Šta je novo?

iPhone SE (2020)

Alukard

Slavan
Učlanjen(a)
08.09.2016
Poena
315
Moja oprema  
Mobilni telefon
Galaxy note 10 lite
Nema ajfona za te pare, ja sam bas trazio neki mali iphone da probam ios za male pare i nema a da nije macka u dzaku, prepakivano i sa zamenjenim baterijama. Nema ni xs, ni se. Po meni jedino juriti SE3 za malo vece pare.

igor88

Slavan
Učlanjen(a)
25.07.2009
Poena
405
Ima… ja licno sam prodao mint xs 256 sa novom batt 98% bh za 240e sve original

zamzung

Slavan
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poena
305
@igor88 na oglasima su svi mahom ispod 85% battery healt-a.
Ja licno u to i ne verujem previse, bitnije mi da ne slaze ... da je unutra zamenska "sklj" baterija.
Ako nova izgura dan umerene potrosnje... ja happy.

Alukard

Slavan
Učlanjen(a)
08.09.2016
Poena
315
Moja oprema  
Mobilni telefon
Galaxy note 10 lite
Ti si 1 od 1000

igor88

Slavan
Učlanjen(a)
25.07.2009
Poena
405
Uzmi xs daleko bolju batt ima telefon… izuzetan trlefon za te pare… mozda best buy telefon od oko 200e po mom misljenju se je zaista jeziv…

zamzung

Slavan
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poena
305
Alukard- Tako nekako :D
Od onih koji ne veruje previse u hajp i propagandu. Ono punim bateriju do 80% da ima za praunuce... Mani me toga

Igor88 - hvala, uzecu u razmatranje, mada sam stara skola kojoj vazi moto> do 4.7" je mobilni, posle tablet. :ROFLMAO:

nesa69

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
735
Se 2020.
Meni baterija na 76% i drži ceo dan. Ali gledam da je zamenim polako, telefon ne planiram da menjam još dugo, tek je nešto malo manje od tri godine kod mene 🙂 Obično ne menjam na ispod 5 godina. Brz je ko munja, ažuriran ios redovno...
Drži dan komotno ako ne gledaš baš filmove. Muziku, spotify, preko bluetuta celu smenu. Nešto malo Net, razgovori, poruke...
Brzo se dopuni ako je frka.
Original baterija je oko 7000 zadnji put kada sam pitao. Pa ako krene da zeza telefon zameniću. Generalno mi ni ne treba nešto bolje, bar meni.

zamzung

Slavan
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poena
305
@igor88 Jasno, gledao komparaciju na GSMArena.
Varijanta ekrana je cini mi se bolja kod SE 2020 modela ... jer ide osobi koja je sklona da joj telefon ispada ... i svaki ekran razbije 😐 ... i ima srece da zabode bas cosak.

@nesa69
Pozivi 90%, SMS, email, browser, WA/Vib, Mape, camera.
Nista YT, gejming i ostalo.
That's it.

zamzung

Slavan
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poena
305
Jos jeftinije je da odmah kupim onu "tobicu" - ogrlicu za oko vrata. Pa nek joj to ispadne.

nesa69

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
735
Uf. Imam isto problem sa tim.
Stavio mi mali onu silikonsku masku sa izbočinama po ćoškovima. Napadao se, još uvek mu nije ništa bilo.
Isto to u upotrebi uglavnom. Volte mi uključen pošto sam nagluv i bolje se čuje. Ne znam da li utiče na potrošnju.
Spomenuo sam muziku jer imam preko slušnih aparata, pa ume da bude jako dugo aktivan preko bluetuta. Edit: mislio sam i razgovori i ostalo.
Odličan mali. Ako ti se ne svidi brzo ga prodaš opet. Burazer od ujaka ima još uvek se 1 🙂 i koristi ga ko blesav.
Meni je neka želja mini ali mnogo mi to para za telefon.

nesa69

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
735
Tako mi maska bila kada je bila nova, sada je više žuta 🙂
Matori hvala za ovo, moja nova kajla 🙂

LordVladd

Poštovan
Učlanjen(a)
07.10.2017
Poena
70
Ćao svima,
Imam priliku uzeti ovaj telefon za 100 eura, doduša sa baterijom od 78%.
Da li vredi, nikad ranije nisam koristio ios?

nesa69

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
735
Uzmi slobodno, meni je baterija na 76% odavno.
Pregura dan bez problema ako ne koristiš baš intezivno ekran.
Na android nema nazad :)

Alukard

Slavan
Učlanjen(a)
08.09.2016
Poena
315
Moja oprema  
Mobilni telefon
Galaxy note 10 lite
Za 100€ ja ne bih razmisljao

euanknik

Cenjen
Učlanjen(a)
14.12.2015
Poena
185
Ćao svima,
Imam priliku uzeti ovaj telefon za 100 eura, doduša sa baterijom od 78%.
Da li vredi, nikad ranije nisam koristio ios?
Uzeo sam ja za slicne novce bio, mislim da sam pomenuo negde bio :)
Elem, telefon je stvarno zver za tu lovu - baterija jeste krs, ali kome ne smeta da nosi manji power bank, u rancu, torbici, mislim da nece naci nigde bolji telefon, pa i za 200e u android svetu (sa 250e vec ide druga prica, ima konkurenata itekakvih, F3, itd, no nebitno, rec je o 2.5x skupljem telefonu).

Baterija ce nekada biti verovatno za zamenu po povlascenoj ceni (da se otarase starih zaliha) u promobiju, samo treba cekati do tada.
Telefon je stvarno premasio ocekivanja, kome god form factor nije problem, tj stavise cilja na ovaj manji format, a ne zeli da da 400+ za 12/13mini, i ima iCloud storage da mu 64GB ne predstavlja problem, ne postoji nista bolje od ovoga.

eSim, 5G, to je sve nesto bez cega se u Srbiji realno moze, i ne bi trebalo da predstavlja problem, a garantovano mu je manje vise jos 1 apdejt sigurno (18), a mozda i 2, svakako security apdejtova ce biti, ipak je to Apple.

Inace, ako neko ima kvalitetnijih maski (orig ili dobrih fus) i folija za ekran, za 7, 8 ili ovaj SE, a u BG je, kupio bih, narucio sam bio sa alija sad neke bas jeftine, ali treba sacekati 3 nedelje a ne nosi mi se telefon go, sto je mozda i jedina mana - telefon je bas izuzetno tanak kada se koristi bez maske, i jednostavno se (barem u mom slucaju) veoma tesko kuca na njemu, nema covek za sta da se uhvati, sto vec od 12 na gore nije problem.

igor88

Slavan
Učlanjen(a)
25.07.2009
Poena
405
Sa ios 17 ima bolju autonomiju bar moj se koji sluzi za test.

nesa69

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
735
Meni stigao Bounce za sirotu bateriju :) Može u džep da stane bez da se oseti.
5000mAh, radi wireless lepo. Ubacio magnetni prsten ispod silikonske maske i prilično dobro drži (može i da se zalepi za telefon/futrolu). Može i preko kabla da puni. USB C mu je input/output.
Radi sestra reklamni materijal, mislim da je oko 25 evra. Nemam pojma gde može maloprodajno da se uzme.
Ostaje da ga testiram malo bolje u praksi. Uglavnom, zamena baterije se odlaže dok ne bude nekih akcija.
1686409030379470.jpg

thelad

Cenjen
Učlanjen(a)
05.06.2009
Poena
159
Pozdrav svima. Imam problem sa ovim telefonom - jako je tih zvuk pri pozivu, jedva se čuju sagovornici. Pokušao sam razne stvari u podešavanjima, čistio četkicom zvučnike od prašine i slično, ali ništa nije pomoglo. Da li može u servisu da se zameni taj zvučnik ? Da li je još neko imao ovaj problem ? Hvala.

igor88

Slavan
Učlanjen(a)
25.07.2009
Poena
405
Prljava mrezica… moze biti i da oslabi ali jaaaako retko :-D to se desava samo kod 12 serije telefona :p

euanknik

Cenjen
Učlanjen(a)
14.12.2015
Poena
185
Posle neke 2 nedelje intenzivnog koriscenja:

1. Iskreno odlicno radi, nema nekih zastajkivanja, cimanja, zezanja, gluposti
2. Brz punjac znaci dosta, ali ne sme da se koristi telefon dok se puni, osim na malom brajtnesu, jer vrlo brzo se krene grejati i nastane karambol, cak prestane se puni na 80%
3. iOS 16 radi super, iOS17 takodje radi skroz kul, mada nista spec ne donosi.
4. Na 35 stepeni napolju, odrzava poprilicno OK brightness, nema dimminga, nije OLED, ali se skroz pristojno vidi, daleko bolje od vecine androida koje sam imao, a imao sam ih dosta.
5. Opet, podvlacim, nikad nije nesto zeznuo sto se performansi tice, iPhone 11 cipcuga radi posao i radice ga jos 2-3 godine koliko mu daju softverske apdejtove. Mislim da iOS 18 mu je poslednji, ali imace uvek sigurnosne zakrpe.
6. Kamere odlicne, fokus izvanredan, standardno za ajfon.
7. Po meni premali bez maske i screen protectora, tj pretanak i ne moze da se drzi kako valja, jednostavno fali mu tu pola cm debljine da bi bio komforan.
8. Video snimci i dalje top, kome ne trebaju 0.5x i 3x zoom, bolji od vecine androida i 3x skuplji od njega. Takodje, moram da mu odam pocast da je konzistentan do PERFEKCIJE, ali stvarno. Imao sam scenarije gde mi je npr posle 10ak minuta slikanja i snimanja app na S21+ samo zabo, ili se framerate desetkovao (barem u viewfinderu), i vidi se da mu nesto ne valja, ovde se to NIJEDNOM, ali NIJEDNOM nije desilo, a bile su jake vrucine ovih par dana.
9. Apple Pay kao i uvek bez greske, generalno sve 1st party nece da izda. Takodje Huawei Health, npr, ima kompletnu Apple Health integraciju (jedino krugove ako hocete, morate da imate apple watch da bi zatvarali, u fitness appu - ako ne znate sta sam sad upravo rekao, onda ne treba ni da vas zanima)

10. Najkriticniji je softver..ogromna navika je potrebna da se neko prebaci na njega, jos kad je manji ekran..nije za svakog definitivno. Cak i ja sto imam boga oca pretplata pa npr yt /music mi ne smeta sto nema Vanceda, i imam iCloud pa mi je 64GB vise nego dovoljno, imam problema da se naviknem jer na androidu mng veci izbor postoji sto se tice aplikacija. Jednostavno je ovo nesto sto ne moze da se preporuci nekom ko je u Android svetu dugo, dok ne sedne sam mesec dana da koristi i da vidi sta i kako radi.

da rezimiramo..vredi definitivno 80-90 evrica, polovan, s ogrebotinama, narocito ako kupujete za nekog od roditelja ili klinca, rodjaka, koji se muci sa nekim prastarim androidom xiaomijem, progledace. Za intenzivne korisnike, svakako preskociti - ali da moze da se zivi, moze.

Da ne bude zabune, 13 Pro sam pre toga koristio, i sijaset ajfonova i androida, pa mi nista nije strano, samo kazem kako bi neko na ovaj telefon trebao da gleda kao super 'prelazno' resenje, ili ako je stvarno neintenzivan korisnik.

U proseku sam telefon punio izmedju 170%-230% dnevno (znaci 2 punjenja, malo preko), i ne preporucujem da se izlazi iz kuce s ispod 70%, ako nije nesto blizu. Ako se pridrzavate toga, moze da izdrzi OK i bez power banka..sa power bankom nema zime. Izmedju 3-4h SOT na max/skoro pa max osvetljenju sam izvlacio, baterija originalna stara cini mi se 950 ciklusa, 80% health.

Opet, podvlacim, nijednom nije throttleovao u realnom radu, wifi6 izvlaci top brzine, vruc jeste, narocito kad se puni ili samo koristi bez punjaca iznad pola brightness, ali nema dimminga, samo ode brzo baterija.
To mu manje vise dodje to, ne verujem da je ni na 2022 modelu nesto bolja situacija oko grejanja, brzog 18W punjenja i koriscenja i grejanja, jer jednostavno je to ta sasija i tu nema puno lufta, jedino da mu se zakaci klima uredjaj na ledja pa tad.

Po meni bolja kupovina od 12/13 mini modela, po ovoj ceni.

igor88

Slavan
Učlanjen(a)
25.07.2009
Poena
405
2022 drzi iznenadjujuce duze batt bar 1ipo h sot sa 100% batt 2020 sa 91% izvuce oko 3ipo sto je ok ali opet osetno je bolje kod 2022

euanknik

Cenjen
Učlanjen(a)
14.12.2015
Poena
185
2022 drzi iznenadjujuce duze batt bar 1ipo h sot sa 100% batt 2020 sa 91% izvuce oko 3ipo sto je ok ali opet osetno je bolje kod 2022
Ne znam kako se krecu polovni, ali sigurno ne verujem da su ispod 250e?
Okreni obrni, ista sasija, ne verujem da moze od 20 do 80% da puni i da se gleda yt klip na max brightnessu a da ne gori.

Vrh Dno