Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Nop. Ako tvoj ruter radi kako treba i isporuci full net na lan, Ubi ce odraditi ostalo.
Npr kod mene je na jedan U6 nakaceno preko 20 uredjaja (3 streaming ) i do sada nikakvih problema
Proveri na Ubi sajtu plafonske i dvorisne varijante.

Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)
Ako nece neke velike pare da daješ onda uzmi xiaomi router ax3200 ili ako ne voliš kineze može neki tplink archer C80. Oba imaju slične cene oko 50-60e.

U kratkim crtama, u Grandstream AP se nalazi kontroler koji može kontrolisati do 50 drugih AP, tako da nije potreban zaseban kontroler (WLC).

Ubiquiti je malo skuplji generalno sa dosta širom lepezom proizvoda za različite namene. Iako AP može raditi samostalno (konfiguracija preko aplikacije na telefonu), za ozbiljniju kontrolu, mesh itd. ti ipak treba kontroler. Dobra stvar je što kontroler možeš podići kao VM ili kontejner ako imaš infrastrukturu za to, ili na nekom Raspberry Pi ako imaš da ti sedi besposlen (dovoljan je i RPi3 koji nije skup). Dobra stvar je što se Ubiquiti uređaji sjajno integrišu u svoj ekosistem gde svim tipovima komponenti (AP, switch, ruter/firewall, NAS, IP kamere, kontrola pristupa...) upravljaš upravo preko pomenutog kontrolera.

Ako ti treba samo AP, Grandstream je povoljnije rešenje koje pritom radi izuzetno stabilno. Ako bi hteo da praviš ozbljniju mrežu sa drugim tipovima komponenti (već pomenuto iznad), tu je već preporuka Ubiquiti zbog odličnih uređaja i single pane of glass načinom upravljanja takvim sistemom.

Naručio sam Ubiquiti UniFi 6 Pro, kazu da je bolji od LR verzije zbog chipset-a Qualcomm vs MediaTek mada iskreno ne verujem da ću ja oštetiti neku bitnu razliku. Bitno mi je da pokrije i dvorište

Ovo o čemu se ovde vodi diskusija je profi oprema koju trenutno koriste kompanije i obični ljudi ljudi koji imaju izuzetno visoke zahteve i mnogo para. Dati za kućnu upotrebu 200E+ za jedan AP je ludilo, u koliko nisi nekakav ozbiljan korisnik, pa ni onda. Ko u kućnim uslovima ima 30+ korisnika na wifi? Pokrivenost, brzina, za surf? Ajde da malo da budemo realni. Svaka čast ko ima i hoće da plati 200E+ za AP. Ali ima mnogo više onih koji ne mogu,a i neće da daju tolike pare, a mogu. Što bi bilo ko i dao kad će za 2-3 godine izaći novi standard i onda opet isto? Ne sporim da su uređaji kvalitetni, ali i drugi mnogo jeftiniji rade dobar posao. Trebalo bi malo misliti na običnog korisnika.
Ništa,nikom lično, ali ...

Оног момента кад је обичан корисник добио данашње брзине интернета од преко 100 Мбпс, као и гомиле уређаја који преко бежичне мреже користе те брзине је значило да и мрежна опрема мора бити способна да опслужи све то на адекватан начин, без прегревања, блокирања и сл. А за тако нешто мора ипак да се завуче рука у новчаник.

Ovo o čemu se ovde vodi diskusija je profi oprema koju trenutno koriste kompanije i obični ljudi ljudi koji imaju izuzetno visoke zahteve i mnogo para. Dati za kućnu upotrebu 200E+ za jedan AP je ludilo, u koliko nisi nekakav ozbiljan korisnik, pa ni onda. Ko u kućnim uslovima ima 30+ korisnika na wifi? Pokrivenost, brzina, za surf? Ajde da malo da budemo realni. Svaka čast ko ima i hoće da plati 200E+ za AP. Ali ima mnogo više onih koji ne mogu,a i neće da daju tolike pare, a mogu. Što bi bilo ko i dao kad će za 2-3 godine izaći novi standard i onda opet isto? Ne sporim da su uređaji kvalitetni, ali i drugi mnogo jeftiniji rade dobar posao. Trebalo bi malo misliti na običnog korisnika.
Ništa,nikom lično, ali ...
Sve što si napisao je netačno. Toliko od mene...

Da javim samo za sve korisnike rutera Xiaomi AX3200 RB01 rutera da je bez problema prošao instaliranje OpenWRT. Najbitnije mi je da se flešovanjem omogućilo otkljucavanje svih kanala što sa stock int fw nije bilo moguće. Odlična investicija za 55e. Sada se telefon i laptop konektuju na brzinu preko 1200mbps.

@alex303 ove plafonske varijante Grandstrema mi ne odgovaraju, razmišljam o nekoj in-wall izvedbi kao GWN 7624, (možda bi mi i 7603 završio posao) nema neke posebne zahteve sem što hoću pokrivenost i stabilnost u spratnoj kući i ako može u dvorištu. Ako ovo stvarno dobacuje 175m, to je više nego dovoljno za sve to...

@alex303 ove plafonske varijante Grandstrema mi ne odgovaraju, razmišljam o nekoj in-wall izvedbi kao GWN 7624, (možda bi mi i 7603 završio posao) nema neke posebne zahteve sem što hoću pokrivenost i stabilnost u spratnoj kući i ako može u dvorištu. Ako ovo stvarno dobacuje 175m, to je više nego dovoljno za sve to...
Tih 175m je na otvorenom i u idealnim uslovima gde nema smetnji od strane drugih WiFi uređaja. Tako da to uzmi sa dozom rezerve. Ja sam sa GWN7615 u kojem je MediaTek čipset uspeo da "probušim" 4 betonska zida i na udaljenosti od 20m dobijem 3 crtice na Qualcomm based uređaju na 2.4Ghz sa 40Mhz širinom kanala što je najblaže rečeno impresivno. Da sam na tvom mestu, pre bi uzeo GWN7660LR jer je veća verovatnoća da ćeš sa njim uspeti da pokriješ i dvorište. Ali kao i uvek, nema apsolutno nikakve garancije da će bilo šta predloženo raditi kod tebe jer je mnogo faktora koji na to utiču. Najsigurnija varijanta je da imaš poseban access point za unutra i poseban access point za spolja. Ali to košta.

@alex303 Hvala na sugestiji, taj uređaj bi sigurno pokrio sve živo ali naravno osetno je i skuplji, Realno meni je dovoljno i 50m da pokrije, to bi mi radilo posao. Videću, moram proveriti sve cene, imam neke opcije da možda uređaj kupim i u Francuskoj ali koliko vidim otrpilike to košta isto koliko i kod nas.

Grandstream ima stabilne cene globalno za razliku od Ubiquiti-a gde nešto što preko košta 150 eura, kod nas košta 300. Kad budeš uzeo, javi utiske kako radi. Verujem da i druge u ovoj temi zanima.

TP-Link Archer AX55 ili ASUS TUF Gaming TUF-AX3000 V2 WiFi, ili možda nešto treće?
Slicne su cene, na akciji, Asus je samo malo skuplji jer je veci popust na njega. Naginjem ka Asusu.
Nisam napredni korisnik, ali imam dosta uredjaja i svi su na wifi, ništa na kabal pa mi znači što bolja i stabilnija veza, koju generalno imam i sa nekim prastarim ruterom, ali stream na jednom uredjaju po nekad ne radi dobro (na jednom kanalu), i pre nego što uzmem brzi net, probao bih sa boljim ruterom. A značilo bi mi da imam hdd na ruteru i druge mogucnosti za kucnu mrezu.

Poslednja izmena:
@alex303 se upljuva da objasni svima da je za te pare Grandstream najbolji deal :) al kanda mora ponavlja na svakih 5-10 poruka :)

Naginjem ka Asusu.
Asus није омиљен кад је мрежна опрема у питању, али код мене се јако добро показао у незахтевним кућним условима. У комбинацији са стабилним оптичким интернетом рутер ради без грешке већ пар година, уз то има интуитивну апликацију и лако се подешавају мени неопходне опције (додела интерних ип адреса, ограничења за децу и сл.).

Asus није омиљен кад је мрежна опрема у питању, али код мене се јако добро показао у незахтевним кућним условима. У комбинацији са стабилним оптичким интернетом рутер ради без грешке већ пар година, уз то има интуитивну апликацију и лако се подешавају мени неопходне опције (додела интерних ип адреса, ограничења за децу и сл.).
Ja počinjem da mislim da je Asus (AX4200) bio greška, mada je prevagnulo što ima podršku za OpenWRT (koji nisam doduše stavio). Elem, na svakih par meseci puste neki felerični FW koji moram da downgrejdujem. Pre nekog vremena nije mogao iPhone da se konektuje, sad na novom ne mogu da se učitaju neke stvari. I sve u svemu ne hvata mi savršeno ceo stan, mada je to i do položaja jer je na drugom kraju stana.
S druge strane ovi FW koji rade dobro, nisam primetio problem sa stabilnošću.

Toliko je toga napisano o Asus uređajima, samo što neke mrzi da koriste pretragu i da malo pročitaju. Ukratko, ne kupujte Asus uređaje jer:
  • Svi modeli Imaju spyware.
  • Jako veliki broj uređaja sa katastrofalnim Broadcom čipsetom.
  • Jako loša implementacija MediaTek čipsetova. Loše hlađenje.
  • Nenormalno velika cena modela sa Qualcomm čipsetovima + loše hlađenje na jeftinijim modelima.
  • Opensource software sa closed source WiFi drajverom što znači katastrofalne performanse sa OpenWRT-om.
Stvarno ću početi da delim kaznene poene ako neko opet postavi pitanje o Asus smeću.

Svodi se:
Ko ima pare -> Ubiquiti
Ko nema pare -> Grandstream
:D
Ne.

Ja preferiram Grandstream, ali ne zbog cene, već zato što ima integrisan kontroler. Nema cimanja sa aplikacijama na telefonu i nema cimanja sa hostovanjem kontrolera. A za one koji ipak žele cloud, postoji i ta opcija. Takođe ima sekundarni LAN port koji je u potpunosti konfigurabilan i može služiti za back haul preko LAN kabla, čime se dobija daleko stabilniji mesh. Uz Grandstream se ne isporučuje PoE injector, tako da i to utiče na cenu. A to može biti veliki plus ako se radi large scale deployment na mestu gde postoji PoE switch.

@alex303 se upljuva da objasni svima da je za te pare Grandstream najbolji deal :) al kanda mora ponavlja na svakih 5-10 poruka :)
Pa dobro nije baš za te pare. Dosta je skuplji i teže se nalazi. Nije svako spreman da kupuje kod nekih online prodavnica.
Nego kad smo kod toga, da li ima Grandstream da se kupi u nekoj "normalnoj" prodavnici. Da se uđe u radnju i kupi?
Ne govorim zbog sebe. Poznajem mnogo ljudi koji ne bi kupili ništa kod trgovaca koji nemaju fizičke prodavnice.

Sto se AP-a tice, koji brend ima bolje modele/performanse? (od pomenuta dva)
Mrtva trka. I jedan i drugi proizvođač koriste Qualcomm čipove. Grandstream je u prednosti što se tiče kvaliteta izrade i načina na koji je rešeno preveliko zagrevanje. Pogotovo na najnovijim WiFi 6E i WiFi 7 modelima. Sa gornje strane uređaja koja naleže na plafon je montirana masivna metalna ploča. Vrlo prosto i efikasno rešenje.

Ubiquiti ne želi da naruši estetiku svojih uređaja bušenjem rupa, i ne žele povećanje cene proizvodnje dodavanjem metalne ploče, pa su došli na genijalnu ideju da u access point stave ventilator. Tako da sada na plafonu imate zujalicu koja se aktivira kada se uređaj zagreje.

Da me neko pogrešno ne shvati i da ne dođe do neke nepotrebne rasprave. Ubiquiti je odličan. Tu nema diskusije. Ovo što sam pisao za ventilator važi samo za model U7 Pro. Nemojte da vas ova moja priča odvrati od kupovine.
Pa dobro nije baš za te pare.
Nije. I Asus i TP-Link su skuplji. Što je i logično jer su to wireless Routeri, a Grandstream je samo wireless AP. Na žalost, većina ljudi ne zna razliku, pa daju pare za wireless router koj im nije potreban, a onda ga nakače na provajderov router, pa ga prebace u access point ili repeater režim, i na taj način ponište njegovu primarnu funkciju za koju su zapravo dali novac, i od routera naprave jeftin access point ili range extender.
Dosta je skuplji i teže se nalazi. Nije svako spreman da kupuje kod nekih online prodavnica.
Ne širi pogrešne informacije molim te. Cena za Asus TUF-AX3000 V2 se kod nas kreće od 15000 do 17000 din po domaćim prodavnicama što je čisto ludilo. Grandstream GWN7660 košta 13600 din u svima dobro poznatoj prodavnici mrežne opreme koja počinje na N.
Nego kad smo kod toga, da li ima Grandstream da se kupi u nekoj "normalnoj" prodavnici. Da se uđe u radnju i kupi?
Ne govorim zbog sebe. Poznajem mnogo ljudi koji ne bi kupili ništa kod trgovaca koji nemaju fizičke prodavnice.
Naravno da ima. U prodavnicu na slovo N možeš da uđeš i kupiš to što ti reba. Problem je što se vi previše oslanjate na razne domaće pretraživače koji uglavnom izlistavaju online prodavnice koje nemaju ništa na stanju. Vrlo dobro se zna gde se kupuje mrežna oprema.

Nije. I Asus i TP-Link su skuplji. Što je i logično jer su to wireless Routeri, a Grandstream je samo wireless AP. Na žalost, većina ljudi ne zna razliku, pa daju pare za wireless router koj im nije potreban, a onda ga nakače na provajderov router, pa ga prebace u access point ili repeater režim, i na taj način ponište njegovu primarnu funkciju za koju su zapravo dali novac, i od routera naprave jeftin access point ili range extender.

Ne širi pogrešne informacije molim te. Cena za Asus TUF-AX3000 V2 se kod nas kreće od 15000 do 17000 din po domaćim prodavnicama što je čisto ludilo. Grandstream GWN7660 košta 13600 din u svima dobro poznatoj prodavnici mrežne opreme koja počinje na N.
Tenutno meni dostupne cene u inostranstvu su
  • TP-Link Archer AX55 55 eur
  • ASUS TUF Gaming TUF-AX3000 V2 WiFi Router 67 eur
  • Grandstream GWN7660 83 eur

Poslednja izmena:
Mrtva trka. I jedan i drugi proizvođač koriste Qualcomm čipove. Grandstream je u prednosti što se tiče kvaliteta izrade i načina na koji je rešeno preveliko zagrevanje. Pogotovo na najnovijim WiFi 6E i WiFi 7 modelima. Sa gornje strane uređaja koja naleže na plafon je montirana masivna metalna ploča. Vrlo prosto i efikasno rešenje.

Ubiquiti ne želi da naruši estetiku svojih uređaja bušenjem rupa, i ne žele povećanje cene proizvodnje dodavanjem metalne ploče, pa su došli na genijalnu ideju da u access point stave ventilator. Tako da sada na plafonu imate zujalicu koja se aktivira kada se uređaj zagreje.

Da me neko pogrešno ne shvati i da ne dođe do neke nepotrebne rasprave. Ubiquiti je odličan. Tu nema diskusije. Ovo što sam pisao za ventilator važi samo za model U7 Pro. Nemojte da vas ova moja priča odvrati od kupovine.

Naravno da ima. U prodavnicu na slovo N možeš da uđeš i kupiš to što ti reba. Problem je što se vi previše oslanjate na razne domaće pretraživače koji uglavnom izlistavaju online prodavnice koje nemaju ništa na stanju. Vrlo dobro se zna gde se kupuje mrežna oprema.
Pa ipak je mnogo skuplji. Pomenuti ax55 je 9.000din, znači ovaj je skuplji 50%. Plus šta još treba dokupiti, plus montaža.
Ja samo kažem da koliko para toliko muzike. Nekome je puno da dâ za kućni ap i 50 evra.
Razlika je još veća kad se uzme u obzir da je to obični ap a ovo ruter, nekome možda treba bridž mode, kablovski pristup itd.
Sigurno da je bolje rešenje samo kažem dosta skuplje i komplikovanije za postavljanje.

Nazad
Vrh Dno