Intel u raspadu ili..?

dakula74

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
08.06.2007
Poruke
826
Poena
18
Od kako je lansirao novu seriju procesora Ryzen kojom je poceo da zadaje poprilicno snazne udarce Intelu, Intel pokusava da se vrati na tron sa novom serijom procesora Skylake-X , mada mu nesto ne ide.
Pojavljuju se obrisi strategije koju ce Intel voditi u ovom ratu procesora, koja mi vise lici na nekakvu kuknnjavu nego na istinsku tehnolosku borbu.
https://www.youtube.com/watch?v=ctgAzn5Wx8o
 

voki88

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.11.2014
Poruke
1,588
Poena
38
Slabije da se oni raspadaju, to mora mnogo godina da prodje i da bas nista ne izbace da bi se raspali. Zaradili su oni mnogo za tako nesto.
Bas sam se pitao da li ce neko da otvori ovakvu temu kad gle evo je. :D

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока
 

MrBug

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
04.01.2004
Poruke
464
Poena
18
Sledece godine ... U ovo vreme ... AMD ce imati pristojan Market Share ... Potpuno zasluženo!
 

krale

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
24.11.2014
Poruke
1,856
Poena
38
Dobar vic

Sent from my SM-N910F using Tapatalk
 

pixell

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.02.2006
Poruke
2,436
Poena
0
Intel nije ni blizu raspada ali jeste istina da ih je AMD uhvatio na krivoj nozi.
I to je isključivo krivica Intela jer nisu imali dovoljno veliki raskorak u performansama već par generacija. Onakav kakav su donele C2D ili Sandy Bridge arhitekture u odnosu na prethodne generacije.

Intel će osetiti na svojoj koži konkurenciju prvi put posle 10 godina što je dobro za nas. Video govori o neslavnoj istoriji i najnižem mogućem "far cry" marketingu jer nisu u zavidnoj poziciju trenutno.
Uzimajući u obzir da je u prošlosti Intel posegao za "It's easier to ask forgiveness than it is to get permission" strategijom koja će sada posebno biti pod lupom organa koji prate monopolističko ponašanje biće interesantno videti kako će se tržište odvijati.

Videćemo kako će proći Intel na sledećoj shareholders konferenciji jer oni koji imaju akcije diktiraju kako kompanija radi, akcionari vode glavnu reč. Ova 2017 će biti bolna za njih jer dividente neće biti onolike koliko im je Intel najavio krajem prošle godine (rast od oko 5% svake godine u narednih 5 godina odnosno 10% per share growth rate). Grow rate od marta 2017 je spušten na oko 3%.

Meni je ova Intel prezentacija nešto najsramnije što sam ikada video u semiconductor industriji. Porede se babe i žabe (primer - Intel server CPU Xeon @2.2 GHz i 4 puta jeftiniji AMD deskop CPU X1800 downclock-ovan na 2.2 Ghz) ili plasiraju izvrnute informacije (količina keša i bandwidth). Posebno nisko je korišćenje termilogije "glued" koju je intel u prošlosti više generacija praktikovao na daleko jednostavniji (manje efikasan) način - AMD fabric je space tech za te proizvode dok se ne pominju potrošnja, kompleksnost MoBo i ostale prednosti AMD. Da ne pominjemo cenu. U server segmentu nema toliko SP software-a niti igara da mogu da se vade na slabiji procesor ali zaokruženiji proizvod kao na desktop-u ($/perf).
 

rAMA

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
11.02.2007
Poruke
10,174
Poena
63
Ova tema će proći kao ona legendarna "nvidia u raspadu" tema, a ona druga će nastaviti još dugo da živi :)
 
Poslednja izmena:

Mare

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poruke
5,406
Poena
48
Koliki je uopšte % onih koji kupuju sami CPU za neku samogradnju? Verujem da svi oni, predju na AMD, a nece, nece izgubiti ni 3% market-share.

Njih AMD može da uzdrma, samo ako napravi dobre ugovore sa velikim vendorima, što je pitanje da li mogu. Ima još jedna stvar, CPU nikad nije imao manji udeo u ceni konfiguracije, sve i da AMD deli svoje skoro džaba, koliko to utice na cenu jednog desktop-a, par % max?
 

SOCOM

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
21.10.2004
Poruke
2,447
Poena
83
Odličan naslov za temu, aj' sad malo oni :D
 

Kimins

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.10.2009
Poruke
5,297
Poena
48
Može slobodno katanac na temu.

Sent from my D6603 using Tapatalk
 

pixell

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.02.2006
Poruke
2,436
Poena
0
Ova tema će proći kao ona legendarna "nvidia u raspadu" tema, a ona druga će nastaviti još dugo da živi :)

Interesantno je da jedino ti redovno pozivaš tu temu i čuvaš je od zaborava :)

Prvi post te teme jasno i nedvosmisleno govori o čemu se radi u temi koja je preuzela naziv sa bit-tech.net članka koja govori o putu tehnološkog giganta koji nVidia jeste i uspona i padova koja je imala.
Tema je otišla u zaborav jer se u njoj razgovaralo o članku i tehnologijama za razliku od "druge teme" koja je započeta da bi se trolovalo čim iskoči negativan članak u žutoj štampi o AMD-u.

Tako da grešiš. Teme nemaju dodirnih tačaka jer se bave različitim stvarima. Da imaju, i da se začetnik teme ili učesnici iste bave trolovanjem na dnevnoj bazi kao neke kolege sa foruma u njoj bi redovno bile postavljane informacije o lošim potezima nVidije, kašnjenju, prevarama sa brzinom odnosno količinom memorije na grafičkim karticama, drajverima koji ubijaju grafike ili recimo grafikama na kojima se može kuvati ručak ;) Ali tema ne govori o tome, govori o tehnologijama i tržištu.

Tema je tada govorila o budućnosti nVidije i mogućem putu kojem treba da se okrene i tržištima koje treba da osvoji.
Više puta sam pohvalio rad CEO-a na potezima koje je vukao i koji, po meni, uspešno vodi tu kompaniju jer je izvrsni marketinški i biznis znalac. Ima odličan tim i venserijske menadžerske sposobnosti da pogodi i predvidi pravi trenutak na tržištu.


Taj tekst iz te "legendarne teme" je govorio i predvideo više stvari:

strana 1: čipset - nvidije više nema u motherboard čipset biznisu jer svaki proizvođač procesora ima svoje čipsetove. Nekadašnji nForce 2 ili 4 ostaju u lepom sećanju, ostali manje-više.

strana 1: IGP - nvidije više nema u integrisanim grafičkim rešenjima, većina stvari je preseljena u CPU

strana 1: licenciranje - nvidija više nema ugovor sa licenciranjem sa Intelom (od marta ove godine Intel više ne plaća reket nVidiji) dok je AMD imao sve ovo vreme automatsku Crossfire podršku sa Intel čipsetovima. AMD Ryzen platforma licencira samo X370 ploče za podršku SLI, ostale (B350, A320) nemaju podršku.

strana 2: problemi u proizvodnji - svi znamo kako je prošao Fermi godinu dana nakon tog teksta

strana 3: Apple prozvodi - nvidije više nema u Apple računarima, AMD je preuzeo taj posao

strana 4: strong GeForce - još uvek važi ista činjenica, kao što je napomenuto u tekstu

strana 5: GPU computing - nekada je CUDA bila apsolutno dominantna sada je Open CL pružio otpor. I dalje odlično posluju u sferi data centara (onoliko koliko im Intel dozvoljava). Dominantni su na GPGPU rešenjima.

strana 6: nVidia Tegra - čipset koji je mnogo obećavao po pitanju GPU snage ali uvek zaostajao po pitanju feature-a. U vreme kada im je za mobilni segment trebalo jaka platforma imali su snažan GPU ali manjkali osnovnih fukcija integrisanih u SoC kao što su LTE i uvek imali daleko veću potrošnju od Qualcoma ili Samsunga. Zvanično napustili mobilni SoC 2016.

strana 6: nove tehnologije - probali su sa Shield-om ali je interesna svera jako mala, tableti, kontroleri jako slabo. Uz to je AMD pokupio sve ugovore za konzole i osigurao još jedan next gen . Čast Nintendo switch-u koji je na kraju završio sa stock NVIDIA Tegra T210 čipom (Maxwell umesto najavljivani Pascal) koji ima aktivno hlađenje - ventilator u "tablet" pakovanju.

strana 7: budućnosti - TWIMTB je prošlost, i ostali su naučili kako sponzorišu naslove. nVidija je pokušavala i dalje pokušava na raznim poljima. Pored tehnologija koje su uspele i dalje evoluiraju npr. QUADRO/TESLA/VOLTA generacija grafičkih akcelelatora, Gsync... ima i tehnologije koje nisu postigle veliku prihvatljivost ili su na zalasku tehnološke karijere npr. Physics, 3D Vision, Ion... ili odnosno tehologija u razvoju / nadogradnji: Optimus, VR, Ansel, Grid, Shadowplay, Self driving / automotice car system, Machine / deep learning...


Nadam se da sam ti objasnio razliku u temama koje jedino još ti pominješ.
Sve najbolje.
 
Poslednja izmena:

dakula74

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
08.06.2007
Poruke
826
Poena
18
Da se vratimo temi, da li je Intel konacno pregazen ili mislite da ima tehnologiju kojom moze da uzvrati udarac, ovaj Skylake-X ne obecava previse u sudaru sa Threadripper-om i da li Ryzen 3 moze ugrozti prodaju i3 i i5 procesora u nizem segmentu?
 

rAMA

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
11.02.2007
Poruke
10,174
Poena
63
Prvi post te teme jasno i nedvosmisleno govori o čemu se radi u temi koja je preuzela naziv sa bit-tech.net članka koja govori o putu tehnološkog giganta koji nVidia jeste i uspona i padova koja je imala.
Tema je otišla u zaborav jer se u njoj razgovaralo o članku i tehnologijama za razliku od "druge teme" koja je započeta da bi se trolovalo čim iskoči negativan članak u žutoj štampi o AMD-u.

Pa upravo si ti to radio od one teme, čekao si svaki negativniji kvartalni izveštaj i dizeo temu iz mrtvih, temu ne čini samo prvi post u njoj. :d Dovoljno je tu temu prelistati od početka do kraja, a ne zadržati se na prvom postu.

Pri tome u celom tom "kataklizmičnom" periodu nvidia je imala jači market share od konkurencije.

Što se tiče AMD-ove teme, ona nikada nije bila trolovanja, već realnost. To je kompanija koja je otpuštala radnike na hiljade, kompanija koja je prodavala fabrike, koja je rasprodavala patente, kompanija koja danas u svim svojim divizijama zajedno ima zaposlenih koliko jedna nvidia, a vrednost na tržištu je višestruko manja od konkurenata na svim poljima bi daleko manji R&D.

Evo jednog od takvih postova:

Očekivani rezultati. Pre ili kasnije je moralo krenuti na bolje sa prodajom. Jedini problem koji je sada evidentan je da nVidia ubira plodove svoje nemarnosti (nemoći) da napravi pristojan i u isto vreme isplativ GPU prethodna tri kvartala. Sada se vidi koliko derivat GT200 zapravo fali da popravi prodaju. Gledajući ovaj kvartal u kome smo, može da bude samo gore po njih. Iskreno se nadam da je taj Fermi vredan ovolikog rizika. U suprotnom ih očekuje detaljno restruktuiranje i preorijentacija na druge grane biznisa (ovde mislim prvenstveno na GPGPU i low power GPU segment).

Gde im savetuješ da kompletno napuste to samo zato što tri kvartala nemaju dobar gpu na tržištu, a pri tome drže market share na tom tržištu. Evo Vega sad već kasni više od četiri kvartala za Pascal-om, a ne tri, pa ne vidim nešto tvoje postove da treba da napuste ovo tržište i kako je to katastrofa, već se sve nešto pozitiviše oko vege, a pri tome drže jedva petinu tržišta, a ne većinu kao tada nv.

/on-topic

Što se tiče intela, on će biti u raspadu tek kada se napusti x86 arhitektura, dokle god drže patente i dokle god industrija počiva na tim patentima on neće nigde, a to će imati i uticaja na AMD, a upravo je zato Intelu i potreban AMD (ili neko drugi) u podređenom položaju da ne bi ostao bez patenata zbog monopolske kontrole tržišta, zato je upravo ova tema trolovanje.
 
Poslednja izmena:

pixell

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.02.2006
Poruke
2,436
Poena
0
Svoju ocenu sam dao u postu 6. Intel je daleko od pregaženog, imaće malo lošiju godinu možda. Ogromna je to firma, imaju svoje fabrike i naprednu tehnologiju. Jedini koji može da im parira je Samsung po mom mišljenju.
 

pixell

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.02.2006
Poruke
2,436
Poena
0
Pa upravo si ti to radio od one teme, čekao si svaki negativniji kvartalni izveštaj i dizeo temu iz mrtvih, temu ne čini samo prvi post u njoj. :d Dovoljno je tu temu prelistati od početka do kraja, a ne zadržati se na prvom postu.

Tema nije živa već 4 godine. Mogao sam do sada svašta da napišem da sam, kao što rekoh, trol kao pojedinci.
Iste stvari o tržinom udelu i poslovnje kompanije sam postovao u više AMD temi, prelistaj i njih malo. Evo par svežih primera:

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?288277-AMD-u-raspadu-ili&p=5083316&viewfull=1#post5083316
Uh-oh kvartal. Dokaz da se bez novih proizvoda ne može.

http://www.marketwatch.com/story/amd...ars-2017-05-02

Naredni će daleko biti bolji zbog Ryzena ali je vredan pomena ovaj ogroman pad nakon finansijskih izveštaja.

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?374387-AMD-Polaris&p=4876383&viewfull=1#post4876383

Polaris nije uspeo da poveća tržišni udeo AMD-a, stanje i situacija je malo lošija nego u prošlom kvartalu:
U prevodu, kvartal za kvartal AMD je izgubio 0.8% a konkurencija toliko nadoknadila.
Dok je potražnja u svim segmentima naglo porasla:
Što je i najviše štetilo AMD-u zbog činjenice i nemogućnosti da se bori na svim frontovima.
Očigledno je da je tržište desktop računara u daljem padu:
Kako god, AMD se i dalje drži na staklenim nogama, Odnos nVidia/AMD je i dalje u odnosu oko 70/30% i AMD posle 5 kvartala ima manji pad u tržinom udelu grafičkih kartica.
Sve oči uprte u Vegu i ZEN
#čekajućigodoa

Mislim da sam realno donosio finansijske vesti za oba tabora po pitanju tehnologija i tržišta. To nisi primetio? Ponavljam, tema govori o tehnologijama i tržištu.

Što se tiče AMD-ove teme, ona nikada nije bila trolovanja, već realnost. To je kompanija koja je otpuštala radnike na hiljade, kompanija koja je prodavala fabrike, koja je rasprodavala patente, kompanija koja danas u svim svojim divizijama zajedno ima zaposlenih koliko jedna nvidia, a vrednost na tržištu je višestruko manja od konkurenata na svim poljima bi daleko manji R&D.

Realnost za nekoga, za drugoga žuta štampa. Na drugima je da procene. Od postova "katanac" i "neće više od 10% tržišta da imaju" i sličnih ne može da se pročita ništa normalno u njoj.
Taj isti AMD koji pominješ sa daleko manje ljudstva, R&D, bez fabrika i koji je bio pred bankrotom pre par godina je došao u situaciju da konkuriše Intelu na CPU tržištu? Mega-velikom i moćnom Intelu? Kako to?

Gde im savetuješ da kompletno napuste to samo zato što tri kvartala nemaju dobar gpu na tržištu, a pri tome drže market share na tom tržištu.

Pokušavaš da mi staviš u usta nešto što nisam rekao odnosno tumačiš onako kako se tebi svidi što je tvoje pravo ali ne znači da je istina. Nije ti prvi put. Gde ja savetujem da napuste to tržište? U tom tekstu koji si citirao jasno govorim o činjenici da im je falio derivat GT200 jer je sam GT200 bio veći GPU od konkurencije, trošio više i koštao više i bio zanemarljivo brži. Restrukturiranje nakon toga jesu napravili i to detaljno, nakon tog Fermija su se preusmerili na perf/watt segment i nisku potrošnju, odradili redizajn SMX-a i nakon Keplera iznedrili fenomenalni Maxwell i Pascal. I preorijentisali su se na GPGPU biznis odnosno veći fokus preusmerili na to tržište i krenuli agresivnije, pravili custom kartice za serversko tržište.

Evo Vega sad već kasni više od četiri kvartala za Pascal-om, a ne tri, pa ne vidim nešto tvoje postove da treba da napuste ovo tržište i kako je to katastrofa, već se sve nešto pozitiviše oko vege, a pri tome drže jedva petinu tržišta, a ne većinu kao tada nv.

Zato što selektivno čitaš postove. Za nVidiju nisam rekao da mogu da propadnu ali za AMD sam više puta napomenuo važnost Ryzen i Vega modela i da im je ovo poslednji voz pred stvarni bankrot. Prelistaj Polaris i Vega teme i videćeš da sam bar dva puta rekao da ukoliko ne izbace dovoljno konkurentan CPU i GPU da će loše proći i neće moći da vrate dugove odosno proglasiće bankrot jer se market share koji su osvojili od 30% polako topi.
 
Poslednja izmena:

PanonskiNS

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruke
1,121
Poena
38
Taj AdoredTV video je baš dobar iako je dugačak. Like.
Sa druge strane "Tromesečni profit je porastao sa 1,3 milijarde dolara iz prošle godine na 2,8 milijardi u poslednja tri meseca. Ovo znači da se Intelov profit duplirao." vidimo ko vozi traktor a ko otvara kapiju :). Rado bih kupio Ryzena kada bi radio na 6GHz i rešio se "raspalog" plavca.
 

krlenjuska

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.06.2016
Poruke
149
Poena
28
Svi se loze na ovo rivalstvo a garant je jedan vlasnik obe firme koji godinama crkava od smeha i podstice upravo takve price radi poboljsanja profita. :D
 

sinisatodorovic

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruke
474
Poena
18
Svi se loze na ovo rivalstvo a garant je jedan vlasnik obe firme koji godinama crkava od smeha i podstice upravo takve price radi poboljsanja profita. :D

Ja ovo tvrdio i pre 5 godina pa mnogi mislili da se tripujem ono kao teorija zavere, nije po zakonu.....Sada sam ubedjen jos vise a pogotovo za rivalitet kod grafika!
 

Space Beer

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
09.01.2011
Poruke
4,910
Poena
83
Ne ide to baš tako :) Da, ima dosta kompanija koje imaju akcije i Intela i AMD-a (nVidia-e, Qualcomm-a, Apple-a...), ali to je daleko od toga da se kaže da su im isti vlasnici. Upravo suprotno, ljudi ulažu novac u konkurentske firme jer znaju da je nemoguće da i jedni i drugi propadnu. Odnosno ako jednima ide loše, to znači da drugima ide odlično. S druge strane, bilo je slučajeva da svima ide odlično (svima osim AMD-a :d ). Tako da je investitor uvek na dobitku, manjem, većem ili ogromnom. S druge strane, manji akcionari (Lisa Su, Jen Huang, B. Krzanich) sigurno žele da njihova firma bude bolja od konkurencije po svaku cenu :D
 
Poslednja izmena:

rAMA

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
11.02.2007
Poruke
10,174
Poena
63
Odnosno ako jednima ide loše, to znači da drugima ide odlično.

Ne mora da znači, kada bude x86 arhitektura otišla u prošlost (mada kako stvari stoje, neće barem još jednu deceniju), i jedna i druga kompanija najverovatnije postaće prošlost, njihove CPU divizije sigurno, jer su navikli da životare na licencama i manjku konkurencije, kad se to desi ima da ih Qualcomm ili neko treći/četvrti i jedne i druge pojede.
 

Space Beer

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
09.01.2011
Poruke
4,910
Poena
83
Niko ne drži sva jaja u jednoj korpi. To je posebno vidljivo u poslednjih nekoliko godina kada su napali tržišta koja im ranije nisu bila zanimljiva ili nisu ni postojala. Pri tom, ko može da tvrdi da je ARM budućnost? Svakako da ima neke prednosti u odnosu na x86, ali i gomilu mana. Možda je modifikovana x86 arhitektura budućnost? Ili neka kombinacija (AMD Skybridge) ? Čak i da ARM u potpunosti zameni x86 (što je po mom mišljenju nemoguće), AMD već proizodi ARM čipove (Opteron A), a možda/sigurno ih i intel ima negde u "garaži".

Evo šta je sve intel kupio u poslednjih nekoliko godina. Najznačajnija je svakako Altera i njihovi FPGA poslovi. Još su ovde zaboravili da ubace Soft Machines sa svojom VISC arhitekturom (u kom su, pre nego što ih je Intel kupio, investitori bili AMD, Samsung, GloFo...)
https://en.wikipedia.org/wiki/Intel#Acquisitions_.282010.E2.80.932017.29
Tako da sam siguran da je intel poslednja velika IT firma koja će se raspasti :)
 
Poslednja izmena:

Marti Misterija

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poruke
4,205
Poena
63
Intel nece nigde, cak ni kada cpu divizija prestane da generise ovakav profit. Intel je jedan od najvaznijih karika u lancu vojno-industrijskog kompleksa USA vec nekoliko decenija, tako da people/gamers/fanboys, get real! :d
 

hsv.stoned

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruke
23,458
Poena
113
Gresis, bitniji je gaming, uskoro ce gaming YT kanali vredeti vise od Murica armije :d
 
Vrh Dno