Šta je novo?

Intel u raspadu ili..?

Poslednja izmena:
a možda ne

Polako. Tako je i pre 10 godina bila vest da bi Xilinx mogao da kupi AMD, pa je nekoliko godina kasnije AMD kupio njih. Intel ima(o) zaposlenih više nego TSMC, AMD, ARM i GloFo zajedno, a ima manje dizajniranih i proizvedenih čipova od njih

Nikakvo iznenađenje da se Sony odluči za proverenu kombinaciju.

To je verovatno cela industrija pa i AMD znao odavno pa mogu da se prave Toše pa da zabušavaju. Kao što reče moj nekadašnji šef, "U ovoj industriji (bila je automobilska) ne možeš ni da (s'oproštenjem) prdneš a da svi ne znaju da si jeo pasulj"

Mnogo jadan početak za Core Ultra, 285K slabiji od 14700K i 7700x u gamingu ali ipak štedi 19$ struje godišnje prilikom 8h gaminga dnevno. Prevazišli su sebe. Prvo 14. gen koja to nije a sad ovo i još nema novih procesora tokom 2025. Estetika propadanja :rolleyes:

Ja gde god sam radio,uvek je kao nepisano pravilo bilo da poslovni racunari moraju biti Intel (trenutno je Lenovo,ranije HP itd.) jer (verovatno) uliva sigurnost itd...i ja sam privatno oduvek koristim Intel.AMD mi je uvek nekako bio druga klasa,nesto jeftinije,eventualno za igrice (i to kad se setim onih starih AMD procesora pa kad kazu 3000Mhz,a ono 1700 i sa klokovanjem ne moze ni da pridje 3000..vise marketing)..Tesko mi je sada da zamislim da mi neki sledeci poslovni racunar u N iznosu bude "neki" AMD :) Ne kazem ovo iz razloga sto je AMD los sada,nego sto je navika cudo

Edit: a i ne vidim da ima laptop racunara od 13,3" (kojih jeste sve manje) a da su AMD.

Poslednja izmena:
Znači da imaju dobru svest o brendu kod potrošača 😃

Ja gde god sam radio,uvek je kao nepisano pravilo bilo da poslovni racunari moraju biti Intel (trenutno je Lenovo,ranije HP itd.) jer (verovatno) uliva sigurnost itd...i ja sam privatno oduvek koristim Intel.AMD mi je uvek nekako bio druga klasa,nesto jeftinije,eventualno za igrice (i to kad se setim onih starih AMD procesora pa kad kazu 3000Mhz,a ono 1700 i sa klokovanjem ne moze ni da pridje 3000..vise marketing)..Tesko mi je sada da zamislim da mi neki sledeci poslovni racunar u N iznosu bude "neki" AMD :) Ne kazem ovo iz razloga sto je AMD los sada,nego sto je navika cudo

Edit: a i ne vidim da ima laptop racunara od 13,3" (kojih jeste sve manje) a da su AMD.
I ja sam "odrastao" sa ovakvim razmisljanjem. A sjećam se i da je prije nekih 10-15 godina amd imao strasnih problema sa pregrijavanjem procesora na laptopima dok intel ni blizu toliko

Lepo kazem da je do mene (u ocima posmatraca :)).Posle svih Intel servera,racunara itd.da procitam AMD procesor u biznis masini(za neki ozbiljan server da ne pominjem).Za graficke im svaka cast,tu su mi uvek bili prvi i ispred nVidia-e (iako nisam nikada igrao neke igrice)...a svakako se slazem i verujem da je u ovom trenutku AMD mnogo ispred.

AMD ispred Nvidia-a? to su davna prošla vremena, ATi doba. no, da ne idemo više u off-topic. tema je Intel

Problem je što dobar deo foruma još od davnina vuče traume od Intela, uglavnom zbog cene.
Zato i škgruću zubima na pomen propasti i kupovine od strane drugog igrača.

Npr. Da nVidia kupi Intel, da li zaista mislite da bi se nešto poboljšalo. Pa AMD čak nema ni svoje fabrike, već zakupljuje sve od TSMC koji je postao svet za sebe.

Ovde je TSMC veći problem a ne Intel. Procesori odavno nisu usko grlo za bilo šta, diskusija o njima postaje bespredmentna.

Intel je korporacija od nacionalnog, strateškog značaja, poput Boinga i ekipe.
Kao takva, nikad neće biti dozvoljeno da potone, što i skorašnje "osvajanje" budžeta od 3 milijarde dolara za ne znam šta i pokazuje. Kao i Boing, koji je izazvao toliki broj nepotrebnih gubitaka života u poslednjih par godina, zatim neviđenu količinu bruke i sramote u civilnom avio saobraćaju zbog jako loše inženjerske prakse, nikada neće nestati.

AMD može da ima i 100x bolji proizvod, prosto nikad neće biti kao Intel.

Da je tako ni nokia nikad ne bi propala

@zlaja87 Nokija nije propala. živa je i dalje, ima preko 80K zaposlenih. no, kakve to veze ima sa bilo čime?

Neuspesan primer, no poruka je jasna - nece potpuno propasti ali verovatno nece biti ni sencica onoga sto je bio. I zasluzuje sve sto mu sledi.
Dok se AMD raspadao i bivao nekonkurentan, intel je skoro citavu deceniju monopolisticki forsirao one glupe quad corove, extreme bullshite za 1200+ evra.
Inace sudbina je bila ocekivana i na drugi nacin. Oduvek je CEO intela bio inzenjer, i onda su postavili prodavcaa.

Prilozi

• 1621438244134.jpeg
    1621438244134.jpeg
    109.4 KB · Pregleda: 58
Nije čudo što se ovo pojavilo u ovom periodu, tik pred izbore pa novembarske i decembarske potrošačke groznice... Ne krene li ovaj CPU da se dobro prodaje, a sve je veća verovatnoća da neće, ode i Intel na neku transformaciju cele kompanije.

Baš me zanima šta će biti sa Intelom. Nešto će se veliko izdešavati sa njima na proleće, čim prođu godišnji bilansi i porezi. Ni sama USA nije u nekom "zlatnom dobu" više.

Intel je negde iznad novoa Motorole i Cisco-a kad je u pitanju US vojska i njeni projekti.
Pare i sume o kojima mi nemamo pojma su u igri. Vojska USA, na razne načine, je iznad svih tehnoloških visina tamošnjih korporacija. I oni umeju da omanu i dadu loše procene i naprave štete.
Sećam se priča o veštačkom produžavanju života Space Shuttle programa. Još u to vreme vojska je bila prinuđena da pretražuje djubre i deponije IT opreme kako bi obezbedila dovoljnu količinu procesora (mislim da im je vladao stalni deficit 287 ili 387 mat.koprocesora). Niti je bilo načina da im Intel to nastavi da proizvodi, niti su oni sami (bez Intela) mogli da se time nave. Naterani su na e-reciklažu duže od decenije.
I njima je preskupo da neki CPU tek tako naprave "jer im je neophodno" bez tržišta koje će platiti stvarnu cenu proizvodnje.

Lenovo nije isti što i IBM i više nije povezan sa USA Army kao što je nekada bio IBM. Motorala slično jeste ostala bitna, ali razni delovi više nisu...

Mislim da su im Kinezi naj veći problem. Od kao su napredovali sa tehnologijom a postali i ratoborni, Amerikanci moraju da rade sve što mogu da sve prebace kući gde mogu 100% da utiču narazvoj i proizvodnju. Zato ćemo svi da nadrljamo sa cenama. Sve je daleko skuplje u Americi.
Slično je bilo i sa Japanom pa poslesa J.Korejom ali su oni "prijatelji" a Kina takmac.
Sećam se pre 30ak godina su se žalili da kada bi Japan prestao da isporučuje tranzistore i electroniku, ni jedan F14, 15, 16 itd. ne bi mogao ni da poleti. Jurili su samo zaradu pa im se sada vraća.
Do sedamdesetih godina, J.Koreja je bila rupa dok nije počelo masovno inostrano investiranje na račun jeftine radne snage i malih do nikakvih poreza. Singapur i Tajvan takođe. Isto su počeli posle i sa Kinom. U Evropi, Irska.

Ako je neko trebao da propadne to je AMD, koliko su imali uzastopnih ne kvartala nego godina duboko u crvenom pa eto i dalje su tu.

Neće ni intel propasti ali da su trenutno u fazi raspada to je činjenica. Proizvode procesore kod TSMC, šta više reći...

Priče o slobodnom tržištu mačku o rep i u nekim društvima se drugačije razmišlja od onog našeg "da komšiji crkne krava".

Nazad
Vrh Dno