Šta je novo?

Intel H610/B660 ploce

Na kojim sve non Z690 moze da se menja BLCK, samo Asus Rog Strix B660-F Gaming i njegova mini varijanta? Jos nema najava da neka jeftinija maticna oko 150 evra podrzi?

Za sada još ništa.
Ne bih se nešto nadao, iskreno...

Jel to sigurno za taj B660 Strix? Jel se zna kad ce doci kod nas?

A Strix-A? Čudilo bi me da i ona nema...

U svakom slučaju, zašto bih dao 220-260e za B660 kad za te pare mogu da uzmem pristojnu Z690 koja verovatno podržava BCLK OC...bar bi trebalo. Ne znam da li sve imaju clock generator...

Nema izgleda, na nemackom forumu neko nije uspeo da overclockuje
U svakom slučaju, zašto bih dao 220-260e za B660 kad za te pare mogu da uzmem pristojnu Z690 koja verovatno podržava BCLK OC...bar bi trebalo. Ne znam da li sve imaju clock generator...
Bas to je zvrk, neke jeftine Z690 izgleda nemaju clock generator, tako da ne moze OC. + NIsu svi omogucili da se koristi sa non-K procesorima (a moze sa -K na primer). Neko je istestirao na dve MSI Z690 ploce, i cim se ubace non-K procesori, BIOS podesavanja za BCLK nestanu. Za sad samo Asus:

Z690 Apex
Z690 Hero
B660-F Gaming
B660-G Gaming

Poslednja izmena:
Asrock nudi bolji VRM ali nema eksterni usb-c 3 .2, eksterni usb 3.1 i LAN mu je 1Gb/s. Prime ima sve to, LAN 2.5 Gb/s ali lošiji VRM što i nije toliko bitno za 12400.
U kom scenario mi je bitna brzina LAN-a? Ja sam na optickom internetu kod provajdera, imam njihov WiFi ruter, koji mi je lan kablom povezan sa maticnom, brzina interneta je 200/80?
Jel mi dovoljno 1Gb/s? kontam to je 1000mb/s znaci trebalo bi da je dovoljno, ne znam kome treba 2.5 Gb/s?

U kom scenario mi je bitna brzina LAN-a? Ja sam na optickom internetu kod provajdera, imam njihov WiFi ruter, koji mi je lan kablom povezan sa maticnom, brzina interneta je 200/80?
Jel mi dovoljno 1Gb/s? kontam to je 1000mb/s znaci trebalo bi da je dovoljno, ne znam kome treba 2.5 Gb/s?
Tebi trenutno ne treba ali moramo po nekim kriterijumima da poredimo proizvode. Neko voli brojeve, neko boju a neko samo filozofira ;)

Ako imaš NAS sa 2.5G/10G i 2.5G/10G switch osjeti se razlika. Mada ćeš češće vidjeti optički Ethernet nego STP kablove koji prenose 10Gb/s.

HardwareUnboxed izbacio na twitter-u da Asrock B660M/B660 PRO RS ne mogu da izdrze 12900K overclock, niti skidanje power limit-a. pregrejavaju se >120c na 21 temp sobe sa protokom vazduha preko VRM sekcije.

Stock 12900K i sve ispod bi trebalo da bude sasvim ok.

Da li iko kombinuje i9 K procesore uz ploče tog ranga!?

Niko pri zdravoj pameti. HardwareUnboxed su se više igrali da pokažu dokle ploče mogu da guraju.

Samo hoće da pokažu apsurdnost tvrdnje da matična "podržava" neki procesor. To što može da stane u soket ne znači da će raditi kako treba na fabričkim podešavanjima.

Asrock b660 rs pro ima power limit 140w a 12900k u boostu vuče 240w tako da je logično da se guši. Mada Hardware unboxed ima beef sa brendom već neko vreme. Zato sve lepo radi sa 12700. Taman naprave nešto dobro i odmah objave da su krenuli u NFT priču.

Asus Prime H670 sa druge strane ne može ni 12700 da izgura bez smanjenih performansi. Isti VRM kao i na Prime B660-plus ploči.
1644164868253.png

Niko pri zdravoj pameti. HardwareUnboxed su se više igrali da pokažu dokle ploče mogu da guraju.
Više su napravili video da bi pljuvali po ASRocku, misliš...iako niko sa zdravim razumom ne bi pomislio da će te ploče podneti odvrnuti 12900K. Ali njihova publika neće ni da se zapita, samo će da krene pljuvanje u komentarima...

Cudi me da su ASRock, Asus i Gigabyte ponudili povoljne ATX ploce, oko 150e, a MSI jos uvek nije?

@BojanBG

Po ovom twitu ni 12900K sa power limit-om ne moze, nema throttle-ovanja izgleda, ali VRM temp je 109c, sto nije bas idealno. Definitivno B660 PRO RS mora da ostane oko tog 140w power limit-a, i 12700 max. HWUB rezultati se taman poklapaju sa onim snimkom sto si postavio bio.

Spomenuo je da MSI PRO B660M-A radi sasvim ok sa 12900/12900K sa otvorenim power limit-om (~240w). Dok je GamersNexus uzeo prvo Gigabyte B660 DS3H DDR4 da testira, tako da najverovatnije smatra da i ona moze otkljucani 12900K da tera, i B660 Gaming X naravno. Gigabyte-ovi VRM-ovi su slicni kao ASUS TUF Gaming B660M-Plus D4, tako da ova Asus TUF Najverovatnije moze da tera 12900K otkljucan na 240w. Sad jedino ako MSI PRO B660M-A ima drasticno jacu VRM sekciju il nesto, mozda samo ona moze otkljucan 12900K da tera (valjda ce izaci podaci za njenu VRM sekciju uskoro).
Asus Prime H670 sa druge strane ne može ni 12700 da izgura bez smanjenih performansi. Isti VRM kao i na Prime B660-plus ploči.
Asus Prime H610M-A ima bolju VRM sekciju od Prime H670, tako da ocekivano.

Poslednja izmena:

Iako na Geiyhalsu ne pise koji VRM ima MSI PRO B660M-A ako se uporedi sa MSI MAG B660M Bazooka DDR4 raspored konektora, kondenzatora itd sve je identično. Jedino se razlikuju IO i heatsinkovi tako da bi 12x 60A ISL99360 mosfeti trebali da teraju 12900k ispod 100C (Bazokoa nešto hladnija) pod pretpostavkom da su im isti VRM-ovi.

GIGABYTE B660 DS3H DDR4 ima osmofazni 6x 46A 4C10N/12x 4C06N dok Asus TUF 660 ima 10+1 (sa doublerima izgleda) 10x 50A SiC654. Mislim da nisu u istoj kategoriji.

GIGABYTE B660 DS3H DDR4 ima osmofazni 6x 46A 4C10N/12x 4C06N
Ovo je greska na geizhals, kad se ode na sajt oficijalni B660 DS3H DDR4 ima 50A (SIC654 kao TUF najverovantije), samo 8 komada umesto 10 komada kao TUF (da li sa doublerima nisam siguran, ali najverovatnije da).

MSI B660M-A bi trebalo da ima 12 CPU faza, kao i Bazooka...što objašnjava zašto podnosi 12900K. Plus, mnogo bolji hladnjaci nego ASRock...
MSI je i 50€ skuplji, velika razlika...
U HU imaju Gigabyte B660 Gaming X sa 8-phase 60A VRM za 10€ više od B660 Pro RS, bolja kupovina...

Poslednja izmena:
Ovaj ASRock B660M PRO RS je stvarno top, a jedino što bih izdvojio kao manu je odsustvo USB 10 Gbps portova.
Pre bih oprostio odsustvo PCIe 4.0 x4 slota, nego USB 10 Gbps.

Šta imaš da zahteva 10 Gb/s preko USB porta...?

Nije samo poenta u brzini prenosa podataka, već i u tome što 3.2 Gen 2 ima 100 W power delivery.
Meni bi svakako bilo od velike koristi.

Iskocila mi je kombinacija da uzmem i5 12400f, ali zbog ogranicenog budzeta isao bih na manje vise jeftiniju Asrock H610M-HDV/m.2.
E sad ona ima 6 faza i neka moja procena je da bi trebalo da gura i5-cu za pocetak sa stock kulerom dok ne pronadjem nesto dobro na duze staze, a svakako bih posle nekog perioda zamenio maticnu za neku B760 ili kako se vec bude zvala maticna koja ce podrzavati 13th gen..
Sto se grejanja tice nece biti problema, kuciste je full tower, doduse silent, ima dva venta napred i jedan pozadi i odlicne dust filtere pa ne bi trebalo da dodje do pregrevanja..
Svaka preporuka i sugestija je dobrodosla

@Marko1996 12400/F, 12500, 12600/F, 12300, 12100/F Nijedan nece gubiti vise od par % performansi na toj Asrock H610M-HDV/M.2 dokle god rade na 65w stock ogranicenju ili ispod. Takodje razlike u performansama su mizerne kad se otkljuca TDP, tako da nema potrebe za tim (<12600/F).

Jedino sto moze da se pregreva ploca leti na >~25 stepeni, ali ironicno, stock kuler je bolja opcija od tower-cooler-a visokih, zato sto kod stock cooler-a i slicnih top-down (palacinka) kulera dizajn donosi protok vazduha oko VRM sekcije. Ako te bude mucila buka, dodji na forum pa pitaj ponovo, posto ce ti onda trebati neki kuler za procesor koji hladi malo i VRM sekciju, sto iskljucuje 90% kulera na trzistu. Trebalo bi ti neki od ovih silazno od najtiseg ka manje ( BE QUIET! Shadow Rock LP za ~40e, SCYTHE Choten za ~40e, THERMALTAKE TOUGHAIR 110 za ~45e, NH-L12 Ghost S1 za ~55e, ID-COOLING IS-50X V2 za ~25e. S tim sto je Be Quiet! najbolja opcija, a ID-Cooling isto sasvim ok za cenu, ali opet Shadow Rock LP je najbolja opcija. Nijedan nema u kutiji LGA 1700 kacenje, bice za koji mesec, a svejedno salju besplatno (uz postarinu), i bice da se kupe kod nas i madjara odvojeno za koji mesec kit-ovi.

Alternativno Arctic Cooling Liquid Freezer II serija (120/240/280/360/420mm) ce isti odraditi posao za ~80e/~106e/i iznad (jer ima mini kuler za VRM).

Sto se tice kucista ako je Sama Blackfish, u najgorem slucaju ces trebati da skines gornji PCI-E lim iznad graficke, ako budes koristio neko graficku koja vise trosi, ako je slab potrosac nebitno.

Poslednja izmena:
Iskocila mi je kombinacija da uzmem i5 12400f, ali zbog ogranicenog budzeta isao bih na manje vise jeftiniju Asrock H610M-HDV/m.2.
E sad ona ima 6 faza i neka moja procena je da bi trebalo da gura i5-cu za pocetak sa stock kulerom dok ne pronadjem nesto dobro na duze staze, a svakako bih posle nekog perioda zamenio maticnu za neku B760 ili kako se vec bude zvala maticna koja ce podrzavati 13th gen..
Sto se grejanja tice nece biti problema, kuciste je full tower, doduse silent, ima dva venta napred i jedan pozadi i odlicne dust filtere pa ne bi trebalo da dodje do pregrevanja..
Svaka preporuka i sugestija je dobrodosla
Ok je, radiće posao dok ne uzmeš nešto bolje...

Ne verujem da će izbacivati nove čipsetove za 13. generaciju, postojeći bi trebalo da rade s njom.

Drugari hvala vam na odgovorima, čekam odgovor od dobavljača da li će imati uskoro tu H610M na stanju i znam da je gola naponska, ali imao sam gore matične kroz život, ali isto tako i dobro provetrena kućišta pa nikada nisam imao problema sa pregrevanjem, samo je bilo pitanje da li ova zbog same naponske u smislu faza može to da podrži, mislim kada ploča ima 8+2 faze ja znam da sam miran koliko god da troši osim ako overklokuješ malo više, a kada su ovako male naponske onda bolje da proverim, a svakako je u planu kasniji prelazak na DDR5 i B660 neku bolju, ali otom potom, prvo da se zameni matora osnova :)

Cilj je bio 12100f i B660M Pro, ali trenutno nemaju i3 na stanju i ne zna kada će ga biti i vodim se time da žrtvujem matičnu jer iskreno lako ju je posle zameniti za bolju, a ako pretekne lova možda bude i za DDR5 opciju, i u startu imam bolji procesor.

Što se hlađenja tiče neka bude za početak na stock svakako, posle čekam Cooler Master neki model vazdušnog hlađenja, nisam za vodu, kada su u pitanju neke stavke brend ne menjam, storage uvek mora biti WD, CPU kuler uvek mora biti CM, a ostalo kako se zalomi, tj šta se nudi više za uloženi novac. Temperatura leti nije problem jer klima radi, pa je u sobi par kada se komp koristi max 24 stepena, jer je klima na toliko podešena, samo hladanije može biti :D
@Dogzilla kako misliš na lim? Mislim i da je triple slot koliko sam video po mestima staje bez problema..

Vrh Dno