extrem ,izasao napolje klima radi najnormalnije takodje ima leda na limovima pozadi voda curi kao vodopad iz rupe kao da je df ali nije jer klima radi tj duva ,kao da ima u sebi neki grejac ,hm interesantno.Ako ima neko nesto da doda bilo bi dobro na ovakav rad Exrema
U svakom slucaju uslovi idealni da se proveri kako klime rade ,za sada sve to izgleda i dalje odlicno
I dalje obe setovane na 22°C podigao sam im rad ventilatora Extrem na 70% a Brizi na 80%
Do sada potroseno struje ukupno sa svim potrosacima u kuci149 kwh skupe i 91kwh jeftine
Idemo dalje ...

jedna pomoc... kako se na vivax daljinskom pali j feel funkcija... nema tipku za direktno paljenje

Mora da ima na daljinskom. Ako nema, onda nema tu opciju

VIVAX ACP-18CH50AERI+ R32 ima funkciju 'I feel' kojom se preko daljinskog upravljača, pomoću senzora, očitava temperatura u prostoriji i šalje klimi.
Stoji u specifikaciji da ima ali na daljinskom nema tipku da pise...

Pozdrav svim članovima, krajem septembra uzeo sam klimu Midea MSFAAU-12HRFN8 (ovo su podaci sa računa, a na sajtu prodavnice je još pisalo i qrd6gw )
Uglavnom klimu sam kupio zbog grejanja sobe od 30 kvadrata, nemam izolaciju, pvc stolarija. Nemam nikakvog iskustva sa ovom vrstom grejanja ali sumnjam da mi je klima neispravna jer se čudno ponaša.
Na automatskom režimu, temperatura postavljena na 20 stepeni bez korišćenja daljinskog kao senzor kada upalim klimu ona radi na nekih 1200w, relativno brzo dostigne nekih 23.5-24 stepena i onda pređe u režim gde troši oko 20w i u rekordnom roku mi ohladi sobu na 19 stepeni, i onda logično krene opet da greje, radi pod dobrim opterećenjem itd. Očekivano da je potrošnja na ovaj način vrlo velika, buka je naravno konstantna.
Heat tj režim grejanja nema taj problem, mada imam osećaj da sporo dostiže zadatu temperaturu, a to je uvek 19, 20 ili 21, iz nekog razloga nemože da dostigne više ( napolje temperatura od 0-5 stepena ) ali ovde se javlja problem da sam u prvih 24h koliko sam testirao i bezbroj puta proverio trenutnu potrošnju u aplikaciji smart home primetio da se potrošnja kreće od 700w apsolutni minimum do nekih 1.2kw, tako da je potrošnja struje neočekivano velika. Tog dana sam proveo skoro ceo dan u sobi, ja nisam primetio da je brzina ventilatora pala ispod 80% ( na auto režimu ) Bukvalno kada je potrebno on izbacuje vruć vazduh, onda kada dostigne temperaturu kreće istim tempom da duva hladniji vazduh i tako u beskonačno.
Zanima me za mišljenje vlasnika ovog ili sličnih modela, ako greju sličnu kvadraturu da li u ovim danima njihova klima radi nonstop pod punim gasom, iskreno ja to nisam očekivao, često se kao razlog velike potrošnje navodi loša izolacija, ne kažem da je kod mene savršena situacija ali kuća je zidana od pune cigle, stolarija je odlična i verujem da ipak postoji neki problem sa klimom

Sad objasni da li je i u Heat rezimu namjestena temperatura 20°, jer ako jeste klima radi +-1°, buniti se radi potrosnje od 700w na 5° vanjske temperature u neizolivanoj kuci...... Problem moze bili ako zadas 24, 25° pa ona nece da postigne tu temperaturu.
PS. Svi bi voljeli da im klima trosi 100W, vjeruj mi😃

Na heat režimu, ali npr kada je radila ceo dan temperatura je uglavnom bila postavljena na 20, mada češće na 19 stepeni. Ne bunim se zbog 700w potrošnje to je daleko ispod proseka koji klima ostvaruje, i moj auto troši 6l plina na autoputu ali ja autoputem vozim jednom godišnje - zato je bitan prosek. Te noći je temperatura postavljena na 17 stepeni, inače bi prosek bio sigurno veći.
Inače na režimu grejanja kada je trenutna temperatura npr 24 stepena, naravno radi na maksimalnoj brzini i ja namerno spustim temperaturu na 16 ili 18 stepeni klima nastavlja da radi istim tempom, znači nikada ne miruje ni tren u heat režimu
U automatskom režimu je npr jednog dana radila sasvim lepo, dostigla je temperaturu i celog dana održavala pritom trošeći 450w u proseku, dok narednog dana kreće konstantno grejanje/hlađenje kao što sam već pomenuo

Pa koristi daljinski, na ovom vremenu kod mene kada postigne temperaturu u sobi onda radi na nekom minimumu od 300 i nešto, ako stavim temperaturu na 22 neće se puno ni naprezati, možda povuče 700w na početku, ako stavim na 24 povuče na početku preko kw pa onda vuče 500-600w...ti na toj kvadraturi možeš držati 22 i da radi normalno i da ne troši puno, vjerovatno se neće ni često gasiti i paliti a da opet nemaš osjećaj hladnoće jer klima uglavnom radi.

@Stefan548
Ne koristi automatski mod kada treba da greje, samo heat mod. Podesi željenu temperaturu i stavi fiksni fan u rasponu 60-80%. Imaš 30kv neizolovanih, to mora da troši kad temperature padnu ispod 5 stepeni. Pretpostavljam da je kuća u pitanju koja ima mnogo spoljnih zidova i tako dodatne gubitke, ako si upoređivao potrošnju koju su neki pisali za ušuškane stanove to zaboravi, kuće su druga priča i tu osetno više troši.

Inače na režimu grejanja kada je trenutna temperatura npr 24 stepena, naravno radi na maksimalnoj brzini i ja namerno spustim temperaturu na 16 ili 18 stepeni klima nastavlja da radi istim tempom, znači nikada ne miruje ni tren u heat režimu
Znaci ti si klimu sa 24 spustio na 17 i ona ti je isto vukla 700W?

U ta dva posta je natrpao sve i svašta, konfuzno je. Ajde ovako:
1. Stavi klimu na heat mode, ventilator na 60%, temperaturu na 21 ili koja ti već temperatura odgovara za čitav dan.
2. Koristi klimu na taj način sledeća dva, tri, četiri dana.
3. Javi nam na kraju kako je održavala zadatu temperaturu i koje su joj bile dnevne potrošnje.

Jedino prilikom automatskog moda je klima modulirala kada dostigne zadatu temperaturu, zato sam prilikom isprobavanja raznih režima i podešavanja najviše automatsko i koristio. Kuća je u pitanju, moja spavaća a ujedno i radna soba. Više puta sam kada je klima na 22 stepena a dostigne temperaturu od 24 ( u njenoj visini pošto je tu senzor ) spuštao na 17 stepeni da vidim da li će tada početi da modulira, da na automatskom režimu smanji jačinju izduvavanja posle nekog vremena, ali ona i dalje nastavlja da duva na 100%, samo se spoljna jedinica verovatno ugasi pa je vazduh hladnjikav. Znači u auto fan modu kada je postavljena, ali samo u heat se ponaša kao da sam je stavio na 100%
Isprobaću ovo sa 60% heat mode, juče sam je potpuno ugasio jer me je iritirao njen rad i rešio sam da založim kotao, uglavnom od jutros je upaljena ponovo na ovim podešavanjima @Poolmaker pa ćemo videti rezultate posle nekoliko dana jer prvi dan sigurno nije merodavan

da li breezles ima funkciju ovlazivanja vazduha, jer kod grejanja obicno se toliko isusi vazduh da ne moze da se spava?

Klima ne isusuje vazduh dok greje vec samo dok hladi.
Grejanje svakog prostora smanjuje relativan osecaj vlage tj. imamo osecaj da je vazduh suv iako je zapravo na 50-60% vlaznosti.
Uzmi slobodno bilo koji sobni merac vlaznosti vazduha i proveri.

Da se vratim na pocetak tvog pitanje.
Ovaj model klime nema ovlazivac vazduha, neces ga naci ni na jednom komercijalnom modelu.
Mozes da kupis zasebno ovlazivac vazduha nezavisno od klima uredjaja samo proveri prvo da li ti je potreban uopste i koja ti je vlaznost vazduha u prostoru.

Grejanje vlazi vazduh, hladjenje susi.

Edit: pisao sam kad i kolega Tablet_fan.

Nazad
Vrh Dno