Šta je novo?

Intel H610/B660 ploce

Svašta...ne znam zašto je to uopšte tako setovano u BIOS-u, trebalo bi da je na Auto i da nemaš problema...

Svašta, sada ispada, da na adaper na nekoj prastaroj ploči b150 radi o.k. a na novoj na kojoj je to predviđeno ne. Moguće da je do primerka ploče, mada mi izgleda malo verovatno. U pitanju su podešavanja u biosu. Vrati ploču ili piši Asus suportu.

Napisao u prošlom postu da sam pisao asus supportu iz Madjarske (pošto sam Madjar) jer je tamo kupljena ploča. Lakše mi je na madjarskom. Rekli su mi da vratim ploču.

Videću da li da uzimam drugu ili čekam ovu ploču. Bojim se da ne završim sa dve ispravne na kraju.

da li mi se čini, ili su poskupele matične ?

Ja sam tražio zamenu za asrock steel legend h670 za iste novce kao b660m tuf asusa. Treba da mi se potvrdi problem u toku sledeće nedelje.
U Madjarskoj je ista cena ploča možda ne j Srbiji poskupelo

Uzeo Asrocka danas. Sve radi, nvme vidi i ne gubi se. Sistem se diže bez problema. Asuse asuse al si zakazao

Da li neko ima iskustva sa ovom pločom kako se pokazala
asus prime h670-plus d4

Kakvi su utisci sa ASRock B660M PRO RS posle par meseci prisustva na tržištu?
Mnogi je hvale, a vidim da je neki lik na YT napljuvao samo tako i kaže da je za izbegavanje, navodno je power limited.

Za izbegavanje je ako planiraš da koristiš bilo šta jače od 12400

Mene zanima da li će dozvoliti OC na njima :D
12400F+Strix B660-G + 2x8GB DDR5 je konacno "17 eur" jeftinije od 12700F + B660 DS3H DRR4 + 2x8GB DDR4 u Nemackoj barem xD. Ako DDR5 nastavi da pada u ceni ovim temp-om, external clock-gen Gigabyte Z690 Gaming X DDR4 nece ni biti toliko bolja opcija, samo 65 eur razlike za memoriju trenutno.

Bas me kopka sad sta je bolje u igrama, 5.24-5.3GHz 12400F, ili 12700F Power unlocked. Der8auer i Skatterbencher su pokazali da je ~5.3GHz 12400F jako blizu sa stock 12700K, a ima bolji 1% fps.

Naravno ~5Ghz (ili sto blize) 12700F OC bi trebalo da razbije bilo koji procesor na trzistu trenutno. Sad jedino da li bi Strix B660-G mogla da odradi to sa ventilatorom preko VRM sekcije.

Ja sam se danas počastio nisam jos od 2015g. Tako da uskoro prenosim utiske.

Prilozi

• 20220511_161730.jpg
    20220511_161730.jpg
    266.8 KB · Pregleda: 144
Ja uzeh:
i5-12400 + freezer i35
b660m ds3h
crucial ballistix 2x8gb 3600 cl16

Cinebench r23 oko 12400 score, nije presla 62c.
Prime95 temp za cpu oko 67c max, vrm 70-80c, ovo je sa otkljucanim svim power limitima.
Ko uzima ovu plocu obavezno azurirati bios na najnoviji.

Ja sam na 12400f stavio noctu nh d14 ne može jadan ni da se zagreje :D

Prodao sam staru mašinu pre dve-tri nedelje i prešao na MSI 660M Mortar + 12400f i 2x8 GB DDR4 Kingston na 3200 MHz.

Mene je od starta zezalo, nikako nisam uspeo da nateram memoriju da radi na 3200 MHz. Uključim XMP profil u BIOS-u i jednostavno izbaci poruku da overklok nije uspeo i traži da ponovo uđem u podešavanja.

Probao sam MSI opcije Memory Try It, zezao se sa naponom i tajminzima, ništa. Butuje samo na jednom XMP profilu, odnosno na 3000 MHz i to radi stabilno, ali me je nerviralo.

Ispostavilo se da DDR4 modeli B660 čipseta, ne svi, imaju ovaj problem, i to kod različitih proizvođača, tako da je MSI na svom forumu izbacio beta BIOS koji rešava baš ovo.

Evo maločas sam ga uflešovao i definitivno radi.

Ako nekom zatreba, evo ga link BIOS-a.

Jedino što me malo bunilo je što sada CPUZ dual channel memoriju prikazuje kao 2x64-bit, umesto kao ranije normalno dual channel.

Prilozi

• CPUZ01.png
    CPUZ01.png
    13.3 KB · Pregleda: 79
  • CPUZ02.png
    CPUZ02.png
    12.1 KB · Pregleda: 66
Ranije je pisalo Quad Channel, što je tehnički ispravno, ali 2x64bit je preciznije.

Mogao bih da se zakunem da je barem u mom slučaju pisalo dual, ne znam da su sve ploče podržavale quad channel.

Mislim, četiri štapa RAM-a koja rade u dual channel modu, ako mislimo na isto.

da li posstoji mogucnost da se 12400f stavi da radi na 4.4 na svim jezgrima na b660 plocu ?
trenutno radi samo na 4.0.
ili su ga napravili da nekada samo neko jezgro bustuje na 4.4?
ako neko zna sta treba da se uradi u biosu neka kaze ploca je msi bazooka.

4.4 je max klok na jednom jezgru, na svim jezgrima je max 4.0. Jedini način da to povećaš je overklok na jednoj od skupljih DDR5 ploča koje omogućavaju BCLK overklok...

Mogao bih da se zakunem da je barem u mom slučaju pisalo dual, ne znam da su sve ploče podržavale quad channel.

Mislim, četiri štapa RAM-a koja rade u dual channel modu, ako mislimo na isto.
Ne, dva štapa su se pokazivala kao quad channel jer svaki DIMM tj štap rama je imao 2x32bit, 2 zasebna kanala dok je DDR4 1x64bit

4.4 je max klok na jednom jezgru, na svim jezgrima je max 4.0. Jedini način da to povećaš je overklok na jednoj od skupljih DDR5 ploča koje omogućavaju BCLK overklok...
Vidiš to nisam znao. Znaci nema nista od 44 :D

Moram još nešto da pitam. Da li postoji mogućnost isključivanja power limita na b660 ploci?
Pokušavam da nadjem kod mene na msi ali nisam navikao na njihov bios.

Koliko je preporučljivo da se stavi napon ovde u "Long duration power limit"
12400f je cpu

Prilozi

• Screenshot_20220519-085135_Chrome.jpg
    Screenshot_20220519-085135_Chrome.jpg
    90.6 KB · Pregleda: 78
Intela nisam imao dobrih 15ak godina pa poručih MSI PRO B660-A DDR4 (atx). E sad, ona ima 8+4 eps konektore za CPU dok moje napajanje ima samo 1x8 eps konektor. Da li je to dovoljno za 12400f? Ploča je ok?

Više nego dovoljno, bezveze stavljaju te dodatne 4-pin konektore jer ni 12900K neće da povuče toliko struje osim pri extremnom overkloku (što sigurno neće da se radi na takvoj ploči).

Dakle, ubodi samo 8-pinac i ne brini...

Planiram da kupim 12400f. Na raspolaganju su mi Asus PRIME H610M-A D4 za 98e i ASUS TUF Gaming B660M-E D4 za 125e (iz HU) pa se dvoumim koju da uzmem.
Ja bih radije Prime zbog budzeta, ali ne znam kakva je vrm sekcija tj. da li moze da podrzi procesor za gaming.
Inace imam 2x8gb ddr4 3200mhz.

Vrh Dno