Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Toliko je toga napisano o Asus uređajima, samo što neke mrzi da koriste pretragu i da malo pročitaju. Ukratko, ne kupujte Asus uređaje jer:
  • Svi modeli Imaju spyware.
  • Jako veliki broj uređaja sa katastrofalnim Broadcom čipsetom.
  • Jako loša implementacija MediaTek čipsetova. Loše hlađenje.
  • Nenormalno velika cena modela sa Qualcomm čipsetovima + loše hlađenje na jeftinijim modelima.
  • Opensource software sa closed source WiFi drajverom što znači katastrofalne performanse sa OpenWRT-om.
Stvarno ću početi da delim kaznene poene ako neko opet postavi pitanje o Asus smeću.
Šta bi preporučio ako odlučim da menjam ovaj Asus? Treba da pokrije oko 90m2 stan, pri tome bi trebalo da stoji na drugom kraju stana i treba mi par LAN portova.

Neki Ubiquiti ili Grandstream. U suprotnom, ne isplati se menjati.

Koje konkretno?
Nema all in one uređaja kao što je to slučaj sa Asus, TP-Link, Cudy... i ostalim smećem. Tako da moraš da pređeš na modularni sistem, što znači, posbeno AP, posbeno router. A to je poprilična investicija. Samo ti znaš da li ti se tako nešto isplati.

Ubiquiti.

Router: Cloud Gateway Ultra
AP: U6 Pro ako ti je dovoljan Wifi 6, ili U6 Enterprise ako hoćeš 6 Ghz.

Uz oba AP-a se dobija PoE injector.

Grandstream:

Router: GWN7001
AP: GWN7660 ako ti je dovoljan WiFi 6, ili GWN7665 ako hoćeš 6 Ghz.

Uz AP-ove se ne dobija PoE injector, ali na Grandstream routeru imaš PoE izlaz. Svi AP-ovi se montiraju na plafon. Ukoliko ti to ne odgovara, onda uzmi Ubiquiti U6 Mesh.

Ovo ispade lobi thread za ovaj Ubiquiti i Grandstream.

Mozes li da potkrepis tvrdnje da je Asus "smece" nekim konkretnim primerom?
Da lose radi?
Da su radio latencije lose?
Da QoS ne radi isto ili bolje od nekih drugih plafonjera?

Pa i forum je mesto gde treba da budemo objektivni, precizni, a sami admini brisu postove koji nisu tema. Pa mi onda nije jasno zasto se provlaci ta prica o smecu, ako vec nije tako..

Nisam zeleo da otvaram novi thread kada vec postoji ova tema. A ima nas gomila koji volimo Asus proizvode, pa onda malo po inerciji gledamo i rutere.

Pa i forum je mesto gde treba da budemo objektivni, precizni, a sami admini brisu postove koji nisu tema. Pa mi onda nije jasno zasto se provlaci ta prica o smecu, ako vec nije tako..
Tvoja logika "imam asus = asus je najbolji" ne pije vodu u ovoj temi. Ja ih imam 3 komada u fijoci i čvrsto stojim iza moje tvrdnje da su najgore smeće koje postoji. Imao sam iskustva i sa najskupljim i najjeftinijim modelima. Čak sam napisao i tutorial za popravku i flešovanje Asus routera koje se nalazi ovde. Vrlo dobro znam o čemu pričam.
Nisam zeleo da otvaram novi thread kada vec postoji ova tema. A ima nas gomila koji volimo Asus proizvode, pa onda malo po inerciji gledamo i rutere.
Dobro da nisi jer bi ti ga momentalno obrisao. Ako te zanima zašto su Asus routeri smeće, potraži moje postove iz ove teme gde sam sve detaljno objasnio.

Naravno da ovo što @alex303 priča ima smisla ali je skupo.
Koliko sam primetio, ljudi na ovoj temi uglavnom traže savete kako da poboljšaju wifi signal jer su ruteri koje operateri daju smeće, a da ih ne košta puno. Naravno, ovo se odnosi na kućne uslove.
Ovi aleksovi predlozi su na mestu ali za kućne uslove preskupi. Većina nije spremna da izdvoji više od 50-100 evra za poboljšanje signala i mislim da neki solidan ruter ili ap u tom cenovnom rangu može da služi svrsi.

С обзиром да нисам добио савет за конкретан модел рутера осим од колеге @mlax37 али тај модел ми је ван буџета молим за информацију које чипсет да гледам, видим да је Qualcomm у реду, има ли још неки за препоруку?

С обзиром да нисам добио савет за конкретан модел рутера осим од колеге @mlax37 али тај модел ми је ван буџета молим за информацију које чипсет да гледам, видим да је Qualcomm у реду, има ли још неки за препоруку?
Nema Qualcomm za 60 eura. Na to zaboravi.

Za te pare si osuđen si na ubogi Broadcom, Realtek i MediaTek. A to da li je Cudy, TP-Link, Xiaomi, MercuSys, Tenda...potpuno je nebitno. Svi su oni isti u tom cenovnom rangu. Odaberi boju, i kraj priče. Nema potrebe toliko filozofirati. Ti ne kupuješ uređaj od 500 eura sa naprednim funkcijama, nego običan plastikander. Za stabilnost u tom cenovnom rangu ne može niko da ti garantuje. Kupi, probaj, ako ne radi, vrati i uzmi neki drugi.

Апсолутно нисам ни тражио да ми неко гарантује стабилност, само сам рекао да ми је стабилност битнија од неких других карактеристика, слободно се може тумачити и као најмање нестабилан у том ценовном рангу.
Моји захтеви који се тичу рутера су прилично ниски, када будем изабрао и купио рутер поделићу искуство и овде.
У сваком случају небитно, хвала на одговорима и на усмерењу што се тиче чипсета.

Ja sam skoro naleteo na AX23 povoljno na oglasima. Pošto je bila revizija 1.2 stavio sam OpenWrt na njega i za sada sam zadovoljan. Na model revizije 2.0 ne može openwrt, ali on ima noviji TP-Link firmware
Bolji wifi signal i softver od provajderovog i to je sve što mi treba.

Nema all in one uređaja kao što je to slučaj sa Asus, TP-Link, Cudy... i ostalim smećem. Tako da moraš da pređeš na modularni sistem, što znači, posbeno AP, posbeno router. A to je poprilična investicija. Samo ti znaš da li ti se tako nešto isplati.

Ubiquiti.

Router: Cloud Gateway Ultra
AP: U6 Pro ako ti je dovoljan Wifi 6, ili U6 Enterprise ako hoćeš 6 Ghz.

Uz oba AP-a se dobija PoE injector.

Grandstream:

Router: GWN7001
AP: GWN7660 ako ti je dovoljan WiFi 6, ili GWN7665 ako hoćeš 6 Ghz.

Uz AP-ove se ne dobija PoE injector, ali na Grandstream routeru imaš PoE izlaz. Svi AP-ovi se montiraju na plafon. Ukoliko ti to ne odgovara, onda uzmi Ubiquiti U6 Mesh.
Znam. Ovaj Grandstream kombo i nije mnogo skuplji od toga koliko sam platio Asus.

Je li Trend Micro spyware aktivan i kad je kao ugašen? Smeta mi domet na terasi, ali za sada ne previše imam internet na telefonu, samo me nervira kad vidim da se diskonektovalo. Ovako je stabilan, svi uređaji su mi WiFi6, osim frižidera i klime, ali njima ni ne dajem pristup mreži. ;)

Je li Trend Micro spyware aktivan i kad je kao ugašen? Smeta mi domet na terasi, ali za sada ne previše imam internet na telefonu, samo me nervira kad vidim da se diskonektovalo. Ovako je stabilan, svi uređaji su mi WiFi6, osim frižidera i klime, ali njima ni ne dajem pristup mreži. ;)
Zadnji put kad sam radio packet capture, bio je aktivan samo kada se upali QoS. Ali sa Asusom se nikada ne zna, jer se firmware konstantno nadograđuje. Uloguj se u njega pa probaj da aktiviraš neke od naprednih funkcija, odmah će ti staviti do znanja da podaci o mreži idu trećem licu. Oni to ne kriju jer ljudi nemaju problem sa time. I to nije problem dok se ne desi neki data breach i vaši podaci završe na dark webu.

Pisao si ranije da je Mikrotik precenjen ili da ljudi preteruju sa hvaljenjem (verovatno i ja tu pripadam jer sam poprilično često predlagao MT za bilo koga ko ima neke specifične zahteve, i malo vremena da nauči osnove). Ali gledam sada Grandstream rutere i deluje da nema ništa što MT nema, odnosno da konkretno ja nemam razloga da pređem na GS kad sam već relativno upoznat sa MT i sve radi kako treba. Jesam li u pravu?

Zadnji put kad sam radio packet capture, bio je aktivan samo kada se upali QoS. Ali sa Asusom se nikada ne zna, jer se firmware konstantno nadograđuje. Uloguj se u njega pa probaj da aktiviraš neke od naprednih funkcija, odmah će ti staviti do znanja da podaci o mreži idu trećem licu. Oni to ne kriju jer ljudi nemaju problem sa time. I to nije problem dok se ne desi neki data breach i vaši podaci završe na dark webu.
Ja sam sve to odbio. U međuvremenu su ubacili da auto update radi samo ako dozvoliš prikupljanje podataka, tako da sam i to ugasio.

Pisao si ranije da je Mikrotik precenjen ili da ljudi preteruju sa hvaljenjem (verovatno i ja tu pripadam jer sam poprilično često predlagao MT za bilo koga ko ima neke specifične zahteve, i malo vremena da nauči osnove).
Niti je MirkoTik precenjen, niti sam ja to rekao. Nemam ja ništa protiv njega ako je u rukama nekoga ko ga poznaje i kome trebaju mogućnosti koje on nudi. Ali preporučiti ga aposlutnom početniku, je čista ludost. Posebno je iritantno kada neko ko ne zna apsolutno ništa o mrežama, preporučuje MikroTik, jer je tamo negde pročitao ili čuo kako je to izuzetno napredan sistem. Kada tim istim ljudima skreneš pažnju na to da je MikroTik prekompleksan za običnog korisnika, njihov argument je uvek "sve se to lako reši uz google" a niko od njih nikada nije napisao "ne brini, ja ću ti pomoći". Samo na ovom forumu imaš tonu korisnika koji su kupili ubogi hAP AC koji je njablaže rečno smejurija od uređaja. Pitaj vlasnike tih uređaja da ti pomognu oko pravljenja VLAN-ova ili VPN konekcije i 99% njih neće moći da se snađe ni uz ChatGPT. Inače je vrlo dobro poznata činjenica da je MikroTik wireless oprema katastrofa. To ne poriču ni hardcore MikroTik fanboys.
Ali gledam sada Grandstream rutere i deluje da nema ništa što MT nema, odnosno da konkretno ja nemam razloga da pređem na GS kad sam već relativno upoznat sa MT i sve radi kako treba. Jesam li u pravu?
Apsolutno nema potrebe da prelaziš sa MikroTik-a na Grandstream, ili bilo šta drugo, ako si ga naučio i ako ti završava posao. If it aint broken, dont fix it. Ovo važi i za ostale korisnike. Ako ste kupili Tenda plastikander od 1200 din i on vam završava posao, nema potrebe zaluđivati se bacati pare na nešto drugo jer je tamo neki Alex na forumu napisao da je taj uređaj spyware infested plastično smeće.
Ja sam sve to odbio. U međuvremenu su ubacili da auto update radi samo ako dozvoliš prikupljanje podataka, tako da sam i to ugasio.
Pitanje je vremena kada će to biti uključeno po defaultu bez opt out mogućnosti.

U pravu si, loše sam se izrazio, nisi rekao da je precenjen nego da ga previše ljudi preporučuje bez realnog razloga (a ja sam povezao to možda sa cenom).

Ja sam se za MT odlučio kada sam pokušavao da rešim specifičan problem (i to ne zato što je bilo posebno važno rešiti ga), a to je da samo određen saobraćaj sa jednog klijenta (konekcija tv-a prema SBB serverima) ide kroz VPN tunel, a sve to kao igru/vežbu da nešto novo naučim. I znalo se da je wifi ******, i zato sam i uzeo Ubiquiti, opet dva različita uređaja da naučim dva različita "ekosistema". S tim da od ubiquiti-ja ništa naučio nisam jer sam ga jednom podesio i zaboravio da postoji (čak ni nemam više računar gde je bio kontroler podignut). A sa MT sam se poprilično igrao, sa FW, VPN, različitim konekcijama (pppoe, DHCP, static ip).

Ja sam batalio MikroTik jer je closed source. VyOS na primer, je open source, i ima mnogo logičniju sintaksu od MikroTik-a + mogu da ga instaliram na bilo koju platformu. Raspberry 4 na primer. A pošto je Debian based, tu se osećam kao kod kuće. A o mogućnostima ne treba trošiti reči.

Linksys WRT54GL sa DD-WRT Firmware.​

Jel cemu ovaj fosil? :)

Linksys WRT54GL sa DD-WRT Firmware​

Jel cemu ovaj fosil? :)
Uklonio sam link. Molim vas ne kačite KP prodajem linkove.

Inače, to je jedan od najboljih, ako ne i najbolji consumer WiFi uređaj ikada napravljen. Kome ne treba WiFi 6 i ludačke brzine, za 1000 din ovo je fantastična kupovina pod uslovom da je potpuno ispravan.

Био пре 20 година, за бежичну везу је данас потпуно неупотребљив, а питање и како би се тај тада врхунски хардвер сналазио са данашњим брзинама, и бројем уређаја као основни рутер. Осим ако није план да се користи као додатни наменски уређај…

Eno ga kod mene negde u kutiji, doduse sa Tomato firmware-om. Penzionisan pre 10ak godina cim je provajder povecao brzinu na 50Mbps jer nije mogao da se izbori sa tom brzinom. Zao mi da ga bacim jer je ipak legendarni ruter. Danas bi samo posluzio za retro WiFi.

A jel ok ovaj Cudy WR1200?

Nazad
Vrh Dno