Šta je novo?

iPhone SE (2020)

Meni je bežično punjenje ovde bila vrlo bitna stavka, jer ću bukvalno svaki dan u 16-17h da krećem sa 100% baterije. Toliko mora da izdrži do kraja dana kakva god bila.

Mislim da je ovo prvi telefon koji će na tretman u Mobile Outfitters, ful folija i udri bez maske, da odmorim malo od crepova.

Lomi i mene, samo me strah zbog ekrana. Skoro sam menjao svoj SGS8+ za ip8 i vratio ga posle 3 dana zbog velicine ekrana. Navikao na veliki ekran...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Apple je po meni napravio flagship killer, koji ce napraviti pometnju na Android trzistu. Svoje trziste cak nece ni dotaci, jer ljudi koji kupuju njihove skupe telefone radice to i dalje, ovo ja za ljude koje do pre nedelju dana nisu ni pomislli da bi kupili Apple.
Sazeto u ovom videu:

Nego,kako prodati telefon (s10e) u doba Corone? Da se nadjemo u parku i oboje nosimo maske? :)

Svi vi manji, a jak telefon samo je nekome ko sada koristi 6-6.5inca verovatno premalo 4.7.

Gesendet von meinem Moto Z (2) mit Tapatalk

Odličan im je ovo potez stvarno. Čak i ja koji nikad nisam imao nameru da kupim iPhone razmišljam da uzmem jedan. Samo mi je strah malo baterija i njeno trajanje . Pre par meseci sam hteo da uzmem neki solidan telefon koji nije cigla i izbora nije bilo uopšte . Možda mi je 4.7 za nijansu mali ,ali ok nije strasno . Ovaj sadašnji telefon nova 5t stvarno je dobar telefon i nije ni medju najvećima na tržištu ali čoveče ne mogu ništa jednom rukom da uradim . Da li je realno da mu cena bude na jesen kod nas nekih 450 e?

Sent from my Huawei Nova 5t using Tapatalk

Bojim se da će baterija biti loša, to je najveći problem za mene, ali ne sumnjam da će napraviti pometnju na tržištu.
Tolero - ako misliš na kp, onda sigurno, i to prije jeseni.

Ne moze biti toliko losa baterija, cim im je to jedan od glavnih selling point-a (pored cene, kamere i performansi), u svakoj reklami. Mora bar jedan ceo dan da izgura...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Iako Iphone SE (2020) ima 4.7" ekran njegove dimenzije baš i nisu tako male zbog okvira jer iznose 138.4 x 67.3 x 7.3 mm. U poređenju sa pomenutim Huawei Nova 5t koji ima 6.26" ekran i dimenzije 154.3 x 74 x 7.8 mm ispada da umanjenjem ekrana za 1,56" dobijeno samo 16mm po visini i 7mm po širini. Takođe svuda se reklamira kao $399 a za te pare neće moći da se kupi ni u Americi jer je to cena bez poreza. Cena u svetu mu je između 480-550€. Vremenom će padati naravno.

Poslednja izmena:
Da li ti svestan koja je razlika kad je 3mm siri telefon,a ne 7? Manite se specifikacija

Takođe svuda se reklamira kao $399 a za te pare neće moći da se kupi ni u Americi jer je to cena bez poreza.

Zavisi gde u Americi... Aljaska, Oregon i još nekoliko država nemaju Sales Tax, tamo će biti $399.

Tako da, ako neko ima nekog... ili putuje u te države, tu su najjeftiniji Apple proizvodi.

Tržišno ovo im je sjajan potez. Zaštitili su svoje premium kupce tako što su telefonu iz 2020. dali dizajn star 5 god. a sa druge strane udarili kontru kinezima koji ni u 2020. ne mogu da izbace telefon u ovom cenovnom rangu sa stereo zvučnicima, bežičnim punjenjem i IP67 sertifikatom. Kad ga neko rasklopi videće se i koliko su starih komponenti ugradili u njega i tako napravili uštede a ujedno očistili magacine.

Apple je po meni napravio flagship killer, koji ce napraviti pometnju na Android trzistu. Svoje trziste cak nece ni dotaci, jer ljudi koji kupuju njihove skupe telefone radice to i dalje, ovo ja za ljude koje do pre nedelju dana nisu ni pomislli da bi kupili Apple.
Sazeto u ovom videu:

Pogotovo sada kad za noviji moras doplatiti 400-500 evra, tipa oneplus 7t pro na oneplus 8pro, ili xiaomi mi9 na mi10 pro.
za doplatu na noviji, zadrzis stari i kupis novi iphone se sa vrh hardverom.

Kad ga neko rasklopi videće se i koliko su starih komponenti ugradili u njega i tako napravili uštede a ujedno očistili magacine.

Očigledno nisi upoznat sa Just-in-Time principom proizvodnje u Kini. Nema Apple ništa od zaliha, tj. njegov proizvođač Foxconn. Ovde je više njihov konzervativan pristup u pitanju i odgovor na Pixel 3a/4a koji takođe ima dizajn iz "prošlog vremena".. Da ne prazni Google HTC-ov inventar?

Ako ćemo o performansama, A13 bukvalno briše patos sa svim mid-range Xiaomi modelima, pa još sa ovom rezolucijom i podrškom narenih 5-6 godina. Kao što je Dave rekao, još ako neko potroši koji dolar na servise koje Apple sada agresivno nudi, eto pobede u segmentu gde bukvalno nikada nisu bili.

Realna cena ovog telefona u maloprodaji (u trenutku izlaska) bi morala da bude 400$ + porezi za USA ili 400 evra + pdv za evropske zemlje. Sto neka zemlja ima neregularnije trziste, to ce odstupanje od ovoga biti vece. Ako sada pogledamo cene u pretprodaji, vidimo da u Nemackoj SE kosta oko 480 evra i to se uklapa u ovu ocekivanu cenu.

U Madjarskoj (iStyle) koliko videh cena u pretprodaji iznosi oko 550 evra, sto je otprilike isto koliko i u Srbiji. Kupovinom u Madjarskoj uz povrat PDV-a telefon kosta oko 430 evra. Moja pretpostavka je da cim se smiri ova situacija sa virusom, cena na KP ce prvo biti izmedju 480-500 evra kod ovih koji robu dovlace iz Madjarske, a vrlo brzo nakon toga ce krenuti da se prave ture iz Austrije/Nemacke i tada ce cene na KP da budu 450-480 evra.

^^ JIT je Tojotin trejdmark, i da bi se implementirao potreban napor i logistika, smatra se da je samo Tojota u tome uspela. Prosečna Kineska firma može o tome samo da sanja, pogotovo u mobilnoj industriji gde je proizvodnja na većem obimu nego autoindustrija. Mogu da se hvala na sajtovima možda, u praksi jok. I u autoindustriji veći igrači tipa VW nisu blizu JIT. Iz iskustva sve pričam.

Izvinjavam se na offu.

Realno je kad se slegne parasina da bude 400e, mozda i manje.Pratio sam iphone 8, cena u USA je bila 449 dolara a kod nas je bio na kp 400-420e, ovi sto su uzeti preko operatera su se prodavali i za 370-380

Kako se vremena menjaju. Kinezi bez servisa, neki do juče potpuno nepoznati a traže po 1000+ evra...
Meni jedino što može da zasmeta je dijagonala, da je barem 5,2" ali ok. Dizajn je bio i ostao vrhunski. Ovo je rat koji smo čekali

Oni koji kupuju najnoviji i najskuplji Ajtelefon svake godine. Ima ih dosta i na ovom forumu.

Šta mislite, da iphone pravi neki model i onda im kao grškom ostane par miliona kućišta i ekrana pa onda kažu “e aj da utrošimo ono što nam je ostalo od pre par godina i sklepamo neki novi telefon”? Teško da oni ne proračunaju svaki svoj potez tačno u komad. Ja radim u jednoj maloj firmi koja se bavi proizvodnjom i distribucijom pa nam se takvi propusti ne dešavaju, a kamoli jednom eplu.

Ja menjam 11 za ovo cim stigne.

Ovo je baš logično.
Da su 50 evra niže u istyle to bi bilo vrh.

Sent from my SM-G973U using Tapatalk
Bilo bi vrh da su niže cene 100e [emoji16]
Teško da će biti bolja baterija, kamera diskutabilno takođe. Jedino ostaje ekran na papiru.
Ne znam zašto ne bi dvije kamere rade bolje posao od jedne.
U većini scenarija će biti isto, ali u nekim će druga kamera imati prednosti.
Ekran koji je veći je uvjek bolji, u zanemarljivo povećanje kućišta.

Sent from my SM-N9700 using Tapatalk

Kada malo bolje razmislim, stari SE je bio mnogo veci deal nego ovaj. Dobijao si i najbolji hardver i najbolju kameru koju je Apple imao, jedino za sta si bio uskracen je 3d touch. Nije tehnoloski zaostajao za 6s nikako.

Kod novog nemas gomilu tih nekih noviteta vezanih za kameru, tehnologiju ekrana, faceid...

Mislim, i dalje ga kupujem cim izadje, ali eto razmisljam nesto na tu temu, koji je veci deal za svoje vreme.

^ Ovo je tačno. SE je bio 6S bez TID u verovatno najboljem dizajnu kućišta svih vremena.

Mene jako zanima koliko će koštati kod operatera..

Sent from my OnePlus 7T Pro using Tapatalk

Sazeto u ovom videu:

Pa to je to, lepo objašnjeno i apsolutno tačno!
Isto napisah gore pa me napadoše pojedini iljubimci.

Poslednja izmena:
^^ JIT je Tojotin trejdmark, I u autoindustriji veći igrači tipa VW nisu blizu JIT. Iz iskustva sve pričam.

Izvinjavam se na offu.

JIT i jeste trademark Dalekog Istoka i u potpunosti je nezamisliv u Zapadnoj Evropi. Čak i nepoželjan. Ali to jeste i razlog zašto Foxconn postoji. Nastao je davno pre Toyote i automobila i vremenom se usavršava.

Nazad
Vrh Dno