Šta je novo?

Intel H610/B660 ploce

Slažem se, ne isplati se uopšte. Dok se bude isplatilo i vredelo, biće vreme za apgrejd u svakom slučaju...

Imali smo 3866 Trident, prodao sam. Bilo bi mi kao da dajem pare bivšoj curi koja mi ne d*je bzmk :)

Gledam neku 4800 memorije da je podignem na 5200 ili više. Szeretem

DDR5 bukvalno duplo skuplji, a trenutno sporiji od DDR4 u aplikacijama i igrama, verovatno ce u buducnosti postati nesto brzi, ali to ce biti male razlike, nijanse, barem meni tako deluje, mislim da se ne isplati, ni sad, ni kasnije.

Sigurno neće da siđe u široke narodne mase minimum za godinu do dve dana.

Imam kuler LC-Power Cosmo Cool LC-CC95, zna li neko da li moze da se koristi i na alder lake plocama?

Compatible with:
Intel LGA 775/1150/1151/1155/1156/1200
AMD AM2/AM3/AM4/FM1/FM2 sockets

Ne znam dal ce eventualno moci da se stavi i na 1700...

Trenutno ne možeš. Probaj da pišeš LC-Poweru da vidiš ima li negde da se kupi mounting kit ili da ti pošalju...

Preleteo sam topic i posto planiram da uzmem i3 12100f procesor, kontam da je i dalje ASUS PRIME H610M-A D4 best buy ploca ? Prvobitno sam hteo PRIME B660M-K D4, ali koliko vidim nema potrebe da dodajem novce i bolje da sve preusmeravam u gpu ?

Od proslog kompa imam Gskill 2x8gb 3200mhz cl16 ram, on bi trebao da radi OK sa ovom CPU/Mobo kombinacijom right ?

@Grunt Šta si uradio na kraju.

I treba, kad prave šit ploče. Soyo, kompanija koja je ljuska od kompanije koja je nekad bila je napravila bolju matičnu...

Svi oni imaju shit ploče, ne samo ASRock.ASR ima i pristojne ploče ali ovi su u zavadi sa njima pa izdvoje neki krš i naprave pljuc video...
Funjare bili i ostali...

Svi oni imaju shit ploče, ne samo ASRock.ASR ima i pristojne ploče ali ovi su u zavadi sa njima pa izdvoje neki krš i naprave pljuc video...
Funjare bili i ostali...
Cestitam na tvom novom poslu kao AsRock shillara. Zelim ti puno godina uspeha i da te ne najure sa (mnogo) foruma.

Zezancija po strani, ne vidim sta je lose u tome da prozivaju AsRock. Mislim, ok, lepo bi bilo kada bi ih sve prozivali, ali bolje i ovo nego nista. Nije kao da im izmisljaju falinke, ploce su lose i oni to razgalsuju svojoj publici. Ja razumem da ti smeta ako su mozda licemeri i jednako krs ploce drugih proizvodjaca hvale(ili barem manje grubo kritikuju), ali ne znam da li je tako.

I ASUSove šit B560 ploče su podjednako ispljuvali

I ASUSove šit B560 ploče su podjednako ispljuvali
Ne bih se složio...definitivno ne daju isti tretman svima. Da se nisu potkačili sa ASRockom, pa i da pustiš da prođe ali ovako bode oči i nije profesionalno. Možda i ne bi ali su videli da Stiv iz GN dobija dosta podrške kad objavi "hit piece" video pa su se ohrabrili zadnjih meseci...
Jeste, ovi imaju krš ploče, ali imaju ih svi. Ajd' da vidimo da li će da objave ovakav video za druge...'oće, morgen.

Oprostili su se od nepristrasnosti još pre par godina kad je buknuo AMD hype po netu pa su skontali da će im pljuvanje po Intelu i NVidiji obezbediti publiku i klikove. Po AMD-u su osipali jedino kad je to bilo trendy i kad su ostali tech tuberi radili isto, kao sa USB fijaskom na pločama...naprave video pošto su svi drugi napravili, kažu AMD malko razočarava, aj' zdravo, vraćamo se redovnom programu "Intel/NV su shit"...

Još mi je u sećanju epohalni video "B560 je katastrofa"...na stranu senzacionalizam, to je bilo toliko debilno gledište i nepoznavanje tržišta. B560 je bio jedan od najboljih poteza Intela u zadnjih nekoliko godina jer su prestali da ograničavaju brzinu memorije na B čipsetovima. To je jedna od stvari koja im je obezbedila preuzimaje low i mid end tržišta (drugi deo jednačine su AMD-ove cene). Odjednom si mogao da uzmeš B560 ploču, bilo koji RAM i jeftini zaključani procesor, više nisi sakatio performanse time što nemaš skuplju Z ploču i K procesor...time su zabili klin u segment kojim je dominirao AMD i sada ga i preuzeli. Po netu sam video gomilu pozitivnih komentara koji su uparili 10400 ili 10700 sa B560 i dobijali performanse u svakodnevnom korišćenju i igrama kao daleko skuplje Z+K varijante za iste ili manje pare od AMD-a.
Treba da budeš slep i glup da ne vidiš značaj tog čipseta. Meanwhile, Hardware Unboxed: "B560 is a disaster!"

Imaju dobre testove monitora i poređenja procesora i grafika, ali me više ne zanimaju za ostalo...

Poslednja izmena:
Ne bih se složio...definitivno ne daju isti tretman svima. Da se nisu potkačili sa ASRockom, pa i da pustiš da prođe ali ovako bode oči i nije profesionalno. Možda i ne bi ali su videli da Stiv iz GN dobija dosta podrške kad objavi "hit piece" video pa su se ohrabrili zadnjih meseci...
Jeste, ovi imaju krš ploče, ali imaju ih svi. Ajd' da vidimo da li će da objave ovakav video za druge...'oće, morgen.
Znači smeta ti senzacionalistički naslov koji su stavili, a ne sami testovi i njihova metodologija. Za to se zahvali YouTube-u jer oni guraju takve sadržaje.
Još mi je u sećanju epohalni video "B560 je katastrofa"...na stranu senzacionalizam, to je bilo toliko debilno gledište i nepoznavanje tržišta. B560 je bio jedan od najboljih poteza Intela u zadnjih nekoliko godina jer su prestali da ograničavaju brzinu memorije na B čipsetovima.
Vau, omogućili su opciju koju su AMD ploče imale odvajkada, hvala im baš. Kad se otarase locked i unlocked CPU segmentiranja tržišta, biće na feature parity sa AMD pločama, do tad nema šta da se raspravlja. Performanse koje su dobili sa XMPom će izgubiti sa šit VRMom ako se ne pazi na izbor ploče.
Intel je itekako zaslužio pljuvanje u Skylake+ periodu sve do nedavno, u to nema nikakve sumnje.

Opet se obrušili na ASrock, hm...?
Bas suprotno, posle grafikona je rekao 12400/F rade super iako nismo pokazali, ali sa malkice protoka vazduha nema nikakvih problema dok rade na 65w (temp odlicne). A i bez protoka u najgoroj AIO situaciji nema throttle-ovanja (ne prelazi ~100c). Jedino sto nije stavio grafikone za to nego je rekao verbalno, pa ce vecina ljudi propustiti, ...

Smeta mi i metodologija. Stavili su procesore poput 12900K i 12700K na sub-100$ ploču sa dna ponude, dobili rezultat koji nije iznenadio apsolutno nikoga i onda napravili video sa bombastičnim naslovom i natpisom "đubre" na thumbnailu. Čak i 12600K je razvlačenje...
Niko normalan ne bi uradio takvo nešto, takva ploča se uzima za 12100 i 12400. Kamo onda ti procesori u testu? Malo bi pokvarili poentu videa, ASRock je shit, je li? Ako misliš da oni nisu bili svesni toga, onda ne znam šta da kažem...

I ponovo, svi imaju krševe od ploča i svi imaju loš i prevarantski marketing. Kad će onda video o svakoj od tih shit ploča ponaosob, uz odgovarajući naslov i thumbnail kad (očekivano) ne budu mogle da podnesu isti load? I zašto nisu napravili komparativni video gde su stavili sve te ploče u isti koš na istom testu pa da se vidi koje su đubre a koje ne? Daj, molim te...video smrdi na zlonamernost.

A i ti bi valjda trebalo da budeš svestan da svi ti brendovi imaju loše i dobre ploče i koliko je glupo lupati im nalepnice i generalizovati stvari na osnovu par ploča sa dna ponude u testovima koji imaju malo veze sa realnošćiu...

Bas suprotno, posle grafikona je rekao 12400/F rade super iako nismo pokazali, ali sa malkice protoka vazduha nema nikakvih problema dok rade na 65w (temp odlicne). A i bez protoka u najgoroj AIO situaciji nema throttle-ovanja (ne prelazi ~100c). Jedino sto nije stavio grafikone za to nego je rekao verbalno, pa ce vecina ljudi propustiti, ...
Pa da, zašto da pokažu da će ploča raditi posao za adekvatne procesore...zaboravili ljudi, slučajno...definitivno će svi da odgledaju ceo video i donesu razuman zaključak umesto da lepo vide grafikone i zanemare idiotski thumbnail i naslov...

Baš to što su izostavili te grafikone diskvalifikuje video kao profesionalan i smešta ga u kategoriju zlonamernosti. Ljudi bi onda videli za koje procesore je u redu (one adekvatne cenovnoj kategoriji, je li), skontali da je ne treba uzimati za išta jače (što je logičan zaključak) i sve bi bilo ok.
Ovako, video je prosta pljuvačina, podmuklo.

Poslednja izmena:
Smeta mi i metodologija. Stavili su procesore poput 12900K i 12700K na sub-100$ ploču sa dna ponude, dobili rezultat koji nije iznenadio apsolutno nikoga i onda napravili video sa bombastičnim naslovom i natpisom "đubre" na thumbnailu. Čak i 12600K je razvlačenje...
Onda neka skinu te procesore sa liste podržanih i rešen problem. Tako su i naveli u videu. Ne samo ASRock već i ostali. Poenta je da procesori iznad 12400 ne mogu da rade ni na base frekvenciji, niko ne traži da ispoštuju 241w boost frekvenciju sa takvim procesorima. Apsolutno sam siguran da će većina system integratora ponuditi takve ploče u kombinaciji sa 12700 (običan, ne K), a i korisnici koji nisu istražili performanse dotičnih ploča.

Soyo je ponudio bolje performanse za istu cenu, o čemu dalje raspravljamo?

Soyo je ime koje niko neće ni da uzme u razmatranje, realno. Kao što rekoh, nek naprave uporedni test sa ostalim pločama sa dna ponude i iste cene, od Asusa, MSI-ja i Gigabajta. Živo me interesuje koliko njih će da ima problema sa istim procesorima...

Takođe, svesno su izostavili pozitivne rezultate sa 12100 i 12400 koji su primereni toj ploči a pokazali samo fail sa procesorima 3-6 puta skupljim i očigledno prejakim, i na konto toga ispljuvali ploču i firmu, o čemu dalje da raspravljamo...

Niko normalan neće da skine te procesore s liste podržanih, kao što niko nije ni do sad. Pričaju budalaštine...kad budu isti prema drugim brendovima, možda ih budem shvatio ozbiljnije...
Problem je što su drugi isti i takođe skloni blacklistovanju i neće više da rizikuju to.

Soyo je ime koje niko neće ni da uzme u razmatranje, realno.
Šta to onda govori o ASRocku i ostalim, kad neka kompanija koju niko ni ne bi uzeo u razmatranje napravi bolju ploču za iste pare?

Suma sumarum, smeta ti što objavljuju poseban video gde se više fokusiraju na ASRock, a tek kasnije objave opsežniji test gde pljuju i ASUS, Gigabyte i ostale. Primer B560 testa gde si i ostale ploče ocrnjene.

Toliko od mene

Prilozi

• Screenshot (6).png
    Screenshot (6).png
    1.1 MB · Pregleda: 51
Nisu ocrnjene. Nisam video da je pravio ne jedan već par videa gde je direktno pljuvao ASRock iako očigledno drugi nisu mnogo bolji. Ocrnjivanje je ovaj zadnji video, već rekoh zašto. Kad bude napravio slične i za ostale, onda možemo da pričamo da nisu zlonamerni prema njima...

U videu iz koga je screenshot "prikladno" fali B560 Steel Legend kojeg su "zaboravili", iako je testirao bolje ploče drugih proizvođača. U ovom video je "prikladno" izostavio rezultate koji prikazuju ploču u boljem svetlu. Ne da su funjare, već i ne kriju...kriju se, ustvari...iza svoje publike koja slepo aplaudira jer je lako pljuvati po ASRocku, easy likes.

Nemam šta više da dodam.

Zbog njihovog videa o B560 matičnim sam drugu preporučio ASRock B560 Pro4 ploču jer se solidno pokazala i sa 11700 (njemu je trebalo za 11400), pa zbog toga ih ne vidim kao anti ASRock, već anti-šit ploče. Drugi ljudi imaju drugačije viđenje, to je normalno.
No, već sam prekršio reč "toliko od mene", uskoro će biti i detaljniji test B660 ploči pa ćemo videti.

Koliko vidim to je hdv,ništa neobično,bila je i ranije najgora i najjeftinija B ploča,tipa b450 hdv 4.0 ...Što ne znači da su ostale B ploče loše,ili loše cenovno.Posle MSi bile su drugi izbor u budzetu.Ili prvi gde je budzet nizak.

MSI Pro 660M-A odlčna ploča.
Asrock B660 Pro RS me iznenadio. Mislio sam da će dati bolje rezultate.

MSI je i najskuplji od njih i ima 12 faza, logično je.
Ono što nije logično je B660 Pro RS, ne bi trebalo da bude toliko vreo. Da li ASRock nešto petlja po BIOSu, šta li rade, nemam pojma...
I opet nisu pokazali rezultate za 12400...

Kod nas je sada izbor ploča solidan, samo su bolje ploče i dalje relativno skupe...no dobro, pašće cene.

Asrock B660 Pro RS me iznenadio. Mislio sam da će dati bolje rezultate.
Tip mosfet-a i jacina je bitnija od broja. Vishay > Onsemi > Sinopower
Ono što nije logično je B660 Pro RS, ne bi trebalo da bude toliko vreo. Da li ASRock nešto petlja po BIOSu, šta li rade, nemam pojma...
Mozda, mozda je jer su samo FET-ovi i kako je sklopjeno lose odradjeno. Ovo je bas primer koji sam imao na umu kad sam krenuo da pisem svuda o VRM za Asus H610M ploce. Posto su stavili 64A Vishay-e. Asus H610M ploce na papiru imaju bolji VRM od B660M-A D4 u video iznad (mada mozda manje Low-side FET-ova ?), koja daje monster rezultata na 200w otkljucano (sa velikim temp doduse bez adekvatnog protoka vazduha, al svejedno, za H610 seriju neverovatno jake VRM sekcije).

Opet nisam ocekivao ovoliko lose Pro RS, ali sam imao gut-feeling (jer je Buildzoid pre par godina objasnio ovo iznad da na papiru vise cak i dupliranih 40/47/48 Sino fet-ova ce biti losiji od drasticno manje 58/64A Vishay-a.

Pogledajte sta radi Prime B660M-A sa 12700 sa protokom vazduha, top performanse, koliko blizu temp MSI-u. Eto, to je ono, zasto sam napravio ovu temu, i sta se moze u teoriji ocekivati od Prime H610M-A D4 (ako nije Asus nesto Asrock-ovao na njima u praksi) xD

Poslednja izmena:
@Dogzilla je na početku teme pisao baš detaljno o b560 pločama. Po onome što sam pročitao i ovde i na stranim sajtovima, nema loših ploča b560. Ima dobrih, i manje dobrih. U pitanju su varijacije. Konektori koji ti trebaju i faze za odgovrajući procesor. To što je dobar deo foruma megaloman (uključujući i mene), pa voli da ima sve u full u, i ako nikada neće da iskoristi (ulaganje u budućnost) je posebna priča.

B560 je bio jedan od najboljih poteza Intela u zadnjih nekoliko godina jer su prestali da ograničavaju brzinu memorije na B čipsetovima. To je jedna od stvari koja im je obezbedila preuzimaje low i mid end tržišta (drugi deo jednačine su AMD-ove cene). Odjednom si mogao da uzmeš B560 ploču, bilo koji RAM i jeftini zaključani procesor, više nisi sakatio performanse time što nemaš skuplju Z ploču i K procesor...time su zabili klin u segment kojim je dominirao AMD i sada ga i preuzeli.

Slažem se ovim, i ako više naginjem ka AMD u. Intel ima najbolje procesore do 200€. Intelu samo zameram stalno menjanje i limitiranje soketa za nove procesore.

Nazad
Vrh Dno