Šta je novo?

iPhone SE (2020)

To da li je 4" mali ekran zavisi od osobe do osobe i za sta se telefon koristi. Meni je 4" u kucistu prvog SE idealna velicina za telefon (i najlepsi dizajn). Poslednje dve godine sam se dvoumio da li da kupim SE ili da sacekam noviju verziju istog (u nadi da ce ponovo imati isto kuciste samo noviji hardver). Sada mi je veoma krivo sto nisam uhvatio poslednji voz pre pola godine i kupio nov SE za oko 250-300 evra dok ga je jos uvek bilo u ponudi. Siguran sam da bi me sluzio dobro bar tri godine.

4" ekran je previše mali. 4.7" pa do 5" je, meni lično, idealan.

Slažem se da su dimenzije itekako deo dizajna, ipak sam mislio na samu estetiku. Jeste malo 4”. Idealan SE 2 bi po mom mišljenju bio kućište SE, hardver od 11 (može i jedna kamera kao i ovaj) plus fid (znaci ekran preko cele prednje površine). Apsurd je sto bi se tako više uklapao sa buducim lineupom iphonea, ako su tačni oni renderi.

Kada malo bolje razmislim, stari SE je bio mnogo veci deal nego ovaj. Dobijao si i najbolji hardver i najbolju kameru koju je Apple imao, jedino za sta si bio uskracen je 3d touch. Nije tehnoloski zaostajao za 6s nikako.

Kod novog nemas gomilu tih nekih noviteta vezanih za kameru, tehnologiju ekrana, faceid...

Mislim, i dalje ga kupujem cim izadje, ali eto razmisljam nesto na tu temu, koji je veci deal za svoje vreme.

Stari SE je iz vremena kad su flagshipi bili 650$, ovaj je iz ere 999+, a cena i jednog i drugog 399. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa i iPhone 11 je $650. Hocu da kazem da stari SE u odnosu na 6s nije bio ni malo tehnoloski unazadjen osim 3d toucha koji je toliko minorna stvar, dok je novi SE u odnosu na 11 unazadjen po pitanju ekrana, kamere i faceid, gde su kamera i ekran mnogo bitnije stvari.

Pa i iPhone 11 je $650. Hocu da kazem da stari SE u odnosu na 6s nije bio ni malo tehnoloski unazadjen osim 3d toucha koji je toliko minorna stvar, dok je novi SE u odnosu na 11 unazadjen po pitanju ekrana, kamere i faceid, gde su kamera i ekran mnogo bitnije stvari.

Imao je i losiju prednju kameru od 6s, kao i FP senzor prve generacije, dok je na 6s bio unapredjen.

Ali zato baterija na SE je 6s ostavljala u prasini za 3sata sot-a cak na ios 12 gde je drasticno unazadjena baterija SE je za sat ipo vremena imao duze trajanje baterije... dok sa ios 10-11 baterija je bila.... zlo 7sati sot lagano

Poslednja izmena:
^^
Ja mislim da ce zato ovaj novi SE tu bar biti u rangu starog [emoji6]

Steta sto toliko ocigledno unistavaju telefon... bukvalno da ne pozelis da ga azuriras... sa ios 13 to je tuzna prica gde se sot izjednacio sa 6s sto je komedija... mada generalno ios 13 je ocajan sto se batt tice za sve uredjaje...

Poslednja izmena:
Bar je ubacen dark mode, pa se to donekle kompenzuje i ne oseti toliko na oled modelima. A i nije realno da stalno dodaju nove features-e, sve je tezi i tezi sistem, a baterija da ostane ista? Pogledaj samo gde je tu iOS 10 od iOS 13, bzvz je i porediti, a toga ce jos biti u iOS 14. Nego, da ne idemo u off...

Mislim da lagano mogu da porade na optimizaciji baterija ali ne zele... meni je neverovatno da izmedju 13.4 i 13.4.1 sot bude kraci za cela 2h na xs.... kao da nas pripremaju lagano za taj sot na ios 14 i da ce to biti to... isti slucaj sa ipad pro... jedva 6h sot sa 20% brightness-om dok je sa 13.3 to bilo 9h ne znam smeta mi malo ta politika da namerno degradiraju uredjaje i kada poses feedback odgovaraju na sve osim za batt :)

Poslednja izmena:
Ja sam pre godinu dana kupio Samsung S10e u Samsung Shopu za nekih cirka 55.000din. Mali, kompaktan, brz procesor, fenomenalan ekran, moderan dizajn, 128GB storage, SD kartica, super kamera, headphones jack, sloboda androida...
Mislim da je to bila bolja kupovina od "novog" SE-a.
Apple će prisiliti proizvođače android telefona da budu bolji u ovom segmentu i svi će mo imati koristi od toga.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

Pre godinu dana sanse nije bilo da ga kupis za te pare, ja sam ga jedva nasao za 500 i to peko oglasa

Ja sam pre godinu dana kupio Samsung S10e u Samsung Shopu za nekih cirka 55.000din. Mali, kompaktan, brz procesor, fenomenalan ekran, moderan dizajn, 128GB storage, SD kartica, super kamera, headphones jack, sloboda androida...
Mislim da je to bila bolja kupovina od "novog" SE-a.
Apple će prisiliti proizvođače android telefona da budu bolji u ovom segmentu i svi će mo imati koristi od toga.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

Ovaj telefon nije za one kojima je s10e bolja kupovina i to je to. Mislim da je dalje suvisno pricati.

Ja sam sa SE prešao na 11. Za tih godinu i po koliko sam ga imao odvikao sam se od velikih telefona i taj mali ekran mi je baš odgovarao, a svi su me sažaljevali kako mogu da vidim išta na njemu. Kada sam otpakivao 11icu nisam mogao da verujem koliki je i mislio sam da neću moći da se naviknem na toliko velik i težak telefon. Slažem se da je SE imao jedan od najboljih dizajna ikad. Mnogo praktičan telefon i voleo bih da nekad ponovo izbace neki novi SE u tom kućištu.

Hahaha i mene kad ostanem samo sa SE posto imam jedan za ne daj Boze :-D

Ovaj telefon nije za one kojima je s10e bolja kupovina i to je to. Mislim da je dalje suvisno pricati.

Tako je, ko jednom pređe na noviji veći OLED ekran nema šanse da će se vratiti na 4,8. Ali oni koji još vuku stare iphone će biti srećni sa ovim telefonom u narednih nekoliko godina.

Tako je, ko jednom pređe na noviji veći OLED ekran nema šanse da će se vratiti na 4,8. Ali oni koji još vuku stare iphone će biti srećni sa ovim telefonom u narednih nekoliko godina.

4.7". Nema pravila, sve je to individualno. Ima ljudi kojim su dosadili glomazni telefoni. Sa ovim telefonom će biti srećni svi kojima veličina ekrana nije najbitnija stavka na telefonu. Evo npr. ja sam hteo da kupim Mi 9T koji ima 6.4" AMOLED, ali sam odustao i odlučio se za novi SE. Jednostavno ne želim ciglu od blizu 200g, koju bih jedva strpao u prednji džep od pantalona (torbice ne nosim :)).

Све је индивидуално. Људи којима је дојадило да носе циглу/цреп од телефона без проблема ће прећи на мањи. Лично сам први по пут прешао са С7 на СЕ међутим СЕ ми није легао због ипак јако малог екрана и лоше батерије. Следећи пут пут ево пре коју недељу сам прешао са С10е на ајфон 8 и могу рећи да сам презадовољан. 4.7 дијагонала одлична ергономски, може телефон комфорно једном руком да се користи,а све довољно видљиво и читљиво. Не кажем нпр 11 про модел исто по мени има добре димензије али то је већ модел са бољом камером, екраном и наравно ценом.

Sent from my iPhone 8 using Tapatalk

Da li neko ima osećaj u rangu sa kojim desktop procesorom je po performansama Apple a13? Znam da to nije baš ispravno poređenje, ali kad bismo uzeli neki sirovi procesorski zadatak, kome bi mogao da parira A13. Da li može da se uporedi sa nekim intel i3 od pre 3, 4 godine?

I5 2016 :) lagano ipadi su to davno nadmasili... mislim da ce arm uskoro i u mac racinare :)

Lagano parira cak i 7600:)

Poslednja izmena:
Koji crni i3 od pre 3-4 god? To je vec prevazidjeno...
Pa A14 ce biti u rangu MBP 15, prvi mobilni cip koji ce prebaciti radni takt od 3 GHz, tacnije 3.1 GHz i tako nadmasiti i performanse koje ima iPad Pro. Zlo u najavi...

Da li neko ima osećaj u rangu sa kojim desktop procesorom je po performansama Apple a13? Znam da to nije baš ispravno poređenje, ali kad bismo uzeli neki sirovi procesorski zadatak, kome bi mogao da parira A13. Da li može da se uporedi sa nekim intel i3 od pre 3, 4 godine?

A13 je u geekbench singlethreadu jači od mog I5 4690K (na 4.4 ghz).

Koji crni i3 od pre 3-4 god? To je vec prevazidjeno...
Pa A14 ce biti u rangu MBP 15, prvi mobilni cip koji ce prebaciti radni takt od 3 GHz, tacnije 3.1 GHz i tako nadmasiti i performanse koje ima iPad Pro. Zlo u najavi...

Pa da, al druga je arhitektura pa zato je malo teže da se uporedi iako bi bio isti takt.

Vrh Dno