Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Da li neko koristi neki od ova dvam neka alternativa za sličan novac ima li (ukoliko je bolje)

CUDY WR1500 AX1500 Gigabit Wi-Fi 6 Router​

CUDY WR3000 AX3000 Gigabit Wi-Fi 6 ruter​

Treba mi AP koji bi omogucio brz i stabilan wifi za drugi sprat kuce. Te 2 lokacije povezane su mi 5e kablom.
"Glavni" ruter je Huawei HG8245W5-6T, Supernova optika 600/600

Ap bi trebalo da sluzi recimo 10ak klijenata.
Vidim da se najvise pise o Tp Link AX55 i Grandstream GWN7660? Koja je glavna razlika izmedju ova 2 za nas neuke sa mrezama? Cena im je priblizno ista

Edit:
Imam i tp-link re450 extender koji bi trebalo da lepo radi sa onim njihovim "OneMeshTM" sistemom pa je to mozda jedan + za tplink?

Poslednja izmena:
Treba mi AP koji bi omogucio brz i stabilan wifi za drugi sprat kuce. Te 2 lokacije povezane su mi 5e kablom.
"Glavni" ruter je Huawei HG8245W5-6T, Supernova optika 600/600

Ap bi trebalo da sluzi recimo 10ak klijenata.
Vidim da se najvise pise o Tp Link AX55 i Grandstream GWN7660? Koja je glavna razlika izmedju ova 2 za nas neuke sa mrezama? Cena im je priblizno ista
TP-Link je router, Grandstream je samo access point.
Uz TP-Link dobijaš ispravljač, uz Grandstream ne dobijaš ništa, i moraš da dokupiš PoE switch ili PoE injector da bi ti radio.
TP-Link možeš da staviš gde hoćeš, Grandstream ide samo na plafon i zahteva bušenje rupa.
Na TP-Link dobijaš 4 porta, na Grandstream dobijaš jedan.
TP-Link ima katastrofalan software, Grandstream ima vrhunski.
Grandstream je stabilan bez obzira na okruženje u kojem se nalazi, TP-Link je nepredvidiv po tom pitanju.
Grandstream bez problema radi sa 250+ uređaja, za TP-Link nemaš nikakve garancije da će raditi.

Zaključak, kupi TP-Link.

Dobro PoE Injector predpostavljam je trosak od jos jedno 20-30e? Ostalo je tehnikalija nacini montaze sto mi uopste nije bitno, nek ide i na plafon :D

Vise me je zanimala tehnicka strana u smislu da li Grandstream nudi vece brzine ili bolju pokrivenost za tih 10ak uredjaja koja bih povezao, tj sta su njegove prednosti za kucne korisnike? (vise antena/kanala/brzi procesor itd?)

Dobro PoE Injector predpostavljam je trosak od jos jedno 20-30e? Ostalo je tehnikalija nacini montaze sto mi uopste nije bitno, nek ide i na plafon :D
20-30 eura + isporuka + neki normalan LAN kabal. Nadam se da kontaš šta znači montaža na plafon. Potrebno je hiltijem probušiti betonsku ploču i provući kabal na tavan, a onda isti taj plafon treba hiltijem izbušiti na sred prostorije da bi imao rupu kroz koju taj isti kabal dolazi sa tavana. A onda treba pored te rupe probušiti još 3 male rupe, staviti tiple, krimpovati kabal i tek onda montirati AP.
Vise me je zanimala tehnicka strana u smislu da li Grandstream nudi vece brzine ili bolju pokrivenost za tih 10ak uredjaja koja bih povezao, tj sta su njegove prednosti za kucne korisnike? (vise antena/kanala/brzi procesor itd?)
Ne mogu da se porede jer porediš consumer, sa enterprise opremom. A čak i da su u istoj klasi, faktori kao što su brzina, pokrivenost i jačina signala, nisu adekvatni parametri koji odlučuju o tome koji je uređaj bolji. Na žalost, kod nas su to primarni parametri, zato sam ti odma rekao da uzmeš TP-Link. Grandstream je bolji u svakom pogledu, i tu apsolutno nema nikakve diskusije. Ali to ipak nije uređaj za tebe.

Vuce me da probam tu egzibiciju busenja iako zahteva malo vise truda od ukljuciti tplink u uticnicu :D
Sto ih prave za plafonsku montazu, jel tako bolje prostire wifi ili jer su namenjeni za kancelarije gde nekad nema zidova?

Vuce me da probam tu egzibiciju busenja iako zahteva malo vise truda od ukljuciti tplink u uticnicu :D
Sam si rekao da si neuk, i zbog toga stvarno nema potrebe da praviš lom, i bušiš rupe samo da bi stavio uređaj koji je bolji, a realno ti ne treba.
Sto ih prave za plafonsku montazu, jel tako bolje prostire wifi ili jer su namenjeni za kancelarije gde nekad nema zidova?
Bolje se prostire signal, uređaj se bolje hladi, manje su smetnje koje mogu nastati od električnih instalacija, kablova, cevi, nameštaja i ostalih uređaja. I estetski je mnogo lepše od plastikandera načičkanog antenama u koji idu kablovi i prave haos.

ali ima sasvim OK uredjaja nabrojanih proizvodjaca do 100€ koji bi ljudima resili problem.
Nema. Svasta sam probao i sve to super na prvu radi dok ne krenu sitni, vrlo iritirajuci problemi, kod nekih i totalni zastoji.
Promenio gomilu ap i rutera od provajdera koji su riknjavali od toplote wifi kontrolera.
Onda je pukao film, iscimao Alexa sta da uzmem, uzeo U6 u novembru, podesio i od tada ga nisam ni pogledao, jednostavno sve radi bez zastoja i stucanja.
Da, 200e nije malo ali familija vise nema prituzbi da opet ne radi net, mir boziji nema cenu.

Baš tako, set and forget.

Dodao bih samo da ne mora da se buši ako neko baš ne želi, UTP kabl kroz kanalicu, čak i sam AP može da se nalepi dobrom duplo lepljivom trakom (što ne podržavam, ali verovatno neće biti problema). A ko je u procesu planiranja, renoviranja ili šta već, bukvalno ne postoji ni jedan argument da se ne planira plafonski AP, taman kupili polovan Ubiquiti AP AC lite za par desetina evra, ja ga koristim godinama i bukvalno nemam nikakvih problema.

Budući da ne poznajem nomenklaturu Ubiquity /UniFi uređaja, šta bi trebalo da kupim da bi bilo pandan TpLink Archer ax80 ili Asus ROG Rapture GT-AX6000? Ovaj drugi nalazim za 170€ što nije ni čudno imajući u vidu dešavanja u poslednje vreme.

Unifi Dream Router?

Potreban mi je glavni router za kuću, sa do 8 LAN uredjaja, WiFi za uobičajene uredjaje ali i za smart home senzore, NVR etc. Ideja mi je da nakon glavnog routera kasnije dodam Mash AP ukoliko bude bilo potrebno.

Unapred hvala.

Poslednja izmena:
Zatvaramo ovu temu obzirom da su izmešani odgovori i preporuke, na pitanja gde se traži zamena za wireless ruter često se predlaže kao rešenje Access Point, što samo po sebi rešava problem wireless signala ali npr. ako neko želi sveobuhvatno rešenje (all-in-one) kao zamenu za lošu opremu provajdera, AP mu neće rešiti sve probleme.

Molim da diskusiju ubuduće vodite u dve odvojene teme, jedna će se baviti wireless ruterima kao AIO rešenjima (žičani wireless ruteri, koji pored WiFi funkcionalnosti služe i kao DHCP, rade NAT, port forwarding, VPN itd.),
a druga će biti namenjena Access Point uređajima (kao samostalnim WiFi uređajima), gde spadaju i mesh sistemi itd. Ukoliko bude potrebe, otvorićemo i 3. temu za striktno žičane rutere (bez WiFi mogućnosti) ukoliko postoji potreba za takvom temom, mada su korisnici takvih uređaja uglavnom napredniji i do informacija dolaze drugim putem.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno