Šta je novo?

Intel u raspadu ili..?

Stim što im je Intel još važniji nego što je AMD ikada bio. Intel propasti neće ali mogu da se kladim da će biti rasparčan i da će prodati mnoge zavisne kompanije što su već počeli. da rade.

Ko to nije znao, e onda.. Intel je bukvalno američki strateški interes, jedina USA firma koja proizvodi čipove u USA.
Vise je da, su pokusavali sve druge nacine osim da urade ovo, na primer neki velikani u zadnje vreme su predlagali da Apple, Qualcomm, Nvidia i AMD budu naterani da koristi Intel fabrike i 18A/14A procese, cak i ako su procesi losi, skupi i neupotrebljivi.

Takodje jedna od opcija bi bilo malo zamaskirana vladina podrska, kao Japanski Rapidus, gde druge firme nisu primorane da uzimaju proizvode, ali su primorane da finansiraju i pomognu (bez mesanja drzave)

I ovo je sad treca opcija, mada realno, nista ih ne sprecava da forsiraju sve opcije odjednom xD

Nvidia je daleko najbogatiaja IT firma ali Intel još uvek drži x86 patente koji moraju da se plate ili zaobiđu nečim novim kao što je AMD uradio još odavno. Intelovi stručnjaci i inžinjeri be im najveće poboljšanje a preuzeli bi i Intelovu proizvodnju. Trump do skora nije ni znao za Nvidiju pa se posle oduševio. Hteo menagere u vladu. Nekoliko miliončeta i eto novog ukaza.

Poenta za Intel je da idući proizvod bude makar u rangu revolucije M1 procesora koji je Apple napravio.

Kažem makar to, jer ni takva revolucija nije garant da ga konkurencija neće oduvati. Teško Intel može da propadne, ali itekako je lako da bude skrajnut za većinu svijeta kao neki relevantni faktor.

Intel nije samo procesors i poneka grafika za PC, to je mnogo manjj deo. I da taj deo propadne ne bi bila dovoljno velika šteta za sam Intel ili čak Ameriku da potpuno propadne. Čak šta više to im je teret.

Uopšte nije stvar u procesorima, već upravo u fabovima - kod TSMC-a je gužva, prevelika gužva.

A alternative nema na vidiku.

AMD je orezao fabove u posebnu firmu i ona sada životari, ni napred, ni nazad. Intel bi morao da uradi to isto, ali je ispucao ogroman novac američke države da bi obezbedio alternativu - i nije ni blizu. Sad plaća ceh toga - jer taj novac, ovako ili onako, mora da se vrati.

Intel nije samo procesors i poneka grafika za PC, to je mnogo manjj deo. I da taj deo propadne ne bi bila dovoljno velika šteta za sam Intel ili čak Ameriku da potpuno propadne. Čak šta više to im je teret.
Preko 60% Intel prihoda je od procesora.
To im je teret?

I tu stvari klize, doduše sporo.
Client market (laptopi) klizi prema ARM-u (Apple, Qualcom). Web hosting isto (ARM je dovoljno dobar). Ostao im high-performance segment, a tu se guraju s AMD-om i trenutno ne prolaze najbolje.

I tu stvari klize, doduše sporo.
Client market (laptopi) klizi prema ARM-u (Apple, Qualcom). Web hosting isto (ARM je dovoljno dobar). Ostao im high-performance segment, a tu se guraju s AMD-om i trenutno ne prolaze najbolje.
Pa Qualcomm nije uradio ništa u laptop segmentu. Delimično je to i na Microsoft-u, ali u suštini, ARM u laptop / desktop računarima je još uvek daleko od mainstream-a. Apple je napravio čudo, bum - ali to je Apple, to nije samo procesor, već cela platforma - kao takva, ima svoje prednosti, ali ima i mnogobrojne mane zbog kojih nikada neće postati mainstream.

Intel-u su glave došle sopstvene greške (kao i svakoj imperiji), nikako konkurencija.

Nacionalizacija na američki način?

Lici dosta logicno da ce Nvidia da dobije komandu da spasava Intel, imaju dve opcije, "da" i " naravno da"

Mene cudi da su ultra procesore pravili u TSMC :D

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    106.2 KB · Pregleda: 44
Vecina chipleta u Arrow Lake-u je TSMC, mada bi trebalo da je jedan od njih i Intelov stariji proces. Bili bi jos manje konkurentni da cu cekali ili gurali na silu svoju proizvodnju.

Nisam znao gde ovo da postavim. Treba ovo videti cisto da svakome bude jasno, Intel nikada ne moze da propadne jer je ocigledno cela igra tako postvaljna da intel vodi igru u odredjenim oblastima viseke tehnologije koliko god bio los sa proizvodima u nekom trenutku ka recimo sto je sada los. Ovek ce vlada to da pokrije i ugura neke pare uz neko racionalno objasnjenje.

Samo da ne prodju kao General Motors, u kome je federalna vlada bila najveci pojedinacni deonicar... pa su opet bankrotirali i morali u ozbiljno restruktuiranje ;)

Tih ~9 milijardi je kap u moru, vise je pokusaj gesta - vidite da najmocnija politicka sila na svetu stoji uz nas, slobodno i vi investirajte. Mislim, Intel i ovako lose kako posluje, ima godisnji profit veci od tog iznosa (sto je opet nedovoljno za ovoliku kompaniju). Sa druge strane, investicija jeste imala kratkorocan uticaj, vrednost akcija jeste skocila ~5.5% (odnosno nesto vise nego konkurencija sto je dobila).

Problem koji oni imaju je dugorocan i mnogo ozbiljniji - na primer, ljudi koji (uspesno) mogu da dizajniraju ovako kompleksne cipove ima ogranicen broj na ovoj planeti. Njih ne motivise iskljucivo novac (dobice ga bilo gde), vec zanimljivost projekata i zelja da prave inovativne stvari. Ako Intel zivotari, trazice izazov negde drugde. A to onda znaci losije proizvode dugorocno. Spirala neuspeha.

Jos jedna informacija koju treba imati u glavi - SAD, koliko god "volele" Intel, imaju i drugu americku kompaniju u istom biznisu koja trenutno daleko uspesnije posluje, sa vecinom istih deonicara, plus medjusobno licenciraju patente ;)

Ta druga kompanije uvek ce biti druga, neko je to jos odavno odredi da bude tako... Ti strucnjaci koje pominjes, ako je potrebno da budu u intelu bice u intelu, kao sto je sada potrebno da drzava pogura pricu kako bi kompanja zadrzala svoju poziciju na trzistu.
Meni jedino nisu jasno likovi koji se pale na pricu zli Intel dobri AMD, a tu se radi samo o biznisu koji je dobro kontolisan jer da nije tako da stvarno postoji konkurencija pa jednom bi taj vecito drugi bio i prvi, malo duze od jedne generacije proizvoda, a finasiski mislim da nikada AMD nije bio ispred intela.

Ti strucnjaci koje pominjes, ako je potrebno da budu u intelu bice u intelu, kao sto je sada potrebno da drzava pogura pricu kako bi kompanja zadrzala svoju poziciju na trzistu.
Znaci... komunizam? Robovi? Ili ratno stanje, pa Menhetn projekat kao tokom drugog svetskog rata. Nije bas tako jednostavno 🙂

Napisah ti gore da je propao General Motors, takodje kompanija/veliki brend od znacaja za SAD, gde je federalna vlast usla kao najveci deonicar.

Meni jedino nisu jasno likovi koji se pale na pricu zli Intel dobri AMD, a tu se radi samo o biznisu koji je dobro kontolisan jer da nije tako da stvarno postoji konkurencija pa jednom bi taj vecito drugi bio i prvi, malo duze od jedne generacije proizvoda, a finasiski mislim da nikada AMD nije bio ispred intela.
Trenutno je trzisna vrednost AMDa 2.5 puta veca od Intelove, ne znam kada si poslednji put to proveravao.

Intela trenutno odrzava inercija u serverskom i laptop segmentu. Prvi ce u narednih godinu dana preci na stranu konkurencije (sada su na 41% prihoda, ali trendovi su neumoljivi), drugi ce se i dalje drzati... ali i tu postoje problemi, jednostavno, konkurencija ima daleko zdraviji product stack.

Nazad
Vrh Dno