Šta je novo?

Intel H610/B660 ploce

@Dogzilla kako misliš na lim? Mislim i da je triple slot koliko sam video po mestima staje bez problema..
Lim koji vadis od kucista kad stavljas graficku, gde idu konektori. Samo izvadis jos jedan iznad graficke, da bude rupa prazna.

A za hladjenje sve sto Cooler Master ima ce da ti odmogne u ovoj situaciji, nemaju adekvatnu ponudu palacinka kulera. Eventualno MasterAir G100M RGB, ali je skup za sta nudi, i nece izdrzati bilo sta jace od 12400

Ja sam poskidao sve te limliće pozadi...verovatno jedan od razloga što mi je grafička fino hlađena...

Ja sam poskidao sve te limliće pozadi...verovatno jedan od razloga što mi je grafička fino hlađena...
Ako poskida sve ima da ulazi prasina, mora da se stavi neki filter neki ispod graficke. Ali da to je jedna od stvari koja najvise pomaze za temp za 99% konfiguracija.

@Dogzilla verovatno ću ići na Hyper 212 Evo V2 ili Black edition, a te palačinka kulere nikada nisam ni razmatrao, ne volim ih, samo klasični tower kuleri, a ova ploča će biti adekvatno hlađena, dva venta napred, jedan pozadi, kao i sobna temperatura do 25 stepeni kada računar radi, samo još da se ti kuleri pojave na KP ili dobavljača, valjda će gola sekcija da izdrži god dana dok se ne skupe pare za bolju ploču..

A taj lim, haha ma skinuta su dva jer je dual slot grafika, ako ikada kupim bolju to neće biti neka namunjena jer se ja prvenstveno igram na Xboxu, evo skoro 6god, ali Total war hoću da mi radi normalno, Sony ekskluzive (radi sve to i sada, ali vidi se da fali procesorske snage), i tako još neke igre za koje mi nije problem da igram u low i da radi između 30 i koliko već dobaci FPS-a, ne patim od visokih FPS brojki, ako dobaci do 60 u shooter-ima nekim meni puna kapa, kao i da mi Diablo 3 radi u stabilnih 60fps, sada ima drop-ove zbog procesora, mislim radi u 60, ali malo zahtevnija scena ili dešavanja oseti se pad..

@Dogzilla verovatno ću ići na Hyper 212 Evo V2 ili Black edition, a te palačinka kulere nikada nisam ni razmatrao, ne volim ih, samo klasični tower kuleri, a ova ploča će biti adekvatno hlađena,
Uf, to je bas losa opcija za ovu plocu, nece biti dobro hladjeno :(, ako neces palacinka kuler da uzimas, probaj da se doguras do Asus Prime H610M-A ako ti je ok par evra vise, i razlike izmedju ploca, ili sa zip-ties, najlonskim vezicama da privezes 80-92mm ventilator preko VRM sekcije, bilo Arctic P8/F9.

Stock kuler ce biti sasvim ok, samo je pitanje da li ces izdrzati buku.

Od Cooler Master kulera jedino Cooler Master MasterAir MA624 ce malo da ohladi VRM sekciju za Asrock tu, i on bi isto odradio posao.

Staviće 12400 na tu ploču, šta će mu ventilatori za VRM...plus će da uzme bolju kasnije.

Vala ako ne bude mogla da izgura god dana tako e da ga, da ne kažem šta :D
Imaće kuler pozadi koji će da izvlači topao vazduh, plus dva napred, a soba je generalno hladna, pa i leti, kućište je veliko, samo je bitno da faze drže, a ostalo je sve privremeno..
Hvala na pomoći, sada čekam da mi javi šta je raspoloživo i šta mogu očekivati da dobijem pa da se radi posao, nisam ništa menjao skoro 5god, jedino SSD još jedan ugurao krajem Decembra prošle godine, ovo će biti pravo osveženje :)

@jurodivi @Marko1996 Sve je do tvog sluha na kraju, stock kuler ce da bude ok, ali ti moras da izdrzis tu buku sa njim :), cim ga promenis, ogromna sansa da ce krenuti problemi. Kuler pozadi ne igra nikakvu ulogu, izvlacenje vazduha koji ne prelazi preko FET-ova nema efekta. bolje cak i ugrejan vazduh da predje. 25 stepeni nije hladno, jel svi sto testiraju na youtube-u uvek testiraju na max 21 stepen.

Ako ti se ukaze prilika za Asus Prime H610M-A, smanjuje sansu drasticno.

Poslednja izmena:
@Dogzilla kućište je silent, i generalno je tiho, istrpeće se buka mesec dana, jer sam našao Hyper 212 za 30eur na KP, pa ću to taman kupiti prvom prilikom, a kad Vučko da 100eur, prodam ovu za 50eur i taman se ima za solidnu B660 ploču, a možda se strpim pa sačekam kraj godine i uzmem DDR5 varijantu sa DDR5 memorijom.. Uh koliko kombinacija, nisam bio u HW-u par godina, pratio sam sporadično da čisto ostanem u toku, ali sada kada se opet vraćam malo bolje u materiju lepše se osećam :)

istrpeće se buka mesec dana, jer sam našao Hyper 212 za 30eur na KP, pa ću to taman kupiti prvom prilikom
Ali nije mesec dana u pitanju ?, Faze ce biti toplije kad stavis Hyper 212, nego sa stock kuler-om. U najbolju ruku bukvalno je 50/50 sansa (bacanje novcica xD) Svejedno ako ne bude Hyper 212 na onoj Asrock duze od nekoliko nedelja/par meseci, sto da ne, provuci ce se nekako cak i ako budu temp >105c. Imas savete kako da sprecis, i kako da lecis, sta god da iskombinujes.

Poslednja izmena:
Taj rad, mislim preživeće, bar se nadam, haha, neće raditi renderovanje pa će trebati full power, uglavnom Total War, i tako još par igara koje nemam na konzoli ili mi se ne kupuju..
A posle ćemo lako promeniti matičnu..

@Dogzilla verovatno ću ići na Hyper 212 Evo V2 ili Black edition, a te palačinka kulere nikada nisam ni razmatrao, ne volim ih, samo klasični tower kuleri, a ova ploča će biti adekvatno hlađena, dva venta napred, jedan pozadi

Imaće kuler pozadi koji će da izvlači topao vazduh, plus dva napred

Ono kad non-stop ljudi sami sebe uveravaju, nezavisno šta je u pitanju, tipa:

Gasim sveću, tako što duvam svugde okolo, nikako u nju.

Meni je nadrealno da običan i5 može toliko da optereti VRM. Kakvi su sve krševi od ploča bili nekad u budžet segmentu, pa to nije bila tema. H81 i sl. pa su radile bez problema uz i5.

Meni je nadrealno da običan i5 može toliko da optereti VRM. Kakvi su sve krševi od ploča bili nekad u budžet segmentu, pa to nije bila tema. H81 i sl. pa su radile bez problema uz i5.
Nevazno je da li se procesor zove i5 ili FX8300, vazno je da pogledas potrosnju.

Power.png

16774.png

Dakle, procesor trosi kao jedan Core 2 Quad koje su ljudi godinama furali na plocama sa golim 4-faznim naponskim sekcijama sa verovatno manje ventilatora nego ti.

Takodje, istina je da se naponska sekcija biti ladnija ako postoji vazduh koji ide direktno preko nje, ali nije istina da airflow u dobro podesenom kucistu nece da utice pozitivno na vazduh u tom delu. Pa ne pravi se vir toplog vazduha kod VRM sekcije ploca ako nema ventilatora koji je tu da direktno duva u njega.

Ovo je potrošnja celog sistema. Uostalom, ako je interesantno za analizu zar nije niko od hiljada aktuelnih jutjubera ukombinovao takvu budžet varijantu i izmerio temperature vrm!? Za razliku od i9, i5 + jeftina ploča je realna kombinacija za kupovinu.

Ovo je potrošnja celog sistema. Uostalom, ako je interesantno za analizu zar nije niko od hiljada aktuelnih jutjubera ukombinovao takvu budžet varijantu i izmerio temperature vrm!? Za razliku od i9, i5 + jeftina ploča je realna kombinacija za kupovinu.
Ma slazem se sa tobom, nema smisla da se vodi polemika oko toga da li moze i5 da se stavi na h610 plocu sa ili bez tower hladnjaka. Nisi me mozda razumeo. Inace obe slike su bile za total system power consumption.

Iako sam sebi obećao da u životu više neću kupiti Gigabyte ploču gledam ovu B660 Gaming X i deluje mi neuporedivo najbolje od svega u tom cenovnom rangu, u stvari to je izgleda jedina ploča sa normalnom cenom od svih B660.

Odlična za te pare (kod Mađara)...ali je Gigabyte, heh.

Iako sam sebi obećao da u životu više neću kupiti Gigabyte ploču gledam ovu B660 Gaming X i deluje mi neuporedivo najbolje od svega u tom cenovnom rangu, u stvari to je izgleda jedina ploča sa normalnom cenom od svih B660.
Na slici lepa kao san, u praksi... nadamo se da neces videti. Ali ozbiljno, ako ti neka kupovina deluje previse dobro, to je zato sto jeste. Da mogu da je prodaju po vecoj ceni oni bi, ali ne mogu, upropastili su svoj brend.

Pošto je Asrock ispao iz igre jer ga neće biti skorije vreme, uzeću ovu https://www.gigabyte.com/Motherboard/H610M-S2H-DDR4-rev-10#kf , ima ok naponsku, stigla je lepa količina kod uvoznika, i valjda je ok kvalitet s obzirom na cenu, nema hladnjake na VRM sekciji, ali s obzirom da je privremena ploča ne ulaže mi se više novca, neka gura bar god dana i biću srećan, a u krajnjem slučaju tu je garancija od 3god domaća :D

Pošto je Asrock ispao iz igre jer ga neće biti skorije vreme, uzeću ovu https://www.gigabyte.com/Motherboard/H610M-S2H-DDR4-rev-10#kf , ima ok naponsku, stigla je lepa količina kod uvoznika, i valjda je ok kvalitet s obzirom na cenu, nema hladnjake na VRM sekciji, ali s obzirom da je privremena ploča ne ulaže mi se više novca, neka gura bar god dana i biću srećan, a u krajnjem slučaju tu je garancija od 3god domaća :D
Ako ti je cimka uvek mozes da stavis svoje hladnjake.

@Solesoslav ma jok nije, ne strecam se zbog toga, sve ću svakako istestirati čim stignu komponente kod mene i ubace se u mašinu. A posle kada se skupi neka lepa lova B660 i laganica,.

Na slici lepa kao san, u praksi... nadamo se da neces videti. Ali ozbiljno, ako ti neka kupovina deluje previse dobro, to je zato sto jeste. Da mogu da je prodaju po vecoj ceni oni bi, ali ne mogu, upropastili su svoj brend.
A šta je sa Gigabyte pločama problem?

BIOS nije u rangu Asusa i AsRocka, to stoji. Ali korektne ploče. Mnogo mi ih je prošlo kroz ruke, prethodna X99 mi je bila Giga, sada B550 isto Giga. X99 bila top, za ovu ćemo videti kroz neko vreme.

Obično svi kažu da ASRock ima najgori BIOS, bar što se navigacije tiče...ne znam. Asusov nisam probao, Gigabyte nisam imao odavno, navodno su na novijim pločama solidni, a MSI-jev jeste bolji od ASRocka...

MSI-ev nije nikako bolji od AsRocka. Navigacija na AsRocku je 90% kao na Asusovom, po mom mišljenju najuredniji BIOS, a i funkcionalnosti su tu koje trebaju da budu na svom mestu. Tu je Asus svakako na prvom mestu, treba ostali još da uče od njih.
MSI kada god da sam koristio sam se nervirao i koliko mi je problema pravio taj BIOS njihov. Pričam naravno sve iz iskustva, jer sam sve koristio i testirao i na vazduhu i na LN2.

Za ploče ove klase bios je potpuno nebitan, ubodeš procesor, eventualno namestiš boot redosled i još koju sitnicu, i zaboraviš da si ikad i bio u biosu.

I to stoji, nije mnogo bitan. Ali nije i da je nebitan.

Evo da potvrdim da je poručen i5 12400F, Gigabyte H610M S2H i Kingston Fury Beast 2x8GB ddr4 na 3200Mhz, u Ponedeljak idem da preuzmem, pa taman za praznike da sklopim i da javim utiske, temperature i tako te stavke, a posle toga ide nabavka kulera, nadam se za mesec, dva :)

Vrh Dno