Šta je novo?

iPhone SE (2020)

Skuplji 150€ od cene najavljene. Ocekivano,ali za ovu cenu je daleko od best buy-a,i salje je to prekupo. Da ovde kosta 400€ pa i ajde.

Pa zar ne treba u svim zvanicnim apple radnjama da bude 399 evra, a ne ovi naši da stave duplo... Za 65000 bolje dodati još malo i kupiti 11icu

To je cena za Ameriku, a Apple definiše zajedno sa distributerom cenu od zemlje do zemlje u zavisnosti od drugih troškova.

HAD: Ti mislis na Apple store, a cak ni tamo nisu cene iste u zavisnosti od drzave.

Kod njih je 11 ravno 100 000 na akciji, 110 inače. Šta ste očekivali od ovog? Taman će na oglasima biti kako treba

Sent from my iPhone using Tapatalk

11 sa 64gb je 99.900. Na oglasima gde ce se ovaj tel uglavnom i prodavati sa ugovora nece prelaziti 450e sem ako se sakali/preprodavci ne izdogovaraju pa cena bude prinudna na ne ispod 520-30 al to je vec neka druga prica ( vrlo verovatno da ce i biti tako ).

Sav Apple hardware je preskup u Srbiji. Ja ga neću kupovati dok ne počnu da nas tretiraju kao sav normalan svet.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

HAD: Ti mislis na Apple store, a cak ni tamo nisu cene iste u zavisnosti od drzave.

Pa šta im znači onda da kao jedan od najjačih marketinških argumenata iznose cenu, a ta cena važi samo na jednom mestu, a u ostatku sveta kako im se svidi...

Pa dobro, skuplji smo 70e od nemaca, 130e od Emirata..

Pa šta im znači onda da kao jedan od najjačih marketinških argumenata iznose cenu, a ta cena važi samo na jednom mestu, a u ostatku sveta kako im se svidi...

Evropa je uvek bila skuplja od Amerike. A realno, daleko smo mi od sveta.

200.000 forinti je u Madjarskoj 128gb, sto je nekih 570,00 evra. Sto znaci da je ok cena u Istyle od 620,00 Evra za jos godinu dana garancije. Drugo je pitanje sto zelimo da kupujemo bez PDV-a i carine..

Pa zar ne treba u svim zvanicnim apple radnjama da bude 399 evra, a ne ovi naši da stave duplo... Za 65000 bolje dodati još malo i kupiti 11icu
400$ u USA + sales tax koji zavisi od savezne države, u Evropi 400€ +pdv, znači trebalo je da bude nekih 480€ u dinarskoj protivvrednosti

400$ u USA + sales tax koji zavisi od savezne države, u Evropi 400€ +pdv, znači trebalo je da bude nekih 480€ u dinarskoj protivvrednosti

Sales tax je otprilike 2-8% u USA, zavisno od stejta.

Meni nije samo jasno kako ljudi opravdavaju vecu cenu garancijom. Po ustavu nase zemlje, minimalni garantni rok je 2 godine. Nemate nikakvu godinu vise, imate tacno onoliko koliko je propisano ustavom.

Apple garancija je godinu dana, dakle druga godina je o trosku prodavca, dakle da bi bilo po zakonu, prodavac mora da digne cenu.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Sales tax je otprilike 2-8% u USA, zavisno od stejta.

Meni nije samo jasno kako ljudi opravdavaju vecu cenu garancijom. Po ustavu nase zemlje, minimalni garantni rok je 2 godine. Nemate nikakvu godinu vise, imate tacno onoliko koliko je propisano ustavom.

Ni jedan ustav to ne garantuje. Ali Zakon o zaštiti potrošača da i to se zove saobrazbost. A prodavac može dati i garanciju ako je rok duži od zakonskog minimuma.

Takodje, kao sto je vec sto puta navedeno, cena u USA nije 399$, vec je to cena bez poreza. Postoji samo nekoliko drzava u USA gde uredjaj mozes kupiti po ceni od 399$ i to samo ukoliko zivis u toj drzavi (ne moze neko iz LA da kupi iPhone u npr. Delaware za 399$ i da na taj nacin izbegne porez - zato sto postoji i nesto sto se zove "use tax" kako bi se sprecile ovakve stvari).

Apple reklamira cenu bez poreza iz prostog razloga sto nisu oni ti koji odredjuju visinu poreza u nekoj drzavi, niti zele da trosak tog poreza preuzmu na sebe, sto je sasvim normalno.
U proseku, stvarna cena iPhone SE modela u USA iznosi oko 430-440$.

@error974

Naravno da ne mora. Cene u drugim zemljama su ugl 400e plus pdv, a isto daju dve godine garancije.

Poslednja izmena:
@igor88 Kakve veze ima carina? Gotovo u svim Evropskim zemljama je cena ovog telefona 400€+VAT, odstupanja su nekih 10€ gore/dole
@probotzor Porede ljudi babe i žabe, misle na švercovane primerke koji imaju onu worldwide Apple jednogodisnju garanciju, sa legalno kupljenim uređajima u Srbiji

Svercovano ili ne, apple daje jednogodisnju garanciju. Sve ostalo preko toga placas na ovaj ili onaj nacin.

Sta mislite, kad ce otprilike novi SE biti dostupan kod nasih operatera?

Koliki je u Srbiji pdv na tehnicku robu?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Svercovano ili ne, apple daje jednogodisnju garanciju. Sve ostalo preko toga placas na ovaj ili onaj nacin.

Ne placas, jer ti je garancija od 2 godine zagarantovana zakonom. Bilo da kupis usb od 500 din ili iphone od 500e. Tako da nemojte da pravdate cenu time sto "dobijate" "dodatnu godinu" garancije, koja je svakako zagarantovana zakonom.

Toliko je. U Madjarskoj je porez 27%. 400x1.27=508, a prodaje se osnovni model za 515.. opet kazem, 40 evra razlike nije drasticno uvecanje za istyle.

Pa nije 40e razlike. Kod nas je pdv 20% i cena bi trebalo da bude 480e, a 555e je. To je ozbiljna razlika, veca nego upgrade na verziju sa 128gb.

Ne placas, jer ti je garancija od 2 godine zagarantovana zakonom. Bilo da kupis usb od 500 din ili iphone od 500e. Tako da nemojte da pravdate cenu time sto "dobijate" "dodatnu godinu" garancije, koja je svakako zagarantovana zakonom.
Stvarno mislis da ta dodatna garancija u prodajnom lancu nikoga ne kosta ni dinar?

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Kosta i radnje u drugim zemljama, pa je cena 400 plus pdv. Drugo, to je jako mala cena za zadrzavanje musterija, tako da se manite tih prica... Zasto se u ovoj zemlji "problemi" prodavca vecito prebacuju na kupca? Bukvalno je postalo deo kulture... Vecito ja treba da brinem brigu koliko nekog kosta uvoz, koliko dazbina placa, koliko ga kosta lokal i radnici. Pa nisam ja nikog terao da se bavi time... Jos treba da se osecam lose sto konstatujem da je cena znacajno veca, a da se nista ne dobija za nju.

Poslednja izmena:
Ma druze razlika izmedju madjarske i srpske cene je 40 evra. A ti konstantno pominjes cenu u Evropi. Kad smo mi postali Evropa?

Pa zamisli da poredis cenu iz drzave gde je pdv 27% sa cenom iz drzave gde je pdv 20%, a gde je cena veca... Tu nema nikakvih opravdanja. Sa manjim porezom je cena 40e veca.

Vrh Dno