Posle neke 2 nedelje intenzivnog koriscenja:
1. Iskreno odlicno radi, nema nekih zastajkivanja, cimanja, zezanja, gluposti
2. Brz punjac znaci dosta, ali ne sme da se koristi telefon dok se puni, osim na malom brajtnesu, jer vrlo brzo se krene grejati i nastane karambol, cak prestane se puni na 80%
3. iOS 16 radi super, iOS17 takodje radi skroz kul, mada nista spec ne donosi.
4. Na 35 stepeni napolju, odrzava poprilicno OK brightness, nema dimminga, nije OLED, ali se skroz pristojno vidi, daleko bolje od vecine androida koje sam imao, a imao sam ih dosta.
5. Opet, podvlacim, nikad nije nesto zeznuo sto se performansi tice, iPhone 11 cipcuga radi posao i radice ga jos 2-3 godine koliko mu daju softverske apdejtove. Mislim da iOS 18 mu je poslednji, ali imace uvek sigurnosne zakrpe.
6. Kamere odlicne, fokus izvanredan, standardno za ajfon.
7. Po meni premali bez maske i screen protectora, tj pretanak i ne moze da se drzi kako valja, jednostavno fali mu tu pola cm debljine da bi bio komforan.
8. Video snimci i dalje top, kome ne trebaju 0.5x i 3x zoom, bolji od vecine androida i 3x skuplji od njega. Takodje, moram da mu odam pocast da je konzistentan do PERFEKCIJE, ali stvarno. Imao sam scenarije gde mi je npr posle 10ak minuta slikanja i snimanja app na S21+ samo zabo, ili se framerate desetkovao (barem u viewfinderu), i vidi se da mu nesto ne valja, ovde se to NIJEDNOM, ali NIJEDNOM nije desilo, a bile su jake vrucine ovih par dana.
9. Apple Pay kao i uvek bez greske, generalno sve 1st party nece da izda. Takodje Huawei Health, npr, ima kompletnu Apple Health integraciju (jedino krugove ako hocete, morate da imate apple watch da bi zatvarali, u fitness appu - ako ne znate sta sam sad upravo rekao, onda ne treba ni da vas zanima)
10. Najkriticniji je softver..ogromna navika je potrebna da se neko prebaci na njega, jos kad je manji ekran..nije za svakog definitivno. Cak i ja sto imam boga oca pretplata pa npr yt /music mi ne smeta sto nema Vanceda, i imam iCloud pa mi je 64GB vise nego dovoljno, imam problema da se naviknem jer na androidu mng veci izbor postoji sto se tice aplikacija. Jednostavno je ovo nesto sto ne moze da se preporuci nekom ko je u Android svetu dugo, dok ne sedne sam mesec dana da koristi i da vidi sta i kako radi.
da rezimiramo..vredi definitivno 80-90 evrica, polovan, s ogrebotinama, narocito ako kupujete za nekog od roditelja ili klinca, rodjaka, koji se muci sa nekim prastarim androidom xiaomijem, progledace. Za intenzivne korisnike, svakako preskociti - ali da moze da se zivi, moze.
Da ne bude zabune, 13 Pro sam pre toga koristio, i sijaset ajfonova i androida, pa mi nista nije strano, samo kazem kako bi neko na ovaj telefon trebao da gleda kao super 'prelazno' resenje, ili ako je stvarno neintenzivan korisnik.
U proseku sam telefon punio izmedju 170%-230% dnevno (znaci 2 punjenja, malo preko), i ne preporucujem da se izlazi iz kuce s ispod 70%, ako nije nesto blizu. Ako se pridrzavate toga, moze da izdrzi OK i bez power banka..sa power bankom nema zime. Izmedju 3-4h SOT na max/skoro pa max osvetljenju sam izvlacio, baterija originalna stara cini mi se 950 ciklusa, 80% health.
Opet, podvlacim, nijednom nije throttleovao u realnom radu, wifi6 izvlaci top brzine, vruc jeste, narocito kad se puni ili samo koristi bez punjaca iznad pola brightness, ali nema dimminga, samo ode brzo baterija.
To mu manje vise dodje to, ne verujem da je ni na 2022 modelu nesto bolja situacija oko grejanja, brzog 18W punjenja i koriscenja i grejanja, jer jednostavno je to ta sasija i tu nema puno lufta, jedino da mu se zakaci klima uredjaj na ledja pa tad.
Po meni bolja kupovina od 12/13 mini modela, po ovoj ceni.