Pominjao sam već prije, a evo i do dana našnjeg meni Asus RT-AX86U Pro radi bez greške, jednom nisam imao potrebe da ga restartujem za svo ovo vrijeme (2 godine). Kombinujem ga sa Ubiquiti U6 i nema tačke u stanu gdje signal nije barem 85%. Koristim i Wireguard često, radi fenomenalno. Oko 25 uređaja je u mreži, što žičano, što bežično, uključujući i NAS.
E sad, što neko reče gore, aplikacija je tako intuitivna da bi i najveći početnik sve mogao da sredi bez problema. Može i Merlin firmware da se ubudži ali stvarno kod mene barem nije bilo potrebe.
Ubiquiti cloud kontroleru nema šanse da mogu da priđem kroz aplikaciju, kroz browser pristupam normalno. A dizajn samo dashboarda mi se ne dopada, tj. nije problem ni dashboard koliko me nervira kod njih što su do sada 2 ili 3 puta mijenjali dizajn, potpuno mijenjali putanje podešavanja i taman se naviknem na trenutno stanje, oni ažuriraju.
Sa Grandstreamom nemam iskustva.
Zaključak, sigurno da za 200e ima bolji router ali nismo ni mi što uzesmo Asusa bacili pare, radi odlično hebem li ga, ne znam kako bi moglo bolje da radi u mom slučaju