Šta je novo?

Intel u raspadu ili..?

Nikako ne bi bilo dobro da propadne u vidu konkurencije AMD-u, jer se i AMD osilio prethodnih par godina, narocito kad uzmemo u obzir kakav su best buy bili sa pojavom prve dve generacije rajzena. Ne pricam previse o serversko-poslovnim sistemima jer to nas ne dotice previse.

Citam da su uprkos rivalitetu formirali i savez za ocuvanje x86 arhitekture (anti arm).

Skoro je saslusan u americkom kongresu njihov CEO prodavac (zovem ga po profesiji) u vezi sa otpustanjem hiljade radnika iz amerike do 2025, outsorsovanja proizvodnje i poslova u Kinu (sa kojom ameri vode ekonomski rat), i samo-povecanje plate za tricavih ~40% u periodu kad beleze silna otpustanja i ekonomske/trzisne gubitke. Senator Hawley je jedan od retkih koji su vrlo objektivni i ostri na jeziku. Bivsi je tuzilac neke savezne drzave u kojoj je ubio nekoliko korporacija zbog praktikovanja losih radnji i malverzacija.
Klip gde reseta intel prodavca:

Suma sumarum - ekstremno nesposoban CEO, postavljen verovatno od strane najuticajnijih akcionara, da obezvredi intel maksimalno, pa da pokupuju vecinu deonica kada cena akcija jos vise propadne i potom ko zna sta.

Poslednja izmena:
Samo nek propadne još malo, ko se seća nekad su AMD akcije vredele 2 dolara po akciji.
AMD je tada bio u mnogo lošijoj situaciju nego Intel, a pogledajte sada :)

Ko je pametan kupiće akcije na vreme, i posle ubirati profit.

Pitanje je koliki ce profit ubrati. Ono sto bi moglo da se krije iza kulisa je da zapravo arm ljudi mogu preko nekih posrednika preuzeti te akcije, posto nisu mogli legalnim putem.
Intel ima vrednost kao brend u tom serverskom okruzenju, mada mi je taj brend isto kao brend nemackih automobila - debelo precenjen.

Mali offtopic, al malo pre sam video:

Smradovi alavi i bez obraza. Posto ne znaju da zarade, otpustaju. A sebi samo-potaps po ramenu i povisica od 60%. Pa nece njega "slepac" iz intela da nadmasi.
Sto je najzesca fora njihovi potezi bi imali smisla da su im proizvodi iole dobri. A intelovi procesori nikad gori. Windows 11 je na totalno drugoj klasi uzasa koju intel ako ovako nastavi, mozda jednom dostigne.

I šefovi imaju ugovore, neretko i dosta deonica i leđa naj većih deoničara, ne određuju sami sebi plate. Ugovorne klauzule imaju za slučaj otpuštanja gde su još veće pare pa im se ne isplati da ih otpuste dok mnogo ne zabrljaju.

Da je tako ni nokia nikad ne bi propala
Nokia nije bila od statreškog značaja za bilo koga niti je država iz koje je Nokia poticala ikad preterano marila za moderne tehnologije. Tako da, tvoj primer uopšte nema nikakvog smisla.

Da preciziramo Nokia mobilni biznis, military business Nokie sljaka odlicno sve ove decenije...

Proveri ti to malo bolje...

Šta da proverim? Farichild više ne postoji kao samostalna kompanija, nisu imali dobar projekat i propali su, iako su imali celu seriju Fairchild Republic aviona nekada. Sad se bave izradom delova za druge, a vlasnici su Izraelci. Tako će biti i sa bilo kojom drugom kompanijom koja nema dovoljno dobar proizvod. Intelu se lako može desiti da ostanu samo vlasnici fabrika, a da projektovanje čipova radi neka nova kompanija koja će preuzeti njihovo mesto. Koliko god američka vojska deluje kao krava muzara koja nikad ne presušuje, neće ni oni trpiti da im neko izvlači pare, a da ne dobijaju proizvod koji će zadovoljavati ono što im je potrebno da ostanu tehnološki ispred drugih.

Zar zaista neko veruje da ce Intel da propadne? Uozbiljite se ljudi, nece oni nigde. Zar nije jasno da ako nista drugo na kraju iza njih stoji americka vlada, a kao druga velika podrska je korporativni svet i iskljuciva kupovina Intel masina. Samo da podsetim da jos niko nije dobio otkaz zato sto je kupio masine sa Intel procesorima u nekoj korporaciji, dok sa AMD jeste. Ovaj problem sa nestabilnoscu 13. i 14. generacije, da se to desilo AMD-u:

1. ne bi vise bilo AMD-a ili bi bio pred bankrotom. medijski bi to bilo 100x vise naduvano, verujte.
2. onaj koji je u nekoj firmi kupio AMD masine bi dobio otkaz iako objektivno ne bi bio nista kriv, neko bi morao biti zrtvovan
3. vlada USA ne bi bila tu da spasi AMD

Tako da, samo polako, nece Intel nigde.

Ko je spašavao AMD svih onih buldožer godina?

Ne znam da li se nesto promenilo, ali last time I checked, The Vanguard Group, Inc. je bila najveci shareholder u obe kompanije, a jos nekoliko fondova ima vlasnistvo i u Intelu i u AMDu. U prevodu, sistem spojenih sudova :)

za AMD postoji tema. ovde se držimo Intel-ovih muka

Ja ne znam nijednog sysadmina koji radi za korporaciju da naručuje nove servere sa AMD procesorima. Možda ne znam dovoljno ljudi.
Ne znam ko je tržište za Epyc, vidim da postoji ali nije mi dostupno to saznanje, ne krećem se u tim grupama.
Gde sam ja, samo Xeon postoji. Da nisu alavi iz Vmware, isto bi važilo i za njih. Kao što apsolutnu preferenciju imaju i SAP, Oracle i IBM, svako u svojoj niši.
Možeš predložiti alternativu, ali proći neće, neki čak sa podsmehom gledaju na to.

Ja sam zadnjih 3 1U uzeo Epyc i mogu da kazem da razbijaju u nekom <5k opsegu.

Ja ne znam nijednog sysadmina koji radi za korporaciju da naručuje nove servere sa AMD procesorima.....
Mislim da nisi skapirao za šta sam tražio izvor, a tražio sam za glupost koja se vrti po netu/štampi "niko nije dobio otkaz što je kupio IBM" već 30 i kusur godina, pa još začinjeno "neki su dobijali otkaz zato što su kupili AMD".

Ja ne znam nijednog sysadmina koji radi za korporaciju da naručuje nove servere sa AMD procesorima. Možda ne znam dovoljno ljudi.
Ne znam ko je tržište za Epyc, vidim da postoji ali nije mi dostupno to saznanje, ne krećem se u tim grupama.
Gde sam ja, samo Xeon postoji. Da nisu alavi iz Vmware, isto bi važilo i za njih. Kao što apsolutnu preferenciju imaju i SAP, Oracle i IBM, svako u svojoj niši.
Možeš predložiti alternativu, ali proći neće, neki čak sa podsmehom gledaju na to.
Frontier, trenutno najbrži superkompjuter, pokreću Epyc procesori i ti misliš da to nije bilo dovoljna preporuka da neko kupi server baziran na AMD procesorima?

Intel je ogroman i sigurno neće "propasti", ali da je u rasulu, jeste, i ds ih čekaju velike promene - čekaju ih.

Došli su do zida i udarili glavom u njega. Nema sumnje da će ih Ameri spasiti i čuvati kao malo vode na dlanu, ali sva je prilika da to više neće biti onaj Intel koji vedri i oblači, već samo jedan igrač na tržištu među mnogima.

I Qualcomm i nVidia su postali mnogo bitniji igrači na sceni, a Intel već 15 godina ređa samo promašaje.

Prilozi

• Screenshot_2024-10-30-20-23-01-857_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2024-10-30-20-23-01-857_com.android.chrome-edit.jpg
    95.7 KB · Pregleda: 45
I ja bih se penzionisao već sa par miliona dolara a kamoli posle stotina miliona koje će tek da dobije a sigurno da ima puno akcija,za razliku od onih koji su izgubili posao zbog njega.🍸

Nazad
Vrh Dno