Šta je novo?

Intel Celeron E3300 - budget CPU for enthusiasts

To je i meni palo na pamet i uzmem stavim stari vent 5cm od AMD-ovog box kulera. Vrti se na 3500 obrtaja i odlicno hladi, sada je NB 'ladan ko' led. Ali i dalje isti problem sa ospicama preko 300 FSB-a.

Uzecu od drugara PCI-e graficku pa cu da probam sa njom ima li veze.

P.S. zasto ne rade attachmenti iz prethodnog posta? Okacicu opet...

Poslednja izmena:
Smanjio sam mnozilac na 10 ali ista prica, iako je takt procesora smanjen ospice su i dalje prisutne jer je FSB ostao 320. Dakle nije prob do procesora definitivno. FSB tj. graficka je'e ale...

Smanjio sam mnozilac na 10 ali ista prica, iako je takt procesora smanjen ospice su i dalje prisutne jer je FSB ostao 320. Dakle nije prob do procesora definitivno. FSB tj. graficka je'e ale...

Naravno... povecanjem FSB radis i OC graficke tako da to utice... stavi diskretnu (PCI-e) i resices problem

Hvala zeljko..
Ali kako je moguce onda da covek ovde ima istu plocu i CPU i nema problem ni na 330 FSB-a?
Doduse sada nisam siguran da li mozda ima pravu grafu, a disable-ovao je integrusu... :S
Probao sam i sa dizanjem napona za FSB (ploca dozvoljava max +0.3v) ali ista prica. Pregrevanje nije problem jer je NB hladan zbog aktivnog hladjenja koje sam mu prisrafio.

Sada sam googlao i naleteh na neke stare teme kazu neki da je ovo takodje problem do memorije - a meni cudno jer mi je memorija lock-ovana n oko 800 MHz kako je i po SPD-u. I njoj sam dizao napon radi probe ali ista prica.

A na ploci pisu FSB 1333 a na kutiji cak FSB 1600 (by oc). Meni FSB ne prelazi 1280. :d

Hvala zeljko..
Ali kako je moguce onda da covek ovde ima istu plocu i CPU i nema problem ni na 330 FSB-a?
Doduse sada nisam siguran da li mozda ima pravu grafu, a disable-ovao je integrusu... :S
Probao sam i sa dizanjem napona za FSB (ploca dozvoljava max +0.3v) ali ista prica. Pregrevanje nije problem jer je NB hladan zbog aktivnog hladjenja koje sam mu prisrafio.

Sada sam googlao i naleteh na neke stare teme kazu neki da je ovo takodje problem do memorije - a meni cudno jer mi je memorija lock-ovana n oko 800 MHz kako je i po SPD-u. I njoj sam dizao napon radi probe ali ista prica.

A na ploci pisu FSB 1333 a na kutiji cak FSB 1600 (by oc). Meni FSB ne prelazi 1280. :d

pa cekaj bre nemozes ti da lockujem memoriju ona se dize sa FSB-om, znaci prvo nju smanji!

?
Pa da ako ostavis AUTO./... ali ja stavim delilac za memoriju npr. 2.66 i onda na 300 (1200) FSB-a memorija radi na 800.

CPU-z isto kaze DRAM freq. = 400 Mhz , FSB : DRAM = 3:4 tako da mislim da je to OK sve.

Pa zavisi od ploce/bios da li fiksiras delilac ili Mhz-e ali ako CPU-Z kaze da je 800 onda OK, mada mogao bi jos eksperimentisat sa deliocem jer neke ploce imaju problema sa time prilikom OC-a, ja bi spustio delilac na 1:1 tako bi bio siguran da nije do rama

Cek ako stavim 1:1 zar to nije sinhrono sa FSB-om? Ako tako stavim onda ce memorija raditi na 1066 ili cak 1200... a fabricki je 800.

Cek ako stavim 1:1 zar to nije sinhrono sa FSB-om? Ako tako stavim onda ce memorija raditi na 1066 ili cak 1200... a fabricki je 800.

pa ne na 300FSB-u ce raditi na 300Mhz sto je puta 2 (za DDR2) 600 cega vec :)

procesor se mnozi za 4x kao quad citanje po megaherzu, frekvencija fsb je i dalje ista ali se citanje po magistrali vrsi 4 puta po jednoj oscilaciji frekvencije

Poslednja izmena:
Ploca mi nudi AUto, 2.66, 3, nesto i 4+.... dakle nema 1:1.

pozz hunt, nisam bio u ns jedno vreme pa nisam stigao da ti odgovorim

1.koristim integrisanu grafiku na toj ploci,
2.Definitivno i ja imam problem sa fsb-om preko 300 ,ne znam tacno koliko preko jer sam isao odma na 333fsb.
ono sto sam napisao da radi 10x333fsb evo sad sam testirao isposatavilo se da je isti sucaj kao i sa 11x333 i 12x333fsb, nije stabilan.
Znaci napon u svim slucajevima nije povecavan,jer pokusavam da skontam koliko mogu sa default naponom da doguram.
A na 12x300 (3,6GHz) mi trenutno radi vec 7 dana, neku noc sam vrtio prime 10 sati i nije prijavio gresku.
Ti si u nekom prethodnom postu napisao da si citao da to moze da bude zbog memorije, jer ti kad stavis fsb na 320 memorija ti onda radi na 852 mhz sto je malo vise nego sto je predvidjena ako ti je delilac 2.66 a jeste jer je to najmanji. pa ako imas ddr2 800mhz losu kao ja,ne verujem da moze ni tih 50mhz preko da progura a ne 880mhz kao u mom slucaju kad stavim fsb na 333.

ako je problem do memorije mogu se olabaviti timinzi tako se dobija 50-100Mhz vise, mada ja ciljam da je do chipset-a i integrisane grafike koja nemoze vise da izdrzi

e da nemam onakve anomalije kao ti ,al mi malo "start" dugme cudno izgleda u windowsu,posle toga se komp resetuje cim mu malo dam po gasu,i to identicno u svim slucajevima kad mi je fsb na 333mhz bez obzira na mnozioc 10,11,12.

Ej Love Hunter a mozda mi malo preterujemo ako uzmemo u obzir da smo procesor i plocu platili 70 evrica, 3.6GHz(12x300) ili 3.75GHz (12.5x300) sto ti kazes (ja jos moram da testiram ovo drugo) bez povecanja napona je overclock od tacno 50% sto nije ni malo lose za jedan "budget CPU for enthusiasts" :D

Napredak tehnologije... ja sam navukao 66% i mislim da moze bar jos jedno 15-20% posto se ne znoji ni malo... ;)

da li je ikako moguce fiksirati integrisanu graficku, jer se i meni desava da brljavi preko 270mhz fsb-a, dok sa pci-e grafickom nema problema, ploca je stabilna sve do 360mhz.

Ono sto mi stvarno nije jasno je to da li integrisana graficka brljavi kada se stavi proc sa 333mhz magistralom, recimo neki e8500 (ploca ih podrzava), to je poprilicno visok fsb, a s obzirom da brljavi vec na 270 pitam sta bi bilo kada bi se ubacio neki e8500

onaj ko ima para za E8500 ima i za dedicated grafiku ;)

ma dobro, to znam, mada ne mora da znaci;) Nego pitanje je da li i sa e8500 na def grafika brljavi

nebi trebala da brljavi integrusa,jel sto bi gigabyte napisao da ploca podrzava 1333fsb cak (1600 kroz OC) .
Ploca ima nekih skrivenih opcija u zavisnosti od procesora,kao na primer kod mene na mom e3300 kao najmanji delilac za memoriju mi daje 2.66 a kad ubodes neki procesor koji ima veci fsb od 200, ploca ti ponudi i i 1:1 i odnos fsb i rama (mislim i jos neke nove delioce). Tako da predpostavljam odradice i tog tvog fensi dualca:whip:. ( plus jos zvanicno pise da podrzava taj cpu)

da li je ikako moguce fiksirati integrisanu graficku, jer se i meni desava da brljavi preko 270mhz fsb-a, dok sa pci-e grafickom nema problema, ploca je stabilna sve do 360mhz.

Ono sto mi stvarno nije jasno je to da li integrisana graficka brljavi kada se stavi proc sa 333mhz magistralom, recimo neki e8500 (ploca ih podrzava), to je poprilicno visok fsb, a s obzirom da brljavi vec na 270 pitam sta bi bilo kada bi se ubacio neki e8500

Preko 270 Mhz? Na 300 ne mozes da teras bez artifakta? Da li je moguce da i graficka integrusa tj. kvalitet NB-a zavisi od primerka do primerka...:bottle:

Ni meni nije jasno kako su zamislili da integrusa radi na tim jacim procesorima koji po defaultu imaju visi takt magistrale. Na Intel-ovom sajtu nadjoh onaj podatak da X3100 moze da tera max 800 MHz magistrale, tj. 200 MHz FSB-a.

@everton: Deluje mi to prilicno nelogicno, kako bi proizvodjac maticnih ploca mogao da ogranicava rad integrisne graficke? Ja pre verujem onom podatku sa Intel sajta za G31 chipset kada se tera njegova integrusa.

pozz hunt, nisam bio u ns jedno vreme pa nisam stigao da ti odgovorim

1.koristim integrisanu grafiku na toj ploci,
2.Definitivno i ja imam problem sa fsb-om preko 300 ,ne znam tacno koliko preko jer sam isao odma na 333fsb.
ono sto sam napisao da radi 10x333fsb evo sad sam testirao isposatavilo se da je isti sucaj kao i sa 11x333 i 12x333fsb, nije stabilan.
Znaci napon u svim slucajevima nije povecavan,jer pokusavam da skontam koliko mogu sa default naponom da doguram.
A na 12x300 (3,6GHz) mi trenutno radi vec 7 dana, neku noc sam vrtio prime 10 sati i nije prijavio gresku.
Ti si u nekom prethodnom postu napisao da si citao da to moze da bude zbog memorije, jer ti kad stavis fsb na 320 memorija ti onda radi na 852 mhz sto je malo vise nego sto je predvidjena ako ti je delilac 2.66 a jeste jer je to najmanji. pa ako imas ddr2 800mhz losu kao ja,ne verujem da moze ni tih 50mhz preko da progura a ne 880mhz kao u mom slucaju kad stavim fsb na 333.
Probaj 320x12.5 (max CPU mnozilac) = 4.0 GHz
Napon meni treba samo za preko 300 FSB-a tj. do 3.8 Ghz radi sa default stabilno :,,:
Nije do memorije sigurno, moze da radi ova moja na 1000 sigurno. Na 1066 vec lupa greske MemTest86, sad se ne secam da li je bez dizanja napona za DDR, mozda moze da radi sa dizanjem stabilno.

e da nemam onakve anomalije kao ti ,al mi malo "start" dugme cudno izgleda u windowsu,posle toga se komp resetuje cim mu malo dam po gasu,i to identicno u svim slucajevima kad mi je fsb na 333mhz bez obzira na mnozioc 10,11,12.
Pa ne mozes bez dizanja napona ocigledno da vozis toliki takt procesora... a nemas one ospice kao ja? na screenshotovima?
Sad pomislih da li moze da bude do drajvera/sistema dakle softverski problem posto tokom ucitavanja sistema i POST-a nema nikakvih ospica, doduse POST ima najtruliju rezoluciju bez boja pa mozda ni ne moze da manifestuje ospice kao na full rezoluciji u 32bitnoj paleti boja.

Ej Love Hunter a mozda mi malo preterujemo ako uzmemo u obzir da smo procesor i plocu platili 70 evrica, 3.6GHz(12x300) ili 3.75GHz (12.5x300) sto ti kazes (ja jos moram da testiram ovo drugo) bez povecanja napona je overclock od tacno 50% sto nije ni malo lose za jedan "budget CPU for enthusiasts" :D

Pa jes' :-devil-:

Ali kad je proc vec raspolozen za 4 Ghz zasto ne videti jel moze i malo preko. :type:

Inace meni ce raditi na 3.75 za svaki dan.

ja bi na vasem mesto pokusao da nadjem info sta se tacno desava menjanjem FSB-a i brzine GPU-a integrisanog, jer moze da se desi da i ona ima interni delioc u zavisno od strapa procesora tako da je ejdno gurat procesor sa 333 FSB-om i OC-vati onaj sa 266Mhz...

ma batalite integrušu ako hoćete OC, nov radeon 4350 ima za neke smešne pare, da ne pričamo o polovnim grafama koje svaki dan izniču...

ma batalite integrušu ako hoćete OC, nov radeon 4350 ima za neke smešne pare, da ne pričamo o polovnim grafama koje svaki dan izniču...

naravno, to je prvo sto cu sledece kupiti neku pravu grafu,

hunt: koliki si napon stavio za 12.5x320, evo i ja sad vozim na 12.5x300 (3.75GHz) sa default naponom: sinoc sam odradio prime od 8 sati i nije prijavio gresku.:banana:
al me brinu temperature 68,69C max

1.3625V sto je max za VID range prema zvanicnoj specifikaciji.

VID Voltage Range 0.85V – 1.3625V

:)

Tako da moze se reci da je i dalje u okviru default napona, samo sto se greje vise.

Cime meris temperature? Onaj EasyTune cita iz socket-a ploce pa masi za jedno 10 stepeni.

Core Temp je validniji.

TJmax mu je 100c, znaci ako ti nije 90c ne bi trebalo da bude frke.. :p

Jel ga teras sa box kulerom? Za 3.75 Ghz ispod 70c sa boxom je OK. Meni Hyper TX3 obori malo ispod toga temp. :d

Poslednja izmena:
Preko 270 Mhz? Na 300 ne mozes da teras bez artifakta? Da li je moguce da i graficka integrusa tj. kvalitet NB-a zavisi od primerka do primerka...:bottle:

Ni meni nije jasno kako su zamislili da integrusa radi na tim jacim procesorima koji po defaultu imaju visi takt magistrale. Na Intel-ovom sajtu nadjoh onaj podatak da X3100 moze da tera max 800 MHz magistrale, tj. 200 MHz FSB-a.

@everton: Deluje mi to prilicno nelogicno, kako bi proizvodjac maticnih ploca mogao da ogranicava rad integrisne graficke? Ja pre verujem onom podatku sa Intel sajta za G31 chipset kada se tera njegova integrusa.

mogu na 300 ali samo u win-u, a u igrama ima artefakata, dok je na 270 bez artefakata i u igrama (fifa 2009)

Meni je VID tacno 1.3000v, kad ga max opteretim cpuz i HW monitor mi pokazuju 1.264 ti je valjda onaj V-drop.
Temp merim preko core tempa,HW monitora cak i everest mi pokazuje iste temperature
kao ova dva, jedino easy tune laze za 10 stepeni kao i kod tebe

Teram ga sa box kulerom

VID Voltage Range 0.85V – 1.3625V- jel to moguce da postoji tolika razlika. tj da ima procesora koji dolaze sa VID-om od 0.85?

Nesto sam zanimljivo izvalio. Kada se iskljuci Aero u 7ici nema artifakta :) Na 320 FSB (4000 Mhz CPU) sve radi OK. Ni jedan jedini artifakt na ekranu.... kada se vrati Aero okruzenje ista prica. :bottle:

A jos jedno zapazanje: kada je O/C procesor ima problema da boot-uje Linux. :whip: Krene da ucitava i onda pre nego sto treba da se pojavi GNOME samo ostane crn ekran i mora reset na dugme. Samo sam jednom uspeo da boot-ujem Ubuntu na 3.75 Ghz. Na def taktu sve radi OK. I Suse se isto ponasa, sto mi je totalno apsurdno jer je na 7ici sve stabilno kao stena. :sceptic: :zgran:

Zanimljivo, ja sam imao suprotna zapazanja, tj meni je windows uvek bio osetljiviji...

Vrh Dno