Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Evo i parametar unutrasnje temparature. Prostor je zagrijan oko 21h sinoc i od tada odrzava savrseno zadanu temp. U prosjeku 0.5c varira. Napokon nema vise cackanja po daljinskom, nema nikakve buke, potpuno neosjetno da ima klima u prostoriji. Savrsen tih rad sa oerfektnom modulacijom. Svakako je klima za preporuciti.
Pogledajte prilog 408731
I cena je preporucljiva ?:)

Postavljena AEYIs. Nadam se da su majstori odradili posao kako treba.

Probao sam grejanje i baš fino duva, pogotovo na max izduvu. Temperaturu održava, recimo brzo dogura do 23 (kao na termometru) i onda podiže krila i gasi spoljnu jedinicu pa duva prohladno i kada spusti za stepen-dva ponovo pali spoljašnju i kreće da duva lagano. To nikako ne gledam kao manu, samo možda nekome zasmeta.
Sve to je radilo na 20% ventilatora pa je bila jako tiha, dok je na "Auto" nešto bučnija, ali to nikako nije neprijatna buka. Plastika minimalno krcka, spoljna se čuje samo "poleće".

Nemam nikakve merače potrošnje, ali kapiram da troši ne-znam-koliko za sad.

Ljudi, drugari 🙂, uzeo sam na kraju LMCE 12, na stranu sto se zeni svidja unutrasnja 🙂 jednostavno morao sam negde da prelomim, neki djavo je naginjao za Fujitsu, nadam se dobrom grejanju i sto manje problema u radu, hvala svima na pomoći, zivi bili.

Стиже Фуђи и у моје село. Да очекујем да ће око Божића главна тема у фирми бити која клима најбоље модулира!? :)
20231014_153445.jpg

Pozdrav. Do ove zime smo se grejali na elektricni kotao i radijatore, ali sa ovim cenama struje je to suludi, a i svakako bi menjali klimu, pa bih uzeo neki inverter 12icu. Iscitao sam dosta, ali i dalje nisam siguran sta uzeti.

Gree comfort muse deluje kao ok kupovina za 500e+ ugradnja, ali ima jos opcija.

Kakve su bosch klime? Ima li smisla ici u tom pravcu, slicna je cena.

Nemam neki ogranicen budzet, ali mi je ideja da dam oko 500€ plus ugradnja, ali ako nista za tu lovu nije jvalitetno, pruzio bih se jos
Bosch je prepakovana Midea

35tica je odlicna,daleko bolja kupovina od 25

Zato sto za tu klimu nisam cuo nista pozitivno pogotovo na minusu,nije ovaj forum jedino izvoriste informacija niti je ta klima proizvedena 2023 godine.

Svaka cast,uz Salamandera verovatno broj 1 profil sto se tice pvc-a,taj klima ima samo da prede. Jedino mi zapalo za oko obican nosac koji korodira s'vremenom i zasto je nosac z fasadi to mi nikako nije jasno,a da ces se ogrejati i te kako da hoces.

LLCE,sto se tice isplativosti ovde kolega Joza fura fujitsu vise godina i nema zime.
12LTCA i 3kom 12LMCE. Ova LT mi svake zime kad udari debeli minus izmami osmeh na lice. Pdesign 4kW. Sa druge strane LMCE izuzetno jednostavna za održavanje. Sa LT-om nisam imao problema oko zupčanika poklopca, a imam je od 2011. Masa je mama, i ova matora klima sa spoljašnjom od 41kg i Matsushita dvostruko rotacionim kompresorom je izuzetno tiha i retko ide u defrost. Na grejanju spušta na 250W a u hlađenju i malko ispod 200W. Dakle i snažna i nežna. Sa druge strane LMCE radi i niti ne obraćam pažnju, održava temperaturu hirurški precizno. Jedina zamerka je bučnija spoljašnja od LT, al' to je valjda normalno sa spoljašnjom od 26kg i malim Panasonic kompresorom

Што би рекли неки, препаковани Панасоник. :D

Doslo vreme da se kupi klima.
Sad se dvoumim izmedju

HISENSE Energy SE HiNano 12K KA35XR0E​

Midea Inverter AG-12NXD1.WIK​

Jel ima neko ove klime i neka iskustva?
Po kojoj ceni si ih nasao?
Ja sam se isto dvoumio (bila tema), gledao neke dve, na kraju cena presudila, uzeo mideu (ne znam kako greje, jos nije zahladilo).

Ovo. Druze, mozak mi na uši curi. Godinu dana čitam i pitam i odem danas u radnju da uzmem i posavetujem se dodatno, kaže čovek, inače vlasnik radnje koji menja radnika(jedna od 3 najpoznatije radnje koja prodaje fujitsu), nikad ne bih stavio 18-icu u kuću u prostor te kvadrature(40-ak kvadrata). On ima 18 u 70 kvadrata i to mu je ok. Kaže to je glasno, to jako duva, to ovo to ono. Pa, ***... Hteo sam 18 Kmta, na oko je stvarno ogromna unutrašnja, neke 12-ice naspram nje izgledaju kao igračke. I vratim se kao usran... Korisnici ove 18-ice,a i drugih marki, molim vas da mi napišete jel to stvarno tolika buka i snaga. Dopisivao sam se sa članom iz Novog Pazara koji je ima i koja mu radi u 50 kvadrata, bio bih zahvalan i ostalim vlasnicima 18-ica da napišu svoje iskustvo. Na 277.strani ove teme ima i slike prostora. Da li je ova klima neodgovarajuća za moj prostor, ukratko...
Na prvoj brzini izduvava 550m^3/h tako da to uopšte nije mnogo za 40kvm. Na AUTO modu bi ionako trebala da šalta između prve i druge brzine, sa najvećim udelom u drugoj, i kad postigne temperaturu onda smanjuje duvanje. Moja 12LT izduvava 550m^3/h u drugoj brzini, i to mi je neka prava mera za 30kvm, tako da teoretski ne vidim problem sa KMTA 18-com u 40+ kvm, pogotovo ako ti je plafon na visini iznad proseka. Dakle probaš AUTO, i ako duva jaki, smanjiš ručno na prvu brzinu. Kineske 18-ce imaju manji raspon duvanja pa je i prva brzina veća nego kod 18KMTA. Sem ako je 18KMTA stvarno overkill za potrebe energije u datom prostoru. Onda stvarno nema smisla stavljati 18-cu. U tom slučaju bih kupio 12KGTA (ako je Fujitsu u pitanju).

Ispati se ti druze dok si odlucio! Neka ti je sa srecom pa javi prve utiske nakon ugradnje. Koliko mi se cini od Ponedeljka padaju temparature pa polalo krece grejna sezona.
Znas kako, vise je bilo razmisljanje da li kupiti nesto skuplje ili ne i tesko sam nalazio balans izmedju potrebe i mogucnosti i tu sam se najvise lomio jer je budzet diktirao ali najbitnije da smo zivi i zdravi ovo ostalo je sve prolazno, novac se zaradi i potrosi. Javljamo utiske mada uglavnom ovde se zna za LMCE, sada ide demontaza Voxa iz dnevne i montaza u trpezariji i montaza LMCE-a u dnevnoj ali to cemo u narednim danima. Ko zeli izvolite na pivo da zalijemo 🙂

Kada citate karakteristike klime inace i pise kao godisnja potrosnja hladjenja i grijanja. Dali je iko od vas uopste i priblizno uspio da se priblizi tom podatku? Kod mene pise 410/400kw a bicu sretan ako bude i duplo potroseno. Realno 11, 12, 1, 2, 3 i cesto trebamo u aprilu jos zagrijati sto znaci 6m da grije po 135kw ispada 810kw. Hm, realno kad zahladni tesko ispod 10kw da prodje dan sto znaci 300kw.. Januar, februar 600kw... nijedna racunica mi se nepoklapa. Mada iskreno profesor matematike mi reko vise puta sjedi 1. 🤣🤣
Na kojim uslovima su oni uspjeli 400kw za grejnu sezonu to samo oni znaju. Neka hermeticka kutia sa 0% gubitka energije... Ja odma tih 400kw otpisujem na "supalj" sprat 🤣🤣🙈

Prilozi

• Screenshot_2023-10-14-20-01-53-875_org.mozilla.firefox~2.jpg
    Screenshot_2023-10-14-20-01-53-875_org.mozilla.firefox~2.jpg
    91.2 KB · Pregleda: 27
Otac je bez ikakve konsultacije, a u dogovoru sa komšijom koji se bavi ugradnjom klima kupio ovo:
20231014_131259.jpg
Moje pitanje je da li je ovo "zloglasna" Gree muse, ili je Muse Evo, ili čak i Gree Fairy jer mi sve to izlazi pri guglanju ove oznake?

Obe koriste rotary compresor, nigde nisam naisao na podatak da je jedna twin rotary, a druga samo rotary.
I po kolicini ulja ne vidim da se bitno razlikuju u odnosu na samu zapreminu kompresora, oko 30% veci kompresor ide oko 30% vise ulja?
Imas li neki link ka tim podacima, posto sam ja generalno jako malo nasao o samim kompresorima...

Isti kompresor kao u obicnoj 35ici koriste i 25 HZ model, SVB092FBAMT, dok 35 HZ varijanta koristi veci kako si i rekao, SVB130FBBMT.
Opet, to nema nikakve veze sa modulacijom, ali me bas zanima da iscitam o razlikama u tim kompresorima, nisam ni pre kupovine klime mogao nista konkretno da nadjem.
Vidim da si ti snimio kako radi u februaru, tada sve klime lepo moduliraju i rade ujednaceno, velika je razlika u odnosu na ovo sada vreme kada je napolju 15c.

Inace, tvoji videi su mi pomogli da prelomim i ne bacim pare na 12icu, jer sam skontao da mi je i ova 9ka prejaka :)
Bas su nepostojece informacije za LN model na netu, videi maltene i ne postoje...
Bas mi e milo ako su moi videa pomogli, al eto moz trebalo da uzmes 12icu :/
Mislim da LN35 ima niza modulacija bas radi twin kompresor.... a i jas sam je kupio onako na srecu, pa posle sam citao po netu i naucio to info...

Mitsubishi Siam R32 compressors:
KVB - singl rotarry
SVB - twin rotarry

Na grijanje imam snimak od neki pola saat rad sa nekim 90w...

na hladjenje minimum ide ispod 50w!

Ovo snimljeno e samo onaj uloven minimum rad u optimalni uslovi.... vise detaljni u opis videa...

U ovom cenovnom rangu su ove dve i MDV aurora tj Vivax Aeri+
Mozda su ive dve Hisense i Midea bolje.
Hisense mozda ima vise opcija ali Midea je mozda bokji brend
Hisense Energy PRO ima unutrašnju od 10kg i spoljašnju od 30kg, sa nominalnom snagom u grejanju od 4.2kW. Midea i Vivax AERI+ su sa 3.8kW i spoljašnim od oko 26kg ipak maaaalko slabije. Jedina "mana" Hisensa Energy PRO je što ne spušta ispod 400W pa u prelaznom periodu češće pali-gasi.
Ljudi, drugari 🙂, uzeo sam na kraju LMCE 12, na stranu sto se zeni svidja unutrasnja 🙂 jednostavno morao sam negde da prelomim, neki djavo je naginjao za Fujitsu, nadam se dobrom grejanju i sto manje problema u radu, hvala svima na pomoći, zivi bili.
Nisi pogrešio. Gledaj samo da se ispoštuje minimum po 3m cevi, svaka zasebno izolovana, i povadi čepove/lulu sa spoljašnje ako se greješ na klimu. Ovo važi za svaku inverter klimu, ne samo za Fujitsu
Mislim da LN35 ima niza modulacija bas radi twin kompresor.... a i jas sam je kupio onako na srecu, pa posle sam citao po netu i naucio to info...

KVB - singl rotarry
SVB - twin rotarry

Ovo snimljeno e samo onaj uloven minimum rad u optimalni uslovi.... vise detaljni u opis videa...

Kakav zmaj od klime! Dvostruki rotacioni kompresor je najbolja varijanta za malu potrošnju i veliku snagu.

Poslednja izmena:
Hvala Jozza, na koje cepove i lulu mislis da se povade, sto su stavili daljinski unutra sa zadnje strane unutrasnje jedinice, da li se skida bocna plastika cela ili to rade monteri kada montiraju, ne mogu da izvucem daljinski.

Hvala Jozza, na koje cepove i lulu mislis da se povade, sto su stavili daljinski unutra sa zadnje strane unutrasnje jedinice, da li se skida bocna plastika cela ili to rade monteri kada montiraju, ne mogu da izvucem daljinski.
Sa vanjske klime na dnu, neko kaze onoj tacni. Ja tu "lulu" nisam ni dobio a ta racna sva suplja, mnogi kazu da se ta lula zacepi i curi svud okolo a naj manje kroz nju. Nije bas ni to zgodno ako je na balkonu itd. Kad je na zemlji onda svedno kad curi.

Sa vanjske klime na dnu, neko kaze onoj tacni. Ja tu "lulu" nisam ni dobio a ta racna sva suplja, mnogi kazu da se ta lula zacepi i curi svud okolo a naj manje kroz nju. Nije bas ni to zgodno ako je na balkonu itd. Kad je na zemlji onda svedno kad curi.
Hvala Boy, izvuko daljinski 💪😃, ovako se nisam vrteo oko zene ni kada sam se zenio 😃😃😃

KVB - singl rotarry
SVB - twin rotarry

Pa da, logicno je da ce u vecem prostoru bolje da se snadje, nego ovde gde taman sto krene da greje, skonta da je zagrajala i to je to :)
Radi i kod mene na jako niskoj potrosnji, samo nikada ne dodje do toga da dugo radi na tome, jer se prostor brzo ugreje.

Napokon da nadjem nesto o tim kompresorima kada si spomenuo Siam, tacno je to to, jesu twin rotary.
Ne treba meni 12ica, ta obicna bela je bila skuplja 5k dinara od moje 9ke, a crna kao moja je bila svega 15k dinara skuplja, nego mi je bukvalno i ova prejaka.
12ica je oko 20% jaca od moje, a 9ka mi je prejaka jer je jaca od 12 Fujitsu Luca koju sam imao i koja je radila na pola snage.
Da dodam i da ja u sobi imam monitor od 55", velike 5.1 zvucnike i kompjuter koji stalno radi, sve zajedno 24/7 ima potrosnju 200-800W, sto se pretvara u toplotu.
Kod mene je dodatno ocekivano da ne moze tako nisko da radi jer imam 7+ metara cevi, a super odrzava temperaturu, meni je modulacija tu vise zanimacije radi bitna, ne zato sto mi je zaista bitna :)
I Daikin Emura 3 sam gledao samo 9ku da kupim, kada sam se lomio izmedju Emura 3 i LN.

Twin rotary ne utice na modulaciju, jedino sto postize jeste oko 10% bolja efikasnost od single rotary(po izumitelju rotary i twin rotary kompresora, Toshibi).
Twin Rotary najvise sluzi za izvlacenje veceg pdesign-a, da daje vise snage, a na modulaciju ne utice.
Da utice, ne bi LT Fujitsu imala dosta losiju modulaciju od novijih single rotary K modela.

Hvala Boy, izvuko daljinski 💪😃, ovako se nisam vrteo oko zene ni kada sam se zenio 😃😃😃
Fujitsu ASYG 12LM

Pdesignh kW 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kwh
Modulacija ( 0.9 - 5.3 ) kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2.60kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 3.92

Pa da, logicno je da ce u vecem prostoru bolje da se snadje, nego ovde gde taman sto krene da greje, skonta da je zagrajala i to je to :)
Radi i kod mene na jako niskoj potrosnji, samo nikada ne dodje do toga da dugo radi na tome, jer se prostor brzo ugreje.

Napokon da nadjem nesto o tim kompresorima kada si spomenuo Siam, tacno je to to, jesu twin rotary.
Ne treba meni 12ica, ta obicna bela je bila skuplja 5k dinara od moje 9ke, a crna kao moja je bila svega 15k dinara skuplja, nego mi je bukvalno i ova prejaka.
12ica je oko 20% jaca od moje, a 9ka mi je prejaka jer je jaca od 12 Fujitsu Luca koju sam imao i koja je radila na pola snage.
Da dodam i da ja u sobi imam monitor od 55", velike 5.1 zvucnike i kompjuter koji stalno radi, sve zajedno 24/7 ima potrosnju 200-800W, sto se pretvara u toplotu.
Kod mene je dodatno ocekivano da ne moze tako nisko da radi jer imam 7+ metara cevi, a super odrzava temperaturu, meni je modulacija tu vise zanimacije radi bitna, ne zato sto mi je zaista bitna :)
I Daikin Emura 3 sam gledao samo 9ku da kupim, kada sam se lomio izmedju Emura 3 i LN.

Twin rotary ne utice na modulaciju, jedino sto postize jeste oko 10% bolja efikasnost od single rotary(po izumitelju rotary i twin rotary kompresora, Toshibi).
Twin Rotary najvise sluzi za izvlacenje veceg pdesign-a, da daje vise snage, a na modulaciju ne utice.
Da utice, ne bi LT Fujitsu imala dosta losiju modulaciju od novijih single rotary K modela.
Ide kod kolege u stanu isto do 100w na grijanju u modulaciji. A cijevi su isto duze, stoji u hodniku pa skroz idu na balkon. Sad kod njega je isti ta HZ oznaka.... posto je stan jos nije palio grijanje ali kad pusti ako zelis mogu tj pokazati.

Ajde pomoc oko demontaze klime jer za montazu uglavnom znam. Posto premestam Voxa iz dnevne u trpezariju vrv ove nedelje na sta da obratim paznju kada dodju majstori da demontiraju da ne bi nesto fuserisali, propustili......

Ajde pomoc oko demontaze klime jer za montazu uglavnom znam. Posto premestam Voxa iz dnevne u trpezariju vrv ove nedelje na sta da obratim paznju kada dodju majstori da demontiraju da ne bi nesto fuserisali, propustili......
Ja mislim da tu nema greske sem ako nezelis da uvuces nazad plin pa ga opet koristis. Po meni je bolje nove cijevi i ubacis ponovo plin. To se sve brzo raspertla i odkopca tako da samo ponovo zavrnes i gas. Mislim da se vece greske desavaju kod vakumiranja pa onda punjenja. Jel moras da skines crijevo sa vakum pume i zavrnes na bocu od gasa, tada imas u tom crevu vazduha. Kad pusti plin na boci ( koja stoji na vagi normalno ) onda to isto crijevo odpustis na manometru kako bi izbacio malo plina da bi izgurao vazduh iz crijeva tako da nemas onaj vazdusni cep. Odvrens ventile i pustis koliko ide plina.
Vjerujem da to monteri odrade bez problema. Samo da dodam jos ako ispustis plin onda vakumiras i vanjsku ali tu moras da pazis kod jacih pumpi da nepovuku ulje. Zato se koriste digitalni manometri pa kad udje u minus zatvoris ventil na vanjskoj i vakumiras cijevi i unutrasnju kao i kod ugradnje.

Poslednja izmena:
Pusti se hladjenje na 20 sekundi i sav gas ode u spoljnu jedinicu i tad se zavrne ventil na spoljnoj i sav gas je sacuvan.

Pusti se hladjenje na 20 sekundi i sav gas ode u spoljnu jedinicu i tad se zavrne ventil na spoljnoj i sav gas je sacuvan.
Ali moras ventile da zavrces da nevrti koroz unutrasnju. Jedan pa drugi kad "usisa" plin. Malo se tu i izgubi a i stariji mozda plin pa kad se skida crijevo kod vakumiranja opet izadje malkice plina, zato mozda bolje novi plin na mjeru. Mirna glava sto kazu

Vrh Dno