Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pocela grejna sezona pa poceo i ja da grejem😁.
Elem, spoljna temp 10°C, kisa, vlaznost 92%. Gree radila punih 5 minuta na max snazi pre gasenja (zadano 22c dostigla 26c), posle pauze od 10ak min pali se ponovo i radi na nekih 800-900W i opet se gasi nekoliko minuta kasnije. A u medjuvremenu Daikin odrzava solidnih 23°C u drugoj prostoriji sa 150-200W :)
A razlika u ceni izmedju Gree.i Daikin-a je 300€.Opet se vracamo na ono koliko pare toliko.i muzika..Fiat-Opel-Bmw.

Daj ako imaš to slikano na šta konkretno misliš da pokažem serviserima jer ja je ne smijem otvarati zbog garancije,ja kontam da prenosi mi preko nosača na stiropor jer mjenjana je komplet i vanjska i unutarnja i instalacija na novo i opet se čuje,čekam sad one antivibr.gume i dogovorio se da je skinu da stavim distancere od pvc zelene cijevi za vodu da odvojim nosače od stiropora barem 2-3mm,da vidim ima li efekta
Nemamo istu klimu pa kod tebe to mozda ne bude problem ali vrijedi provjeriti ako su majstori voljni. Meni su majstori rekli da se to tako cuje zbog zida jer nemam fasadu. Mislio sam da ih zovnem i pokazem da nisu u pravu ali klima je pod garancijom. Nasao sam sliku na netu i obiljezio cijev koju sam malo gurnuo unutra. Evo slika antivibracione gume na kompresoru gdje se vidi razmak i na prvoj slici kako treba da bude.

Prilozi

• IMG_2314.jpeg
    IMG_2314.jpeg
    43.4 KB · Pregleda: 131
  • IMG_1955.jpeg
    IMG_1955.jpeg
    264.5 KB · Pregleda: 117
  • IMG_1954.jpeg
    IMG_1954.jpeg
    241.8 KB · Pregleda: 118
Nemamo istu klimu pa kod tebe to mozda ne bude problem ali vrijedi provjeriti ako su majstori voljni. Meni su majstori rekli da se to tako cuje zbog zida jer nemam fasadu. Mislio sam da ih zovnem i pokazem da nisu u pravu ali klima je pod garancijom. Nasao sam sliku na netu i obiljezio cijev koju sam malo gurnuo unutra. Evo slika antivibracione gume na kompresoru gdje se vidi razmak i na prvoj slici kako treba da bude.
Svaka čast,a koja je klima kod tebe,i da kod mene ima fasada odnosno(stiropor 8cm,mrežica)navučeno da utopi mrežicu znači nemam završnu fasadu i opet se čuje,tako ružno u momentima prenosi isto kao da mi se u dvorištu okreće teretnjak pa tutnji čitava soba al samo u toj modulaciji što sam naveo.Probaću im to ispričati ako su voljni da otvaraju da bace makar pogled unutra,meni nije pristupačno da skidam poklopac a mogu jedino prići odozdo do nosača,gore mi je već previsoko.

Bakarne cevi su mi prenosile vibracije na zid.

Pozdrav svima. Potrebna mi je vaša pomoć oko izbora invertera. Stan je dosta čudnog oblika i rasporeda što može da se vidi na slici ispod. Trenutno nam se obična klima nalazi na svodu od terase koja je pripojena dnevnoj sobi, pretvorena u trpezariju i zatvorena PVC stolarijom. Klima trenutno duva u smeru ozbačeno strelicom. Primarno nam je potrebno grejanje za Dnevnu sobu, Spavaću sobu 1, Kuhinju i Kupatilo. Spavaća soba 2 nam je trenutno pretvorena u magacin i nije nam potrebno da je grejemo :D
Hodnik, kuhinja i trpezarija nemaju vrata ali imaju svodove.
Stan je na drugom spratu, nije izolovan stiroporom osim ispod prozora u trpezariji, ima dva spoljna zida debljine 60cm. Stolarija je PVC.
1. Da li bih pogrešio ako bih poslušao servisere i u dnevnoj sobi na mesto sadašnje klime stavio 18-icu koja bi grejala potreban prostor?
2. Neka druga ideja do koje sam došao čitajući postove ovde bi bila da se u dnevnoj sobi montira 12-ica, a u Spavaćoj sobi 1 neka 9-ka koja bi bila okrenuta da duva prema kupatilu.

Ako je bolja prva opcija može li neka konkretna preporuka za neki provereni model? Isto tako, ako je bolja druga opcija molio bih za preporuku za neku 9-ku jer koliko vidim za 12icu je solidan izbor 12LMCE :D .
Hvala unapred!

Prilozi

• New project(1).jpeg
    New project(1).jpeg
    72.1 KB · Pregleda: 112
Poslednja izmena:
Pa da, logicno je da ce u vecem prostoru bolje da se snadje, nego ovde gde taman sto krene da greje, skonta da je zagrajala i to je to :)
Radi i kod mene na jako niskoj potrosnji, samo nikada ne dodje do toga da dugo radi na tome, jer se prostor brzo ugreje.

Napokon da nadjem nesto o tim kompresorima kada si spomenuo Siam, tacno je to to, jesu twin rotary.
Ne treba meni 12ica, ta obicna bela je bila skuplja 5k dinara od moje 9ke, a crna kao moja je bila svega 15k dinara skuplja, nego mi je bukvalno i ova prejaka.
12ica je oko 20% jaca od moje, a 9ka mi je prejaka jer je jaca od 12 Fujitsu Luca koju sam imao i koja je radila na pola snage.
Da dodam i da ja u sobi imam monitor od 55", velike 5.1 zvucnike i kompjuter koji stalno radi, sve zajedno 24/7 ima potrosnju 200-800W, sto se pretvara u toplotu.
Kod mene je dodatno ocekivano da ne moze tako nisko da radi jer imam 7+ metara cevi, a super odrzava temperaturu, meni je modulacija tu vise zanimacije radi bitna, ne zato sto mi je zaista bitna :)
I Daikin Emura 3 sam gledao samo 9ku da kupim, kada sam se lomio izmedju Emura 3 i LN.

Twin rotary ne utice na modulaciju, jedino sto postize jeste oko 10% bolja efikasnost od single rotary(po izumitelju rotary i twin rotary kompresora, Toshibi).
Twin Rotary najvise sluzi za izvlacenje veceg pdesign-a, da daje vise snage, a na modulaciju ne utice.
Da utice, ne bi LT Fujitsu imala dosta losiju modulaciju od novijih single rotary K modela.
Utiče, ali 11 godina je KGTA novija od LTCA, pa ima malo i do razvoja tehnologije, zar ne?

Pricao sam o obicnom Amberu :)

Ne utice twin rotary na modulaciju, sluzi da se dobije vise iz manje zapremine, zato neces videti twin u manjim kapacitetima klima.
Twin nije neka moderna tehnologija, postoji vec 30 godina i koristi se samo kada ima smisla, a to su vece zapremine.
Prvi put sam se malo vise informisao i dosta iscitao o 2-cyl rotary, o dual stage koji je Toshiba izumela 2004. Godine, a Gree prvi izbacio na trziste u U-Crown i Amberu, pa i o 3 cilindra, dual stage koji je Gree izbacio.
2 umesto jednog cilindra ne uticu na modulaciju.
Kompresori u LN nisu novi, imaju tu oko 10 godina.

Pozdrav svima. Potrebna mi je vaša pomoć oko izbora invertera. Stan je dosta čudnog oblika i rasporeda što može da se vidi na slici ispod. Trenutno nam se obična klima nalazi na svodu od terase koja je pripojena dnevnoj sobi, pretvorena u trpezariju i zatvorena PVC stolarijom. Klima trenutno duva u smeru ozbačeno strelicom. Primarno nam je potrebno grejanje za Dnevnu sobu, Spavaću sobu 1, Kuhinju i Kupatilo. Spavaća soba 2 nam je trenutno pretvorena u magacin i nije nam potrebno da je grejemo :D
Hodnik, kuhinja i trpezarija nemaju vrata ali imaju svodove.
Stan je na drugom spratu, nije izolovan stiroporom osim ispod prozora u trpezariji, ima dva spoljna zida debljine 60cm. Stolarija je PVC.
1. Da li bih pogrešio ako bih poslušao servisere i u dnevnoj sobi na mesto sadašnje klime stavio 18-icu koja bi grejala potreban prostor?
2. Neka druga ideja do koje sam došao čitajući postove ovde bi bila da se u dnevnoj sobi montira 12-ica, a u Spavaćoj sobi 1 neka 9-ka koja bi bila okrenuta da duva prema kupatilu.

Ako je bolja prva opcija može li neka konkretna preporuka za neki provereni model? Isto tako, ako je bolja druga opcija molio bih za preporuku za neku 9-ku jer koliko vidim za 12icu je solidan izbor 12LMCE :D .
Hvala unapred!
Da biste grejali kupatilo, vrata od kupatila bi morala biti otvorena. Kad se vrata zatvore, grejanja nema. Tako da za kupatilo svakako računajte na obaveznu ispomoć neke male grejalice, bar dok se tuširate. Kakva je izolacija u zgradi? Da li se ispod i iznad greje? Dve 12LMCE bi ovde završile posao zasigurno. Devetke ne bih ni gledao, jer je mala razlika u ceni, a za uzvrat sa 12-com se dobije ređi defrost. Ako stan ima odličnu izolaciju, i ako se ispod i iznad greje, ovo sve bi mooožda moglo samo sa jednom klimom da se greje. Nije stvar u snazi, već u raspodeli temperature

Kod mene se Daikin FTXF25 cesto ukljucuje i iskljucuje nocu, sada u prelaznom periodu.
Тако мора. Греје мали простор са великом ефикасношћу, уз прилично високе спољне температуре.

Da, evo ti kod mene kako to radi, imam gore desno Power odeljak u kom mi izbaci te grafike.

Evo modulacije, ostavio sam upaljeno pa se moze vidjeti bar po satu. Posto sam napomenuo da krece od 100w pa na dalje ovdje se tacno vidi puna dva sata moduacije na 130w pa 140w... Vanjska temp 5c. Nadam se kad bude bas zima da cu moci sa nekih 450w da prodjem u modulaciji.

Prilozi

• Screenshot_2023-10-16-06-40-34-211_com.miui.weather2.jpg
    Screenshot_2023-10-16-06-40-34-211_com.miui.weather2.jpg
    43.4 KB · Pregleda: 71
  • Screenshot_2023-10-16-06-29-18-077_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-10-16-06-29-18-077_com.coolkit.jpg
    51.1 KB · Pregleda: 64
Koji pametni merac preporucujete, da se moze pratiti real time potrosnja i grafikon za dane da ima itd?

Heroj87 koji je motor kod tebe u 9ki? Posto ako sam dobro razumio, napisao si da 9ka nema twin nego tek 12ka pa zato ide u modulaciju. E sada na 9ki HZ je SVB092FBAMT od 9 kompresor oznaka sto zanci twin i ide od 100w kao i moja 12ka.

Стиже Фуђи и у моје село. Да очекујем да ће око Божића главна тема у фирми бити која клима најбоље модулира!? :)
Pogledajte prilog 408790

E sada moraš na norveški da prevedeš "kultura rada". Ako ne može da se prevede (google kaže "arbeidskultur" ?), ti smisli novu frazu, jednako glupavu. I onda je do Božića ponavljaš na svakih sat! Pa da vidiš...

Bez vredjanja ! Niko nije duzan da cita jos manje da odgovara ovakim recnikom,budite parlamentarni zarad zdrave atmosfere u cilju sto kvalitetnije diskusije oko klime uredjabja i grejanje na iste.

Heroj87 koji je motor kod tebe u 9ki? Posto ako sam dobro razumio, napisao si da 9ka nema twin nego tek 12ka pa zato ide u modulaciju. E sada na 9ki HZ je SVB092FBAMT od 9 kompresor oznaka sto zanci twin i ide od 100w kao i moja 12ka.
To na sta ti mislis, moja tako modulira od 70W i efikasnija je i od tvoje HZ i od njegove(obicne 12ice), dakle nudi vise na istoj potrosnji, a tvoja i obicna 12ica samo imaju vece kapacitete i vise toplote mogu dati, dok ce ukupno vise struje potrositi u istom prostoru.
Moja novi model 9ke(VG2) ima KVB073 kompresor(ne motor), a obicna 12 i Nordic 12 imaju SVB093, dok tvoja ima SVB130.
Takodje, moja je noviji model od vasih, vase su VG i VGHZ, moja je VG2.
VG2 se za pocetak razlikuju od VG po tome sto im je "modulacija" bolja za 10% od prethodnika(VG2 12ica ide od 90W).

Da li klima ima jedan ili 2 cilindra, ne utice na modulaciju.
Vecina LG i Samsung klima su twin rotary i ne rade na 100W na grejanju, a kamoli na 70W.
Gree Amber Premium ima twin rotary kompresor, kao i U-Crown(zapravo jos napredniji, two-stage twin rotary kompresor) i Hansol...nijedna ne modulira nisko.
Fujitsu 12k klime koje su dosta starije od mog modela LN-a takodje moduliraju na 100W na grejanju sa 1-cilindricnim kompresorima.
Ako neko ima suprotne informacije od onih koje sam ja iscitao, neka podeli.

@Ddee
Drugacije mislim da vise ovde ne moze da se prica, jer kao da pisemo sami sa sobom, 10x se ponavljaju stvari, a ljudi isto nastavljaju kao da niko nista nije napisao.
Nije sramota nesto ne znati, ali je malo glupo biti uporan u tome.
Covek nikoga nije uvredio, samo je rekao da je ta fraza glupava, sa cime se slazem.

Poslednja izmena:
To na sta ti mislis, moja tako modulira od 70W i efikasnija je i od tvoje i od obicne 12ice, dakle nudi vise na istoj potrosnji, a tvoja i obicna 12ica samo imaju vece kapacitete i vise toplote mogu dati, dok ce ukupno vise struje potrositi u istom prostoru.
Da li klima ima jedan ili 2 cilindra, ne utice na modulaciju.
Vecina LG i Samsung klima su twin rotary i ne rade na 100W na grejanju, a kamoli na 70W.
Ako neko ima suprotne informacije od onih koje sam ja iscitao, neka podeli.

@Ddee
Drugacije mislim da vise ovde ne moze da se prica, jer kao da pisemo sami sa sobom, 10x se ponavljaju stvari, a ljudi isto nastavljaju kao da niko nista nije napisao.
Nije sramota nesto ne znati, ali je malo glupo biti uporan u tome.
Covek nikoga nije uvredio, samo je rekao da je ta fraza glupava, sa cime se slazem.
Hvala na odgovoru. Dosta puta sam procitao da je ta 9ka efikasnija pa me zbunilo kad si rekao da nemoze ispod 240w. Poenta je u tome da bi uzeo jedni 9ku za mamu a isto tako bi volio da fino radi kao kod mene la da nepogresim. Jer moja recimo se spusti na 12-140w i tako satima drzi pa sam kao sto rekoh tebe razumio da se nespusta nikako ispod 240w.
Ok hajmo realno, to sto ona kao "grije" na tih 140w nema skoro nikakve topline ali ok. Definitivno idem na tu 9ku. Samo mi reci koliko si ti platio da znam neku paralelu. Ovdje je skocila na 1900€

Kod tebe radi u velikom prostoru, kod mene radi u otprilike 19m2, sa kompom koji u proseku greje 300W i to pricam prosek za svih 24h svaki dan.

Tacno vredi ona sto vise znas manje imas pojma 🤣🤣
Zeznula me ona gree pa sam se poceo zanimati i sad pazim da ne pogresim opet.

Тако мора. Греје мали простор са великом ефикасношћу, уз прилично високе спољне температуре.
Znam, greje dobro izolovanih 12 kvadrata sa dve osobe u sobi. U prelaznom periodu nema sanse da radi bez iskljucivanja.

Sinoc je zahladilo, manje se iskljucivala.

Moze pomoc. Midea Xtreme 12 ili Hisense Enrgy Pro 12. Za grejanje prvenstveno, soba od 20.25 m2?

Znam, greje dobro izolovanih 12 kvadrata sa dve osobe u sobi. U prelaznom periodu nema sanse da radi bez iskljucivanja.

Sinoc je zahladilo, manje se iskljucivala.
Kod mene jos nije pocelo grejanje, temperature su oko 21 stepen (dnevna, spavaca....), cudi me sto zena jos nije ukljucila klimu, nesto se desava :)

Šta mislite za ove niskobudzetne klime poput vox,azuri,frozini.....vidim dosta ima nekih ,ima li ko iskustva,jer ako gledamo po garanciji ista im kao i kod ovih skupljih modela.
Dobro bilo da neko napiše iskustvo ili preporuku od tih modela koja se pokazala solidno.

Da, evo ti kod mene kako to radi, imam gore desno Power odeljak u kom mi izbaci te grafike.

Evo modulacije, ostavio sam upaljeno pa se moze vidjeti bar po satu. Posto sam napomenuo da krece od 100w pa na dalje ovdje se tacno vidi puna dva sata moduacije na 130w pa 140w... Vanjska temp 5c. Nadam se kad bude bas zima da cu moci sa nekih 450w da prodjem u modulaciji.

Moja novi model 9ke(VG2) ima KVB073 kompresor(ne motor), a obicna 12 i Nordic 12 imaju SVB093, dok tvoja ima SVB130.
Takodje, moja je noviji model od vasih, vase su VG i VGHZ, moja je VG2.
VG2 se za pocetak razlikuju od VG po tome sto im je "modulacija" bolja za 10% od prethodnika(VG2 12ica ide od 90W).
LN25 VG i VG2 obe imaju KVB073FYXMC (C na kraj modelu znaci China made)
LN25 VGHZ i LN35 VG i VG2 imaju SVB092FBAMT (T na kraj modelu znaci Thailand made)
LN35 VGHZ i LN50 VG i VG2 imaju SVB130FBBMT
LN50 VGHZ i LN60 VG i VG2 imaju SVB172FCKMT

I stara 12tica VG ide do ~90w, evo je trenutno :)
Postavki su grijanje na 24C i auto-fan (cini mi se radi sa 2/5).... vajnsku temp 12C pod senku na severnu stranu kucu, 18.7C na direktno sunce na juznoj strani, gde je postavjena nadvorasna edinica

Prilozi

• Screenshot 2023-10-16 at 13.42.42.png
    Screenshot 2023-10-16 at 13.42.42.png
    984.1 KB · Pregleda: 97
Vrh Dno