Šta je novo?

Intel H610/B660 ploce

ASrock kao da se posvađao sa celim svetom pa nikome ne šalju primerke za testove. Ostali većim kanalima šalju samo top modele da bi izgledali cool, a malim kanalima se ne isplati da kupuju sami sve i svašta da testiraju...

Zanimljivo...nisam ni znao da Soyo još uvek posluje, nisam čuo to ime godinama...

Mislim da je samo ime ostalo, nije to ista kompanija od ranije.

Lol šta je sledeće, Chaintech, Abit, PC Chips? Poslednji Soyo sam video tamo 2001. i to neku P1 ploču.

Ja sam na slepo kupio TUF GAMING B660-PLUS WIFI D4, jesam li pogrešio? :D

120 $ za ploču sa Aliexpress!? Pri čemu za te pare može da se kupi entry-level B660 ploča od standardna 4 proizvođača po izboru, sa garancijom, bez čekanja, dodatnih troškova itd.

Ja sam na slepo kupio TUF GAMING B660-PLUS WIFI D4, jesam li pogrešio?
Što bi pogrešio, skroz fina ploča.

120 $ za ploču sa Aliexpress!? Pri čemu za te pare može da se kupi entry-level B660 ploča od standardna 4 proizvođača po izboru, sa garancijom, bez čekanja, dodatnih troškova itd.
Ali onda niko ne bi gledao video ;)

Poenta kačenja videa je bila da se vidi da VRM na nekoj čajnaboj matičnoj izdržava 12900k kad recimo Asrock Pro RS ne može

Kopamo dublje u nebulozama Youtube clickbait-ova. Na Aliexpressu je prodato ravno 7 ovih ploča. Teško da postoji i jedan kupac koji će kupiti i9 i juriti ploču na Aliexpress-u. Na celoj planeti.

Video je zlata vredan. VRM sekcija na toj ploci je ista kao na Gigabyte B660 DS3H DDR4, sto znaci da ovaj gigabyte moze laganica ~220W 12900k da odradi. Takodje ASUS TUF Gaming B660M-Plus D4 sto @Dark Magician uze je malkice jaca, sto znaci da laganica ~240W 12900 moze da odradi.

Gigabyte B660/M Gaming X DDR4 su pristojno jace i one mogu sigurno ~270-300W 12900, dok je MSI MAG B660M Bazooka DDR4 jos malo jaca, i moze kompletno rasvirani 320W+ 12900K sa ogromnim overclock-om. Jos je samo MSI PRO B660M-A DDR4 misterija (da li je isto ko Bazooka, ili su duplirane faze pa je pre oko ~260W).

Sve u svemu za sta ce biti efektivno 145-155 eur rang za ~30 dana (u Nemackoj) pristojno, a DS3H za 130-135 eur nije dzabe prva koja je zapala za oko GamersNexus-u i Buildzoid-u

Ostaje samo da vidimo Asrock B660/M Steel Legend DDR4 posto ce i one biti u slicnom cenovnom rasponu. i fali Gigabyte B660M Aorus Pro na ~260-280W

A sto se tice Kineza, Colorful/Segotep mislim da je najsigurnija kupovina (najveci su, BIOS update-i opet sporo, ali izmedju drugih Kineza i velikih brand-ova + imaju iskopiran Asus/Asrock BIOS). I Najbitnije od svega jedini izbacuju Full White ploce (sa belim PCB-om) xD

Poslednja izmena:
Ne može baš sve detalje da isprati. ;) Nego nisi napisao jesi uzeo i i9 ili nešto laganije.

12400, za šta je sklapan nema razloga za i9

Koju? Kupovina se desila na brzinu, tako da nije do lepote, nego kao Asus su dobre...

Uvek može naći nešto bolje isto šta god za deset evra više ili manje. Ploča je dobra i više nego adekvatna uz taj procesor.

Koristiš ploču van kućišta pa se vidi da li je zalepljen za VRM hladnjak? Kakve pa to veze ima...svašta...

Planiram da uzmem i5 12400F i razmisljam se izmedju tri ploce:

Asus Prime B660 Plus D4, GIGABYTE B660 Gaming X DDR4 i ASRock B660 Pro RS.

Ne planiram nikad da menjam proc i overklokujem, Asus mi prednjaci zbog imena i izgleda, a Gigabajt zbog toga sto je nekako ujednacena sta nudi, od svega pomalo...
ASRock isto lepo izgleda i ima RGB i najvise fan headera...

Koju uzeti od te tri ili cekati jos malo da se pojave jos neke, jel ima uopste nekih najava da trebaju neke nove da se pojave u skorije vreme, ali da su do 150e i ATX format?

Zdravo drugari :)

Ima li neka b660 ploča sa DDR5 memorijom, punog atx formata (može i micro ako mora), 2 m2 slota i hladnjakom na mosfetovima a da ne košta kao z690?

Imam Gigabyte Z690 ud sa ddr5icom kod komšije skalpera, za 150e ali kaže da ima bagova i kako se kome ubode. Na kraju bih rizikovao i uzeo nju, ako je pristojna b660 bezobrazno skupa. DDR4 ne bih uzimao jer je stara tehnologija.

Problem mi je samo jer kupujem delove na par meseci kad skupim novac pa neću znati šta radi ili ne radi do kraja godine.

Hvala

Asus Prime B660 Plus D4, GIGABYTE B660 Gaming X DDR4 i ASRock B660 Pro RS.
Absolutno svejedno posto neces menjati na LGA 1700 platformi. Asus ima brze USB-ove pozadi (20Gb/s + 2x 10Gb/s), Gigabyte vise sporijih (5Gb/s) USB-ova pozadi. Asus ima 5Gb/s USB-C za prednji deo kucista, Gigabyte 10Gb/s USB-C. Izaberi koja ti se vise svidja vizuelno, i sta ti od USB-ova zvuci potrebnije, Header-su manje vise isti:

Ima li neka b660 ploča sa DDR5 memorijom, punog atx formata (može i micro ako mora), 2 m2 slota i hladnjakom na mosfetovima a da ne košta kao z690?
Ima, odnosno bice u skorijoj-srednje dalekoj buducnosti, MSI PRO B660-A/B660M-A pokriva sve to, kao i MSI B660M Bazooka. Tehnicki ASUS TUF Gaming B660M-Plus WIFI (ali ne verujem da ce pasti toliko cena za Asus model, u poredjenju sa ASRock Z690 Phantom Gaming 4/D5 i MSI Pro Z690-A).

Poslednja izmena:
Hvala :)

Onda mmži se ova gigabyte z690 i isplati.

Da li je stvarno toliko loša ploča tj UD?

@Mijucin Np, najbolje sacekaj par nedelja da stigne MSI PRO B660M-A da vidis cenu, ali da ako hoces odma, onda mozda rizik sa tom Gigabyte

DDR4 ne bih uzimao jer je stara tehnologija
DDR5 bukvalno duplo skuplji, a trenutno sporiji od DDR4 u aplikacijama i igrama, verovatno ce u buducnosti postati nesto brzi, ali to ce biti male razlike, nijanse, barem meni tako deluje, mislim da se ne isplati, ni sad, ni kasnije.

Vrh Dno