Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Pominjao sam već prije, a evo i do dana našnjeg meni Asus RT-AX86U Pro radi bez greške, jednom nisam imao potrebe da ga restartujem za svo ovo vrijeme (2 godine). Kombinujem ga sa Ubiquiti U6 i nema tačke u stanu gdje signal nije barem 85%. Koristim i Wireguard često, radi fenomenalno. Oko 25 uređaja je u mreži, što žičano, što bežično, uključujući i NAS.

E sad, što neko reče gore, aplikacija je tako intuitivna da bi i najveći početnik sve mogao da sredi bez problema. Može i Merlin firmware da se ubudži ali stvarno kod mene barem nije bilo potrebe.

Ubiquiti cloud kontroleru nema šanse da mogu da priđem kroz aplikaciju, kroz browser pristupam normalno. A dizajn samo dashboarda mi se ne dopada, tj. nije problem ni dashboard koliko me nervira kod njih što su do sada 2 ili 3 puta mijenjali dizajn, potpuno mijenjali putanje podešavanja i taman se naviknem na trenutno stanje, oni ažuriraju.

Sa Grandstreamom nemam iskustva.

Zaključak, sigurno da za 200e ima bolji router ali nismo ni mi što uzesmo Asusa bacili pare, radi odlično hebem li ga, ne znam kako bi moglo bolje da radi u mom slučaju :D

Ја користим Mercusys MR60X и презадовољан сам. Подржава WiFi 6.
Коштао је око 25 евра.
Da se razumemo. Nemam ja ništa protiv jeftinih plastikandera. Najbitnije od svega je da VAMA završava posao i da ste vi zadovoljni. Druga stvar. Cene tih uređaja su toliko niske, ako uređaj crkne, nije tragedija. Kupiš drugi, i teraj dalje. Vlasnici Asus routera su isto zadovoljni jer nemaju problem za žrtvovanjem privatnosti zarad zgoditka. To je danas normalno, i moje piskaranje to neće promeniti.

@alex303 Imam jedno pitanje u vezi Grandstream GWN7660. Kod Supernove koristim Technicolor TC7210 i uopste nisam zadovoljan njime. Da li bi mi Grandstream GWN7660 zavrsio posao za dvospratnu porodicnu kucu? S tim da pozicija Grandstream GWN7660 ne bude u centralnom delu kuce. Jer je pozicija TC7210 prakticno u jednom uglu kuce ( dnevna soba na drugom spratu). Pa bih Grandstream GWN7660 posto je plafonska varijanta stavio na bocni zid zbog estetike na visini oko 2m. Tada bi od Grandstream GWN7660 do drugih soba bilo 2 zida a do najudaljenije sobe zid - ploca - zid ( najudaljenija soba na prvom spratu). Imam paket 200/20 Mbps i u toj najudaljenijoj sobi imam max 10-20/15 Mbps ( nestabilnih). Dok soba na prvom spratu odmah ispod TC7210 stabilnih 60/18 Mbps. Na drugom spratu gde je i TC7210 imam stabilnih 30-44/18 Mbps u najudaljenijim sobama.
Da li bih imao neka poboljsanja sa Grandstream GWN7660? Bio bih zadovoljan da u svim sobama imam stabilnih 40-50 Mbps.

@alex303 Imam jedno pitanje u vezi Grandstream GWN7660. Kod Supernove koristim Technicolor TC7210 i uopste nisam zadovoljan njime. Da li bi mi Grandstream GWN7660 zavrsio posao za dvospratnu porodicnu kucu? S tim da pozicija Grandstream GWN7660 ne bude u centralnom delu kuce. Jer je pozicija TC7210 prakticno u jednom uglu kuce ( dnevna soba na drugom spratu). Pa bih Grandstream GWN7660 posto je plafonska varijanta stavio na bocni zid zbog estetike na visini oko 2m. Tada bi od Grandstream GWN7660 do drugih soba bilo 2 zida a do najudaljenije sobe zid - ploca - zid ( najudaljenija soba na prvom spratu). Imam paket 200/20 Mbps i u toj najudaljenijoj sobi imam max 10-20/15 Mbps ( nestabilnih). Dok soba na prvom spratu odmah ispod TC7210 stabilnih 60/18 Mbps. Na drugom spratu gde je i TC7210 imam stabilnih 30-44/18 Mbps u najudaljenijim sobama.
Da li bih imao neka poboljsanja sa Grandstream GWN7660? Bio bih zadovoljan da u svim sobama imam stabilnih 40-50 Mbps.
Dobio bi poboljšanje šta god da uzmeš. A što se 7660 tiče, ne preporučujem montažu u tom položaju zbog hlađenja.

Toliko je toga napisano o Asus uređajima, samo što neke mrzi da koriste pretragu i da malo pročitaju. Ukratko, ne kupujte Asus uređaje jer:
  • Svi modeli Imaju spyware.
  • Jako veliki broj uređaja sa katastrofalnim Broadcom čipsetom.
  • Jako loša implementacija MediaTek čipsetova. Loše hlađenje.
  • Nenormalno velika cena modela sa Qualcomm čipsetovima + loše hlađenje na jeftinijim modelima.
  • Opensource software sa closed source WiFi drajverom što znači katastrofalne performanse sa OpenWRT-om.
Stvarno ću početi da delim kaznene poene ako neko opet postavi pitanje o Asus smeću.

U inat dusmanima - jos jedno smece 😆

IMG-30ceff77fbcfc99427d0425bec263357-V.jpg

Zezanciju na stranu, godinama mi je RT-AC66U B1 radio savrseno - ovaj moze biti samo bolji. Kod kolege sam se odusevio kako radi.

Poslednja izmena:
Pominjao sam već prije, a evo i do dana našnjeg meni Asus RT-AX86U Pro radi bez greške, jednom nisam imao potrebe da ga restartujem za svo ovo vrijeme (2 godine). Kombinujem ga sa Ubiquiti U6 i nema tačke u stanu gdje signal nije barem 85%. Koristim i Wireguard često, radi fenomenalno. Oko 25 uređaja je u mreži, što žičano, što bežično, uključujući i NAS.

E sad, što neko reče gore, aplikacija je tako intuitivna da bi i najveći početnik sve mogao da sredi bez problema. Može i Merlin firmware da se ubudži ali stvarno kod mene barem nije bilo potrebe.

Ubiquiti cloud kontroleru nema šanse da mogu da priđem kroz aplikaciju, kroz browser pristupam normalno. A dizajn samo dashboarda mi se ne dopada, tj. nije problem ni dashboard koliko me nervira kod njih što su do sada 2 ili 3 puta mijenjali dizajn, potpuno mijenjali putanje podešavanja i taman se naviknem na trenutno stanje, oni ažuriraju.

Sa Grandstreamom nemam iskustva.

Zaključak, sigurno da za 200e ima bolji router ali nismo ni mi što uzesmo Asusa bacili pare, radi odlično hebem li ga, ne znam kako bi moglo bolje da radi u mom slučaju :D
Imam isti I sve stoji kako si napisao. Ako te ne mrzi podesi da ti se gasi wifi u odredjeno vreme pa javi da li brljavi jer kod mene zaglupi wifi posle par dana. Inace ovako sve ok radi I stabilno za sada.

Switchevi i LTE modemi su im odlični. Ali routere i wireless opremu treba izbegavati.

Vlasnici Asus routera su isto zadovoljni jer nemaju problem za žrtvovanjem privatnosti zarad zgoditka. To je danas normalno, i moje piskaranje to neće promeniti
Ako misliš na meta podatke, telemetriju i saradnji Asusa sa Trend Microm ja lično nemam problem sa tim, sve to piše i u EULI. Možda bih imao problem da smo negdje u EU zbog vrste saobraćaja (čitaj torenti), ali ovako dokle god moji privatni podaci na NAS uređaju nisu ugroženi, ne vidim razlog za neki strah. A ima i za to rješenje, instalirati već pomenuti Merlin koji se bazira na Asusovom firmware-u ali bez njihovih cloud servisa koji šalju te meta podatke. (Merlin bi trebao da ima QoS i bandwidth limiter recimo integrisano) Ili jednostavno isključiti AI Protection koji mi se čini dosta koristan jer gledajući izvještaje blokira dosta toga.

Prije ovog Asusa sam imao toliko hvaljeni ovdje TP-Link AX73, koji mi je brljavio često, loš wifi range, smart-connect, nestabilna veza gdje mi je tokom online gaminga ping ludovao samo tako...

Истраживао сам овај подфорум али не нађох неку скорију тему са сличном тематиком, стога молим за помоћ.
Наиме потребан ми је рутер у стану код родитеља, у питању је СББ интернет а њихов Ubee рутер се налази на спрату изнад. Рутер који планирам да узмем би био повезан CAT6 каблом са СББ-овим. Најбитнија функција овог рутера би била стабилно Wi - Fi повезивање на 5 GHz мрежи са Xiaomi боксом преко којег родитељи користе ЕОН апликацију и гледају СББ, домет није битан јер би уређаји били један поред другог.Такође би било потребно да има гигабитне портове. Читајући ову тему видим да је потребно обратити пажњу на чипсет и избећи Realtek.
Буџет је око 60€, има ли шта добро (за ове потребе) у том ценовном рангу?

Хвала на брзом одговору али не разумем зашто ми треба тај уређај са две компоненте у себи?
Можда сам погрешио у питању или подацима које сам навео.
Видим и да сам рекао да ми требају гигабитни портови, нисам назначио да је 4 минимум, не требају у овом тренутку (за сада само један) али лако могу затребати касније.

@boki78
Ako sam te dobro shvatio ti hoćeš da dovedeš kabl od sbb-ovog rutera koji je na spratu do blizu tv-a i tu postaviš novi ruter?
Za taj budžet, a da ima 4x giga lan moja preporuka tp link ax20. Uklapa ti se u budžet i mislim da je najbolje što se može uzeti za te pare

Истраживао сам овај подфорум али не нађох неку скорију тему са сличном тематиком, стога молим за помоћ.
Наиме потребан ми је рутер у стану код родитеља, у питању је СББ интернет а њихов Ubee рутер се налази на спрату изнад. Рутер који планирам да узмем би био повезан CAT6 каблом са СББ-овим. Најбитнија функција овог рутера би била стабилно Wi - Fi повезивање на 5 GHz мрежи са Xiaomi боксом преко којег родитељи користе ЕОН апликацију и гледају СББ, домет није битан јер би уређаји били један поред другог.Такође би било потребно да има гигабитне портове. Читајући ову тему видим да је потребно обратити пажњу на чипсет и избећи Realtek.
Буџет је око 60€, има ли шта добро (за ове потребе) у том ценовном рангу?
Mislim da ti je ruta kojom si krenio da rešavaš problem loša u samom startu. Da sam na tvom mestu, ja bi taj Xiaomi box zakačio kablom umesto wireless-om. Ukoliko to nije moguće, kontaktirao bi SBB da mi zameni uređaj sa nekim koji ima LAN port. Samo je to pouzdano i stabilno rešenje. Za sve ostalo, nema apsolutno nikakve garancije da će raditi stabilno. Moraš da imaš jednu stvar na umu, stabilnost ponekad zavisi i od samog klijenta. Džabe ti dobar i pouzdan access point / router na 5Ghz, ako klijent (Xiaomi box) ima lošu WiFi primopredaju.

Taj xiaomi box će dobro raditi sigurno ako je izvor signala odmah pored kao što čovek kaže. Osim toga, koliko sam ja shvatio, čovek time rešava problem interneta i lan portova na donjem spratu gde mu nije sbb ruter.
Mislom da je ovo što sam ja predložio sasvim korektno rešenje za njega

Још једном хвала свима на одговорима.
Можда нисам износио све детаље да не бих много отишао од теме, пробаћу сад да будем конкретнији, у питању је кућа са два спрата и посебним становима. Код мене у стану је СББ-ов Ubee рутер који добро ради. Веза између два стана је остварена путем два CAT6 мрежна кабла. У стану код родитеља је "чувени" TL-WR740N који ради посао. Међутим недавно смо одјавили МТС који је отац користио јер су сада Арене и на СББ-у. Сада се и код родитеља гледа СББ путем ЕОН апликације. Проблем са повезивањем са каблом (којег имам ту пута два) је што Xiaomi неће да ради са сваким USB-LAN адаптером и овој који рецимо ја имам ради на првој генерацији код мене на Xiaomi али не ради на новијој генерацији код родитеља али то је нека друга прича. Један гигабитни порт ми треба за прослеђивање интернета у подрум где сам направио Man cave за себе. Да још додам да Xiaomi није уопште проблематичан и да добро ради преко бежичне везе али праисторијски рутер хоће да прави проблем.
Дакле потребна је колико је то могуће стабилна Wi - Fi веза на 5 GHz и 3 - 4 гигабитна порта у буџету од око 60€, домет није претерано битан.

На жалост нигде не успевам да нађем Tp - link AX20 који ми је предложен. Када укуцам у претрази наилазим само на Tp - link AX23 да се продаје у нашим продавницама. Постоје разлике између та два модела, предложени је хардверски јачи и чини ми се бољи, други је новији и подржава IPv6 протокол (што може бити битно једног дана претпостављам).
Није ми уопште проблем да узмем AX23 ако ће ми радити посао али боље да проверим овде пре куповине. Колико видим ни један од та два модела нема критиковани Realtek чипсет.

P.S. Нађох га сад у неким продавницама али за цену преко 100€, цена ми не одговара а верујем и да је питање имају ли га стватно на стању.

Poslednja izmena:
Да, нађох га и ја тамо али ми мало излази из буџета. Да ли можда има препорука за неки други рутер који може у највећој мери да испуни тражено?

Ima li neko iskustva mozda sa Asus BE-19000 ili BE98?

Ili ako neko ima mozda predlog nekog rutea za gaming, sa prioritetizacijom saobracaja tj QoS za gaming itd a da je wifi 7?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno