Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Nop. Ako tvoj ruter radi kako treba i isporuci full net na lan, Ubi ce odraditi ostalo.
Npr kod mene je na jedan U6 nakaceno preko 20 uredjaja (3 streaming ) i do sada nikakvih problema
Proveri na Ubi sajtu plafonske i dvorisne varijante.

Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)
Ako nece neke velike pare da daješ onda uzmi xiaomi router ax3200 ili ako ne voliš kineze može neki tplink archer C80. Oba imaju slične cene oko 50-60e.

U kratkim crtama, u Grandstream AP se nalazi kontroler koji može kontrolisati do 50 drugih AP, tako da nije potreban zaseban kontroler (WLC).

Ubiquiti je malo skuplji generalno sa dosta širom lepezom proizvoda za različite namene. Iako AP može raditi samostalno (konfiguracija preko aplikacije na telefonu), za ozbiljniju kontrolu, mesh itd. ti ipak treba kontroler. Dobra stvar je što kontroler možeš podići kao VM ili kontejner ako imaš infrastrukturu za to, ili na nekom Raspberry Pi ako imaš da ti sedi besposlen (dovoljan je i RPi3 koji nije skup). Dobra stvar je što se Ubiquiti uređaji sjajno integrišu u svoj ekosistem gde svim tipovima komponenti (AP, switch, ruter/firewall, NAS, IP kamere, kontrola pristupa...) upravljaš upravo preko pomenutog kontrolera.

Ako ti treba samo AP, Grandstream je povoljnije rešenje koje pritom radi izuzetno stabilno. Ako bi hteo da praviš ozbljniju mrežu sa drugim tipovima komponenti (već pomenuto iznad), tu je već preporuka Ubiquiti zbog odličnih uređaja i single pane of glass načinom upravljanja takvim sistemom.

Naručio sam Ubiquiti UniFi 6 Pro, kazu da je bolji od LR verzije zbog chipset-a Qualcomm vs MediaTek mada iskreno ne verujem da ću ja oštetiti neku bitnu razliku. Bitno mi je da pokrije i dvorište

Ovo o čemu se ovde vodi diskusija je profi oprema koju trenutno koriste kompanije i obični ljudi ljudi koji imaju izuzetno visoke zahteve i mnogo para. Dati za kućnu upotrebu 200E+ za jedan AP je ludilo, u koliko nisi nekakav ozbiljan korisnik, pa ni onda. Ko u kućnim uslovima ima 30+ korisnika na wifi? Pokrivenost, brzina, za surf? Ajde da malo da budemo realni. Svaka čast ko ima i hoće da plati 200E+ za AP. Ali ima mnogo više onih koji ne mogu,a i neće da daju tolike pare, a mogu. Što bi bilo ko i dao kad će za 2-3 godine izaći novi standard i onda opet isto? Ne sporim da su uređaji kvalitetni, ali i drugi mnogo jeftiniji rade dobar posao. Trebalo bi malo misliti na običnog korisnika.
Ništa,nikom lično, ali ...

Оног момента кад је обичан корисник добио данашње брзине интернета од преко 100 Мбпс, као и гомиле уређаја који преко бежичне мреже користе те брзине је значило да и мрежна опрема мора бити способна да опслужи све то на адекватан начин, без прегревања, блокирања и сл. А за тако нешто мора ипак да се завуче рука у новчаник.

Ovo o čemu se ovde vodi diskusija je profi oprema koju trenutno koriste kompanije i obični ljudi ljudi koji imaju izuzetno visoke zahteve i mnogo para. Dati za kućnu upotrebu 200E+ za jedan AP je ludilo, u koliko nisi nekakav ozbiljan korisnik, pa ni onda. Ko u kućnim uslovima ima 30+ korisnika na wifi? Pokrivenost, brzina, za surf? Ajde da malo da budemo realni. Svaka čast ko ima i hoće da plati 200E+ za AP. Ali ima mnogo više onih koji ne mogu,a i neće da daju tolike pare, a mogu. Što bi bilo ko i dao kad će za 2-3 godine izaći novi standard i onda opet isto? Ne sporim da su uređaji kvalitetni, ali i drugi mnogo jeftiniji rade dobar posao. Trebalo bi malo misliti na običnog korisnika.
Ništa,nikom lično, ali ...
Sve što si napisao je netačno. Toliko od mene...

Da javim samo za sve korisnike rutera Xiaomi AX3200 RB01 rutera da je bez problema prošao instaliranje OpenWRT. Najbitnije mi je da se flešovanjem omogućilo otkljucavanje svih kanala što sa stock int fw nije bilo moguće. Odlična investicija za 55e. Sada se telefon i laptop konektuju na brzinu preko 1200mbps.

Nazad
Vrh Dno