Šta je novo?

Intel H610/B660 ploce

I ja očekujem od njih da izbace.
Naravno da neće moći da radi na 5.4ghz. Ljudi su radili te taktove na azotu ili faznom hladjenju.

Poslednja izmena:
Naravno da neće moći da radi na 5.4ghz.
Der8auer je poterao 12100 na 5.4GHz sa nista specijalnim vodenim hladjenjem, i 12400 na 5.24Ghz sa stock culerom/NH-D15S. Videh takodje random ljude da su 12400 na 5.4Ghz poterali ali, da pitanje sta su oni radili/koliko je to validno, tako da najverovatnije 5.25-5.3GHz maks bez ozbiljnijeg hladjenja.

Proterao na kojoj ploči. Ovo su ipak slabije ploče. Neka ide i na 5ghz, poenta je da može jeftinijim kulerom. Ko će na ploči od 120e da stavlja kuler od 80e :D Treba videti koliko je stabilno.

Od ploča koje su trenutno dostupne u domaćim radnjama ASRock B660M Pro Rs ima zaista dobar VRM u toj cenovnoj kategoriji i provereno može da boostuje 12400F. Interni USB type-C je ok ali dosta limitira izbor kućišta pošto je relativno nova opcija tako da za kućište mora da se odvoji preko 10k. Možda još i mana što ima samo 1Gb/s LAN. B660M varijanta je nešto jeftinija ali se gubi x1 4.0 m.2 i bios flashback dugme pozadi.

asrock.png

Sa druge strane Gigabyte B660M DS3H DDR4 ima najslabiji VRM, skoro nikakav heat sink tako da će se verovatno grejati više u sobama na +30°C, po jedan USB manje, 3vs5 chassis fan-a i nema diagnostic led. Pozitivno u odnosu na ASRock brži 2.5Gb/s LAN, USB type-c pozadi pa olakšava izbor kućišta, lepši bios i nižu cenu za ~35€. Još nema infoa koliko može da boostuje ali onaj hindus što je uradio review kaže da se ne pregreva što je odlično s obzirom da ima isti VRM kao i B560 verzija koja je bila rerna sa 11th gen procesorima.

Šteta što kod mađara B660M Mortar i dalje košta 230€ a u Nemačkoj je već došla na 180€. Sa 12x 60A mosfetima i robusnim heat sinkom sigurno može da boostuje i 12700 bez problema.

Da, ako ideš sam u mađarsku i povratiš PDV. Ako ćeš nabavljati preko dobavljača onda teško

Ako ti treba da ne ideš sam u madjarsku po toj ceni na pm 😉

Zdravo drugari, za šta u praksi može da se koristi ovaj port.
Nije to direktno da kačiš usb c konektor, već za povezivanje prednjeg panela (i usb-c konektora).

516Z8KcA7nL._AC_SL1200_.jpg

Ovo desno ide na ploču (sa prednjeg panela na kućištima koji imaju prednji usb-c).

Razumem ja to, ali za šta to konkrentno služi. Znam da je jako brz port, o tome sam čitao ali koja mu je primna u praksi.

Za brzi transfer podataka sa prenosnih uređaja (sada se furaju i eksterni ssd-ovi kao dobar dan). Kod laptopova za punjenje, video izlaz (ali mora laptop/monitor da podržava tu opciju naravno), itd.

Usb kao usb, samo novija revizija, standardizovan konektor, veći protok... standardni apgrejdovi u principu kao i sa svim drugim kablovima i tehnologijama prenosa.

Poslednja izmena:
Zdravo drugari, za šta u praksi može da se koristi ovaj port.
Odlično za prebacivanje gomile slika i snimaka sa telefona, kao i za punjenje istrog. Da, ja za to koristim (ponekad) USB-c port na kućištu...

Stiglo kod uvoznika jos ploca:
ASUS PRIME H610M-E D4
ASUS PRIME H610M-A D4
ASUS PRIME B660M-K D4
ASUS PRIME B660-PLUS D4
ASUS PRIME H670-PLUS D4

@BojanBG Idemo miki ! xD, mislim nije ni B660M DS3H za bacanje, odlicna je cena, a ovo je samo slag na tortu, i preliv, i tulumba i sladoled :) uz Asrock PRO RS.

MSI releases MAG H670 TOMAHAWK WIFI DDR4

MSI will begin handling their new ATX gaming motherboard MAG H670 TOMAHAWK WIFI DDR4, which features a 55A DrMOS 14 + 1 + 1 phase digital power supply circuit.

Additionally, it includes a 6-layer printed circuit board with a 2-ounce copper layer, a massive expansion heatsink that protrudes from the back interface, and a 7W / mk thermal pad. The memory slot supports DDR4-4800 x 4 (up to 128GB), the storage slot supports SATA3.0 (6Gbps) x6, and the expansion slot supports PCI-Express5.0 (x16). PCI-Express3.0 (x4 / x16 shape) x1, PCI-Express (x1 / x16 shape) x1, PCI-Express3.0 (x1) x1. PCI-Express3.0 (x1) x1.

The network is powered by an Intel I 225V 2.5 gigabit LAN and Inten Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.2. Realtek ALC897 serves as the audio chip, and the device also features a USB 3.2 Gen.2 x 2 Type-C connection. pricing is set at 229 EUR/USD.

Što li trpaju sve to na ploču kojoj ne treba takav VRM, a onda zalepe audio od pre nekoliko godina...

Primetio sam da je postalo popularno da se reklamira VRM na ploča kao glavna osobina. OK je to kod Z690 čipseta ali se prenelo i na slabije modele. Valjda im je to jeftinije od zvučne, mrežne i usb-a.

Taj MSI H670 Tomahawk verovatno će da košta kod nas blizu 30k koliko i Asus TUF H670. Pojavio se i MSI B660M Mortar sa cenom kao MSI Pro Z690-A. Asus Tuf B660M-plus košta kao i Gigabyte Z690 UD. Makar ovaj Asus ima i PCIe 5.0 za razliku od MSI Mortara. B/H ploče preko 20k dinara su preskupe za non K procesore ispod <12700 a imaju slabiji VRM od najjeftinijih Z690. Jedino ako neko preferira nešto specifično na njima npr mATX format ili činjenicu da TUF B660M ima x4 USB-A 3.1 10Gb/s portova.

Još nema 12700 non K kod mađara ali biće zanimljivo videti da li Asrock B660 RS Pro ili Asus B660 prime od 150e mogu da teraju dotični procesor bez problema. Video sam nekog rusa kako budži 12700k na Gigabyte B660M DS3H. Dosta se mučio dok nije podesio ram a VRM je išao u kratkom Cinebechu do 85C.

DS3H ima slab VRM a Gigabyte izgleda još kuburi sa DDR4 na Alder Lake...
B660 Pro RS ima bolji VRM od Prime.

To je u zadnje vreme standard,MSI najbolje budzetske ploče,AsRock najbolje jeftine ploče

Da li ce Asus Prime B660-Plus moci da odradi 12700 non-k je odlicno pitanje. Asrock B660 PRO RS bez problema. Ako se dobro secam Bullzoid sta je pricao, Gigabyte B660 DS3H DDR4 moze da se desi da bude i malo jaca od Asrock PRO RS (GamersNexus je isto to primetio, odnosno mozda im je Bullzoid ukazao da je to najeftinija ploca sa DrMOS-ovima, i nju ce prvo gledati od <Z690).

DS3H ima slab VRM a Gigabyte izgleda još kuburi sa DDR4 na Alder Lake...
B660 Pro RS ima bolji VRM od Prime.
Gigabyte do 12400f, sve preko treba mu krema za sunčanje.
Jedino pitanje između ove druge dve što smo već prežvakali. Asrock nudi bolji VRM ali nema eksterni usb-c 3 .2, eksterni usb 3.1 i LAN mu je 1Gb/s. Prime ima sve to, LAN 2.5 Gb/s ali lošiji VRM što i nije toliko bitno za 12400.
Kao što rekoh baš bih voleo da vidim recimo VRM test između ASrock B660 RS PRO, ASUS TUF B660M-plus i Gigabyte Z690 UD sa 12700. Mislim da bi Asrock bolje prosao od Asusa ali bi bio nešto lošiji od Gigabytea.

Prime ima sve to ali lošiji VRM što i nije toliko bitno za 12400
Prime B660-Plus ako se dobro secam je najbolje opremljena ploca za tu kintu, VRM na stranu (Nista drugo ne nudi USB-C 3.2 eksterni, 2x USB-A 10Gb/s externa, 3.0 interni, 3x M.2 slot-a za 145 eur klasu). Gigabyte B660 DS3H DDR4 je blisko drugo mesto. I onda PRO RS ko moze da prezvace da ima samo 5Gb/s USB. Al meni je jos uvek Prime H610M-A D4 absolutni sampion za sta nudi <100e
Video sam nekog rusa kako budži 12700k na Gigabyte B660M DS3H. Dosta se mučio dok nije podesio ram a VRM je išao u kratkom Cinebechu do 85C.
To je odlican znak, jer onda i sve Asus Prime ploce najverovatnije mogu ~<80c

Audio su generalno odustali svi, nema izgleda publike za njega, svi koji hoce bolji audio su presli na eksterne DAC-ove (A dolaskom Sound Blaster X3/X4 ne postoji vise ni izgovor za 5.1/7.1). odnosno vise youtubera spominje VRM sekcije nego audio sekcije.

Poslednja izmena:
Šta ste se naložili na USB brzine kad nemate ništa šta može da ih iskoristi...VRM je daleko korisniji, osim ako mislite da ostanete na 12400 do narednog Lake-a...

Gigabyte B660 DS3H DDR4 moze da se desi da bude i malo jaca od Asrock PRO RS (GamersNexus je isto to primetio,

Gigabyte opet počeo sa revizijama. Ne kupujem ništa od njih. Bolje Pivo u ruci, nego golub na grani ;)

Izašao je test 12700f sa ASRock b660m RS Pro.

Boostuje do 140w koliki mu je limit ali ima isti Cinebench R23 multi core score (~20k) kao i HWU sa b660 mortar pločom tako da ima sasvim dovoljan VRM za taj procesor. Max cpu temp 80C.

Našao sam i test Asrock B660m HDV +12700f (David Noble kanal). Ploča ima naravno lošiji VRM od RS pro sa power limitom od 95w pa je Cinebench R23 score svega 14k.

1643468375909.png

1643468592195.png

Valjda će neko uskoro početi da testira i b660 prime ploče da vidimo da li može da im se menja power limit. Za 12400 nije bitno jer je razlika jedva 5% preko 65W ali za jače procesore svakako jeste.

Prime B660-Plus ako se dobro secam je najbolje opremljena ploca za tu kintu, VRM na stranu (Nista drugo ne nudi USB-C 3.2 eksterni, 2x USB-A 10Gb/s externa, 3.0 interni, 3x M.2 slot-a za 145 eur klasu). Gigabyte B660 DS3H DDR4 je blisko drugo mesto. I onda PRO RS ko moze da prezvace da ima samo 5Gb/s USB.
Jedino pomenuti kome je bitno, da jedino Asrock ima RGB na maticnoj da svetli ploca (ne mislim na prikljucak koji imaju sve ploce, vec da sama ploca svetli), koliko sam primetio asus prime i gigabajt to nemaju?
Takodje Asrock ima 5 fan header-a, gigabajt 4, a asus samo 3.

Pro RS best buy, heh.

Nego, ne videh da može da se menja BLCK klok...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno