Mrtva trka. I jedan i drugi proizvođač koriste Qualcomm čipove. Grandstream je u prednosti što se tiče kvaliteta izrade i načina na koji je rešeno preveliko zagrevanje. Pogotovo na najnovijim WiFi 6E i WiFi 7 modelima. Sa gornje strane uređaja koja naleže na plafon je montirana masivna metalna ploča. Vrlo prosto i efikasno rešenje.
Ubiquiti ne želi da naruši estetiku svojih uređaja bušenjem rupa, i ne žele povećanje cene proizvodnje dodavanjem metalne ploče, pa su došli na genijalnu ideju da u access point stave ventilator. Tako da sada na plafonu imate zujalicu koja se aktivira kada se uređaj zagreje.
Da me neko pogrešno ne shvati i da ne dođe do neke nepotrebne rasprave. Ubiquiti je odličan. Tu nema diskusije. Ovo što sam pisao za ventilator važi samo za model U7 Pro. Nemojte da vas ova moja priča odvrati od kupovine.
Nije. I Asus i TP-Link su skuplji. Što je i logično jer su to wireless Routeri, a Grandstream je samo wireless AP. Na žalost, većina ljudi ne zna razliku, pa daju pare za wireless router koj im nije potreban, a onda ga nakače na provajderov router, pa ga prebace u access point ili repeater režim, i na taj način ponište njegovu primarnu funkciju za koju su zapravo dali novac, i od routera naprave jeftin access point ili range extender.
Ne širi pogrešne informacije molim te. Cena za Asus TUF-AX3000 V2 se kod nas kreće od 15000 do 17000 din po domaćim prodavnicama što je čisto ludilo. Grandstream GWN7660 košta 13600 din u svima dobro poznatoj prodavnici mrežne opreme koja počinje na N.
Naravno da ima. U prodavnicu na slovo N možeš da uđeš i kupiš to što ti reba. Problem je što se vi previše oslanjate na razne domaće pretraživače koji uglavnom izlistavaju online prodavnice koje nemaju ništa na stanju. Vrlo dobro se zna gde se kupuje mrežna oprema.